[Świnoujście] Infrastruktura transportowa i komunikacja

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 30 lis 2006, 20:14

R-11 Kleszczowa pisze:Ogólnie w Polsce buduje się mało tuneli.
Haaalo, jesteśmy krajem nizinnym :-P
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 30 lis 2006, 20:17

Przepraszam bardzo, ale Polska to nie Chorwacja i zapotrzebowanie na tunele jest niskie. A tak poza tym pokaż, gdzie widziałbyś jakieś tunele w promieniu 50km od Warszawy
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 30 lis 2006, 20:18

Haaalo, jesteśmy krajem nizinnym :-P
Ale czasem by się przydały, szczególnie w rejonach bardziej wyżynnych ;)
R-11 Kleszczowa pisze:Na przykład poza miastami nie ma u nas obecnie żadnego tunelu (oczywiście samochodwego)
Jakiś tam jest bodajże na którejś z autrostrad, bo na wikipedii kiedyś czytałem - oczywiście krótki dość, ale zawsze ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 30 lis 2006, 20:25

Chyba na A4 między Krakowem, a Katowicami, ale jest maleńki. Ma może z 50 metrów.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 30 lis 2006, 22:17

jacek2357 pisze:
A tak poza tym pokaż, gdzie widziałbyś jakieś tunele w promieniu 50km od Warszawy
A czy ja gdzieś napisałem, że chce budować tunele w promieniu 50km od Warszawy- udowodnij albo przeproś.
jacek2357 pisze:
Przepraszam bardzo, ale Polska to nie Chorwacja i zapotrzebowanie na tunele jest niskie.
Na przeważającym obszarze kraju tak ale nie na południu Polski gdzie planuje się tunele ale się ich nie buduje :(
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 30 lis 2006, 22:20

R-11 Kleszczowa pisze:A czy ja gdzieś napisałem, że chce budować tunele w promieniu 50km od Warszawy- udowodnij albo przeproś.
Brzmi ładnie, co? ;-) :D Przepraszam

[ Dodano: 2006-11-30, 22:21 ]
btw: na obsłudze jest mały flejm, zajmij się tym :-k
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lut 2007, 0:13

Obrazek
Świnoujście czeka na tunel łączący miasto z resztą kraju. Ciągle jednak w sprawie tej jest więcej pytań niż odpowiedzi. Nie wiadomo na przykład, czy inwestorem będzie Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, czy też gmina Świnoujście, jakie będą parametry tunelu i ile to będzie kosztować.

Odpowiedzi znajdą się zapewne w studium wykonalności. Ale tu znowu pojawiają się pytania. Nadal bowiem nie wiadomo, kto komu zleci wykonanie tego opracowania, mimo że są już pieniądze na ten cel. 2 mln zł przeznaczył na opracowanie studium rząd, gdyż inwestycja została włączona do gigantycznego rządowego programu Infrastruktura i Środowisko, który realizowany będzie głównie ze środków UE na lata 2007-13.

Jednak główna niewiadoma to inwestor. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, powinna nim być gmina Świnoujście. Inwestycje na wszystkich drogach krajowych - a taki status jesienią uzyskały ulice Świnoujścia, które znalazły się w ciągu planowanej trasy wraz z tunelem - realizują zazwyczaj gminy. Wyjątkiem są autostrady znajdujące się w granicach administracyjnych miast. Jednak w przypadku tego przedsięwzięcia, ze względu na jego skalę należy - być może - zrobić wyjątek. Tak przynajmniej uważa Andrzej Szczodry, wiceprezydent Świnoujścia.

- Co nie oznacza, że uchylamy się od wzięcia na siebie odpowiedzialności za przeprowadzenie tej inwestycji. Ze względu na to, że jest to inwestycja o znaczeniu krajowym, decyzję w tej sprawie podejmie rząd - powiedział wiceprezydent. - Z tego co wiem, 2 mln złotych przeznaczonych na zlecenie wykonania studium wykonalności otrzymał resort transportu - dodał A. Szczodry.

Na razie też trudno mówić o kosztach, bo nie wiadomo, czy tunel pod Świną będzie tunelem autostradowym, złożonym z dwóch osobnych tuneli dla pasów w różnych kierunkach, czy też będzie to jedna „rura". Wiceprezydent nie wyklucza również, że mógłby powstać tunel kolejowy. To wymagałoby jednak wkładu własnego inwestora, którym nie musi być koniecznie PKP.

Zdaniem A. Szczodrego, otwarcie przeprawy pod Świną zmieniłoby zupełnie układ komunikacyjny w tej części Polski i Niemiec. Po rozszerzeniu układu z Schengen na nowe kraje członkowskie i otwarciu samochodowego przejścia granicznego Świnoujście-Garz, droga z północnych Niemiec na północny wschód Europy uległaby skróceniu o około 150 km. Tyle tylko że wcześniej Niemcy musieliby dostosować drogi po swojej stronie do większego ruchu. Nie byłoby to jednak przedsięwzięcie przekraczające ich możliwości. Do sieci autostrad w północno-wschodnich Niemczech jest ze Świnoujścia zaledwie 60 kilometrów.
Na więcej niż tunel o przekroju 1x2 bym nie liczył.
Natomiast będę mocno kibicować torowisku w tym przejściu. Możnaby wtedy stworzyć naprawdę fajne połączenia, szczególnie, że Niemcy chyba w końcu się dogadali z lokalnymi władzami i będa budować stację w Świnoujściu :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 lut 2007, 9:38

