[PL] Infrastruktura drogowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 08 sty 2007, 23:06

Kra pisze:lepiej by zakończono wreszcie drogę Czeski Cieszyn - Frydek Mistek.
Dużo jest zrobione, ale nie śpieszą się, bo jak mówią my nic nie robimy... Heh.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 08 sty 2007, 23:11

Piotrek pisze:
Kra pisze:lepiej by zakończono wreszcie drogę Czeski Cieszyn - Frydek Mistek.
Dużo jest zrobione, ale nie śpieszą się, bo jak mówią my nic nie robimy... Heh.
R48 budują na różnych odcinkach. Chyba do 2011 chcą skończyć całośc. Jechałem tą trasą w lipcu. Przed Frydkiem budują, remontują. Przekrój tam jest rózny- od 2x2 przez 1x3 na 1x4 skończywszy. Natomiast odcinek do Frydka do Cieszyna faktycznie nie sympatyczny.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 08 sty 2007, 23:14

R-11 Kleszczowa pisze:Natomiast odcinek do Frydka do Cieszyna faktycznie nie sympatyczny.
Myślę, że jak my skończymy w końcu tą nieszczesna 1 (wszędzie co najmniej 2 pasy) to i oni dojda do Polski. Ale już od Frydka się robi co raz lepiej, a potem już do Pragi - Bratysławy lecisz autostradą :) A jeszcze nie dawno tak nie było. Nie mniej jeśli chodzi o zagranicę to proszę Austrię o dokończenie autostrady od Wiednia do Znojma/Mikulova.

Wiem, ze się nie lubią, ale... :-$
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 08 sty 2007, 23:17

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Natomiast odcinek do Frydka do Cieszyna faktycznie nie sympatyczny.
Myślę, że jak my skończymy w końcu tą nieszczesna 1 (wszędzie co najmniej 2 pasy) to i oni dojda do Polski. Ale już od Frydka się robi co raz lepiej, a potem już do Pragi - Bratysławy lecisz autostradą :) A jeszcze nie dawno tak nie było. Nie mniej jeśli chodzi o zagranicę to proszę Austrię o dokończenie autostrady od Wiednia do Znojma/Mikulova.

Wiem, ze się nie lubią, ale... :-$
My już prawie skończyliśmy. S1 z Cieszyna do Bielska brakuje tylko krótkiego odcinka obwodnicy Skoczowa- w budowie obecnie.

Austria i Czesi to by mogli wreszcie zbudować chociażby eSkę z Wiednia do Brna :bow: Przez 7 lat jak tą drogą jezdzę to w Austrii zbudowali tylko jedną obowdnicę jednego miasteczka w Austrii :-s
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 08 sty 2007, 23:24

R-11 Kleszczowa pisze:S1 z Cieszyna do Bielska brakuje tylko krótkiego odcinka obwodnicy Skoczowa- w budowie obecnie.
W końcu się buduje? Bo jak ja ostatnio jechałem to oprócz jednej koparki nie wiele się działo :]
R-11 Kleszczowa pisze:Przez 7 lat jak tą drogą jezdzę to w Austrii zbudowali tylko jedną obowdnicę jednego miasteczka w Austrii :-s
Tak samo. Budują Austriacy wszędzie autostrady, ale tylko nie tam. Widać w nosie mają Czechów. Co ciekawe - nie ma tej drogi w planach, jak rozmawiałem z Polakami mieszkającymi w Wiedniu.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 08 sty 2007, 23:25

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:S1 z Cieszyna do Bielska brakuje tylko krótkiego odcinka obwodnicy Skoczowa- w budowie obecnie.
W końcu się buduje? Bo jak ja ostatnio jechałem to oprócz jednej koparki nie wiele się działo :]
R-11 Kleszczowa pisze:Przez 7 lat jak tą drogą jezdzę to w Austrii zbudowali tylko jedną obowdnicę jednego miasteczka w Austrii :-s
Tak samo. Budują austriacy wszędzie autostrady, ale tylko nie tam. Widać w nosie mają czechów. Co ciekawe - nie ma tej drogi w planach, jak rozmawiałem z polakami mieszkającymi w Wiedniu.
Budują. Nie wiem dokładnie, ale tam był problem, że poprzedni wykonawca zbankurtował czy jakoś tak. Ale prace już idą. Dzięki temu wkrótce Warszawa zyska pierwsze dwujezdniowe połaczenie z granicą :lol:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 08 sty 2007, 23:27

