Tramwaj do Wilanowa - układ po otwarciu

Moderator: Wiliam

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 04 wrz 2026, 21:27

man1956 pisze:
Łukasz pisze:
04 wrz 2026, 21:01
Na razie do tego potrzebne jest przedłużenie tramwaju przez skrzyżowanie i kawałek dalej, żeby zapewnić jednoperonowe przesiadki.

Swoją drogą to trochę nie rozumiem, dlaczego to taki wielki problem, obecne inwestycje są o wiele bardziej skomplikowane, tam „wystarczy położyć tory”, żadnych tuneli, żadnej przebudowy pełnego układu torowego, teren też jest już wydzielony. Gdyby postarali się o dokumentację, to samą budowę w wakacje by obskoczyli.

Tam nawet nie trzeba pętli, wystarczy zawrotka, można ją zrobić przed samą Czerniakowską, jest bardzo szeroko - no a tramwaje terminal tak jak obecnie, tylko bliżej trasy siekierkowskiej.
Wszystko fajnie, tylko w perspektywie rozwoju sieci tramwajowej realizacja tej inwestycji planowana jest do 2044 roku. Tak więc na razie temat ten możemy spokojnie odłożyć na półkę.
Eee, szybciej pójdzie, w okolicy już teraz mieszka dużo ludzi, za 18 lat to będzie prawie centrum ;)

168 może póki co pojechać na Rakowiecką, a 167 tak jak proponowałem.
ŁK

man1956

Post autor: man1956 » 04 wrz 2026, 22:19

168 powinno, bo zapewnia najszybszy, bezprzesiadkowy dojazd do M1 dla Gocławia (ok. Meissnera) i osiedli przy Al.PW.
Za to Bartycka może płakać, że do M1 tak łatwo jak dotąd już nie dojedzie.
Póki co poprawiłbym częstotliwość 168 w międzyszczycie, żeby zsynchronizować ją ze 159.

Matt Cubis

Post autor: Matt Cubis » wczoraj, 7:57

fik pisze:
04 wrz 2026, 21:04
kocur pisze:
04 wrz 2026, 20:59

Nie no, najlepiej wyciąć drzewa i wybetonować.
Żeby wybudować tramwaj trzeba było wywalić z ulicy albo samochody, albo drzewa, albo autobusy. Decyzja, którą podjęto, jest najgorsza z tych trzech opcji, i jasno wskazuje priorytety obecnej administracji.
Rakowicka nie jest w próżni i miasto musi się liczyć też ze stanowiskiem kilku, dosyć istotnych instytucji po północnej stronie ulicy, nie wspominam już o Urzędzie Dzielnicy Mokotów.
Poza tym, w razie czego, cała ulica spełnia wymagania postawione przez ZTM konieczne do prowadzenia ruchu autobusów.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » wczoraj, 8:07

man1956 pisze:168 powinno, bo zapewnia najszybszy, bezprzesiadkowy dojazd do M1 dla Gocławia (ok. Meissnera) i osiedli przy Al.PW.
Za to Bartycka może płakać, że do M1 tak łatwo jak dotąd już nie dojedzie.
Póki co poprawiłbym częstotliwość 168 w międzyszczycie, żeby zsynchronizować ją ze 159.
To musisz też 138 podbić (akurat by mu nie zaszkodziło pewnie).
ŁK

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » wczoraj, 8:55

Matt Cubis pisze:
wczoraj, 7:57
Poza tym, w razie czego, cała ulica spełnia wymagania postawione przez ZTM konieczne do prowadzenia ruchu autobusów.
Skoro spełnia, a autobusy nie jeżdżą, to tym gorzej.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » wczoraj, 10:39

reserved pisze:
04 wrz 2026, 18:56
person pisze:
03 wrz 2026, 9:21
Rzadko bywam prywatnym autem. Autobusem się tam jako kierowca nieraz zapuszczam. Rozumiem, że nie mam prawa głosu a moje obserwacje i przemyślenia są gucio warte bo jestem tylko prostym kierowcą autobusu. No spoko, niech i tak będzie, nie będę się kłócił. :-) Ale nie będę ukrywał że trochę zaskakuje mnie to co piszecie o tym tramwaju. I to nawet wiedząc o specyfice tego forum. Nie spotkałem się chyba nigdzie indziej z pozytywnymi opiniami na temat tej inwestycji, nie przypominam sobie przynajmniej. :-k
Zastanawiałem sie czemu człowiek z jednej strony stawia mocną tezę o złych zmianach, aby po chwili z drugiej strony samemu siebie zdyskredytować podkreślając „nie wiem, nie mieszkam, nie bywam”.
Tylko tyle i aż tyle.
Każdy z nas ma swoje zdanie, obserwacje, doświadczenia. Nie rozumiałem jedynie po co tak od razu siebie krytykować.

P.S. Nie czytałem też wiele dobrego w internecie o MZA albo o pracy kierowców tejże. Czy to znaczy, że wszystko jest tam złe? Internet to nie jest SAM SOBIE wyznacznik prawdy.

reserved

Post autor: reserved » wczoraj, 10:46

person pisze:
wczoraj, 10:39
P.S. Nie czytałem też wiele dobrego w internecie o MZA albo o pracy kierowców tejże. Czy to znaczy, że wszystko jest tam złe? Internet to nie jest SAM SOBIE wyznacznik prawdy.
Ale wiesz że można utrzymywać też kontakty z różnymi ludźmi poprzez świat realny?
Niemniej skala protestów pozwala przypuszczać że zmiany są co najmniej kontrowersyjne. W niepotrzebnym kierunku poszła ta rozmowa, mi głównie chodziło o to że nie dziwię się ludziom, którym się nie podobają zmiany jeśli efektem zmian jest to, że muszą o wiele dalej łazić na przystanek i się potem dodatkowo przesiadać. Wydaje mi się że tylko masochista będzie z tego zadowolony (no i przeciętny użytkownik wawkomu).

