Korki i zatory II
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
Reserved pyta, czy wpychałbym się w kolejkę. Gdybym miał na plecach trójkę dzieci lub nawet jedno - to tak. W autobusie jest zwykle więcej osób. Dlatego trzeba by pomyśleć o wprowadzeniu projektu pierwszeństwa dla autobusu przy zmianie pasa ruchu, podobnie jak to jest w przypadku wyjazdu z zatoki.
ŁK
Jeśli nie powodujesz żadnych utrudnień to tak. Ale zazwyczaj taki kierowca powoduje utrudnienia. A w takich sytuacjach nieraz ułamek sekundy decyduje o tym czy jeszcze zdążymy przejechać na tym samym cyklu czy nie.Emyl pisze: ↑31 paź 2021, 11:21Jak któryś wcześniej zauważył, korki w jakiejś mierze powoduje nieumiejętność ruszania - jeśli delikwent grzebie sobie w telefoniku i dopiero gdy samochód przed nim już jest w ruchu zaczyna szukać sprzęgła i jedynki, to powstaje dziura nierzadko na 2 albo i 3 auta. Po cholere mam stać za takimi w kilometrowym korku (wydłużając go!), jeśli w 95% przypadków „wepchnę się” nie powodując żadnych utrudnień?
Ale zgodzę się że nieumiejętność ruszania to problem. To kolejna kwestia mentalności - stoję w korku, nudzę się więc muszę wyjąć telefon bo nie poradzę sobie bez niego dłuższą chwilę. Jest na to społeczne przyzwolenie. Policja nic z tym nie robi. Zresztą nie wiem czy może coś z tym robić? Bo jest chyba przepis, że nie można w czasie jazdy używać telefonu. A w czasie stania na światłach?
Niestety u nas to nie przejdzie.Łukasz pisze: ↑31 paź 2021, 11:44Reserved pyta, czy wpychałbym się w kolejkę. Gdybym miał na plecach trójkę dzieci lub nawet jedno - to tak. W autobusie jest zwykle więcej osób. Dlatego trzeba by pomyśleć o wprowadzeniu projektu pierwszeństwa dla autobusu przy zmianie pasa ruchu, podobnie jak to jest w przypadku wyjazdu z zatoki.
Łukasz już to napisał dlaczego kierowcy osobówek jadą byleby tylko wepchnąć się przed autobus. Przypomnę:
I powtórzę, bez zmiany mentalności nie zmieni się nic. Dopóki będzie się liczyło tylko JA. Można karać, można wprowadzać nowe przepisy, i tak dalej, i tak dalej. Dopóki nie zmieni się w głowie człowieka myślenie, że nie jesteśmy na drodze sami, to wszystko można o kant...
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Nic ci nie zabrania żonglowania pasami i wybierania drogi suboptymalnej. W szczególności, nie widzę przeszkód dla wykorzystywania obowiązku jazdy na suwak dla swoich celów.
A każdy, kto utrudnia jazdę na suwak, ten szeryf i zły człowiek.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
- vernalisadonis
Bo autobus jedzie 40km/h i kierowca nie będzie za taką zawalidrogą jechać.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Skoro obiecałeś EOT, to się tego nie trzymaj i po prostu już dalej nie kompromituj swoimi nieudolnymi próbami manipulacji. Chyba że to nie manipulacja, tylko zwierzenia intelektualne - wtedy już nie ma ratunku.reserved pisze:Łukasz już to napisał dlaczego kierowcy osobówek jadą byleby tylko wepchnąć się przed autobus. Przypomnę:I powtórzę, bez zmiany mentalności nie zmieni się nic. Dopóki będzie się liczyło tylko JA. Można karać, można wprowadzać nowe przepisy, i tak dalej, i tak dalej. Dopóki nie zmieni się w głowie człowieka myślenie, że nie jesteśmy na drodze sami, to wszystko można o kant...
ŁK
Idą dwa pasy w jednym kierunku, jeden się kończy, i ja mam stać w korku który nie będzie się kończył?
No bzdura, to zaszłość jakaś, nauczyłem starego drajwera z MZK że to nie chamstwo, a możliwość kulturalnej jazdy.
Wtedy jeszcze suwak nie obowiązowywał, jedziesz do KOŃCA ( tak to ważne) pasa i czekasz jak ktoś cię wpuści.
I pamiętajcie, bo tu chyba o to chodzi, suwak obowiązuje jak pas się kończy ( skośne strzałki na drodze ), ale jeżeli jeden pas jest np. do skrętu w prawo (wolny) a drugi ( na wprost) zakorkowany to suwaka nie ma.
Chociaż i tu lubię kierowców którzy zajmują wszystkie pasy za skrzyżowaniem, np. Lazurowa/Górczewska.