R-11 Kleszczowa pisze:Ale prace już idą. Dzięki temu wkrótce Warszawa zyska pierwsze dwujezdniowe połaczenie z granicą :lol:
Niesamowite. Myślę, że następnym takim połączeniem będzie Zgorzelec/Bolesławiec. 1 do A-4, no i do granicy.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 08 sty 2007, 23:28

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Ale prace już idą. Dzięki temu wkrótce Warszawa zyska pierwsze dwujezdniowe połaczenie z granicą :lol:
Niesamowite. Myślę, że następnym takim połączeniem będzie Zgorzelec/Bolesławiec. 1 do A-4, no i do granicy.
Nie wiem czy nie szybciej będzie A2 do Świecka :-k
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 09 sty 2007, 19:16

Nie wiem czy nie szybciej będzie A2 do Świecka :-k
Raczej nie, bo musieliby jeszcze 2 kawałki zrobić : od Wawy do Strykowa, no i tam gdzieś z Wielkopolski do granicy. A jak im idzie połączenie Strykowa z Konotopą - dobrze wiemy :]
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 sty 2007, 17:04

R-11 Kleszczowa pisze:Austria i Czesi to by mogli wreszcie zbudować chociażby eSkę z Wiednia do Brna :bow: Przez 7 lat jak tą drogą jezdzę to w Austrii zbudowali tylko jedną obowdnicę jednego miasteczka w Austrii :-s
Zacznij jeździć przez Znojmo-Kleinhaugsdorf-Stockerau. Znacznie wygodniej i szybciej niż przez Mikulov, choć nieco dalej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 12 sty 2007, 0:06

Obrazek
Samorządy połączyły S-8
Przedstawiciele gmin na granicy województw łódzkiego i wielkopolskiego połączyli rozbieżne odcinki drogi ekspresowej S-8. Stawiają jednak generalnej dyrekcji warunki.

Urzędniczy absurd ujawniliśmy tydzień temu w artykule "Drogi się nie stykną". Napisaliśmy, że Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad tak zaplanowała przebieg drogi S-8, że na granicy województw łódzkiego i wielkopolskiego jej nitki zamiast się łączyć, mijają się o ponad 5 kilometrów.

Wytropiliśmy, że trasa na terenie województwa wielkopolskiego ma przebiegać tak, by w Łódzkiem minąć Wieruszów od południa. Natomiast w planach dla województwa łódzkiego droga ta ma biec na północ od Wieruszowa. Oba projekty zostały przygotowane przez GDDKiA - z tym, że jeden w Poznaniu, a drugi w Krakowie.

Z "drogi, która się nie styka" śmiała się cała Polska. Chcąc naprawić swój błąd GDDKiA postanowiła skorygować bieg drogi na odcinku łódzkim. Problem w tym, że nowa droga musiałaby przebiegać obrzeżami Wieruszowa w odległości 350 metrów od domów, a na to nie zgadzają się mieszkańcy.

Rozwiązanie problemu GDDKiA pozostawiła więc samorządowcom z Wieruszowa i Kępna. Nakazała im, by sami ustalili przebieg drogi S-8 przez tereny gmin. - To nie jest najlepszy pomysł, aby o przebiegu dróg ekspresowych decydowali burmistrzowie. Przecież od tego powinni być fachowcy - dziwił się Ryszard Przybylski, wiceburmistrz Kępna.

Po kilku spotkaniach udało się jednak dojść do porozumienia. Obie gminy zaakceptowały "wariant łódzki" - przebieg trasy S-8 korytarzem wcześniej planowanej autostrady A-8, czyli na północ od Wieruszowa.

