Priorytety dla tramwajów
Moderator: Wiliam
Za https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 85834.html
Przedmiotem zamówienia Tramwajów Warszawskich była dostawa i wdrożenie systemu sterowania ruchem z priorytetem dla tramwajów na terenie m.st. Warszawy (2 części), w tym części pierwszej, na którą składał się odcinek na skrzyżowaniu al. Krakowskiej z ul. Hynka (rondo Wojnara) oraz części drugiej na skrzyżowaniach w ciągu ul. Powstańców Śląskich (skrzyżowania z ulicą Maczka i ulicą Hery).
W pierwszej części przetargu na wdrożenie rozwiązań na skrzyżowaniu al. Krakowskiej z ul. Hynka (rondo Wojnara) wzięły udział trzy firmy: SWARCO Poland, Yunex oraz Traffic Polska. Najwyższą punktację otrzymało Traffic Polska, które przedstawiło ofertę wyceniającą wartość projektu na 1 482 396,00 zł, w tym: zamówienie podstawowe na 1 457 919,00 zł oraz opcję: 24 477,00 zł.
W drugiej części przetargu na wdrożenie rozwiązań na skrzyżowaniach w ciągu ul. Powstańców Śląskich (skrzyżowania z ulicą Maczka i ulicą Hery) wzięły udział dwie firmy: SWARCO Poland oraz Traffic Polska. Najwyższą punktację otrzymało SWARCO Poland, które przedstawiło ofertę wyceniającą wartość projektu na 281 356,35 zł, w tym zamówienie podstawowe na 260 522,61 zł oraz opcję na 20 833,74 zł.
Ma ktoś może wiedzę:
1.) Co się dzieje z priorytetem na Puławskiej? Już pół roku temu miał działać, a tam kompletnie się nic nie dzieje.
2.) Czy na pl. Unii pozostał stary program wpuszczający tylko jeden tramwaj od Centrum?
3.) O Marszałkowską to już boję się pytać nawet.
Przedmiotem zamówienia Tramwajów Warszawskich była dostawa i wdrożenie systemu sterowania ruchem z priorytetem dla tramwajów na terenie m.st. Warszawy (2 części), w tym części pierwszej, na którą składał się odcinek na skrzyżowaniu al. Krakowskiej z ul. Hynka (rondo Wojnara) oraz części drugiej na skrzyżowaniach w ciągu ul. Powstańców Śląskich (skrzyżowania z ulicą Maczka i ulicą Hery).
W pierwszej części przetargu na wdrożenie rozwiązań na skrzyżowaniu al. Krakowskiej z ul. Hynka (rondo Wojnara) wzięły udział trzy firmy: SWARCO Poland, Yunex oraz Traffic Polska. Najwyższą punktację otrzymało Traffic Polska, które przedstawiło ofertę wyceniającą wartość projektu na 1 482 396,00 zł, w tym: zamówienie podstawowe na 1 457 919,00 zł oraz opcję: 24 477,00 zł.
W drugiej części przetargu na wdrożenie rozwiązań na skrzyżowaniach w ciągu ul. Powstańców Śląskich (skrzyżowania z ulicą Maczka i ulicą Hery) wzięły udział dwie firmy: SWARCO Poland oraz Traffic Polska. Najwyższą punktację otrzymało SWARCO Poland, które przedstawiło ofertę wyceniającą wartość projektu na 281 356,35 zł, w tym zamówienie podstawowe na 260 522,61 zł oraz opcję na 20 833,74 zł.
Ma ktoś może wiedzę:
1.) Co się dzieje z priorytetem na Puławskiej? Już pół roku temu miał działać, a tam kompletnie się nic nie dzieje.
2.) Czy na pl. Unii pozostał stary program wpuszczający tylko jeden tramwaj od Centrum?
3.) O Marszałkowską to już boję się pytać nawet.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Puławska dostała zatwierdzenie zamienne, więc pewnie teraz trwa negocjowanie aneksu co zawsze w TW trwa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A, czyli jeszcze dobre pół roku? Pewnie Traffic zażądał większej kasy, co jest oczywiste przy ~roku opóźnienia.
Dzięki za info.
Dzięki za info.
-
Stary Pingwin
Coraz bardziej zadziwia mnie sygnalizacja przy pętli Cmentarz Wolski. Pomykam ostatnio w stronę Bemowa, zaraz dostanę zezwalające przy Fort Wola, a tu zonk- zatrzymuje mnie sygnalizacja wyjazdowa z pętli. Zaznaczam, samochody obok miały zezwalające, a z pętli nie wyjeżdżał żaden tramwaj. Oczywiście, zezwalające dostałem na tyle późno, że przy Fort Wola musiałem odstać 2 minuty. Inna sytuacja- wracam, do wyjazdu z pętli czeka tramwaj, na wprost mam czerwone i nagle sytuacja się zmienia- ja dostaję zezwalające, a tram z pętli kwitnie dalej.