Kurier szczeciński pisze:Po rozszerzeniu układu z Schengen na nowe kraje członkowskie i otwarciu samochodowego przejścia granicznego Świnoujście-Garz
Skoro będzie obowiązywał układ z Schengen, to po co wtedy przejście graniczne?
Z drugiej strony, skoro jest taka możliwość, to można pokusić się o wspólny wkład ze strony samorządu polskiego i niemieckiego w zakresie Euroregionu... W sumie Niemcy też na tym zyskają.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
bambi

Post autor: bambi » 04 lut 2007, 15:07

Zdaniem A. Szczodrego, otwarcie przeprawy pod Świną zmieniłoby zupełnie układ komunikacyjny w tej części Polski i Niemiec. Po rozszerzeniu układu z Schengen na nowe kraje członkowskie i otwarciu samochodowego przejścia granicznego Świnoujście-Garz, droga z północnych Niemiec na północny wschód Europy uległaby skróceniu o około 150 km. Tyle tylko że wcześniej Niemcy musieliby dostosować drogi po swojej stronie do większego ruchu. Nie byłoby to jednak przedsięwzięcie przekraczające ich możliwości. Do sieci autostrad w północno-wschodnich Niemczech jest ze Świnoujścia zaledwie 60 kilometrów.
Przede wszystkim to my wtedy musielibyśmy przystosować swój układ drogowy. Jeżeli komukolwiek miałoby się coś skracać, to trzebaby było wybudować sensowne połączenie (równoleżnikowe) ...Wolin-Golczewo-trasa nr 6 na Gdańsk. Mniej więcej tak jak teraz biednie droga nr 108, z tym że nawet teraz (w całkiem nowym atlasie) mam jej odcinek zaznaczony jako "w budowie".

Awatar użytkownika
Staad

Post autor: Staad » 13 lut 2007, 19:31

Fajnie by bylo jakby ten tunel byl tez dla pociagow :dance:
SPINNING WORLD

JaBaal

Post autor: JaBaal » 14 lut 2007, 0:27

Właściwie to powinien być przede wszystkim dla pociągów - logiczne byłoby połączenie sieci z niemiecką UBB (czy jak ona tam się nazywa). Tunel tylko drogowy to, według mnie, niebezpieczeństwo 'rozjeżdżenia i zablachosmrodzenia' Świnoujścia.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 14 lut 2007, 16:01

Przecież ma być wybudowany Dworzec Kolejowy w Świnoujściu połączony z siecią UBB, celem przedłużenia pociągów kończących bieg na stacji Ahlbeck Grenze (w okresie 14.05 - 30.09 są one co 30 minut).
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 lut 2007, 21:40

wybudowanie dworca nie oznacza, że będzie połączenie pomiędzy dwoma sieciami...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

JaBaal

Post autor: JaBaal » 14 lut 2007, 21:54

Busmann pisze:Przecież ma być wybudowany Dworzec Kolejowy w Świnoujściu połączony z siecią UBB, celem przedłużenia pociągów kończących bieg na stacji Ahlbeck Grenze
Ale to się ma 'nijak' do tunelu: dworzec 'Świnoujście Lewobrzeżne' czy jak go tam nazwać, byłby dworcem końcowym dla pociągów jadących z terenu Niemiec. Inicjatywa UBB ma tym się kończy. Nie ma w niej żadnej idei połączenia kolejowego z prawobrzeżną częścią Świnoujścia. Pisałem o tym, że
logiczne byłoby połączenie sieci z niemiecką
przy wykorzystaniu tego tunelu dla ruchu kolejowego z prawobrzeżnego Świnoujścia, gdzie dzisiaj kończą się tory do połączenia z 'Swinemunde Hauptbahnhof' (Świnoujście Lewobrzeżne). Dla mnie głupotą byłoby nie wykorzystać tunelu który ma powstać do poprowadzenia torów kolejowych - bo bardziej 'wiążące z Europą' w tym miejscu jest połączenie kolejowe niż drogowe - czy blachosmrodziarze będą korzystać z tunelu, żeby pojechać do Ahlbecku, Rostocku czy dalej? Podejrzewam, że tunel drogowy posłuży jedynie po to, by ciężarówki dowoziły kiełbasę do barów w Świnoujściu i blachosmrody wczasowiczów będą w nieporównanie większej ilości w tym mieście obecne. Czy projekt tunelu drogowego ma znaczenie inne niż lokalne? A kolejowy, jak myślę, ma. Dlatego uważam, że skoro tunel ma być drążony, to znacznie bardziej pożyteczne dla wszystkich byłoby położyć w nim tory, a nie asfalt.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 15 lut 2007, 8:46

JaBaal pisze:Dlatego uważam, że skoro tunel ma być drążony, to znacznie bardziej pożyteczne dla wszystkich byłoby położyć w nim tory, a nie asfalt.
Najlepiej i to i to. Bo jednak prom latem jest przeładowany, a nikt nie będzie jechał pociągiem jednej stacji...

ODPOWIEDZ