Kino na przystanku

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 08 sty 2007, 21:54

To jest ciekawe rozwiązanie:
http://pclab.pl pisze:Betonowy ekran

Beton nie jest raczej materiałem spotykanym często w monitorach, mimo to odpowiednie jego użycie pozwala na konstruowanie takich urządzeń. Okazuje się, że kluczem do stworzenia tego typu gadżetu jest zintegrowanie w betonowej masie światłowodów, których końcówki na kształt poszczególnych pikseli typowego ekranu mogą świecić na płaskiej powierzchni betonowej zastygłej masy.

Rozwiązanie firmy Innovation Lab zdolne jest do transmitowania naturalnego światła, ale i sztucznych obrazów, np. generowanych przez projektory. Jak wygląda działanie betonowego ekranu możecie zobaczyć na tej stronie. Firma zamieściła nawet film pokazujący sprzęt w pracy. Koniecznie zobaczcie.

Urządzenie, które jest równie ciekawym rozwiązaniem co i zapewne ciężkim, nie jest pierwszym tego typu. Kilka lat temu pewien węgierski architekt, Aron Losonczi wynalazł tzw. LiTraCon, działające na podobnej zasadzie betonowe ścianki w zintegrowanymi wewnątrz światłowodami.
Niestety gdyby takie coś zamontowali pewnie non-stop leciałyby reklamy...
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 08 sty 2007, 22:08

Plesim pisze:Nie Canal + a Top Canal. To był niezły pirat.
Może masz racje,było to dosyć dawno,więc mogę się mylić(nie zdziwił bym się gdyby canal+, wywodził się z tego top canalu :D ).
Zasadniczo starałem sie unikać tego wozu,gdyż po kilku przejazdach nim telewizory w których było ciągle to samo przestały być atrakcyjne. :D
Plesim pisze:Aczy przypadkiem nie były to dwa wozy.
Tego do końca nie pamiętam, mimo że gdzieś mi coś świta :-k , ale tak jak wspominałem 2092 miał stałą brygadę na 504 i często na niego trafiałem , rano jadąc do szkoły. :D

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 09 sty 2007, 9:22

jacek pisze:nie zdziwił bym się gdyby canal+, wywodził się z tego top canalu
Jedno z drugim nie miało nic wspólnego.
jacek pisze:Tego do końca nie pamiętam, mimo że gdzieś mi coś świta :-k , ale tak jak wspominałem 2092 miał stałą brygadę na 504 i często na niego trafiałem , rano jadąc do szkoły. :D
Właśnie na tej podstawie jakoś kojarzę drugiego. Ja nigdy nie miałem szczęścia do 2092 a zdarzało mi się jeździć z telewizorem na pokładzie. ;-)

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 09 sty 2007, 16:43

R-11 Kleszczowa pisze:Mobilis i chyba Connex też montował w wozach monitory.
Connex to chyba nawet nadal ma, zapomniałem tylko numeru bocznego wozu... A Mobilis to kiedy miał te telewizorki?
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 sty 2007, 20:19

Siecool pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Mobilis i chyba Connex też montował w wozach monitory.
Connex to chyba nawet nadal ma, zapomniałem tylko numeru bocznego wozu... A Mobilis to kiedy miał te telewizorki?
Nie tak dawno. Jeszcze jak chodziłem do liceum.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
dessa
Kontakt:

Post autor: dessa » 16 sty 2007, 0:16

Jeśli kogoś jeszcze interesuje Kino na przystanku, od którego zaczął się wątek, to zdjęcie tego przystanku można obejrzeć tu: http://przystanki.miastomania.org/2007/ ... nstytucji/
:)
http://miastomania.pl - Warszawa w obrazkach (specyficznych)
http://tramwaje.wasowska.net - Trolejbusy i tramwaje. Dawniej i dziś.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 18 sty 2007, 20:01

Czy ktoś już pisał, że na przysatanku Dw. Centralny 01 też ustawili fotele i oblepili całą wiatę Multikinem?

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 18 sty 2007, 20:29

Heh, jak dla mnie takie przystanki mogłyby być wszędzie, tylko raz 1) kasa, 2) wandale =;
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 18 sty 2007, 21:29

Ławkę łatwiej jest utrzymać w czystości.
Te fotele niedługo będą ostraszały. I tak dobrze, że nie ma pluchy.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 19 sty 2007, 10:04

geograf pisze:Czy ktoś już pisał, że na przystanku Dw. Centralny 01 też ustawili fotele i oblepili całą wiatę Multikinem?
:arrow: Całe szczęście, że nie na przystanku DW. CENTRALNY 02, bo bezdomni mieliby za dobrze.

ODPOWIEDZ