Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

ashir

Post autor: ashir » 04 sty 2021, 20:17

Tak, na WKM możesz dojechać do Warszawy Choszczówka, a na dalszy odcinek do Legionowa możesz kupić wcześniej bilet w kasie biletowej, biletomacie itp. Zwróć uwagę, że w KM i SKM obowiązują inne bilety*. Dodatkowo pociągi SKM mają w środku biletomaty (płatność tylko kartą), w związku z czym kierownik nie prowadzi już sprzedaży biletów. ;-) Co ważne bilet ZTM trzeba skasować w kasowniku, a w przypadku biletu KM wybrać godzinę wyjazdu (wyjazd w ciągu 1 godz. od xx:yy). Warto też wiedzieć, że można jechać pociągiem przyśpieszonym, który nie zatrzymuje się na stacji Warszawa Choszczówka.
* - ale po raz kolejny jest honorowanie biletów
https://www.mazowieckie.com.pl/pl/wzaje ... -legionowo

Georg

Post autor: Georg » 04 sty 2021, 21:06

ashir pisze:
04 sty 2021, 20:17
Tak, na WKM możesz dojechać do Warszawy Choszczówka, a na dalszy odcinek do Legionowa możesz kupić wcześniej bilet w kasie biletowej, biletomacie itp. Zwróć uwagę, że w KM i SKM obowiązują inne bilety*. Dodatkowo pociągi SKM mają w środku biletomaty (płatność tylko kartą), w związku z czym kierownik nie prowadzi już sprzedaży biletów. ;-) Co ważne bilet ZTM trzeba skasować w kasowniku, a w przypadku biletu KM wybrać godzinę wyjazdu (wyjazd w ciągu 1 godz. od xx:yy). Warto też wiedzieć, że można jechać pociągiem przyśpieszonym, który nie zatrzymuje się na stacji Warszawa Choszczówka.
Chciałbym pojechać jutro koło 17 ze stacji Kasprzaka do Legionowa. Którym pociągiem najlepiej i jak kupić bilet? Na Kasprzaka nie ma kasy biletowej (chyba) po remoncie stacji.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 sty 2021, 21:08

Kup bilet dwudziestominutowy, wsiądź do dowolnego pociągu, skasuj bilet w Choszczówce. Jak nie będzie w pociągu kasownika, to daj bilet kierownikowi.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Georg

Post autor: Georg » 04 sty 2021, 21:14

fik pisze:
04 sty 2021, 21:08
Kup bilet dwudziestominutowy, wsiądź do dowolnego pociągu, skasuj bilet w Choszczówce. Jak nie będzie w pociągu kasownika, to daj bilet kierownikowi.
No właśnie tak chciałem zrobić, ale przy bilecie znajduje się adnotacja "Nie obowiązuje w ofercie Wspólny bilet ZTM-KM-WKD". Zrozumiałem, że biletu nie mogę użyć w pociągu poza 1 Strefą. Ale jeśli tak mówisz, to bardzo Ci dziękuję. Chętnie skorzystam.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 sty 2021, 21:15

Normalnie nie działa, ale obecnie wyjątkowo działa, bo jest honorowanie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Georg

Post autor: Georg » 04 sty 2021, 21:20

fik pisze:
04 sty 2021, 21:15
A tak z ciekawości: czym to jest spowodowane?

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 04 sty 2021, 21:26

Kochaną budową stacji Warszawa Targówek i zmianą trasy S3.

Wysłane z mojego CPH1941 przy użyciu Tapatalka

I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

kajo

Post autor: kajo » 04 sty 2021, 21:35

Ja jeszcze dodam, że jak masz Kartę Warszawiaka to ona z automatu jest na 2 strefy. Warto o tym pamiętać ;)
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

