Haaalo, jesteśmy krajem nizinnymR-11 Kleszczowa pisze:Ogólnie w Polsce buduje się mało tuneli.
[Świnoujście] Infrastruktura transportowa i komunikacja
Moderator: JacekM
Przepraszam bardzo, ale Polska to nie Chorwacja i zapotrzebowanie na tunele jest niskie. A tak poza tym pokaż, gdzie widziałbyś jakieś tunele w promieniu 50km od WarszawyR-11 Kleszczowa pisze:Ogólnie w Polsce buduje się mało tuneli.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Ale czasem by się przydały, szczególnie w rejonach bardziej wyżynnychHaaalo, jesteśmy krajem nizinnym
Jakiś tam jest bodajże na którejś z autrostrad, bo na wikipedii kiedyś czytałem - oczywiście krótki dość, ale zawszeR-11 Kleszczowa pisze:Na przykład poza miastami nie ma u nas obecnie żadnego tunelu (oczywiście samochodwego)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
A czy ja gdzieś napisałem, że chce budować tunele w promieniu 50km od Warszawy- udowodnij albo przeproś.jacek2357 pisze:A tak poza tym pokaż, gdzie widziałbyś jakieś tunele w promieniu 50km od WarszawyR-11 Kleszczowa pisze:Ogólnie w Polsce buduje się mało tuneli.
Na przeważającym obszarze kraju tak ale nie na południu Polski gdzie planuje się tunele ale się ich nie budujejacek2357 pisze:Przepraszam bardzo, ale Polska to nie Chorwacja i zapotrzebowanie na tunele jest niskie.R-11 Kleszczowa pisze:Ogólnie w Polsce buduje się mało tuneli.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Brzmi ładnie, co?R-11 Kleszczowa pisze:A czy ja gdzieś napisałem, że chce budować tunele w promieniu 50km od Warszawy- udowodnij albo przeproś.
[ Dodano: 2006-11-30, 22:21 ]
btw: na obsłudze jest mały flejm, zajmij się tym
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Na więcej niż tunel o przekroju 1x2 bym nie liczył.
Świnoujście czeka na tunel łączący miasto z resztą kraju. Ciągle jednak w sprawie tej jest więcej pytań niż odpowiedzi. Nie wiadomo na przykład, czy inwestorem będzie Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, czy też gmina Świnoujście, jakie będą parametry tunelu i ile to będzie kosztować.
Odpowiedzi znajdą się zapewne w studium wykonalności. Ale tu znowu pojawiają się pytania. Nadal bowiem nie wiadomo, kto komu zleci wykonanie tego opracowania, mimo że są już pieniądze na ten cel. 2 mln zł przeznaczył na opracowanie studium rząd, gdyż inwestycja została włączona do gigantycznego rządowego programu Infrastruktura i Środowisko, który realizowany będzie głównie ze środków UE na lata 2007-13.
Jednak główna niewiadoma to inwestor. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, powinna nim być gmina Świnoujście. Inwestycje na wszystkich drogach krajowych - a taki status jesienią uzyskały ulice Świnoujścia, które znalazły się w ciągu planowanej trasy wraz z tunelem - realizują zazwyczaj gminy. Wyjątkiem są autostrady znajdujące się w granicach administracyjnych miast. Jednak w przypadku tego przedsięwzięcia, ze względu na jego skalę należy - być może - zrobić wyjątek. Tak przynajmniej uważa Andrzej Szczodry, wiceprezydent Świnoujścia.
- Co nie oznacza, że uchylamy się od wzięcia na siebie odpowiedzialności za przeprowadzenie tej inwestycji. Ze względu na to, że jest to inwestycja o znaczeniu krajowym, decyzję w tej sprawie podejmie rząd - powiedział wiceprezydent. - Z tego co wiem, 2 mln złotych przeznaczonych na zlecenie wykonania studium wykonalności otrzymał resort transportu - dodał A. Szczodry.
Na razie też trudno mówić o kosztach, bo nie wiadomo, czy tunel pod Świną będzie tunelem autostradowym, złożonym z dwóch osobnych tuneli dla pasów w różnych kierunkach, czy też będzie to jedna „rura". Wiceprezydent nie wyklucza również, że mógłby powstać tunel kolejowy. To wymagałoby jednak wkładu własnego inwestora, którym nie musi być koniecznie PKP.
Zdaniem A. Szczodrego, otwarcie przeprawy pod Świną zmieniłoby zupełnie układ komunikacyjny w tej części Polski i Niemiec. Po rozszerzeniu układu z Schengen na nowe kraje członkowskie i otwarciu samochodowego przejścia granicznego Świnoujście-Garz, droga z północnych Niemiec na północny wschód Europy uległaby skróceniu o około 150 km. Tyle tylko że wcześniej Niemcy musieliby dostosować drogi po swojej stronie do większego ruchu. Nie byłoby to jednak przedsięwzięcie przekraczające ich możliwości. Do sieci autostrad w północno-wschodnich Niemczech jest ze Świnoujścia zaledwie 60 kilometrów.