A pomysł żeby autobus miał pierwszeństwo przy zmianie pasa to błąd, chyba tylko blacharze by się z tego ucieszyli.
Tak puszczam autobusy wyjeżdżające z zatoki, ale lubię to robić jak kierowca mrugnie kierunkiem 2-3 razy.
Zdarzyło mi się ostre hamowanie jak kierman puścił kierunek i WYJAZD z przystanku, no to było dla mnie dość chamskie.
No bzdura, to zaszłość jakaś, nauczyłem starego drajwera z MZK że to nie chamstwo, a możliwość kulturalnej jazdy.
Wtedy jeszcze suwak nie obowiązowywał, jedziesz do KOŃCA ( tak to ważne) pasa i czekasz jak ktoś cię wpuści.
I pamiętajcie, bo tu chyba o to chodzi, suwak obowiązuje jak pas się kończy ( skośne strzałki na drodze ), ale jeżeli jeden pas jest np. do skrętu w prawo (wolny) a drugi ( na wprost) zakorkowany to suwaka nie ma.
Chociaż i tu lubię kierowców którzy zajmują wszystkie pasy za skrzyżowaniem, np. Lazurowa/Górczewska.
A pomysł żeby autobus miał pierwszeństwo przy zmianie pasa to błąd, chyba tylko blacharze by się z tego ucieszyli.
Tak puszczam autobusy wyjeżdżające z zatoki, ale lubię to robić jak kierowca mrugnie kierunkiem 2-3 razy.
Zdarzyło mi się ostre hamowanie jak kierman puścił kierunek i WYJAZD z przystanku, no to było dla mnie dość chamskie.
Przegubowce ,to sól tej ziemi .
Może chamskie, może niezgodne z prawem, a może kwestia obowiązku zachowania szczególnej ostrożności - z napisu tego nie ocenimy.
Z suwakiem 200% zgody, dobrze że to już jest wpisane w przepisy. Zmianę pasa można wpisać na podobnej zasadzie, czyli w czasie korka - i też żeby zmieniający nie powodowali zagrożenia.
Z suwakiem 200% zgody, dobrze że to już jest wpisane w przepisy. Zmianę pasa można wpisać na podobnej zasadzie, czyli w czasie korka - i też żeby zmieniający nie powodowali zagrożenia.
ŁK
No to co dziś ciekawego na mieście?ZTM pisze:Z powodu bardzo trudnych warunków atmosferycznych występują utrudnienia w kursowaniu pojazdów WTP. Możliwe znaczne opóźnienia kursów.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
-
bartoni722
I to jest trafne pytanie. Wszyscy redaktorzy chyba byli zajęci polowaniem na rolników bo nigdzie nic nie mogę się doszukać a utrudnienia były znaczne i mocno się rozlały. Wypadek czy jakieś roboty drogowe? Żeby Skarbka z Gór stała na północ od Berensona aż do Głębockiej to nie widziałem nawet w co lepsze dni
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. 
Bohaterów-Klasyków w kierunku Modlińskiej, korek od Ołówkowej i co za tym idzie Czołowa i Marywilska korek od PKP Płudy do PKP Żerańbartoni722 pisze: ↑23 lut 2022, 13:28I to jest trafne pytanie. Wszyscy redaktorzy chyba byli zajęci polowaniem na rolników bo nigdzie nic nie mogę się doszukać a utrudnienia były znaczne i mocno się rozlały. Wypadek czy jakieś roboty drogowe? Żeby Skarbka z Gór stała na północ od Berensona aż do Głębockiej to nie widziałem nawet w co lepsze dniponadto Ostródzka stała od Berensona aż za małego Rycerza, Białołęcka od wyjazdu na Płochocińską do Juranda ze Spychowa a na południe do Daniszewskiej. Ślimak zjazdowy z Wysockiego na S8 też w betonie, ponadto Głębocka i Borzymowska. A ja na mapę zerknąłem dość późno bo dopiero o 8:40, wcześniej musiało być jeszcze gorzej. Z wyników to np. 204, 527 miały wytracone kółko (na 204 dodatki jeszcze po 11 -50), kurs 7:38 z Grodziska na 160 -48 (na MRA po 9:10).
Marywilska od strony Bródna do Płochocińskiej stała już od Trasy Toruńskiej
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Masakra drogowa przy skrzyżowaniu Marsa/Chełmżyńska.
Autobusy linii 145 opóźnione po 50-60min.
145/8 które powinno być o 07:07 na Okularowej
Wiatraczna nadal stoi w korku na Chełmżyńskiej.
W tej chwili na Chełmżyńskiej stoi w korku 5 brygad linii 145.
Autobusy linii 145 opóźnione po 50-60min.
145/8 które powinno być o 07:07 na Okularowej
W tej chwili na Chełmżyńskiej stoi w korku 5 brygad linii 145.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1