Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 sie 2024, 8:35

Na Budowlanej akurat jakieś czasówki były. Reszta powinna działać z tym, że T1 powiesiło [40] ze względu na bałagan, ktory jest przy torach więc to może wpływać na działanie priorytetu w ten sposób chociażby, światło przygotowywane jest odrobinę zbyt wczesnie w związku z czym krócej może być przedłużane. Przy jakichś brzegowych przypadkach co jakiś czas kogoś wytnie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 22 sie 2024, 8:45

Jaki bałagan? W dzień nic się tam nie dzieje. Gdzieś za krzakami stoi koparka, bez obsługi.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 22 sie 2024, 22:39

Bywalec pisze:
20 sie 2024, 20:59
Na Parku Traugutta z kolei cuda się dzieją w kolejce do lewoskrętu. Najpierw stoisz minutę, widzisz że pałka na wprost zgasła więc przymierzasz się ze zaraz dostaniesz światło po czym 5 sekund później znowu zapala się pałka na wprost a Ty dalej czekasz.... Rekord to chyba 3 minuty oczekiwania
Jest tak ,jak piszesz, na Parku Traugutta. Dodam, że na przejściu przy Międzyparkowej świeci się czerwone dla pieszych, a sygnalizacja do skrętu nie chce załapać. Też stałem 3 minuty, oczywiście za 6( ta para jest nierozłączna).
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 02 wrz 2024, 10:31

Przy Postępu na jesieni ma się pojawić pełna sygnalizacja plus wygrodzenie na Marynarskiej. Wg informacji, priorytet może lekko się zmniejszyć, bo wzbudzenie będzie trochę później, tj. nie podczas wjazdu na przystanek. Trochę się obawiam roku stałoczasówki. A wy?
ŁK

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 02 wrz 2024, 12:54

Przy obecnym ruchu jaki tam jest nie widzi mi się taka zmiana ale czas pokaże jak to będzie.
Bywalec pisze:
17 cze 2024, 21:31
Wprowadzanie takich zmian (w sensie w miejscu gdzie trzeba się prosić miesiącami o zmianę algorytmu bo nie można tego zrobić od ręki) przy rozkładzie wakacyjnym... oby się nie okazało we wrześniu, że problem dalej istnieje.
Chyba zagram dziś w totka, skoro już 3 miesiące temu przewidziałem, że nowy algorytm nie spełni oczekiwań ;P Mowa rzecz jasna o Parku Olszyna ;)
Może warto się przyjrzeć tematowi, jak to się stało, że przed 1 marca br. były małe kolejki tramwajów (maks. do -5/6 opóźnienia) a po 1 marca kolejki powodujące opóźnienia rzędu -12/18? Co takiego się zmieniło, że z dnia na dzień opóźnienia zwiększyły się nawet trzykrotnie a zmiana algorytmów nie przyniosła rezultatu? *
*Rezultat jest - w stronę Piasek przynajmniej nie ucieka światło po wjeździe na przystanek :P
Obrazek

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 wrz 2024, 17:52

Zniknęło tłumienie dojazdu kolejnych wagonów do Parku Olszyna poprzez słabe programy sygnalizacji świetlnej na poprzednich skrzyżowaniach. Teraz wszystko sprawnie wbija się w przejazd ukośny.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 02 wrz 2024, 18:07

Dzięki :beer:
Średnio 37,5 kursu w szczycie na cykl co 2 minuty - nierealne. Widzę 2 rozwiązania - dogadać się z GDAKĄ aby skrócić cykle w szczycie o połowę (to samo trzeba byłoby zrobić przy Włościańskiej bo tam przeniósłby się problem), albo nie czekać do przebudowy Broniewskiego i już teraz skomasować przystanki Park Olszyna i Włościańska w jeden co jest w planach. Inaczej lepiej nie będzie a tramwaj w wyobrażeniach wielu osób nie będzie konkurencyjny i będzie opór przed nowymi trasami, bo przecież tramwaj to powolny środek transportu itp.
Obrazek

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 02 wrz 2024, 18:46

Przebudowa przystanków w nowej lokalizacji to pewnie z rok papierologii. A i tak okoliczni emeryci nie pozwolą.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 02 wrz 2024, 19:42

Zabrali nasze 520 a teraz jeszcze przystanki kasujo pani redaktur kochana!

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 02 wrz 2024, 22:25

Czy tylko mnie nie lubi sygnalizacja przy PiJ Połczyńska? Każdym kursem w kierunku Ciepłowni stałem do 2 minut. Działanie identycznie jak na Park Traugutta- zapala się na sekundę, gaśnie i zapala się na dłużej po 90 sekundach.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 04 wrz 2024, 10:14

Wróciła Puławska, wróciły 10 i 11, wróciły też stada na tych liniach. Czy przy Wilanowskiej znowu jest awaria, że 10 dojeżdża na pl. Unii opóźnione i zderzak w zderzak z 11?

