Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
W każdym razie - na M1 głównie te boczne bramki mają czytniki QR. w wagonach metra nie ma kodów, jak się skończy bilet to trzeba wybiegać z wagonu.
ŁK
To tylko jak kupujesz w tym samym kanale.
IC Warszawski nie przedłużysz, papierowego nie przedłużysz, honorowania WWK z Gdańskiego do Centrum na Centrum nie przedłużysz
ŁK
- vernalisadonis
Dzisiaj udało już się to ogarnąć
Dzięki za podpowiedzi.
Dzięki za podpowiedzi.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
-
gfedorynski
Czy to możliwe że automat (dla ustalenia uwagi w hultaju) chciał sprzedać bilet 20-minutowy na dwie strefy, ale na jedną już nie?
- Krzysztof_J
- Kontakt:
Przecież nie ma 20-minutowego tylko na I strefę.gfedorynski pisze: ↑19 sie 2025, 10:57Czy to możliwe że automat (dla ustalenia uwagi w hultaju) chciał sprzedać bilet 20-minutowy na dwie strefy, ale na jedną już nie?
-
gfedorynski
O, rzeczywiście.
Jestem zdziwiony (zarówno tym, że nie ma, jak i tym, że nie wiedziałem). O tyle bez sensu, że jest niewiele tańszy od 75-minutowego. No ale ogólnie mamy (za)tanie bilety, więc już nie będę marudził.
Jestem zdziwiony (zarówno tym, że nie ma, jak i tym, że nie wiedziałem). O tyle bez sensu, że jest niewiele tańszy od 75-minutowego. No ale ogólnie mamy (za)tanie bilety, więc już nie będę marudził.
-
Warsopolis5253
Myśle, że jak już wprowadzą ten nowy system to to będzie najlepszy pretekst by podnieść ceny biletów minimalizując bunty.gfedorynski pisze: ↑19 sie 2025, 12:19O, rzeczywiście.
Raczej wcześniej żeby nie było, że setki milionów poszły na "niepotrzebny" system.
A czy do ok. 2030 roku da się utrzymać obecne stawki opłat, to inna kwestia. Dać się da, oczywiście, tylko jakim kosztem....
A czy do ok. 2030 roku da się utrzymać obecne stawki opłat, to inna kwestia. Dać się da, oczywiście, tylko jakim kosztem....
Władze miasta zapowiadają ze ceny biletów nie ulegną zmianie.
https://tvn24.pl/tvnwarszawa/srodmiesci ... -st8605994
https://tvn24.pl/tvnwarszawa/srodmiesci ... -st8605994

Kasowanie biletów papierowych poprzez skanowanie kodów QR to tragedia, patrząc jak funkcjonuje to w Gdańsku. Jakby było coś złego we wsadzaniu ich do tradycyjnego kasownika.
We wsadzaniu pewnie nic, ale chodzi o wyeliminowanie kosztownych mechanizmów.
Rozumiem, że kasownik będzie miał opcje sprawdzenia ważności biletów, skoro żadnego nadruku nie będzie.
Rozumiem, że kasownik będzie miał opcje sprawdzenia ważności biletów, skoro żadnego nadruku nie będzie.
Tylko w Gdańsku wygląda to komicznie, bo tradycyjne kasowniki do kasowania biletów (np. kupionych w POP czy kiosku) dalej działają. Ba, żeby znaleźć informację na stronie internetowej o kasowaniu biletów za pomocą skanera to naprawdę trzeba się postarać, a powinno być to nagłośnione. Chociaż z drugiej strony w czerwcu miałem taką sytuację, że najpierw zeskanowałem bilet za pomocą skanera (co nie było łatwe, ale w porównaniu do innych osób dostałem na ekranie potwierdzenie), ale za namową innej pasażerki skasowałem w tradycyjnym kasowniku i później w czasie kontroli to jednak był weryfikowany nadruk, a nikt nie sprawdzał kodu QR. To ja już wolę kupić bilet w aplikacji lub za pomocą karty niż mieć wycinek papieru, który może jest "skasowany", a może nie. Jednak jest to znaczącą zmiana do której pasażerowie nie są przyzwyczajeni.
Przede wszystkim ja nie bardzo rozumiem co ma dać ta zmiana. Co będzie inaczej/lepiej niż jest teraz?