Może wcześniej pisałeś, ale nie załapałem. Ile Ci jeszcze zostało, nie opłaci się już zapłacić kary i przyjść do mza za wyższą pensję?
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości
- ZielonyJamnik
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Nieco ponad pół roku, wytrzymam jakośZielonyJamnik pisze: ↑27 gru 2025, 12:02Może wcześniej pisałeś, ale nie załapałem. Ile Ci jeszcze zostało, nie opłaci się już zapłacić kary i przyjść do mza za wyższą pensję?
Tu masz rację, warto się przemęczyć te pół roku, niż się z nimi szarpaćKron38 pisze: ↑27 gru 2025, 12:08Nieco ponad pół roku, wytrzymam jakośZielonyJamnik pisze: ↑27 gru 2025, 12:02
Może wcześniej pisałeś, ale nie załapałem. Ile Ci jeszcze zostało, nie opłaci się już zapłacić kary i przyjść do mza za wyższą pensję?
O takich co się zrywali z lojalki lub próbowali się dogadać, albo wydawało im się, że się dogadali też różne legendy chodziły
A to kwota do oddania nie jest proporcjonalna do pozostałego czasu lojalki?
Chyba być musi jak nie to jest tk klauzula abuzywna i można zerwać bez konsekwencji.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Jest.px33 pisze:A to kwota do oddania nie jest proporcjonalna do pozostałego czasu lojalki?
ŁK
To w zasadzie w takiej sytuacji trzeba sobie przeliczyć miesięczny koszt lojalki i możliwą podwyżkę w innej firmie i pod względem finansowym decyzja podejmuje się sama.
Pod warunkiem, że masz do wyłożenia brakującą kwotę do spłaty. Pensji z góry nowy pracodawca przecież ci nie wypłaci.
Nie dość, że z góry zaplanowane nadgodziny to jeszcze narzucone zrywki
Jest ryzyko jest zabawa. Z drugiej strony, mówimy o jakichś 15% kursu za kilka tysięcy, czyli kwocie w granicach tysiąca złotych. Zasady bezpieczeństwa finansowego każą mieć poduszkę finansową na co najmniej 3 miesiące przetrwania.
A jeśli podwyżka byłaby zauważalna i np. spłaciła ten tysiąc w miesiąc czy półtora to pewnie warto pokombinować z odroczonymi spłatami, kartami kredytowymi czy nawet spóźnieniem się z jakimiś opłatami.
No właśnie, wartość lojalki spada proporcjonalnie z każdym miesiącem pracy. Jak się ma teraz zatem ten przepis do umowy w MZA gdzie musisz podpisać lojalkę na 2 lata i, za spotkaniem informacyjnym, "faktura za kurs jest w teczce osobowej i niezależnie od tego czy zrezygnujecie po 3 czy po 22 miesiącach to oddajecie całe prawie 12 tysięcy"? To chyba nie do końca tak powinno działać?
Pewnie prawo pracy dotyczy dopiero zatrudnionych, a nie tych, którzy żeby zostać zatrudnionym, potrzebują kursu. Możliwe że do wygrania w sądzie, ale imo wprost z prawa pracy to nie wynika, bo dotyczy pracownika i pracodawcy. Zatem zależy, czy sąd orzeknie stosunek pracy już w czasie kursu.Marcin Z. pisze:No właśnie, wartość lojalki spada proporcjonalnie z każdym miesiącem pracy. Jak się ma teraz zatem ten przepis do umowy w MZA gdzie musisz podpisać lojalkę na 2 lata i, za spotkaniem informacyjnym, "faktura za kurs jest w teczce osobowej i niezależnie od tego czy zrezygnujecie po 3 czy po 22 miesiącach to oddajecie całe prawie 12 tysięcy"? To chyba nie do końca tak powinno działać?
ŁK
- ZielonyJamnik
Nie liczy się co powiedzą ci na spotkaniu informacyjnym tylko co jest w umowie. Głupot ludzi, również władnych, usłyszysz wiele, szczególnie na BHPMarcin Z. pisze: ↑28 gru 2025, 14:45No właśnie, wartość lojalki spada proporcjonalnie z każdym miesiącem pracy. Jak się ma teraz zatem ten przepis do umowy w MZA gdzie musisz podpisać lojalkę na 2 lata i, za spotkaniem informacyjnym, "faktura za kurs jest w teczce osobowej i niezależnie od tego czy zrezygnujecie po 3 czy po 22 miesiącach to oddajecie całe prawie 12 tysięcy"? To chyba nie do końca tak powinno działać?
Jedyne co może wykosić część zleceniobiorców to najnowsze manewry ZUSu do przekształcania UZ na UOP. MZA nie jest chętne do dawania np. 1/20 etatu w przeciwieństwie do prywaciarzy. Więc za jakiś czas znowu może kursy będą na lepszych warunkach, jeśli tak jest jak piszesz
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
No ale jeśli ktoś jeździ różną liczbę godzin każdego miesiąca i na bieżąco zgłasza swoją dyspozycyjność/odpowiada na zapotrzebowanie, to to jest wręcz modelowa UZ. Niestety polskie prawo nie przewiduje ramowej UoP mimo że to byłoby dużo lepsze rozwiązanie chociażby ze względu na odpowiedzialność pracownika.
Nic jeszcze nie podpisałem, z Żoną negocjuję zmianę branży bo musimy jakoś to dogadaćZielonyJamnik pisze: ↑28 gru 2025, 15:04Nie liczy się co powiedzą ci na spotkaniu informacyjnym tylko co jest w umowie. Głupot ludzi, również władnych, usłyszysz wiele, szczególnie na BHPMarcin Z. pisze: ↑28 gru 2025, 14:45No właśnie, wartość lojalki spada proporcjonalnie z każdym miesiącem pracy. Jak się ma teraz zatem ten przepis do umowy w MZA gdzie musisz podpisać lojalkę na 2 lata i, za spotkaniem informacyjnym, "faktura za kurs jest w teczce osobowej i niezależnie od tego czy zrezygnujecie po 3 czy po 22 miesiącach to oddajecie całe prawie 12 tysięcy"? To chyba nie do końca tak powinno działać?. A nawet jeśli tak jest, no to pretensje można mieć do siebie, jeżeli jest się świadom tego co się podpisuje. Wcale też by mnie nie zdziwił taki zapis, bo mza poprawiło się z ludźmi, szczególnie przez manerw z umowami zlecenie.
Jedyne co może wykosić część zleceniobiorców to najnowsze manewry ZUSu do przekształcania UZ na UOP. MZA nie jest chętne do dawania np. 1/20 etatu w przeciwieństwie do prywaciarzy. Więc za jakiś czas znowu może kursy będą na lepszych warunkach, jeśli tak jest jak piszesz
Bazuję tylko na spotkaniu i tym co było mówione. Przepracowanie 2 lat nie byłoby problemem, jak sobie w domu wszystko dogadam. Gorzej limit dni zwolnienia jeśli już szczególnie jeśli liczą się też dni L4 na dziecko. Natomiast tylko ogólnie mnie zaciekawiła informacja, że ta lojalka ma inny sposób rozliczenia i sam prowadzący to zaznaczył zanim takie pytanie padło