Iwona Szkopińska, burmistrz Wieruszowa cieszy się: - Dla nas jest to najlepsze rozwiązanie. Wszystko teraz zależy od tego, czy GDDKiA zgodzi się na warunki Kępna, dla którego zmiana przebiegu wiąże się z dużymi wydatkami.

Przybylski: - Mieliśmy przygotowany plan zagospodarowania przestrzennego, który teraz trzeba zmienić. A to będzie kosztować około 400 tys. zł.

Gminy w zamian za ustępstwa żądają m.in.: budowy obwodnicy Kępna i Baranowa; zrefundowania gminie Kępno kosztów związanych ze zmianą miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego; zapłaty przez GDDKiA ewentualnych odszkodowań związanych ze zmianą przeznaczenia terenów w miejscowym planie.

Teraz na żądania władz gmin musi zgodzić się generalna dyrekcja. Decyzja ma zapaść w ciągu dwóch miesięcy. - Przeanalizujemy warunki postawione przez samorządy. Ponieważ gminy ustaliły wspólne zdanie w tej sprawie, dołożymy wszelkich starań by ten wariant mógł być zrealizowany - mówi Andrzej Maciejewski, rzecznik GDDKiA.

Za błędy się płaci

Generalna dyrekcja, w której pracują "specjaliści" planowała trasę S-8 przez kilka lat. Nie pytała wtedy o zdanie samorządowców. A gdy okazało się, ile warte są jej plany, zrzuciła na nich rozwiązanie problemu. I może nawet dobrze zrobiła (szkoda, że po czasie), bo władze gmin uporały się z problemem w tydzień. Droga się łączy i wszyscy są zadowoleni.

Niestety, teraz za błędy trzeba będzie zapłacić. Szkoda tylko, że generalna dyrekcja weźmie na to pieniądze z naszych podatków.

Obrazek
Hmmm... ciekawe co na te warunki GDDKiA...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 13 sty 2007, 11:57

Dziś w nocy Dyrektor GDDKiA powiedział w Polskim Radiu, że cała afera z S8 pod Wieruszowem to stek dziennikarskich bzdur :D- stwierdził bowiem, że było bardzo dużo wariantów, a dziennikarze wyciągnęli ten, który był wadliwy :roll:

Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 16 sty 2007, 23:33

GDDKiA pisze:W związku z decyzją Ministra Transportu o wygaśnięciu koncesji dla firmy GTC na odcinek autostrady A1 Gdańsk – Toruń, Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad informuje, że:

odcinek Gdańsk-Grudziądz będzie realizowany przez firmę GTC (do końca 2008 r.
odcinek Grudziądz-Toruń będzie realizowany przez GDDKiA; obecnie zapewnione zostały środki finansowe na budowę, opracowywany jest projekt budowlany, projekt wykonawczy i dokumentacja przetargowa, na wybór wykonawcy. Wszelkie te postępowania zostaną zakończone na przełomie trzeciego i czwartego kwartału 2007 roku; następnie ogłoszony i rozstrzygnięty zostanie przetarg – tak by na początku 2008 roku wykonawca mógł rozpocząć realizację. Budowa potrwa do końca 2010 roku. Jej koszt – zgodnie z szacunkami z marca 2006 roku – wynosi w przypadku GDDKiA ok. 5-6 mln Euro za kilometr, a tymczasem w przypadku GTC 7,5 mln euro/km.
Jednocześnie informujemy, że jakiekolwiek ewentualne roszczenia GTC nie mogą – zgodnie z prawem – zablokować lub opóźnić budowy tego odcinka autostrady A1. Poniżej prezentujemy także bieżące informacje na temat pozostałych odcinków A1 od Torunia do granicy z Czechami.

