Piękne miejsca w Polsce na wyjątkowe spotkanie – szukam inspiracji!
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
Piękne miejsca w Polsce na wyjątkowe spotkanie – szukam inspiracji!
Cześć wszystkim!
Mój chłopak z zagranicy pierwszy raz odwiedza Polskę i chcę pokazać mu nasz kraj od najlepszej strony. Szukam miejsc, które zapierają dech w piersiach i pokazują prawdziwy charakter Polski. Słyszałam, że strona https://<del> ma ciekawe propozycje, ale liczę też na Wasze sprawdzone typy!
Gdzie zabrać go, by zachwycić? Myślę o:
Urokliwych zakątkach Warszawy (np. mało znane miejsca z klimatem)
Malowniczych miasteczkach pod Warszawą
Naturze – może jakieś wyjątkowe parki narodowe lub szlaki?
Chcę, by to były zarówno miejsca turystyczne, jak i takie, których nie znajdzie w przewodnikach. Macie swoje ulubione, magiczne zakątki? A może polecicie jakieś nietypowe atrakcje w okolicy?
Dodam, że jest miłośnikiem dobrego jedzenia i historii, więc chętnie przyjmę też rekomendacje knajpek czy muzeów z duszą.
Mój chłopak z zagranicy pierwszy raz odwiedza Polskę i chcę pokazać mu nasz kraj od najlepszej strony. Szukam miejsc, które zapierają dech w piersiach i pokazują prawdziwy charakter Polski. Słyszałam, że strona https://<del> ma ciekawe propozycje, ale liczę też na Wasze sprawdzone typy!
Gdzie zabrać go, by zachwycić? Myślę o:
Urokliwych zakątkach Warszawy (np. mało znane miejsca z klimatem)
Malowniczych miasteczkach pod Warszawą
Naturze – może jakieś wyjątkowe parki narodowe lub szlaki?
Chcę, by to były zarówno miejsca turystyczne, jak i takie, których nie znajdzie w przewodnikach. Macie swoje ulubione, magiczne zakątki? A może polecicie jakieś nietypowe atrakcje w okolicy?
Dodam, że jest miłośnikiem dobrego jedzenia i historii, więc chętnie przyjmę też rekomendacje knajpek czy muzeów z duszą.
tak - jestem na czacie gpt. co?
:):)
Jako że to forum głównie o warszawskim transporcie publicznym, to liczę że forumowicze teraz sypną rekomendacjami w stylu:
- ostatnia wiata "Ł"
- słupek ze znakiem D-15 z autobusem jadącym w lewo
- jakieś krzaki z gnijącymi parówkami

- ostatnia wiata "Ł"
- jakieś krzaki z gnijącymi parówkami

W takim razie jedziemy z tematem:
Mimo, że w Kownie NG363 Lion's City G już zakończyły swoją slużbę (5 skasowano, a 6 odstawiono), to te odstawione można zobaczyć (według stanu na marzec 2025) na ZEA Czerwonodworska, dokładniej od strony ulicy Brzeskiej (Brastos gatve).
https://maps.app.goo.gl/2jWZjZbXgG6FWF78A?g_st=ac
Dwuprzegubowe (jeszcze czynne, do złapania w dni powszednie) Van Hoole w pakiecie
Taborowe wozów w ruchu można sprawdzać na stops.lt/kaunas - z tym mankamentem, że działa to tylko na komputerze (bo wyskakuje tooltip po najechaniu myszką), no i taborowe autobusów są poprzedzone dodatkową jedynką/dwójką (więc będą tam czterocyfrowe numery), a trolejbusów nie są poprzedzone niczym.
Mimo, że w Kownie NG363 Lion's City G już zakończyły swoją slużbę (5 skasowano, a 6 odstawiono), to te odstawione można zobaczyć (według stanu na marzec 2025) na ZEA Czerwonodworska, dokładniej od strony ulicy Brzeskiej (Brastos gatve).
https://maps.app.goo.gl/2jWZjZbXgG6FWF78A?g_st=ac
Dwuprzegubowe (jeszcze czynne, do złapania w dni powszednie) Van Hoole w pakiecie
Taborowe wozów w ruchu można sprawdzać na stops.lt/kaunas - z tym mankamentem, że działa to tylko na komputerze (bo wyskakuje tooltip po najechaniu myszką), no i taborowe autobusów są poprzedzone dodatkową jedynką/dwójką (więc będą tam czterocyfrowe numery), a trolejbusów nie są poprzedzone niczym.
O i takie informacje to ja szanuję, tylko trochę daleko od "Ząbkowskiej" 

Obrońców Tobruku 02 (nieużywany obecnie) i do niedawna była Al. Jana Pawła II 02, nie pamiętam czy jeszcze stoi. Jeszcze gdzieś ?
A to chyba znane miejsce, między WKD Opacz i Salomea- jakieś krzaki z gnijącymi parówkami
![]()
A takich klimatycznych ciekawostek to jeszcze parę lat temu na środku skrzyżowania BW1920/Szczęśliwicka wystawał kawałek szyny wukadki z asfaltu, a na Drawskiej przy parku to nawet się słupek wukadki zachował
- Krzysztof_J
- Kontakt:
To były dwie ostatnie i obie jakiś czas temu zostały zdemontowane (zgodnie z zapowiedziami obie mają trafić do renowacji).
Z ciekawości, gdzie jest ten słupek? Jakoś nie kojarzę nic takiego.
-
Warsopolis5253
Mnie ciekawi gdzie one stanął, bo na filmiku promocyjnym Strzegowska mówiła, że staną na jednym przystanku. Fajnie by było jakby stanęły na trasie Łazienkowskiej.
Jedzie przed siebie.