Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Komunikacja w trakcie budowy M2 (część zachodnia)

Moderator: Wiliam

CafeKaskada

Post autor: CafeKaskada » wczoraj, 19:22

Nie będzie. Super zmiana dla Gołąbek, w zamian za linię 12/15/20 dostaną linię 30/30/30, która w dodatku nawet nie dowiezie ich do metra, które jest ledwie kilka przystanków dalej.

Do tego:
Zespoły Nowotyska i Plutonu Torpedy zostają bez komunikacji. Pirenejska jedynie z komunikacją nocną.

Na Ciołka 4 linie, a na Deotymy jedna. Nie wiem, kto na to wpadł, mogli już chociaż to 167 puścić Deotymy.

Żadnej linii z Chrościckiego bezpośrednio do Metra Karolin, serio?

Likwidacja 129 to ogólnie nie za dobry pomysł, lepiej by ją już było skierować przez Metro Bemowo, skoro na Strąkowej ma być 201, i zwiększyć częstotliwość.

Skrócenie 167 to też według mnie trochę kiepski pomysł, Redutowa straci połączenie z Wola Parkiem, a 122 to takie nie do końca pełnoprawne zastępstwo, bo nie dowozi nigdzie dalej, niż do metra.

Oberek 149 po Chrzanowie według mnie lepiej byłoby zastąpić linią 249.

171 ZTM najpierw sam wygasił, a teraz narzeka, że niska frekwencja. Do tego żadnego zastępstwa w Śródmieściu. Jedyne co, to przynajmniej pozbywamy się problematycznego krańca Torwar.

187 - bez sensu dostaje po dupie Niedźwiadek, na fragmencie Warszawskiej to jedyna linia do centrum.

Jurand

Post autor: Jurand » wczoraj, 19:56

Matt Cubis pisze: ↑
wczoraj, 16:40
wojtor pisze: ↑
wczoraj, 14:57
Dlaczego 155 ma jechać aż na Marymont?
A gdzie miałoby indziej kończyć z dostępem do socjalu?
755/850 nie potrzebowalo socialu i pod pretekstem braku miejsca na Marymoncie kończy na Słodowcu.
Na częste 155 miejsce się znajdzie?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » wczoraj, 19:57

Colony pisze: ↑
wczoraj, 18:51
206 co 30/30/30 donikąd zamiast 194 na Gołąbkach - nie widzę tego. Podobnie jak jednoczesne zabranie 177 i 187 z Niedźwiadka.
Dopóki Gołąbki były jednorodzinne, mogły mieć linię z normalną częstotliwością. Powstały bloki, więc trzeba pociąć, logiczne.

Na pierwszy rzut oka jest szereg elementów, które budzą wątpliwości, mnie zastanawia m.in.:
  • 177, które z jednej strony ma być silne (jak na ZTM) i dowozić Szamoty do metra, a z drugiej zastąpić 249 w mocno socjalnej roli na Górczewskiej (i tak, zastępuje też 171 i 190, ale umówmy się, one mają jakichkolwiek pasażerów tylko dzięki temu, że nie jadą na Koło)
  • w kontekście obsługi Górczewskiej, ktoś chyba zapomniał, że za 2,5 miesiąca będzie tam kolejowy dworzec dalekobieżny, i może to nie jest najlepszy moment na cięcia?
  • 228 połamane w chińskie osiem, brandowane jako atrakcyjne połączenie międzydzielnicowe. Byłem kiedyś na Cegielnianej i uważam, że nie ma tam nic atrakcyjnego
  • papierowa koordynacja 122 z 220 na Kaliskiego i Lazurowej, która po prostu nie ma cienia szansy działać
  • na obsłużonym przez kolej Niedźwiadku pozostawia się 517, jadące tam, gdzie kolej, a zabiera 187, jadące choć częściowo nie tam, gdzie kolej
Na drugi rzut oka nie mam siły, więc nie będę wnikać
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » dzisiaj, 0:01

To 201 nie mogłoby pojechać dalej Człuchowską do Jana Heweliusza (zamiast tych dziwactw w postaci 177 i 155)?