Toruń – Stryków

Długość odcinka: 144 km
Wartość kosztorysowa: 3 456 000 tys. zł
Decyzja o ustaleniu lokalizacji – uzyskana
Wykup gruntów:
Woj. Kujawsko – pomorskie 42% - prace archeologiczne 12%
Woj. Łódzkie 96,3 % - prace archeologiczne na ukończeniu
Zakończenie procesu nabywania gruntów planuje się na koniec roku 2007
Projekt budowlany, projekt wykonawczy i dokumentacja przetargowa – przetarg w toku – termin realizacji tych projektów 18 miesięcy od daty podpisania umowy
Realizacja 2008 – 2010
Stryków – Pyrzowice

Długość odcinka: 180 km
Zaawansowanie procesu wykupu gruntów na poszczególnych odcinkach:
Stryków – woj. Śląskie – 32%
Woj. Śląskie – Częstochowa – 88%
Częstochowa – Woźniki – 32%
Woźniki – Pyrzowice 50%
Projekt realizowany w systemie Partnerstwa Publiczno - Prywatnego
Pyrzowice – Sośnica

Długość odcinka: 43 km
Wykup nieruchomości: rozpoczęto procedury
Projekty budowlane i wykonawcze:
Odcinek Pyrzowice – Maciejów – wyłoniony wykonawca – konsorcjum firm Transprojekt Kraków i Complex Projekt Katowice (z udziałem środków unijnych TEN-T)
Odcinek Maciejów – Sośnica wykonawca wyłoniony – konsorcjum firm: Mosty Katowice i Transprojekt Kraków - planowane zakończenie dokumentacji IV kwartał 2007 r. (z udziałem środków unijnych FS)
Decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację – planowane złożenie wniosków w I i II kwartale 2007 r.
Wartość kosztorysowa około 1 mld zł
Sośnica – Bełk

Długość odcinka: 15 km
Opracowano projekt budowlany, projekt wykonawczy i dokumentację przetargową
Wyłoniono wykonawcę robót budowlanych – podpisanie umowy 22 stycznia 2007 r.
Rozpoczęcie robót budowlanych – I kw. 2007 r. z terminem realizacji inwestycji 24 miesiące
Bełk - Świerklany

Długość odcinka: 14 km
Nabyto część nieruchomości, pozyskanie pozostałych planowane jest w 2007 r.
Decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację z 14.12.2006 r.
Projekt budowlany i projekt wyknawczy – zakończenie prac projektowych – koniec maja 2007 r.
Rozpoczęcie robót budowlanych – IV kw. 2007 r. z terminem realizacji inwestycji 27 miesięcy
Świerklany – Gorzyczki

Długość odcinka: 19 km
Wykup gruntów – nabyto 88.6 % nieruchomości położonych w pasie drogowym. Dla pozostałych uzyskano tytuły prawne umożliwiające ich dysponowanie na roboty budowlane
Projekt budowlany i projekt wykonawczy – wykonane
Przetarg ograniczony na wyłonienie wykonawcy budowy – w trakcie – procedurę przetargową na wyłonienie wykonawcy robót rozpoczęto w listopadzie 2006 r. (z udziałem środków unijnych)
Rozpoczęcie robót budowlanych – II kw. 2007 r. z terminem realizacji 26 miesięcy
:hahaha:

Dodam tylko, że rząd zabrał GTC koncesję na budowę odcinka Nowe Marzy- Toruń #-o -tzn. unieważniono koncesję.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 17 sty 2007, 17:01

R-11 Kleszczowa pisze:Dodam tylko, że rząd zabrał GTC koncesję
Nie wiem jak to się skończy, ale z tego się cieszę. Już dosyć tego GTC, które przez tyle lat nic nie robiło, tylko kasę zbierało.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 sty 2007, 21:25

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Dodam tylko, że rząd zabrał GTC koncesję
Nie wiem jak to się skończy, ale z tego się cieszę. Już dosyć tego GTC, które przez tyle lat nic nie robiło, tylko kasę zbierało.
OIDP to GTC dostało koncesję w 1997 roku, czyli 10 lat temu. Więc i oni nie są bez winy- oczywiście. Ale zabieranie im koncesji w momencie kiedy budują tą drogę i nic nie stoi na przeszkodzie aby budować od 2008 roku kolejny jej odcinek do Torunia to już lekka przesada :/
Albert Camus-"Dżuma"

ODPOWIEDZ