Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 07 gru 2016, 9:42

Jak twierdzą niektórzy, motorkowy odpoczywa na czerwonym świetle. Zlikwidowano śluzę na Deotymy, to zainstalowano na MRA. Nic w przyrodzie nie ginie. Tylko zastanawiam się, po co tak nam utrudniono. Potoki pieszych nie uzasadniają dedykowanej sygnalizacji. Czy nasz kolega od priorytetów przeprowadził już wizję lokalną i ma informację, jaki jest cel takiego działania? Ponieważ mam często linie na Andersa, to stwierdzę- często od Muranowa przyjeżdża trójskład, drugi i trzeci kwitnie pod głupim sygnalizatorem, a pasażerowie dostają kwadratowych jaj.

Dodano po 13 minutach 8 sekundach:
Szkoda, że znany dziennikarz jeździ do pracy Wisłostradą, a nie tramwajem 15. Władza jest czuła na sygnały dziennikarzy.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 07 gru 2016, 23:24

Stary Pingwin pisze:Szkoda, że znany dziennikarz jeździ do pracy Wisłostradą, a nie tramwajem 15. Władza jest czuła na sygnały dziennikarzy.
Może po prostu władza czyta gazety. Tylko gazety.
ŁK

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 08 gru 2016, 14:26

Starowanie w okolicy Bankowego było bardzo złe. Zmuszanie pieszych do wciskania guzików na przejściu przed torowiskiem jest nie do przyjęcia.
Tak, otwieranie wszystkich skrętów jest naszym trendem. Skręty buduje się do skręcania i sygnalizacje powinny je wszystkie obsługiwać, ale nie każdy się nadaje do liniowej eksploatacji.
Tak, motorniczy odpoczywa na czerwonym świetle. Niestety na Wolskiej będą teraz więcej odpoczywać.
Femina będzie zrobiona od nowa i przeprogramowana w przyszłym roku.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 08 gru 2016, 14:53

Kto odpowiada za skandal przy Nowowiejskiej i dlaczego wszyscy mają to w nosie?

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 08 gru 2016, 14:57

Jarek pisze:Starowanie w okolicy Bankowego było bardzo złe. Zmuszanie pieszych do wciskania guzików na przejściu przed torowiskiem jest nie do przyjęcia.
Tak, otwieranie wszystkich skrętów jest naszym trendem. Skręty buduje się do skręcania i sygnalizacje powinny je wszystkie obsługiwać, ale nie każdy się nadaje do liniowej eksploatacji.
Tak, motorniczy odpoczywa na czerwonym świetle. Niestety na Wolskiej będą teraz więcej odpoczywać.
Nie wiem co tu jest ironią, a co nie, ale uważam zmuszanie pieszych do wciskania guzików na przejściach w środku miasta za skandal.
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotrek_2274

Post autor: Piotrek_2274 » 08 gru 2016, 17:09

Przede wszystkim robienie świateł na przejściu tylko przez torowisko to skorka za wyprawkę bo i tak wszyscy naciskają przycisk i/lub idą na czerwonym, a tramwaj potem stoi pod pustym przejściem. Btw. Czy na Ciepłowni Wola w stronę Górczewskiej nadal nie można zdążyć na przejazd przez przejście i jezdnie?

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 08 gru 2016, 18:01

Otóż to, lepiej by było wyrwać te światła z korzeniami, a w zamian za to zrobić jakąś szykanę, by uniemożliwić wejście na torowisko pod kątem prostym bez uprzedniego ogarnięcia nadjeżdżającego tramwaju.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 08 gru 2016, 18:25

MichalJ pisze:Kto odpowiada za skandal przy Nowowiejskiej i dlaczego wszyscy mają to w nosie?
Coś się tam zmieniło od wtorku? Włączono jakiś priorytet? Jak tak to faktycznie skandal!