Natomiast będę mocno kibicować torowisku w tym przejściu. Możnaby wtedy stworzyć naprawdę fajne połączenia, szczególnie, że Niemcy chyba w końcu się dogadali z lokalnymi władzami i będa budować stację w Świnoujściu
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Skoro będzie obowiązywał układ z Schengen, to po co wtedy przejście graniczne?Kurier szczeciński pisze:Po rozszerzeniu układu z Schengen na nowe kraje członkowskie i otwarciu samochodowego przejścia granicznego Świnoujście-Garz
Z drugiej strony, skoro jest taka możliwość, to można pokusić się o wspólny wkład ze strony samorządu polskiego i niemieckiego w zakresie Euroregionu... W sumie Niemcy też na tym zyskają.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Przede wszystkim to my wtedy musielibyśmy przystosować swój układ drogowy. Jeżeli komukolwiek miałoby się coś skracać, to trzebaby było wybudować sensowne połączenie (równoleżnikowe) ...Wolin-Golczewo-trasa nr 6 na Gdańsk. Mniej więcej tak jak teraz biednie droga nr 108, z tym że nawet teraz (w całkiem nowym atlasie) mam jej odcinek zaznaczony jako "w budowie".Zdaniem A. Szczodrego, otwarcie przeprawy pod Świną zmieniłoby zupełnie układ komunikacyjny w tej części Polski i Niemiec. Po rozszerzeniu układu z Schengen na nowe kraje członkowskie i otwarciu samochodowego przejścia granicznego Świnoujście-Garz, droga z północnych Niemiec na północny wschód Europy uległaby skróceniu o około 150 km. Tyle tylko że wcześniej Niemcy musieliby dostosować drogi po swojej stronie do większego ruchu. Nie byłoby to jednak przedsięwzięcie przekraczające ich możliwości. Do sieci autostrad w północno-wschodnich Niemczech jest ze Świnoujścia zaledwie 60 kilometrów.
Właściwie to powinien być przede wszystkim dla pociągów - logiczne byłoby połączenie sieci z niemiecką UBB (czy jak ona tam się nazywa). Tunel tylko drogowy to, według mnie, niebezpieczeństwo 'rozjeżdżenia i zablachosmrodzenia' Świnoujścia.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Ale to się ma 'nijak' do tunelu: dworzec 'Świnoujście Lewobrzeżne' czy jak go tam nazwać, byłby dworcem końcowym dla pociągów jadących z terenu Niemiec. Inicjatywa UBB ma tym się kończy. Nie ma w niej żadnej idei połączenia kolejowego z prawobrzeżną częścią Świnoujścia. Pisałem o tym, żeBusmann pisze:Przecież ma być wybudowany Dworzec Kolejowy w Świnoujściu połączony z siecią UBB, celem przedłużenia pociągów kończących bieg na stacji Ahlbeck Grenze
przy wykorzystaniu tego tunelu dla ruchu kolejowego z prawobrzeżnego Świnoujścia, gdzie dzisiaj kończą się tory do połączenia z 'Swinemunde Hauptbahnhof' (Świnoujście Lewobrzeżne). Dla mnie głupotą byłoby nie wykorzystać tunelu który ma powstać do poprowadzenia torów kolejowych - bo bardziej 'wiążące z Europą' w tym miejscu jest połączenie kolejowe niż drogowe - czy blachosmrodziarze będą korzystać z tunelu, żeby pojechać do Ahlbecku, Rostocku czy dalej? Podejrzewam, że tunel drogowy posłuży jedynie po to, by ciężarówki dowoziły kiełbasę do barów w Świnoujściu i blachosmrody wczasowiczów będą w nieporównanie większej ilości w tym mieście obecne. Czy projekt tunelu drogowego ma znaczenie inne niż lokalne? A kolejowy, jak myślę, ma. Dlatego uważam, że skoro tunel ma być drążony, to znacznie bardziej pożyteczne dla wszystkich byłoby położyć w nim tory, a nie asfalt.logiczne byłoby połączenie sieci z niemiecką
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Najlepiej i to i to. Bo jednak prom latem jest przeładowany, a nikt nie będzie jechał pociągiem jednej stacji...JaBaal pisze:Dlatego uważam, że skoro tunel ma być drążony, to znacznie bardziej pożyteczne dla wszystkich byłoby położyć w nim tory, a nie asfalt.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43