I do tego jest w Zielonce.
Komunikacja w Rembertowie
Moderator: Wiliam
Osobiście nie wprowadzałbym teraz żadnych zmian. Wyjazd z Czwartaków w Żołnierską w kierunku Zielonki nadal jest niezrobiony, chociaż z początkiem grudnia miał być już oddany dla ruchu. Zakrańcowanie 199 na AONie będzie mizerną ofertą w związku z betonowym korkiem jaki funduje Żołnierska i czasami Radzymińska oraz jego częstotliwością. Tak jak już zakładałem parę stron wcześniej najbardziej optymalnym momentem na wprowadzanie korekt tras będzie 202X kiedy zostanie wybudowany tunel. Wcześniej można sobie szkicować, pisać, dwoić się i troić ale rzeczywistość rozkłada te plany na łopatki. Na obecną chwilę nie ma jednej regularnie jeżdżącej linii na terenie Rembertowa. Na plus uznaję wprowadzenie Katiuszy i Grawerskiej jako dodatkowych przystanków, które w pełni sprawdzają się w swoich rolach oraz Veturillo, ale to niestety ruszy ponownie w marcu.
Tabliczka na słupku i kreska na mapie.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Czyli albo nie Rembertów, albo nie strzelnica. Prawie jak świnka morska - ani świnka, ani morska.PiotrekP pisze: ↑06 gru 2018, 14:20No i jeszcze to bezsensowne nazwanie nowej pętli. Przecież to jest teren Akademii, od zawsze osiedla jak i budynki uczelni podlegały pod wojskowość. Naturalnym posunięciem byłoby przemianowanie Rembertów-Akademia na Republikańska czy nawet Kadrowa, bo tutaj jeszcze nijak się ma ta nazwa do Akademii. Granica Warszawy kończy się na przejeździe kolejowym, więc strzelnica leży w obrębie Zielonki.
Uwaga!Yelonker pisze:Czyli albo nie Rembertów, albo nie strzelnica. Prawie jak świnka morska - ani świnka, ani morska.PiotrekP pisze: ↑06 gru 2018, 14:20No i jeszcze to bezsensowne nazwanie nowej pętli. Przecież to jest teren Akademii, od zawsze osiedla jak i budynki uczelni podlegały pod wojskowość. Naturalnym posunięciem byłoby przemianowanie Rembertów-Akademia na Republikańska czy nawet Kadrowa, bo tutaj jeszcze nijak się ma ta nazwa do Akademii. Granica Warszawy kończy się na przejeździe kolejowym, więc strzelnica leży w obrębie Zielonki.
Czytać na własna odpowiedzialność.
Kiedyś się mówiło tak o kobiecie-informatyku.
ŁK
Od jutra 199 dojeżdżać będzie do pętli Rembertów - Strzelnica.
Wiemy, zajrzyj na poprzednią stronę. 
http://www.ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=12465&l=1
Poza przystankami autobusowymi Kwatery Głównej, uruchomiono też przystanek PKP Rembertów 08. Gdzie? Na Cyrulików za skrzyżowaniem z Chruściela w kierunku Kolonii. Pomysł powstania takiego przystanku był już tutaj kiedyś omawiany i krytykowany, a do tego jeszcze nie tylko nie rozwiąże problemów z przejazdem kolejowym, ale zmusi ludzi do dłuższego pobytu w autobusie, bo 153 i 196 znikają z PKP Rembertów 05.
Poza przystankami autobusowymi Kwatery Głównej, uruchomiono też przystanek PKP Rembertów 08. Gdzie? Na Cyrulików za skrzyżowaniem z Chruściela w kierunku Kolonii. Pomysł powstania takiego przystanku był już tutaj kiedyś omawiany i krytykowany, a do tego jeszcze nie tylko nie rozwiąże problemów z przejazdem kolejowym, ale zmusi ludzi do dłuższego pobytu w autobusie, bo 153 i 196 znikają z PKP Rembertów 05.
-
Konied Makevski
Szczerze powiedziawszy to utworzenie PKP Rembertów 08 jest wg mnie całkiem dobrym pomysłem. Dotąd obsługując 196 miałem do wyboru karne stanie w korku i czekanie, aż podjadę na wysokość przystanku 05, albo wysadzanie ludzi na jana z lewego pasa, co jest średnio bezpieczne i rozsądne. Lewy pas nie stoi w takim betonowym korku jak prawy (chyba że jakiś inteligent usiłuje się wcisnąć na prawy blokując dzięki temu lewy), więc ludzie powinni zyskać krótszy dojazd i bardziej punktualną linię.
Dziś jeden z kierowców nawet informował pasażerów przez system, że obowiązuje nowy przystanek po skręcie. Mimo to większość wysiadła przy Ratuszu. Reszta natomiast zaryzykowała, ale dojechała bezproblemowo 
Trochę zmodyfikowałem moją wizję, a to dlatego, że przypomniałem sobie o planowanym kiedyś łączniku Gierczak do al. Sztandarów. 196 mogłoby robić wtedy ósemkę po dzielnicy: Kordiana - Strażacka - Chruściela - Sztandarów - podjazd pod PKP - Gierczak - pętla. Powrót: Chruściela - Cyrulików - Kordiana. Do zastanowienia czy Sztandarów - Gierczak - pętla - Chruściela, czy Chruściela - pętla - Gierczak - Sztandarów w jakich godzinach (ponieważ mogłoby dodatkowo zahaczyć i koordynować z przyjazdami/odjazdami z Mokrego Ługu) (wiem, luksus). 153 wtedy przejmuje rolę wewnątrz dzielnicowej linii, plus objęłoby nową funkcję jako dowóz do PKP Marysin.
28 marca w szkole podstawowej na Wygodzie odbędzie się spotkanie dotyczące budowy (!) wiaduktu nad torami linii siedleckiej. Brzmi jak porządny plan i zaawansowany proces albo cieszę się zbyt szybko
.