ashir

Post autor: ashir » 04 sty 2021, 21:37

Georg pisze:
04 sty 2021, 21:06
ashir pisze:
04 sty 2021, 20:17
Chciałbym pojechać jutro koło 17 ze stacji Kasprzaka do Legionowa. Którym pociągiem najlepiej i jak kupić bilet? Na Kasprzaka nie ma kasy biletowej (chyba) po remoncie stacji.
Z Warszawy Wola (nie ma już Warszawy Kasprzaka) o 17:10 masz S9, później o 17:19 jedzie R9. Jak trafisz na SKM to kup sobie po prostu bilet w biletomacie w pociągu.
fik pisze:
Ale po co, jak można samemu sobie wypisać?
Georg pisze:
04 sty 2021, 21:14
fik pisze:
No właśnie tak chciałem zrobić, ale przy bilecie znajduje się adnotacja "Nie obowiązuje w ofercie Wspólny bilet ZTM-KM-WKD". Zrozumiałem, że biletu nie mogę użyć w pociągu poza 1 Strefą. Ale jeśli tak mówisz, to bardzo Ci dziękuję. Chętnie skorzystam.
Normalnie bilety czasowe (20, 75 i 90-minutowe) w ogóle nie obowiązują w pociągach KM, strefa biletowa nie ma znaczenia. Co do zasady to pociągami KM można jechać na bilecie od dobowego wzwyż.
fik pisze:
Częściej jest to honorowanie niż go nie ma. ;-)
Georg pisze:
04 sty 2021, 21:20
fik pisze:
A tak z ciekawości: czym to jest spowodowane?
Wszystko masz w linku, który Tobie przesłałem. :-)
kajo pisze:
04 sty 2021, 21:35
Ja jeszcze dodam, że jak masz Kartę Warszawiaka to ona z automatu jest na 2 strefy. Warto o tym pamiętać ;)
To prawda, był to prezent od naszego prezydenta, bo nie od początku takie zasady obowiązywały. Natomiast założyłem, że Georg wie na jaką (jakie) strefy ma swoją kartę miejską. ;-)

Georg

Post autor: Georg » 04 sty 2021, 22:36

kajo pisze:
Tego nie wiedziałem. Myślałem że jak mam na I strefę to muszę kupić bilet i skasować go na przystanku granicznym.

kajo

Post autor: kajo » 04 sty 2021, 22:50

Georg pisze:
04 sty 2021, 22:36
kajo pisze:
Tego nie wiedziałem. Myślałem że jak mam na I strefę to muszę kupić bilet i skasować go na przystanku granicznym.
Karta warszawiaka od jakiś 2 lat jest na 2 strefy z definicji. Taki bonus dla warszawiaków miasto zrobiło. Rozumiem że to rozwiewa wszystkie twoje rozważania? ;)
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Georg

Post autor: Georg » 05 sty 2021, 9:49

kajo pisze:
04 sty 2021, 22:50
Georg pisze:
04 sty 2021, 22:36

Karta warszawiaka od jakiś 2 lat jest na 2 strefy z definicji. Taki bonus dla warszawiaków miasto zrobiło. Rozumiem że to rozwiewa wszystkie twoje rozważania? ;)
Tak. Bardzo dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2021, 9:56

w SKM są automaty, kierownik biletow nie sprzedaje (w sumie nie wiem, po co tam jest, WKD jeździ bez konduktorow i żyje). Możesz kupić wcześniej tylko skasuj przed Choszczówką żeby czas niepotrzebnie nie leciał.

W KM idź do kierpocia i kup na odcinek od Choszczówki (tylko sprawdx, czy dostaniesz od Choszczówki, ja się ktoregoś razu nie zorientowałem i kupiłem od Służewca do Warki, a nie z Zalesia Gn a to parę kilometrów różnicy jest).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 05 sty 2021, 9:58

Chyba w PKP pociąg musi mieć kierownika.
miłośnik 13N

Georg

Post autor: Georg » 05 sty 2021, 10:01

Glonojad pisze:
05 sty 2021, 9:56
w SKM są automaty, kierownik biletow nie sprzedaje (w sumie nie wiem, po co tam jest, WKD jeździ bez konduktorow i żyje). Możesz kupić wcześniej tylko skasuj przed Choszczówką żeby czas niepotrzebnie nie leciał.

W KM idź do kierpocia i kup na odcinek od Choszczówki (tylko sprawdx, czy dostaniesz od Choszczówki, ja się ktoregoś razu nie zorientowałem i kupiłem od Służewca do Warki, a nie z Zalesia Gn a to parę kilometrów różnicy jest).
Skoro mam bilet Warszawiaka to już nie muszę kupować bilety w Choszczówce, niezależnie od tego czy jadę km czy skmką.

ODPOWIEDZ