[Otwock] Komunikacja lokalna

Moderator: Wiliam

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » 03 gru 2024, 23:16

Pierwsze też jest obejściem i podobnież skutki ewentualnego zwrotu niedozwolonej pomocy publicznej byłyby fatalne.

kajo

Post autor: kajo » 03 gru 2024, 23:23

BrdzJkb pisze:
03 gru 2024, 23:16
Pierwsze też jest obejściem i podobnież skutki ewentualnego zwrotu niedozwolonej pomocy publicznej byłyby fatalne.
Przecież ulgi w Komunikacji miejskiej finansuje miasto. I jeszcze raz. To Porozumienie ZTM-KM-WKD nie jest opisane w ustawie i można domniemywać przez to że jest dozwolone. A pobieranie ulgi przez ZTM jest wprost zabronione. Nie widzisz różnicy?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » 03 gru 2024, 23:34

Po pierwsze organizator nie może sobie zawierać dowolnych umów o dowolnej treści z operatorami. Idąc tym tokiem rozumowania w obliczu zakazu bezpośredniego zawierania umów Koleje Mazowieckie powinny zlozyc wnioski o otwarty dostęp na swój rozkład jazdy, a marszałek zawrzeć potem z nimi umowę na honorowanie biletów. Żeby nie było, ja nie twierdzę że te umowy na honorowanie są ryzykowne i wadliwe prawnie, po prostu chcę pokazać przykład, że jak się chce to można przygotować atrakcyjna ofertę 🫣

Po drugie w takim razie, żeby dać przykład w jaki sposob ZTM może sięgnąć po środki z FRPA:
1. Marszałek Województwa Mazowieckiego organizuje linię autobusowa 709 Metro Wilanowska - Piaseczno
2. ZTM zawiera z przewoźnikiem obsługującym linie 709 umowę na honorowanie biletów.

1 do 1 to samo 😁

ashir

Post autor: ashir » 03 gru 2024, 23:40

Swego czasu nawet rozkłady KM i WKD były normalnie dostępne na stronie WTP, ale zrezygnowano, bo aktualizacja danych była zbyt uciążliwa. Czy jest jakaś prawna przeszkoda, żeby rozkłady linii GPA (w których obowiązuje honorowanie wybranych biletów ZTM) były dostępne też na stronie WTP? Tak samo jak w zakładce o honorowaniu też powinna być szczegółowa informacja zawarta jakich to linii dotyczy i na jakim odcinku.

fraktal

Post autor: fraktal » 03 gru 2024, 23:55

kajo pisze:
03 gru 2024, 16:35
fraktal pisze:
03 gru 2024, 9:33

A te elki nie są ograniczane z powodu budżetu ZTM, który szuka pretekstu, żeby ich nie finansować? Gminy co prawda dopłacają, ale przecież nie w stu procentach...
Ograniczenie eLek wynika z sposobu dystrybucji środków z FRPA. A dokładnie w zamyśle tej ustawy by nic nie dostały miasta. Jak wyjdziesz z ZTM możesz ubiegać się o 3PLN/km i dostajesz splendor reklamowy na autobusie. Jesteś w ZTM? Jesteś komunikacją miejską i z kasy nici.

GPA w ostatnim przetargu uzyskało około 5.90 netto. Z przetargu na Kobyłkę Marki wychodzi mi 7,63 netto-20% od ZTM na bilety 6,11 netto. A ZTM zapewnia dodatkowo całą obsługę kontrolną. Jak dla mnie gdyby nie FRPA to nikt by się po to nawet nie schylił.
To dlaczego niektóre samorządy jednak z elek nie rezygnują, skoro przy pomocy FRPA jest taniej, a chodzi tylko jakoby o koszty po stronie samorzadu? Te 20 procent każdej linii ZTM musi finansować z własnego budżetu. Jeśli budżet jest napięty, to jak myślisz - ZTM wolałby finansować 53 linie lokalne, czy dajmy na to, 33?

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 04 gru 2024, 4:54

fraktal pisze:
03 gru 2024, 23:55
kajo pisze:

Ograniczenie eLek wynika z sposobu dystrybucji środków z FRPA. A dokładnie w zamyśle tej ustawy by nic nie dostały miasta. Jak wyjdziesz z ZTM możesz ubiegać się o 3PLN/km i dostajesz splendor reklamowy na autobusie. Jesteś w ZTM? Jesteś komunikacją miejską i z kasy nici.

GPA w ostatnim przetargu uzyskało około 5.90 netto. Z przetargu na Kobyłkę Marki wychodzi mi 7,63 netto-20% od ZTM na bilety 6,11 netto. A ZTM zapewnia dodatkowo całą obsługę kontrolną. Jak dla mnie gdyby nie FRPA to nikt by się po to nawet nie schylił.
To dlaczego niektóre samorządy jednak z elek nie rezygnują, skoro przy pomocy FRPA jest taniej, a chodzi tylko jakoby o koszty po stronie samorzadu? Te 20 procent każdej linii ZTM musi finansować z własnego budżetu. Jeśli budżet jest napięty, to jak myślisz - ZTM wolałby finansować 53 linie lokalne, czy dajmy na to, 33?
To proste - niektórzy wolą zapłacić i mieć spokój, zamiast babrać się z tym samemu

