A ja miałem aktywoać 30 dniowy jutro a tak aktywuje dopiero w środę (we wtorek mi niepotrzebny) jestem 6.50 do przoduŁukasz pisze:E tam, każdemu, kto kupi bilet a jeździł tego dnia, powinni od razu na początku zabierać. Tak btw to miałem do piątku chyba, ale przedłużyłem i teraz to już jestem jakieś 1.60 w plecy!MichalJ pisze:Proste. Niczego nikomu nie zwracać ani nie przedłużać.
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
- Bastian
- Sułtan Maroka
No to chyba mamy proste rozwiązanie, Rosa oddaje część pieniędzy Łukaszowi i Fikandrowi 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Czy ktoś robił badania jak bezpłatna komunikacja wpłynęła na poprawę jakości powietrza?
O badaniach nie słyszałem, ale o obserwacjach że ruch pojazdów jest taki sam jak zawsze (przy poprzednim alarmie) już tak.

-
gfedorynski
Generalnie na świecie wychodzi, że w takich sytuacjach liczba pasażerów w komunikacji publicznej wzrasta, ale samochodów niestety nie ubywa.
Czyli sens tej akcji jest jedynie propagandowy.
Bez stanowczych działań administracyjnych (tj. kija - jak w Paryżu czy Rzymie) nie ma mowy, aby sama marchewka pomogła...Premo pisze:Czy ktoś robił badania jak bezpłatna komunikacja wpłynęła na poprawę jakości powietrza?
Marchewka w postaci komunikacji stale za darmo (tylko kogo na to stać) byłaby na pewno skuteczniejsza.
Na jeden dzień, to nawet jeśli ktoś się o tym dowie, to zanim sprawdzi, jakie ma w ogóle połączenia, zastanowi się, coś wybierze, inaczej niż zwykle umówi się z żoną, etc, etc, to już po promocji.
Na jeden dzień, to nawet jeśli ktoś się o tym dowie, to zanim sprawdzi, jakie ma w ogóle połączenia, zastanowi się, coś wybierze, inaczej niż zwykle umówi się z żoną, etc, etc, to już po promocji.
Absolutnie nie zgadzam się na darmową komunikację z okazji smogu. To półśrodek i zagrywka wyłącznie propagandowa. Czyli więcej kija niż marchewki.
Ja interesuję się komunikacją a o darmowym dniu w grudniu dowiedziałem się dopiero rano w dniu kiedy on juz obowiązywał. Większośc ludzi nie będzie miała zielonego pojęcia że coś takiego jest i jak to wykorzystać.
Nie zmusisz nikogo do czytania gazet, słuchania radia, oglądania TV czy zaglądania na strony internetowe.
Na jeden dzień, nie ma to żadnego wpływu, bo przy obecnych cenach biletów jednorazowych (20zł za jeden dzień dojazd i powrót ze strefy Lxx do centrum), to nikt jeżdący samochodem, nawet nie zna możliwych tras, rozkładów, połączeń, przesiadek itp. Z jakiego powodu miałby poświęcić czas na analizowanie możliwości innego dojazdu niż taki jak codziennie ????MichalJ pisze:Marchewka w postaci komunikacji stale za darmo (tylko kogo na to stać) byłaby na pewno skuteczniejsza.
Może darmowa komunikacja miałaby wpływ, gdyby ludzie jeżdżący samochodami, co jakiś czas pojechali autobusem i znali połączenia - na razie jednak zaporowe ceny biletów jednorazowych zniechęcają do tego skutecznie.
W Paryżu owe działania przyniosły odwrotny skutek - smog się powiększył.person pisze:Bez stanowczych działań administracyjnych (tj. kija - jak w Paryżu czy Rzymie) nie ma mowy, aby sama marchewka pomogła...Premo pisze:Czy ktoś robił badania jak bezpłatna komunikacja wpłynęła na poprawę jakości powietrza?
Ja uważam, że obecnie brnie się trochę w ślepą uliczkę utożsamiając smog wyłącznie z motoryzacją, która jest za niego odpowiedzialna, ale nie w największym stopniu. Dodatkowo tworzące smog cząstki stałe (tzw. PMy) to domena silników diesla, a nie benzynowych na których opiera się motoryzacja indywidualna.
aqqaqq pisze:zaporowe ceny biletów jednorazowych
Ostatnio widziany 12.04.2018 w 522