Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ciekawe, czy wygra Pesa ze Swingami czy Moderszajs z Gammami.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
@Glonojad
W takim zestawieniu to jak wybór między dżumą a cholerą
W takim zestawieniu to jak wybór między dżumą a cholerą

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No cóż, w deklaracjach medialnych była mowa o "tramwajach z półki".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Skoda 52T chyba też jest na półce.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Cena na tej półce jest przeciętnie ze 2mln zł wyżej, niż produktów polskich, więc nawet jej nie rozważam.
Poza tym ma siedzenia 2+2 nad wózkami (słusznie skądinąd), więc nie wiem, czy się zmieści w SIWZie ze względu na szerokość przejścia dla Wózka Bliźniaczego.
Poza tym ma siedzenia 2+2 nad wózkami (słusznie skądinąd), więc nie wiem, czy się zmieści w SIWZie ze względu na szerokość przejścia dla Wózka Bliźniaczego.
Ale te deklaracje dotyczyły sytuacji zakupu tramwajów z KPO gdzie mocno ograniczony jest czas na realizację zamówienia a jak wiadomo z KPO nic nie wyszło więc może jednak nie będzie tak źle i niekoniecznie będą to tramwaje typowo z półki.
Gazeta Stołeczna podaje że ten przetarg jest na tyle innowacyjny, że może być 3 wygranych jednocześnie (zamówienie podstawowe plus 2 opcje) bo przy uruchamianiu opcji ma być ponowna rywalizacja cenowa producentów. Szczegóły podobno mają być przedstawione w godzinach popołudniowych.
EDIT: Nadredahtor poinformował na X, że źle zinterpretował informacje o ilości wygranych. Umowa ramowa może być podpisana z kilkoma producentami ale dostawca może być już tylko jeden.
Gazeta Stołeczna podaje że ten przetarg jest na tyle innowacyjny, że może być 3 wygranych jednocześnie (zamówienie podstawowe plus 2 opcje) bo przy uruchamianiu opcji ma być ponowna rywalizacja cenowa producentów. Szczegóły podobno mają być przedstawione w godzinach popołudniowych.
EDIT: Nadredahtor poinformował na X, że źle zinterpretował informacje o ilości wygranych. Umowa ramowa może być podpisana z kilkoma producentami ale dostawca może być już tylko jeden.

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie, z KPO była mowa o refinansowaniu Hyundajów. Co zresztą od początku było niemożliwe, ale niektórzy wiedzieli lepiej.
Wiedzieli lepiej, czy się łudzili na zmiany warunków gry?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 81628.html
Ja odnoszę się do tych słów Konrada Niklewicza.

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie ma to większego znaczenia.
No to by się p. Niklewicz musiał wypowiedzieć. Zresztą wyniki konkursu KPO wskazują, że nawet wtedy nie byłoby żadnej szansy na finansowanie, bo wygrały te miasta, które miały tabor do refinansowania.Bywalec pisze: ↑27 sty 2025, 12:28https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 81628.html
Ja odnoszę się do tych słów Konrada Niklewicza.
Fajny tytuł, w którym jest mowa o 160 nowych tramwajach. Dopiero w ostatnim akapicie okazuje się, że może ich być jedynie 20. A mówią, że redaktor osa nie lubi TW.Bywalec pisze: ↑27 sty 2025, 12:20Gazeta Stołeczna podaje że ten przetarg jest na tyle innowacyjny, że może być 3 wygranych jednocześnie (zamówienie podstawowe plus 2 opcje) bo przy uruchamianiu opcji ma być ponowna rywalizacja cenowa producentów. Szczegóły podobno mają być przedstawione w godzinach popołudniowych.
Co nie jest zabronione to jest dozwolonegfedorynski pisze: ↑27 sty 2025, 10:36Widzę, że patologia z opcjami znacząco większymi od zamówienia podstawowego się rozrasta.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Wbrew pozorom to bardzo dobra opcja, jak wygra jakiś krzak to można wziąć tylko śladowe ilości
Tak samo zresztą umowy ramowe to świetny wynalazek pod tym względem
Patrząc na wymagania jakie zaprezentowały TW to tak z półki nie wszystko będzie pasować. Nawet Swing odpada 

-
gfedorynski
Albo ustawiać przetargi, jak niedaleko na południu. Akurat w przypadku TW to nie ma miejsca, ale ogólnie mechanizm temu sprzyja.Autobus Czerwon pisze: ↑27 sty 2025, 15:40Wbrew pozorom to bardzo dobra opcja, jak wygra jakiś krzak to można wziąć tylko śladowe ilościTak samo zresztą umowy ramowe to świetny wynalazek pod tym względem