Może chodzi o to, że przy jednocześnie skręcających w stronę Pragi 20 i 26 oraz 17 i 33 w stronę Kercelaka przepustowość by nie wyrobiła i powstałby korek przed Feminą? Jak 1.08. na JPII spadły tramwaje z Marszałkowskiej, to potem się w stronę Arkadii zrobił korek od Grzybowskiej do Solidarności i szybciej było ba piechotę tamtędy przejść niż jechać tramwajem, więc śmiem twierdzić, że taki zator dzisiaj bardziej rozwaliłby bardziej 17 i 33 niż jazda przez Skierniewicką. A i doszłoby rozregulowane 20 i 26. Inna sprawa, że i bez tego samo skręcające 20 i 26 na Feminie powodują w szczycie lekkie zatwardzenie na KF
Objazdy i inne okresowe zmiany tras tramwajów - 2024
Moderator: Wiliam
1 sierpnia jechało przez Feminę 8 linii i utrudnienia były w godzinach szczytu. Dziś w tej relacji 4 linie a utrudnienia w miedzyszcycie. To raczej znacząca różnica. Inna kwestia że komunikacja miejska ponoć jest dla ludzi i wszelkie objazdy w miarę możliwości powinny być takie by zaliczyć jak największą część trasy podstawowej. Tu tak nie było a możliwości są.

A w sygnalizacji jest też możliwość? W sensie, czy załączy się jakiś awaryjny program do lewoskrętu czy coś? Może tutaj leży pies pogrzebany?
Sygnalizacja jest wzbudzana w każdym kierunku na podstawie położenia zwrotnicy.

Wiem, że objazd Kercelaka już się kończy. Wczoraj jechałem 20 w kierunku Boernerowa i już po raz 3 tramwaj nie zatrzymał się na Płockiej. Wcześniej było to na 26 i 20. Zwykle motorniczowie nie mijają przystanków, zapowiedź głosowa też podawała przystanek Metro Płocka, dlatego się zdziwiłem. Chodzi o ten, gdzie kiedyś stawało 106, zanim powstało metro.
W rozkładzie nie ma przystanku Płocka, jest Metro Płocka, więc jeśli było tak jak piszesz, to jakiś błąd.Georg pisze: ↑27 sie 2024, 6:35Wiem, że objazd Kercelaka już się kończy. Wczoraj jechałem 20 w kierunku Boernerowa i już po raz 3 tramwaj nie zatrzymał się na Płockiej. Wcześniej było to na 26 i 20. Zwykle motorniczowie nie mijają przystanków, zapowiedź głosowa też podawała przystanek Płocka, dlatego się zdziwiłem. Chodzi o ten, gdzie kiedyś stawało 106, zanim powstało metro.
Poprawiłem. Metro Płocka. Tylko dlaczego się nie zatrzymywali.
Może po prostu przyzwyczajenie wzięło górę? Wszak przystanek tramwajowy tam jeżeli bywał, to przy objazdach i to raczej, gdy Wolska tramwajowo była zamknięta na zachód od Skierniewickiej. No chyba, że motorniczowie nie mają tego przystanku w swoich rozkładach 
Mają w rozkładach. Ale nie w przyzwyczajeniach. Jego uruchamianie to nowość od zeszłorocznego zamknięcia Reduty Wolskiej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Bo tak prawdę mówiąc ten przystanek nie jest widoczny - masz tylko samą wiatę. Może warto w przyszłości postawić też słupek z numerami linii?Nie byłem wczoraj bardzo szczęśliwy jak 20 mnie wywiozła aż na Młynarską.
Czy ja dobrze rozumiem, że wiata jest niewidoczna dla motorowych?
BTW - kiedyś tak fetyszyzowano znak D-17, że aż stworzono kolejny słup reklamowy totem ze znakiem i rozkładem. Co się zmieniło, że teraz nawet zwykłego słupka (jak rozumiem z powyższego) nie ustawiono?
BTW - kiedyś tak fetyszyzowano znak D-17, że aż stworzono kolejny słup reklamowy totem ze znakiem i rozkładem. Co się zmieniło, że teraz nawet zwykłego słupka (jak rozumiem z powyższego) nie ustawiono?
Nie. Po prostu kiedyś ten przystanek funkcjonował dla autobusów. Teraz dla tramwajów. Może nie wszyscy motorniczowie musieli o tym wiedzieć i dlatego przejeżdżali przystanek. Teraz już jest po fakcie, bo w niedzielę i tak przystanek przestanie funkcjonować. Myślałem o postawieniu słupka przy kolejnych objazdach.
Czyli chcesz powiedzieć, że motorowi nie wiedzą na jaką trasę wyjeżdżają, nie znają rozkładu jazdy (trasy) i mogą robić, co chcą?
Nie. Po prostu pomijają ten przystanek bo nie wiedzą że obowiązuje. Każdemu zdarza się popełnić błąd i nie można z tego powodu od razu robić afery. Dlatego nie zgłosiłem tego oficjalnie, żeby ktoś nie miał przeze mnie kłopotów. Nigdy nie popełniłeś żadnego błędu?
Moje życie to jeden wielki błąd, więc tak - popełniłem.
Niemniej, wydaje się, że obsługa przystanku to... istota pracy motorowego, dlatego dziwię się, że można "nie wiedzieć" o nim - szczególnie na objeździe.
Niemniej, wydaje się, że obsługa przystanku to... istota pracy motorowego, dlatego dziwię się, że można "nie wiedzieć" o nim - szczególnie na objeździe.