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 gru 2024, 7:20

ashir pisze:
03 gru 2024, 23:40
Swego czasu nawet rozkłady KM i WKD były normalnie dostępne na stronie WTP, ale zrezygnowano, bo aktualizacja danych była zbyt uciążliwa. Czy jest jakaś prawna przeszkoda, żeby rozkłady linii GPA (w których obowiązuje honorowanie wybranych biletów ZTM) były dostępne też na stronie WTP?
To tylko kwestia czasochłonności ich opracowania. Przeszkód prawnych nie ma.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 gru 2024, 7:27

BrdzJkb pisze:
03 gru 2024, 23:34
Po drugie w takim razie, żeby dać przykład w jaki sposob ZTM może sięgnąć po środki z FRPA:
1. Marszałek Województwa Mazowieckiego organizuje linię autobusowa 709 Metro Wilanowska - Piaseczno
2. ZTM zawiera z przewoźnikiem obsługującym linie 709 umowę na honorowanie biletów.

1 do 1 to samo 😁
Po pierwsze, Marszałek musiałby chcieć. Chwilowo mu się nie chce robić nawet linii Warszawa-Ostrołęka. Po drugie, mylisz Przewoźnika, Operatora oraz Organizatora. Ja wiem, że w przepisach jest burdel jak stąd do tamtąd (specjalność zakładu przy Chałubińskiego), ale te pojęcia w tej dyskusji mają znaczenie. Ale czytając literalnie ustawę o publicznym transporcie zbiorowym, to organizatorem 709 powinien być Marszałek.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 gru 2024, 7:30

Autobus Czerwon pisze:
04 gru 2024, 4:54
fraktal pisze:

To proste - niektórzy wolą zapłacić i mieć spokój, zamiast babrać się z tym samemu
Albo po prostu nie mają do tego kompetencji. W Grodzisku była cały czas komunikacja miejska i na jej bazie zrobiono GPA (które podobno ciągnie w istotnym zakresie kilku miłośników). Piaseczno, Wołomin czy Otwock takiej bazy nie mają, więc albo są skazane na ZTM albo na rzeźbienie w gównie niczym najnowsze twory Otwocka.

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 04 gru 2024, 8:03

pawcio pisze:
04 gru 2024, 7:27
BrdzJkb pisze:
03 gru 2024, 23:34

1 do 1 to samo 😁
Ale czytając literalnie ustawę o publicznym transporcie zbiorowym, to organizatorem 709 powinien być Marszałek.
Chyba, że jest zawarte porozumienie to nie. To też literalnie czytając z ustawy.
Obrazek

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » 04 gru 2024, 10:44

pawcio pisze:
04 gru 2024, 7:27
Po drugie, mylisz Przewoźnika, Operatora oraz Organizatora.
Gdzie pomyliłem?

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 04 gru 2024, 11:46

pawcio pisze:
04 gru 2024, 7:30
Piaseczno, Wołomin czy Otwock takiej bazy nie mają,
Za to w Mińsku od wczoraj wiele się zmieniło ;)
(tak, wiem, off topic)

kajo

Post autor: kajo » 05 gru 2024, 8:51

fraktal pisze:
kajo pisze:

Warszawski system daje wiele korzyści. Ztm organizuje przetargi, określa wymogi, pilnuje punktualności, sprawdza protokoły, rozlicza, karze itd. Do tego integracja na stronach WTP, dostępność w wyszukiwarkach. No i w razie czego można zwalić ewentualną winę na WTP.

GPA robi to na prawdę dobrze, ale to nie jest łatwe. Do tego nie mają linii podmiejskich na swoim terenie macierzystym i przynajmniej na pierwszym etapie nie mieli problemów z integracją. Piaseczno próbowało linii P i postanowili tego nie ciągnąć przez skargi pasażerów, w Piastowie i Pruszkowie to ja nawet nie wiem co jeździ bo jest taki burdel.

Polityk to zawód wysokiego ryzyka. Nie dziwie się, że większość wybiera bezpieczną opcję. Ale jak obok ich miejscowości powstanie jakiś prężnie działający związek to pewnie się na dodatkową kasę czy dodatkowe kursy skuszą.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 27 gru 2024, 15:17

Oh my, rozkład jazdy w excelu...
https://tuwiazowna.pl/zmiany-w-komunika ... -wiazowna/

Natomiast 730 zaczyna kursować wyłącznie w DP bez zmiany numerka xD
https://www.wtp.waw.pl/zmiany/2024/12/2 ... 720-i-730/

ashir

Post autor: ashir » 27 gru 2024, 15:43

Jak widać dla gminy Wiązowna (zresztą Sulejówek też) ZTM jest już za drogi i rezygnuje z części oferty, którą "własna" komunikacja gminno-powiatowa jest w stanie w łatwy sposób zastąpić. Najpierw zniknęło L48 do Michałówka, teraz znikają podjazdy 720 do Pęclina, a w przeszłości kursy do Rzakty były skracane do Glinianki, 730 (zgodnie z nową tradycją bez zmiany numeru) będzie jeździło tylko w DP, więc w weekendy ZTM już nie dotrze do Stefanówki, Duchnowa i Brzezin. Dobrze rozumiem, że od 1 sierpnia 2025 znikną linie L20, L22, L50 (i pewnie też L51) z sieci ZTM i zostaną zastąpione przez ich odpowiedniki organizowane przez Powiat Otwocki?
PS. Rozkład W12 jest też wrzucony na stronę gminy w wersji pdf. ;-)

ODPOWIEDZ