RM należy puścić z torbami za wszystkie przekety (m.in. fakt, że nikomu nie płacą praw autorskich), a majątek zlicytować i sprzedać Niemcom, Żydom i gejomR-11 Kleszczowa pisze:Już widze jak Radiu Maryja będą krzyczeć, że Polską ziemię wysprzedają Niemcom![]()
[Świnoujście] Infrastruktura transportowa i komunikacja
Moderator: JacekM
- Mahony2109
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Minister gospodarki morskiej Rafał Wiechecki zapewnił wczoraj, że sprawa budowy tunelu jest już właściwie przesądzona. Jeśli Komisja Europejska zatwierdzi inwestycję, to w ciągu czterech lat tunel na stałe połączy Świnoujście z resztą kraju.
Aby przypomnieć o obietnicy wybudowania stałego połączenia miedzy wyspami Uznam i Wolin prezydent Świnoujścia wysłał pisma do ministrów gospodarki Rafała Wiecheckiego i transportu Jerzego Polaczka.
- Zapytałem w nich, jakie są szanse i kiedy można spodziewać się, że budowa tunelu zostanie wpisana w inwestycyjne plany rządu na lata 2007-2013 - m?wi Janusz Żmurkiewicz.
Obiecali przed wyborami
Dodał, że chce również wiedzieć, czy jeśli tunel zostanie wpisany w te plany, to Świnoujście dostanie pieniądze na przygotowanie studium wykonalności. To podstawowy dokument, bez którego nie można ogłosić przetarg?w na projekt stałej przeprawy i budowę. Zawiera podstawowe informacje o najlepszej lokalizacji, jaki konkretnie ma być to tunel oraz r?żne inne niezbędne dane techniczne i finansowe.
- Jeśli dostaniemy zapewnienie, że pieniądze na to studium będę, to dopiero wtedy zaczniemy organizować 15 procent wkładu własnego miasta w tę inwestycję - dodaje prezydent Świnoujścia.
Budowę tunelu pomiędzy wyspami Wolin i Uznam obiecali przed wyborami samorządowymi premier rządu Jarosław Kaczyński i minister transportu Rafał Wiechecki. Obaj nie ukrywali, że najlepiej dla tej inwestycji byłoby, gdyby prezydentem Świnoujścia został kt?ryś z popieranych przez nich kandydatów. Żaden z nich nie wygrał. na fotelu prezydenta zasiadł ponownie Janusz Żmurkiewicz (członek SLD, obecnie zawiesił członkostwo). Ale zarówno premier, jak i minister nie m?wili, że jeśli nie wygra popierany przez nich kandydat, to Świnoujście nie będzie miało tunelu.
- Ta decyzja już zapadła. Wybudujemy w Świnoujściu tunel - mówił podczas spotkania z mieszkańcami premier Jarosław Kaczyński.
- W sprawie tunelu będę współpracował z każdym przyszłym prezydentem miasta. Bez względu na to, z jakiej będzie opcji politycznej - zapewnił minister Rafał Wiechecki.
Musi zaklepać Unia
Wczoraj minister podtrzymał swoją obietnicę.
- Pisma od prezydenta Świnoujścia jeszcze nie dostałem, ale nic się nie zmieniło w sprawie tunelu - zapewnił minister Wiechecki.
Budowa stałego połączenia znalazła się wśród inwestycji wpisanych do programu operacyjnego "Infrastruktura i Środowisko". Jeszcze w tym roku ma go zatwierdzić rząd. Potem dokument trafi do zatwierdzenia do komisji europejskiej (Unia Europejska ma przede wszystkim sfinansować tunel).
Minister Rafał Wiechecki dodał, że jego klub parlamentarny (Liga Polskich Rodzin) złożył poprawkę do budżetu państwa, dzięki której Świnoujście ma dostać w przyszłym roku milion złotych na wykonanie studium wykonalności tunelu.
Osobiście szczerze kibicuję tej inwestycji bo żałosne jest to, że ponad 50 lat po wojnie jeszcze nie zbudowano połaczenia Uznamu z Wolinem.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Bo Świną, a dalej Kanałem Mielińskimn i Kanałem Piastowskim pływają ogromne statki do Szczecina i most musiałby być bardzo wysoki lub np. zwodzony.Piotrek pisze:BTW czemu akurat tunel a nie most?
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
RacjaMZ pisze:R-11 Kleszczowa pisze:Bo Świną pływają ogromne statki do Szczecina i tunel musiałby być bardzo wysoki lub np. zwodzony.Chyba jednak most
.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie spotykany. Aczkolwiek daaawno temu w Warszawie pojawiły się koncepcje budowy tunelu pod Wisłą.Piotrek pisze:Dzięki za wytłumaczenie. No to teraz czekamy na tunel, w Polsce chyba jeszcze taki niespotykany...Bo Świną, a dalej Kanałem Mielińskimn i Kanałem Piastowskim pływają ogromne statki do Szczecina i most musiałby być bardzo wysoki lub np. zwodzony.
Ogólnie w Polsce buduje się mało tuneli. Na przykład poza miastami nie ma u nas obecnie żadnego tunelu (oczywiście samochodwego), a dwa są dopiero w fazie projektowania -na Zakopiance i w ciagu trasy S69.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo to tunel będzie wykopany na głębokości ok. 12 metrów poniżej dna Świny, ma mieć spadek wjazdów ok 4% i 1820 metrów długościBusmann pisze:Jestem tylko ciekawy, jakie będzie zagłębienie tego tunelu i pod jakim nachyleniem zrobią wjazdy...
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"