Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
No i dobrze.
Aha, widzę, że to jednak nie są wszystkie literki i jest jeszcze 12-C, na które w stopniu umiarkowanym ulgi nie ma.
Aha, widzę, że to jednak nie są wszystkie literki i jest jeszcze 12-C, na które w stopniu umiarkowanym ulgi nie ma.
No i niestety miałem rację. Znowu. Jest prywatna firma - znowu są beznadziejne zachowania u kontrolerów, podobnie jak 10 lat temu, gdy była inna prywatna firma. Pan kontroler wsiadł sobie na przedostatnim przystanku na trasie 708 i zaczął sprawdzać bilety. Byłem m.in. ja i inny młody chłopak, więc zaczął od nas, bo pewnie wyglądamy na gapowiczów. Na jego nieszczęście, chłopak miał bilet jednorazowy chyba, bo zielony, niestety teraz nie wystarczy sprawdzić na odwrocie chyba, lecz trzeba wsadzić do czytnika (po co nie wiem), a tu u licha bilet się zagina i nie daje się włożyć, dopiero za 4 razem się udaje, Jest kilka metrów do przystanku, kontroler ZTMu, widząc mnie i to co mam przy sobie, zrezygnowałby z kontroli ze względów wiadomych - raczej mało prawdopodobne bym był gapowiczem. Ale ten nie - w końcu to prywaciarz, musi sprawdzić - a nuż mandacik i prowizja będzie. No nic wyjmuję kartę, a on znowu - do czytnika, bo może brak hologramu Warszawiaka albo coś - zawsze mandacik za coś się znajdzie. Niestety znów nic - w ostatniej chwili oddaje mi kartę, którą przecież muszę jeszcze schować, przecież nie będę trzymał jej w ręku. Identyczną sytuację miałem 10 lat temu, gdy była inna prywatna firma, tylko że wtedy odmówiłem pokazania uprawnienia - to oczywiście rozpętała się awantura na cały autobus rozpętana przez kanara, że uważam się za lepszego i nie chcę biletu okazać. Pokrzyczał, pokrzyczał, a ja i tak wysiadłem - w sumie powinienem zrobić tak również dziś. A ciekawe ilu faktycznych gapowiczów pan kontroler nie zdążył skontrolować, bo to był przystanek M. Młociny - ten pierwszy z dwóch końcowych i wszyscy inni wysiedli/uciekli.
Ale zaraz pewnie odezwą się głosy, jacy to gapowicze sprytni są i jak mogą robić w trąbę kanarów. Ja w każdym razie twierdzę, że ZTM powtarza swoje stare błędy. Z tamtą firmą przed laty w końcu rozwiązano umowę.
Ale zaraz pewnie odezwą się głosy, jacy to gapowicze sprytni są i jak mogą robić w trąbę kanarów. Ja w każdym razie twierdzę, że ZTM powtarza swoje stare błędy. Z tamtą firmą przed laty w końcu rozwiązano umowę.
Sorki ale nic nie rozumiem. Masz pretensje ze cie skontrolował? Był kulturalny, nie złamał żadnego przepisu, a pedantyzm to zbrodnia?
Prawo to prawo, to że ktoś wygląda na emeryta, niepełnosprawnego, posła czy żołnierza to nie znaczy że posiada uprawnienia.
Ztm nie zatrudnił jeszcze prywatnej firmy
Wielkie nieszczęście go spotkało że bilet musiał pokazać
Chyba chodzi o to, że wzięli go za potencjalnego oszusta, a 10 osob w tym czasie mogło być oszustami ot tak po prostu.
Równie dobrze można mieć pretensje, ze pedantycznie sprawdził wszystkim w 517, a przecież z tylu jechało 718 i mogl obskoczyć 2 na szybko, potencjalnie zwiększajac szanse.
Pedanteria nigdy nie jest dobra, to skrajny fanatyzm - no i często da się psychologicznie wykryć kłamstwo; pomijając losowość, to kontrolerzy powinni pracować nad heurystykami swojej pracy.
Równie dobrze można mieć pretensje, ze pedantycznie sprawdził wszystkim w 517, a przecież z tylu jechało 718 i mogl obskoczyć 2 na szybko, potencjalnie zwiększajac szanse.
Pedanteria nigdy nie jest dobra, to skrajny fanatyzm - no i często da się psychologicznie wykryć kłamstwo; pomijając losowość, to kontrolerzy powinni pracować nad heurystykami swojej pracy.
ŁK
Jaka znowu pedanteria? Chęć sprawdzenia komukolwiek biletu to traktowanie kogoś jak potencjalnego oszusta? Opanujcie się. Masz bilet to go pokaż. Kontrolera nie obchodzą twoje poglądy
-
Stary Pingwin
W wyciągu z opłat i kar jest pozycja 3- kto powoduje nieuzasadnione zatrzymanie lub zmianę kierunku jazdy pojazdu komunikacji miejskiej podlega karze grzywny 700 PLN. Czy kiedykolwiek taka grzywna była nałożona i kto ją nałożył?
miłośnik 13N
Opłacie dodatkowej - to nie jest grzywna 
Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek gdziekolwiek o takim czymś wspominał, a raczej by było w gazetach...
Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek gdziekolwiek o takim czymś wspominał, a raczej by było w gazetach...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Mało motorniczych "zapłaciło" 700 powiększoną jeszcze o ok. 200 za zmianę trasy?Stary Pingwin pisze:W wyciągu z opłat i kar jest pozycja 3- kto powoduje nieuzasadnione zatrzymanie lub zmianę kierunku jazdy pojazdu komunikacji miejskiej podlega karze grzywny 700 PLN. Czy kiedykolwiek taka grzywna była nałożona i kto ją nałożył?
Darmowe przejazdy dla uczniów podstawówek?
http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1, ... xLokWawImg
http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1, ... xLokWawImg
Warszawa wzorem Krakowa zastanawia się nad wprowadzeniem darmowych przejazdów komunikacją dla uczniów podstawówek.
To może w ogóle zrobić za darmo? Przynajmniej się zaoszczędzi na kasownikach, kasach, kanarach, odwołaniach, urzędnikach...

Inna sprawa, że mnóstwo uczniów jeździ i tak na gapę, bo wie, że kanarzy raczej dzieci nie kontrolują.
Inna sprawa, że mnóstwo uczniów jeździ i tak na gapę, bo wie, że kanarzy raczej dzieci nie kontrolują.