Opisana sytuacja powtarza się często, coś ewidentnie jest nie tak.
Opisana sytuacja powtarza się często, coś ewidentnie jest nie tak.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zgłoszone do TW.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Stary Pingwin
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Już się zajął.
To ja poproszę o naprawienie detekcji dla 20 która jadąc na Borneo, wzbudza pionowe w kierunku Koła na zjeździe na nieformalnym skrzyżowaniu Radiowej z Dywizjonu 303 
-
Stary Pingwin
To dobra wiadomość.
Rzeczywiście zaczęło działać poprawnie-info z wczoraj.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Na Kercelaku trwają pracę nad nową sygnalizacją świetlną. Chyba położono już kable, ustawiane są słupy.
Ktoś wie jak to będzie działać po zmianach? Jak zostaną osygnalizowane sploty? Nie będzie wspólnego otwarcia dla jazd naprzeciwległych? A może będzie to tylko zmiana 1:1 urządzeń?
Ktoś wie jak to będzie działać po zmianach? Jak zostaną osygnalizowane sploty? Nie będzie wspólnego otwarcia dla jazd naprzeciwległych? A może będzie to tylko zmiana 1:1 urządzeń?

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jeśli nic się nie zmieniło, to założeniem jest uruchamianie relacji skrętnych na wschód (nieużywanych liniowo) tylko na zapotrzebowanie, dzięki czemu w czasie "tramwajowej" fazy północ-południe obsługiwana będzie także jezdnia wschodnia (na północ). Ponadto zniknąć ma część relacji skrętnych kołowych, ale nie pamiętam już, które.
24 miała być przeniesiona do krótkiej fazy wydzielonej, uruchamianej na życzenie za to w dwóch róznych miejscach cyklu. Ale nie wiem, czy ten algorytm został podpięty do tego zadania czy nie.
24 miała być przeniesiona do krótkiej fazy wydzielonej, uruchamianej na życzenie za to w dwóch róznych miejscach cyklu. Ale nie wiem, czy ten algorytm został podpięty do tego zadania czy nie.
Cześć, ranking prędkości tramwajów w polskich miastach (i zajęcie w nim przez Warszawę dosyć niskiego miejsca) zainspirował mnie do oszacowania prędkości na różnych trasach. Podział na dzielnice jest mocno arbitralny, tak samo podział na konkretne odcinki. Są trasy które według mnie są stosunkowo szybkie (tramwaj traci tylko dwie minuty względem metra na odcinku Marymont - Gdański), ale są też istne dramaty, jak cała Ochota, południowa Marszałkowska, Towarowa.
Czy posiadacie może aktualną mapę priorytetów na warszawskich skrzyżowaniach? Najnowsze znalazłem z 2023. Jakie są perspektywy przyspieszenia tramwajów na najgorszych trasach? Dawno nie czytałem żadnych newsów, fajnie byłoby się dowiedzieć kiedy ruszy chociażby priorytet na Marszałkowskiej.
Prędkości przeliczyłem szacując odległość w google maps między dwoma przystankami i dzieląc przez minuty podawane w rozkładzie.
Szlak - Prędkość handlowa (km/h)
Bemowo
Reduta Wolska - Metro Bemowo 20,0
Metro Bemowo - Nowe Bemowo 21,4
Koło - Radiowa 24,0
Koło - Boernerowo 22,2
Białołęka
Winnica - Śreniawitów 28,0
Śreniawitów - Metro Młociny 28,0
Śreniawitów - Cm. Włoski 32,0
Bielany
Nowe Bemowo - Al. Reymonta 20,0
Al. Reymonta - Metro Młociny 21,0
Al. Reymonta - Pl. Grunwaldzki 16,9
Cm. Włoski - Metro Marymont 22,2
Mokotów
Metro Pole Mokotowskie - Domaniewska 14,6
Domaniewska - PKP Służewiec 22,5
Królikarnia - Woronicza 14,6
Goworka - Miasteczko Wilanów 17,5
Goworka - Sielce 20,0
Rakowiecka - Metro Wilanowska 16,0
Metro Wilanowska - Wyścigi 19,2
Ochota
Plac Narutowicza - Korotyńskiego 11,5
Plac Narutowicza - Dworzec Centralny 13,5
Praga Płd.
Rondo Waszyngtona - Wiatraczna 23,1
Wiatraczna - Gocławek 14,2
Dworzec Wileński - Rondo Waszyngtona 21,0
Rondo Żaba - Dworzec Wileński 17,1
Dworzec Wileński - Wiatraczna 18,5
Praga Płn.