Yelonker

Post autor: Yelonker » dzisiaj, 0:16

To może i ja spróbuję z serią swoich uwag:
- 194 i 206 to linie tak połamane, że z trudem mogę się połapać co do ich tras, 206 ma fatalną częstotliwość, a zarazem nie wnosi żadnej wartości dodanej. Oczywiście odbija się czkawką brak pętli na Karolinie, dlatego linia dowozowa z Niedźwiadka do metra musi się dobijać przez Dźwigową na Cmentarz Wolski.
- Z tego samego powodu 177 musi realizować rolę socjalną jeżdżąc na Koło, gdzie jest potrzebne jak dziura w moście,
- 228: dlaczego i po co? Całe to łamanie się i tak nie zapewni obsługi PKP Włochy w obydwie strony, jako połączenie międzydzielnicowe jest to po prostu kolejna linia na Dźwigowej (mam wątpliwości, czy faktycznie przyniesie jakąkolwiek korzyść czasową dla Odolan w relacji na Służewiec).
- Skrócenie 220 na Stare Bemowo mnie ani ziębi, ani grzeje, natomiast poprawa komunikacji z metrem dla Kaliskiego będzie iluzoryczna. Ze 122 się nie zgrają, a przesiadka na M2 w relacji przecinającej Górczewską przelotem, w szczególności w kierunku Śródmieścia, będzie wybitnie niewygodna.
- 149 dostało jednocześnie pętlę po Coopera i pocięcie częstotliwości. Wolałbym, żeby ani jedno, ani drugie nie miało miejsca, zamiast tego lepiej by było podstawić mikrobusy kręcące się po Chrzanowie w kółko.
- dwukierunkową komunikację na Coopera wykluczał brak lewoskrętu, autobusy miały tam jeździć w dwie strony, gdy powstanie ulica Orlińskiego. Ulica jest, tylko oczywiście z wyniesionym skrzyżowaniem. Dwukierunkowy autobus mógłby jeździć z Metra Lazurowa przez Coopera-Rayskiego-Szeligowską (z przystankiem na południe od Żeńców) do Cmentarza Wolskiego albo gdzieś na południe.
- w kontekście powyższego - skąd taka alergia ZTM na Nowolazurową? Po okresie nie najgorszej komunikacji między Bemowem a Ursusem dzięki 177 znowu powstaje wyłom i pojedyncza linia na tym ciągu.
- linia 155 jest z grubsza dobrym pomysłem (choć wolałbym numer 171, choćby tylko z nadziei, że Łomianki ucywilizują numerację linii do Dziekanówka). Nie wiem, czy dojazd do Marymontu jest pierwszą potrzebą, chociaż chciałbym zauważyć, że komunikacji między Bemowem a Starymi Bielanami i Marymontem nie poprawi żadne skrócenie 112 do tramwaju tak długo, jak samo 112 jest wiecznie opóźnione korkami na S8, więc zapotrzebowanie na autobus *skądś* na Bemowie w rejon Żeromskiego jest. Pytanie, jak duże autobusy pomieści pętla na Heweliusza, bo samo założenie połączenia w jedną linię komunikacji Wrocławskiej z metrem Bemowo, Człuchowskiej z Powstańców Śląskich i Chrzanowa jest dobre, ale tylko 189 i solówki na Człuchowskiej mogą nie wystarczyć.
- rozumiem że 743 rozjeżdża się z 713 przy metrze, bo przynajmniej dopóki nie powstanie ulica Tarczowa po prostu musi, ale czy Ożarów już zupełnie zapomniał o tym, że chociaż dla użytkowników tramwajów mogłyby się one gdziekolwiek razem zbiegać?
PiotrekP pisze: ↑
dzisiaj, 0:01
To 201 nie mogłoby pojechać dalej Człuchowską do Jana Heweliusza (zamiast tych dziwactw w postaci 177 i 155)?
Po pierwsze, końcówka 177 jest na pewno do wycięcia, gdy uda się skombinować więcej miejsca do zawracania na Karolinie (pytanie która linia dostanie wtedy socjal na Deotymy). Po drugie, ale może i ważniejsze, dojazdy do metra Chrzanów z jednej i drugiej strony ciągu Szeligowska-Człuchowska nie mogą stać na mikrobusach, a mieszkańcy ulicy Osmańczyka cały czas walczą przeciwko przesunięciu linii 201 na Piastów Śląskich - poniekąd się nie dziwię, bo przez lata poznikały boczne ścieżki, a zabudowa koncentruje się na wysokości przystanku Osiedle Olszyny.

Warsopolis5253

Post autor: Warsopolis5253 » dzisiaj, 1:14

PiotrekP pisze: ↑
dzisiaj, 0:01
Mi też się wydaje, że 201 powinno już dojechać na Jana Heweliusza, a 155 na Os. Górczewska, żeby w razie potrzeby dać tam przeguby.

CafeKaskada

Post autor: CafeKaskada » dzisiaj, 1:35

Myślę, że na Jana Heweliusza dałoby radę przegubem zawrócić. Z resztą myślę, że ta linia od początku będzie na przeguby

ODPOWIEDZ