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » wczoraj, 14:28

reserved pisze:
person pisze:
wczoraj, 10:39
Ale wiesz że można utrzymywać też kontakty z różnymi ludźmi poprzez świat realny?
Niemniej skala protestów pozwala przypuszczać że zmiany są co najmniej kontrowersyjne. W niepotrzebnym kierunku poszła ta rozmowa, mi głównie chodziło o to że nie dziwię się ludziom, którym się nie podobają zmiany jeśli efektem zmian jest to, że muszą o wiele dalej łazić na przystanek i się potem dodatkowo przesiadać. Wydaje mi się że tylko masochista będzie z tego zadowolony (no i przeciętny użytkownik wawkomu).
Ale zdajesz sobie, że 2000 protestujących osób to jest mniej niż 1 promil?
ŁK

Lukas508

Post autor: Lukas508 » wczoraj, 15:45

Całej Warszawy może i tak, ale tu powinno się brać pod lupę tylko bywalców obszarów przyległych do przystanku. Bo co by się nie działo, ludzi z Wawra czy Ursusa to nie będzie obchodzić.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » wczoraj, 18:01

Skąd wiemy skąd są ludzie piszący w Internecie?
Dlaczego ktoś - hipotetycznie - z Ursusa ma być wykluczony? Skąd wiemy, czy ten ktoś nie jeździ tam na co dzień do pracy?

P.S. Właśnie dlatego pewne decyzje wybierają albo ludzie wybierani w wyborach, albo zatrudnieni do tego celu (specjaliści). A na dodatek robi się badania i analizuje dane. Uleganie emocjom tłumu, to szybka ścieżka do ochlokracji.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » wczoraj, 18:18

person pisze:Skąd wiemy skąd są ludzie piszący w Internecie?
Dlaczego ktoś - hipotetycznie - z Ursusa ma być wykluczony? Skąd wiemy, czy ten ktoś nie jeździ tam na co dzień do pracy?

P.S. Właśnie dlatego pewne decyzje wybierają albo ludzie wybierani w wyborach, albo zatrudnieni do tego celu (specjaliści). A na dodatek robi się badania i analizuje dane. Uleganie emocjom tłumu, to szybka ścieżka do ochlokracji.
Przede wszystkim to jest system naczyń połączonych. Uwolnienie autobusów z Wilanowa pozwala na przykład wzmocnić 509 czy 190, gdzie na większości trasy tramwaju nie ma. Być może lepiej by to wyglądało, gdyby takie coś nastąpiło od razu, ale jednak był z grubsza cały rok przeróżnych zetek. Do października przecież nie jeździły tramwaje do Al.Krakowskiej.
ŁK

michael112

Post autor: michael112 » wczoraj, 23:21

person pisze:
wczoraj, 18:01
Na szczęście ten "tłum" ma też pewne narzędzie demokracji bezpośredniej pozwalające choć w minimalnym stopniu dyscyplinować pewne zapędy "specjalistów". Ostatnio to narzędzie zmaterializowało się w Krakowie. A pewne szanse (może nieduże ale jednak) są właśnie również w Warszawie. ;)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » dzisiaj, 0:10

XD

Ten krakowski „tłum” nie był za darmo (tylko za około 2 miliony*), a w Warszawie… jakoś tak bardzo nie idzie, że aż zaczęli wysyłać 400 tysięcy kart do skrzynek pocztowych i prosić o ich zwrot po podpisie xD

Tak, to wszystko jest racjonalny tłum, to wszystko jest z przyczyn merytorycznych….

* https://polskieradio24.pl/polska/refere ... wal-gibala

Niemniej - tak, mieszkańcy mają różne możliwości perswazji i nacisku. Jednym z nich jest referendum (na szczęście nie jest jedynym).

reserved

Post autor: reserved » dzisiaj, 0:11

Łukasz pisze:
wczoraj, 18:18
Przede wszystkim to jest system naczyń połączonych. Uwolnienie autobusów z Wilanowa pozwala na przykład wzmocnić 509 czy 190, gdzie na większości trasy tramwaju nie ma. Być może lepiej by to wyglądało, gdyby takie coś nastąpiło od razu, ale jednak był z grubsza cały rok przeróżnych zetek. Do października przecież nie jeździły tramwaje do Al.Krakowskiej.
No ale dla przeciętnego Kowalskiego z Wilanowa to jest tak jakby mu lekarz powiedział: niestety nie dam panu leku który uratuje panu zdrowie, ale niech pan się nie martwi, dzięki temu że panu się pogorszy zdrowie, pani Nowakowa ma szanse się wyleczyć bo lek który miałem podać panu podam jej.

Sorki, można mieć milion nie wiadomo jakich światowej sławy ekspertów - ale jeśli starsi ludzie mają drałować trzy razy dalej do przystanku - w żadnym wypadku ułatwienie to dla nich nie będzie. Choćby w tabelkach było wszystko na zielono.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » dzisiaj, 0:14

Po likwidacji 505 ci anegdotyczni staruszkowie tez musieli chodzić trzy razy dalej.

Just sayin’

ODPOWIEDZ