Żerań FSO - Rondo Starzyńskiego 29,1
Rondo Starzyńskiego - Dworzec Wileński 16,0
Rondo Żaba - Dworzec Gdański 23,3
Śródmieście
Rondo "Radosława" - Dworzec Centralny 17,0
Dworzec Centralny - Metro Pole Mokotowskie 18,9
Stawki - Muranowska 13,5
Dworzec Gdański - Centrum 16,2
Centrum - Goworka 12,5
Plac Zbawiciela - Plac Narutowicza 16,2
Dworzec Centralny - Rondo Waszyngtona 26,3
Dworzec Wileński - Metro Ratusz-Arsenał 33,6
Targówek
Żerań Wschodni - Metro Bródno 23,0
Metro Bródno - Rondo Żaba 25,5
Wola
Dworzec Gdański - Okopowa 16,9
Okopowa - Plac Narutowicza 12,6
Metro Ratusz-Arsenał - Okopowa 19,0
Zajezdnia Wola - Koło 16,9
Okopowa - Reduta Wolska 22,5
Rondo ONZ - Reduta Wolska 21,3
Włochy
Korotyńskiego - P+R Al. Krakowska 22,7
Żoliborz
Metro Marymont - Rondo "Radosława" 19,0
Metro Marymont - Dworzec Gdański 24,0
Czy posiadacie może aktualną mapę priorytetów na warszawskich skrzyżowaniach? Najnowsze znalazłem z 2023. Jakie są perspektywy przyspieszenia tramwajów na najgorszych trasach? Dawno nie czytałem żadnych newsów, fajnie byłoby się dowiedzieć kiedy ruszy chociażby priorytet na Marszałkowskiej.
Prędkości przeliczyłem szacując odległość w google maps między dwoma przystankami i dzieląc przez minuty podawane w rozkładzie.
Szlak - Prędkość handlowa (km/h)
Bemowo
Reduta Wolska - Metro Bemowo 20,0
Metro Bemowo - Nowe Bemowo 21,4
Koło - Radiowa 24,0
Koło - Boernerowo 22,2
Białołęka
Winnica - Śreniawitów 28,0
Śreniawitów - Metro Młociny 28,0
Śreniawitów - Cm. Włoski 32,0
Bielany
Nowe Bemowo - Al. Reymonta 20,0
Al. Reymonta - Metro Młociny 21,0
Al. Reymonta - Pl. Grunwaldzki 16,9
Cm. Włoski - Metro Marymont 22,2
Mokotów
Metro Pole Mokotowskie - Domaniewska 14,6
Domaniewska - PKP Służewiec 22,5
Królikarnia - Woronicza 14,6
Goworka - Miasteczko Wilanów 17,5
Goworka - Sielce 20,0
Rakowiecka - Metro Wilanowska 16,0
Metro Wilanowska - Wyścigi 19,2
Ochota
Plac Narutowicza - Korotyńskiego 11,5
Plac Narutowicza - Dworzec Centralny 13,5
Praga Płd.
Rondo Waszyngtona - Wiatraczna 23,1
Wiatraczna - Gocławek 14,2
Dworzec Wileński - Rondo Waszyngtona 21,0
Rondo Żaba - Dworzec Wileński 17,1
Dworzec Wileński - Wiatraczna 18,5
Praga Płn.
Żerań FSO - Rondo Starzyńskiego 29,1
Rondo Starzyńskiego - Dworzec Wileński 16,0
Rondo Żaba - Dworzec Gdański 23,3
Śródmieście
Rondo "Radosława" - Dworzec Centralny 17,0
Dworzec Centralny - Metro Pole Mokotowskie 18,9
Stawki - Muranowska 13,5
Dworzec Gdański - Centrum 16,2
Centrum - Goworka 12,5
Plac Zbawiciela - Plac Narutowicza 16,2
Dworzec Centralny - Rondo Waszyngtona 26,3
Dworzec Wileński - Metro Ratusz-Arsenał 33,6
Targówek
Żerań Wschodni - Metro Bródno 23,0
Metro Bródno - Rondo Żaba 25,5
Wola
Dworzec Gdański - Okopowa 16,9
Okopowa - Plac Narutowicza 12,6
Metro Ratusz-Arsenał - Okopowa 19,0
Zajezdnia Wola - Koło 16,9
Okopowa - Reduta Wolska 22,5
Rondo ONZ - Reduta Wolska 21,3
Włochy
Korotyńskiego - P+R Al. Krakowska 22,7
Żoliborz
Metro Marymont - Rondo "Radosława" 19,0
Metro Marymont - Dworzec Gdański 24,0
-
Matt Cubis
Tramwaje mają wdrażać priorytet na Puławskiej między Dolną, a Królikarnią wraz ze zmianami w organizacji ruchu. Na Wołoskiej pomiędzy Woronicza, a RUE priorytet autobusowo-tramwajowy będzie wdrażał deweloper w ramach budowy parku, DDR i przebudowy skrzyżowań.
Przy minutowej dokładności czasów przejazdu krótkie odcinki są narażone na dość proste przekłamania.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem