Często mi się zdarzało, że czytniki kierowników w pociągach twierdziłi, że mam nieważny (czasem że od minuty) bilet 90-dniowy, ale jak wczoraj kierownik stwierdził, że mój 3 miesięczny to (nieważny tutaj) bilet 90 minutowy postanowiłem sprawdzić go w metrze i faktycznie wyświetliło się, że bilet za 3 minuty straci ważność. Ciekawiej było na innej stacji metra, bo już w ogóle wyświetlił się jako nieważny. Po ponownym zalogowaniu wyświetliła się ważność biletu, ale tylko przez 5 minut. Wychodzi na to, że ZTM zabezpieczył się przed klonowaniem eWKM owymi 5 minutami ważnośći QR kodu. Tylko wówczas, na logikę, powinien być zegar odliczający czas ważności QR kodu albo taki QR kod powinien zniknąć/wyszarzyć się, cokolwiek. Często w pociągach jest problem z zalogowaniem się i widząc kierownika odpalam aplikację, aby nie musiał stał mi na głową i czekać na zalogowanie. I potem to nie jest nic przyjemnego usłyszeć przy ludziach, że ma się nieważny (ważny) bilet, bo minęło już 5 minut od zalogowania - ale to wiedza tajemna. To wczorajsze błędne wyświetlenie rodzaju biletu pominę, bo to było pierwszy raz.
A przy okazji narzekania na eWKM, to czy aby wyświetlić wejściówkę do metra trzeba koniecznie się logować? Nie ma na niej ani zdjęcia ani innych danych osobowych, a idąc w tłumie ciężko jeszcze ten PIN wklepywać. To temat do przemyślenia, gdyby przeczytał ktoś mający wpływ na działanie aplikacji.