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 08 gru 2016, 19:38

Emyl pisze:Otóż to, lepiej by było wyrwać te światła z korzeniami, a w zamian za to zrobić jakąś szykanę, by uniemożliwić wejście na torowisko pod kątem prostym bez uprzedniego ogarnięcia nadjeżdżającego tramwaju.
Przy JPII/Dzika funkcjonuje to ze zdwojoną siłą. Jest "kolejowy" labirynt i do tego wzbudzana przez tramwaj sygnalizacja. Przez tramwaj, który oczywiście aby światło wzbudzić, musi się zatrzymać.
A co do wspomnianych przycisków dla pieszych, to debilizm ten funkcjonuje w najlepsze kawałek dalej - Baseny Inflancka. Nie naciśnięcie przycisku (odpowiednio wcześniejsze) spowoduje brak zielonego dla pieszych, których z racji pobliskiego centrum handlowego jest dość sporo. Ani samochody ani tramwaje nic nie zyskują, bo przepustowość determinuje rondo Babka. Ale jest światowo-przyciskowo, od lat.

Awatar użytkownika
Thompson04

Post autor: Thompson04 » 08 gru 2016, 22:34

Piotrek_2274 pisze:Btw. Czy na Ciepłowni Wola w stronę Górczewskiej nadal nie można zdążyć na przejazd przez przejście i jezdnie?
Od października nie przypominam sobie aby tramwaj po wymianie pasażerskiej nie miał pionowego na obu sygnalizacjach, priorytet działa tam bardzo dobrze z moich doświadczeń.
10 26 28 105 109 122 149 154 189 190 714 719 729 N42 N45 N95 Obrazek LAZUROWA
Zobacz mój kanał YouTube :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2016, 6:51

gfedorynski pisze:
Stałoczasówka przy Bankowym będzie niebawem podmieniona na drugą wersję, obsługującą relację techniczną.
Wow, to jakiś bardziej ogólny trend, czy szykują się objazdy? To jest przecież jedna z rzadziej jeżdżonych relacji w mieście...
Pytanie o to, co jest skutkiem,a co przyczyną.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

gfedorynski

Post autor: gfedorynski » 09 gru 2016, 10:17

Trochę tak, ale przecież tam "nie było wolno" na długo przed zmianami sygnalizacji, kiedy jeżdżenie na ogólnym było w pełni legalne.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 gru 2016, 13:36

No bo skręt tam na ogólnym jest po prostu karkołomny.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 09 gru 2016, 18:45

Skręt na ogólnym wymaga żeby faza w lewo od Bankowego była rozłączna - nie wiem, czy to było na pewno.
ŁK

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 09 gru 2016, 21:14

Jarek pisze:Starowanie w okolicy Bankowego było bardzo złe. Zmuszanie pieszych do wciskania guzików na przejściu przed torowiskiem jest nie do przyjęcia.
Jarek, nikt do Ciebie nie ma pretensji. Też chodziłbym wściekły gdyby ktoś psułby moją pracę, a tak ewidentnie uczynił ZDM oraz podwykonawca Gülermaka. Każde miejsce gdzie priorytet działa dobrze jest super i z każdego nowego miejsca bardzo się cieszę bo mogę szybciej dowieźć ludzi. Ale niestety wiem jak też ZDM potrafi torpedować wszystko. Fajnie że na Bankowym będzie priorytet, ale czy sygnalizacja świetlna przy północnym przejściu dla pieszych MRA nie mogła działać jak wcześniej do momentu wdrożenia priorytetu? Teraz pionowe jest przez 10 sekund i tylko jeden skład zdąża przejechać, następne pionowe jest dopiero po ok. 40 sekundach, nam coś takiego na pewno nie pomaga w pracy a nawet prowadzi do opóźnień.

Zauważyłem, że zostało poprawione wzbudzanie pionowego nad trasą Łazienkowską, teraz praktycznie bez zatrzymania przejeżdża się przez przejście dla pieszych.

A teraz śmieszna sytuacja z wczoraj ze skrzyżowania Targowej z Wileńską. Wjeżdżam na Wileński w stronę Żerania Wschodniego, zapala się zielone dla Wileńskiej ale tylko przez jezdnię bo przez Torowisko dalej jest czerwone. Dostaję pionowe z Wileńskiego i razem ze mną zielone dostają samochody na Targowej, ale nie mogą przejechać przez skrzyżowanie bo na środku stoją samochody z Wileńskiej które wcześniej dostały zielone :D

ODPOWIEDZ