GW pisze:Miejskie śmietniki bardziej artystyczne
Katarzyna Wójtowicz, ostatnia aktualizacja 2006-10-12 20:23
Betonowe śmietniczki w centrum miasta zmieniły się w muchomory. - Pozwoliliśmy na to artystom, bo to bardzo fajny pomysł - mówi Iwona Fryczyńska, rzecznik Zarządu Oczyszczania Miasta.
Artystycznemu eksperymentowi poddano 60 betonowych śmietniczek. Każdą ozdobiono dużym czerwonym kapeluszem w białe kropki. - Są tak nałożone, że bez problemu można wrzucać śmieci - tłumaczy Iwona Fryczyńska.
Muchomory mają nie tylko zdobić kosze na Marszałkowskiej i rondzie de Gaulle'a. Ich pomysłodawcy - fundacja proDESIGN.pl i Instytut Adama Mickiewicza - chcą w ten sposób zachęcić warszawiaków do odwiedzenia wystawy o polskim wzornictwie przemysłowym. - Twórców interesuje też przestrzeń miejska, dlatego zaproponowali nam ubranie śmietniczek w kapelusze grzybów. Widziałam już na targach śmietniki-żaby oraz kosze o dziwnych kształtach i kolorach. Myślę, że muchomory spodobają się warszawiakom - mówi Fryczyńska.
Zastrzega, że nietypowe śmietniczki będą stać w centrum tylko do 28 października. Ale nie wyklucza, że w przyszłości oryginalne kosze na śmieci mogłyby na stałe zagościć w naszym mieście.
Wystawę promującą polskie wzornictwo przemysłowe można oglądać w gmachu głównym Akademii Sztuk Pięknych przy Krakowskim Przedmieściu od 16 do 28 października.
Kosz na Ĺmieci czy dzieĹo sztuki?
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- R-9 Chełmska
- Bastian
- Sułtan Maroka
Błeeee, widziałem to dziś na obrazku - kosz, jakich mnóstwo, przykryty chamską, w dodatku lekko pogiętą blachą, tyle że w kropki. Żenada! Pomysł może i nie jest zły, ale nie w takim bieda-wykonaniu! 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Jak to zobaczyłem pierwszy raz, to pomyślałem, że jakiś warszawiak to w czynie społeczym w garażu zrobiłBastian pisze:Błeeee, widziałem to dziś na obrazku - kosz, jakich mnóstwo, przykryty chamską, w dodatku lekko pogiętą blachą, tyle że w kropki. Żenada! Pomysł może i nie jest zły, ale nie w takim bieda-wykonaniu!
Bastian pisze:Błeeee, widziałem to dziś na obrazku - kosz, jakich mnóstwo, przykryty chamską, w dodatku lekko pogiętą blachą, tyle że w kropki. Żenada! Pomysł może i nie jest zły, ale nie w takim bieda-wykonaniu!
Przesada i totalny wygłup. W dodatku za państwowe pieniądze. Jeśli ktoś już decyduje się na tak przaśny design, to proszę, niech obiektem jego fobii estetycznych będą peryferia, a nie reprezentacyjna ulica miasta. W lesie - zgoda. Byłoby dobrze skomponowane z istotą miejsca. I tylko tak.
ps. Czy naprawdę wyrzucającym śmieci są potrzebne do towarzystwa wzruszenia estetyczne? Myślałem, że czynność należy do tych z gatunku prozaicznych.
ps. Czy naprawdę wyrzucającym śmieci są potrzebne do towarzystwa wzruszenia estetyczne? Myślałem, że czynność należy do tych z gatunku prozaicznych.
Paskudztwo! Widziałem to na własne oczy.Przaśne i proste,jak ściągnięte z Parku Kultury w Powsinie lub z Ośrodków FWP.
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Po prawdzie, to FWP. Ale racja, zastanawiałem się, z czym mi się to kojarzy...mobil one pisze:lub z Ośrodków WFP.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow