W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.

Co ze stacjami A-12 Plac Konstytucji i A-16 Muranów?

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 paź 2006, 15:04

Petroniusz pisze:Nie wiem, ale tak słyszałem. Myślę, że mogłoby chodzić o obsługę tą stacją Trasy Łazienkowskiej, a nie Waryńskiego.
nie miała być... Jest tam, gdzie ją planowano.

[ Dodano: 2006-10-12, 16:36 ]
Petroniusz pisze:Ale wywalenie Pl. Konstytucji i Muranowa wynika z lokalizacji pobliskich stacji. Politechnika miała być po południowej strony TŁ, a Ratusz miał być pod placem Bankowym.
z oszczędności.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Rosa

Post autor: Rosa » 12 paź 2006, 22:47

Bastian pisze:
Myślę, że mogłoby chodzić o obsługę tą stacją Trasy Łazienkowskiej
Przecież teraz też ją obsługuje? :-s
Teraz to obsługuje TŁ połowicznie a pl Konstytucji nie obsługuje wcale i tak się kończą głupie oszczędności.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 paź 2006, 22:51

ale obsługuje za to Politechnikę i ciąg Nowowiejskiej. Natomiast na ulotkach z czasów budowy metra (i czasów, kiedy jeszcze A-12 i A-16 były planowane) stacja Politechnika jest w obecnej lokalizacji!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 paź 2006, 0:57

Rosa pisze:
Bastian pisze: Przecież teraz też ją obsługuje? :-s
Teraz to obsługuje TŁ połowicznie a pl Konstytucji nie obsługuje wcale i tak się kończą głupie oszczędności.
No to, to ja wiem i się w pełni z tobą zgadzam...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2006, 7:57

MeWa pisze:ale obsługuje za to Politechnikę i ciąg Nowowiejskiej. Natomiast na ulotkach z czasów budowy metra (i czasów, kiedy jeszcze A-12 i A-16 były planowane) stacja Politechnika jest w obecnej lokalizacji!
No to jest raczej oczywiste. Gdzie miałaby być, z północną głowicą pod rondem Jazdy? I mieć park w 40% strefy bezpośredniego dojścia?
Co innego, gdyby ze stacji Plac Konstytucji zrezygnowano dużo wcześniej - wówczas można było myśleć wręcz o przesunięciu Politechniki na północ, między Nowowiejską a Plac Konstytucji.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 13 paź 2006, 9:10

Rosa pisze:Teraz to obsługuje TŁ połowicznie
W jaki sposób wyobrażasz sobie pełną obsługe TŁ? Stacja pod samą Trasą?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 paź 2006, 19:29

inż. Glonojad pisze: No to jest raczej oczywiste. Gdzie miałaby być, z północną głowicą pod rondem Jazdy? I mieć park w 40% strefy bezpośredniego dojścia?
nie dla wszystkich, czego dowodem była wcześniejsza dyskusja, gdzie parę osób pisało o przesunięciu Politechniki...

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 12 mar 2007, 14:06

Dziennik pisze:Nie powstanie metro Pl. Konstytucji i Muranów?
Nie będzie stacji metra Plac Konstytucji i Muranów, choć przygotowane są już wszystkie dokumenty potrzebne do rozpoczęcia budowy.
Budowa dwóch dodatkowych stacji na pierwszej linii metra miała się rozpocząć jeszcze podczas tych wakacji. Władze Warszawy z tych planów zrezygnowały. – Prace nad wybudowaniem tych stacji nie są priorytetem – stwierdził podczas ostatniej komisji infrastruktury Jacek Wojciechowicz, wiceprezydent odpowiedzialny za inwestycje. – Teraz chcemy skoncentrować się na budowie drugiej linii metra – dodaje.

Oświadczeniem Ratusza są zaskoczeni pracownicy Metra Warszawskiego. - Szkoda. Mieliśmy już wszystkie potrzebne pozwolenia. Możemy ogłaszać przetarg na budowę, ale oczywiście podporządkujemy się decyzjom władz miejskich – mówi Grzegorz Żurawski, rzecznik Metra.

Tymczasem pierwsza linia metra ma już kilkumiesięczny poślizg. Na przeszkodzie do jej zakończenia stanęła blaszana budka z kolekturą Lotto przy węźle Młociny. Miejscy urzędnicy przez niemal pół roku nie byli jej w stanie usunąć, choć najemca kiosku nie ma żadnych pozwoleń, by zajmować teren. W rezultacie budowa będzie opóźniona.