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 04 wrz 2024, 18:01

10 jedzie rozkładowo 3 minuty przed 11. A, że na Królikarni zwykle już ma 2 plecy, to tak jest. Pisałem o tym dawno temu,. Wesoło się zrobi jak dojdzie Wilanów. 35 już przy Arkadii ma +2, dalej i +4.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 04 wrz 2024, 18:14

Paweł D. pisze:
04 wrz 2024, 18:01
10 jedzie rozkładowo 3 minuty przed 11. A, że na Królikarni zwykle już ma 2 plecy, to tak jest.
Nawet jak ma -2 na Królikarni to źle analizujesz czasy przejazdu. Po to na kolejne krótkie odcinki są 2 minuty na przejazd by ewentualnie nadrobić opóźnienie lub zostać w swoim czasie, ewentualnie +1. Problemem na Puławskiej jest odcinek Dworkowa - Goworka z dwoma przewiązkami i bardzo krótkimi cyklami świateł. Do końca września zachodnia Puławska ma zostać otwarta tak więc znikną te przewiązki i powinien wrócić program sprzed tej zmiany, wtedy powinno się poprawić.
Paweł D. pisze:
04 wrz 2024, 18:01
35 już przy Arkadii ma +2, dalej i +4.
+ to są przyspieszenia. Nie da się zrobić +4 jeśli ktoś odstaje do regulaminowych +1. A 99 proc. odstaje.
35 poza tym ma bardzo fajny rozkład i czasy przelotu na tej trasie są właściwie dobrane, całą trasę w obie strony bez problemu się jedzie zgodnie z rozkładem (poza wybrykami na Parku Olszyna).
Obrazek

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 04 wrz 2024, 19:58

Dobrze, pisałem w systemie oznaczania w aplikacji. Przecież piszemy o opóźnieniach.
Może i masz rację, ale pamiętaj że kawałek dalej masz szeroką Marszałkowską gdzie można zaliczyć każde światła. A 10 na skręcie też wesoło nie ma, bo przystanek jest na 1 skład. Dalej stoi się cały cykl przy Centralnym? Skądś te opóźnienia się biorą.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 04 wrz 2024, 20:24

Paweł D. pisze:
04 wrz 2024, 19:58
Dobrze, pisałem w systemie oznaczania w aplikacji. Przecież piszemy o opóźnieniach.
Aplikacje są różne. Jedyna czytelna jak dla mnie to czynaczas.pl gdzie nie ma takich głupot jak + zamieniony z - tylko oznaczenie jest słowne/kolorystyczne.
Paweł D. pisze:
Może i masz rację, ale pamiętaj że kawałek dalej masz szeroką Marszałkowską gdzie można zaliczyć każde światła.
I nawet stojąc na każdych po kolei można odstawać i wytracać czas. Zwłaszcza w kierunku północnym.
Paweł D. pisze:
A 10 na skręcie też wesoło nie ma, bo przystanek jest na 1 skład. Dalej stoi się cały cykl przy Centralnym? Skądś te opóźnienia się biorą.
Przystanek na 1 wóz - dlatego są 2 minuty na przejazd a nie minuta (jak w przeciwną stronę).
Centralny? 3 minuty na przejazd zamiast jak w przeciwnym kierunku 1 min lub 2 min w zależności od pory dnia.
To wszystko o czym piszesz jest wliczone w czas przejazdu. Na teraz 12 brygad na 10 z czego tylko dwie mają opóźnienie a pozostałe są w czasie. To, że coś jednostkowo obserwujemy że się zestadza lub spóźnia nie musi znaczyć że rozkład jest zły bo coś tam zawsze w jakimś miejscu jest na minusie. I wspomniana Królikarnia nawet jak jest na minusie to do Malczewskiego (na tym bardzo krótkim odcinku) masz 2 min i już nadrabiasz opóźnienie. Bo wartości czasów przejazdów są zaokrąglane do pełnych minut i to czego brakuje oddawane w innym miejscu. I wracając do tego, że coś się zestadza lub mocniej opóźnia wynika z wielu czynników - zmieniający się układ świateł, pasażerowie zapatrzeni w telefony lub cała ich chmara chcąca skorzystać tylko z jednych drzwi gdzie w pozostałych hula wiatr (i światło pokazuje w tym momencie środkowy palec i cykl w plecy) a nawet motorniczowie co nie potrafią lub nie chcą jeździć z pełną dopuszczalną prędkością tylko turlają się przez pół miasta opóźniając siebie i pozostałych co jadą z tyłu. To wszystko to są indywidualne przypadki gdzie współczynnik "a" ciągnie za sobą spiralę i coś co rozjechało się w jednym miejscu ciągnie się dalej i procentuje.
Inaczej więc patrzysz na to Ty, inaczej ja robiąc pełne 4 koła na trasie przez 10h i obserwując co jak działa w jakich godzinach i gdzie występuje problem oraz z czego on wynika a gdzie mam dodane minuty na przejazd nie musząc się martwić że jadę opóźniony bo wiem, że dojadę o czasie. Stąd też taka a nie inna moja reakcja na wpis, że na Królikarni coś jest zawsze opóźnione bo akurat na tej trasie to nie Królikarnia jest problemem.
Obrazek

ODPOWIEDZ