Stary Pingwin pisze: ↑30 maja 2026, 21:16
Kiedyś istniały szkoły o profilu mechanik-kierowca samochodów osobowych i świat się nie zawalił.
Sam prawie taką kończyłem i pierwsze zajęcia z nauki jazdy miałem w wieku 16 lat (choć rocznikowo 17).
fraktal pisze: ↑30 maja 2026, 23:21
Tylko, czy ktoś to będzie sprawdzał, czy będzie to po prostu martwy przepis? Jakoś sobie nie wyobrażam, że policja, czy ITD będzie badać długość czy tam przebieg linii.
Kontrola jest banalna, rozpiska trasy i tyle (vide: zwolnienie od tacho). A sprawdzanie prewencujne w transporcie to broszka pracodawcy.
fraktal pisze: ↑30 maja 2026, 23:21
Poza tym, co to znaczy w promieniu 50 km.
Logicznie ujmując, długość trasy. Inaczej miałbyś dzienne ograniczenie sumy kilometrów.
px33 pisze: ↑30 maja 2026, 23:35
A co do ryzyk to nie jestem przekonany czy 18-latek, który wywali kilkanaście tysięcy na kurs (myślę że mając tyle kasy da się ogarnąć bardziej opłacalne zawody) będzie bardziej niebezpieczny niż agresywny frustrat, który bez problemu przejdzie przez fikcyjne badania psychologiczne czy gość wypalony zawodowo po 40 latach jeżdżenia dzień w dzień.
...albo kierowca, który ma 30 lat, ale robił uprawnienia w jakimś -stanie.
gfedorynski pisze: ↑02 cze 2026, 8:13
W życiu nie widziałem tak młodego pilota. Wyższe wykształcenie jest wśród nich normą, nie wyjątkiem.
Parę lat temu skakałem z samolotu, który pilotował 18-latek z nalotem chyba c.a. 300 godzin już po zrobieniu CPL(A).
gfedorynski pisze: ↑02 cze 2026, 8:13
Zauważyłeś, że tam nie lata się samemu?
To zależy, w GA można latać samemu, pod pewnymi warunkami.
Maybach pisze: ↑07 cze 2026, 9:29
Chciałbym zauważyć że bardziej istotnym problemem jest rozdawanie praw jazdy (wymiana) obcokrajowcom (...)
Trochę to dotyka zeszłoroczna dyrektywa, zobaczymy, jak będzie wdrożona.
Maybach pisze: ↑07 cze 2026, 9:29
Więc uważam że taki właśnie egzamin powinni zdać u nas. Teoria i praktyka, bez długiego kursu, sam egzamin.
Jak zagraniczne prawko nie spełnia warunków z Konwencji Wiedeńskiej (1968), to masz egzamin... teoretyczny.
Moje prywatne zdanie jest takie, że jak masz prawko unijne/EOG, to wymiana jest bez żadnych ograniczeń. Jak masz prawko z innego kraju - egzamin teoria+praktyka.