- Zamiast 14 stycznia 2008 r., trasa do Młocin będzie gotowa na przełomie kwietnia i maja przyszłego roku – ujawnia Wojciechowicz.

Z drugą linią metra, która połączy rondo Daszyńskiego z Dworcem Wileńskim też nie wychodzi. Prace na pewno nie rozpoczną się szybciej niż za dwa lata. Nowi włodarze w Ratuszu zdecydowali bowiem, by zmienić formułę przetargu na tę inwestycję. Zamiast jednego (na projekt i budowę) będą trzy: na projekt koncepcyjny, dokładny projekt i na budowę.

Proszący o anonimowość pracownik ratusza mówi: - Przy trzech przetargach procedura się wydłuży. Od każdego konkursu są przecież odwołania i protesty. Należy się z nimi liczyć tym bardziej w przypadku tej inwestycji. W sumie opiewa ona na niema 2,5 mld zł.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 12 mar 2007, 15:10

Kilka miesięcy opóźnienia...phi #-o 14 lat ](*,) :!:

A tych stacji to może niech teraz nie budują...pomyśli się o pl. Konstytucji przy okazji budowy trzeciej linii na Gocław (daj Boże [-o< ) do tego czasu zapomnimy o Muranowie [-o<
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 12 mar 2007, 15:50

To chyba komentarz Grzegorza Ćwieka to tego artykułu jest zbędny ;)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 mar 2007, 15:51

a ja uważam, że stacje powinny powstać, by załatać dziury i uczynić metro jeszcze bardziej atrakcyjnym środkiem komunikacji...

JaBaal

Post autor: JaBaal » 09 lip 2008, 22:13

Ostatnio byłem w Warszawie (w towarzystwie Żony i Koleżanki), dużo poruszając się komunikacją zbiorową. Odczułem brak stacji na pl. Kostytucji jako znaczący dyskomfort, choć złagodzony tym, że było słonecznie i ciepło, więc przejście do Nowowiejskiej nie było dla nas czymś 'wołającym o pomstę do nieba', choć Koleżanka Żony, której wyjaśniłem, stojąc na rogu 'północno wschodnim' skrzyżowania Marszałkowskiej i Pieknej, że tu miało być wejście do przystanku, stwierdziła (będąc osobą, która pierwszy raz w życiu jechała metrem), że to miejsce 'aż się prosi o stację, skoro metro mamy pod nogami'. Kiedyś słyszałem o planach 'dobudowania' tego przystanku, ale czy to jest jeszcze realne?
Pomyślałem też, czy w ówczesnym czasie, kiedy kończono pierwszy odcinek, nie było możliwości rezygnacji ze stacji 'Politechnika' w zamian za stację 'pl. Konstytucji' - czyli zakończenia tej nitki o kilkaset metrów dalej? Zdaję sobie sprawę, że ówczesne długotrwałe rozkopy w miejscu, gdzie dziś mamy stację 'Politechnika' były grubo mniej uciążliwe, niż ewentualne 'zniszczenie' placu Konstytucji, ale po 13 latach wydaje się to mniej oczywiste...
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 lip 2008, 22:18

Dobudowanie stacji jest w każdym momencie możliwe, potrzebna jest tylko decyzja władz miasta. Tę stację zapowiadała obecna ekipa, ale z tego, co wiem, to w tym roku inwestycja ta nie będzie rozpatrywana.
Kończenie metra zamiast na Politechnice na pl. Konstytucji jest rozwiązaniem mniej optymalnym - gorsze przesiadki. Zresztą I etap inwestycji przewidywał odcinek do Politechniki, więc wcześniej niż stacja A-12. A rezygnację z budowy A-12 podjęto w 1989 r. już po rozpoczęciu prac budowlanych. Zresztą takie gdybanie w tym momencie już nie ma żadnego sensu.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 09 lip 2008, 22:56

Zgadzam się, że gdybanie o decyzjach sprzed kilkunastu lat nie ma sensu. Ale zgodzisz się chyba, że brak stacji pod placem Kostytucji, w porównaniu do innych miast, wygląda 'dziwnie'?
Natomiast 'obecna ekipa (HG-W i wsp.)', jak pamiętasz niewątpliwie, rzucała też hasła 'odgięcia' M1 na Tarchomin (co zresztą wymyśliło mi się też, w latach 80-tych, kiedy publikowano szeroko plany 'docelowej sieci metra') więc w decyzję o budowie A-12 jakoś nie wiezrzę... Natomiast 'z dzisiejszego punktu widzenia' wolałbym pojechać pierwszy raz metrem do Centrum o nawet 2-3 lata później, ale z możliwością 'użycia komunikacyjnego' stacji 'pl. Konstytucji'...
Nie zapomnę oczywiście pierwszych dni jazdy do Politechniki i ówczesnego entuzjazmu z 'posiadania' takiego środka komunikacji - mieszkałem wówczas w Natolinie, na ul. Kazury - a więc dość daleko od stacji, jednak wtedy, na ew. decyzję przedłużenia czasu budowy linii do Centrum o okres czasu liczony w latach (tak to było wtedy przedstawiane 'gawiedzi') dla dobudowania stacji 'pl. Konstytucji' patrzyłem wrogo, myśląc: obejdę się bez A-12, ale szybciej dojadę do Centrum. Wtedy bym oczywiście 'rozsiekał' tych, co decydują o zwłoce oddania odcinka linii, dla jakiegoś przystanku, 'może i przydatnego, ale nie niezbędnego'. Cóż, ponieważ obecnie nie mieszkam w Warszawie, to jakoś z brakiem A-12 się godzę, jednakże, jako osoba 'przyjeżdżająca' uważam, że kompletnym 'felerem' jest lokalizacja 'Ratusza-Arsenału'. Łatwo mi pisać nie jeżdżąc po Warszawie na co dzień, ale jeśli dalej będzie przeważać koncepcja 'Politechnika zamiast pl. Konstytucji' albo 'Ratusz Arsenał zamiast stacji POD placem Bankowym', dla 'szybszego ucieszenia ludu', to nasze metro zdobędzie pierwsze miejsce w świecie pod względem niefunkcjonalności usytuowania przystanków i wyjść z nich.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lut 2009, 0:32

Obrazek
Walka o stację metra na Muranowie
Aleksandra Pinkas 18-02-2009, ostatnia aktualizacja 18-02-2009 16:28

Bez metra jesteśmy skazani na spóźniające się autobusy i korki – mówią mieszkańcy Muranowa. Chcą, by ratusz zbudował im stację

Obrazek

O stację metra na swoim osiedlu mieszkańcy Muranowa starają się od kilku lat.

– Byłaby dla nas ogromnym ułatwieniem. Teraz, żeby dostać się do innych dzielnic, musimy jeździć zatłoczonymi autobusami – opowiada Barbara Olszko ze stowarzyszenia mieszkańców Starego i Nowego Miasta i dodaje: – Na naszym osiedlu mieszka dużo starszych osób, które mają problemy z poruszaniem się.

Mieszkańcy mają już pomysł, gdzie mogłaby stanąć.

– Świetna lokalizacja to ulica gen. Andersa. Niedaleko będzie Muzeum Historii Żydów Polskich. Gdyby powstało tu metro, łatwiej można by do niego dojechać – proponuje Barbara Olszko.

Żeby przekonać miasto do budowy stacji, stowarzyszenie mieszkańców Starego i Nowego Miasta chce złożyć w ratuszu petycję. Na razie zbierane są pod nią podpisy. – Mamy ich ponad 300, ale ciągle przybywa nowych. Podpisali się też warszawiacy z kilku innych dzielnic i okolicznych osiedli – cieszy się Olszko.

W tych działaniach mieszkańców wspierają także władze Śródmieścia. – Nie mamy wątpliwości, że stacja na Muranowie jest bardzo potrzebna. W ubiegłym roku przyjęliśmy uchwałę, w której oficjalnie poparliśmy projekt inwestycji. Wszystko zależy teraz od ratusza – tłumaczy wiceburmistrz dzielnicy Marcin Rzońca.

Władze miasta na razie nie planują budowy stacji metra na Muranowie. – Jeśli stworzyć hierarchię stołecznych inwestycji, to nie jest ona najważniejsza. Szukamy teraz pieniędzy na drugą linię metra, most Północny i drogi. Nie zamierzamy jednak rezygnować z pomysłu mieszkańców – wyjaśnia Tomasz Andryszczyk, rzecznik prasowy ratusza.

Życie Warszawy
http://www.zw.com.pl/artykul/244827,335 ... nowie.html

ODPOWIEDZ