O nazwach ulic

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 lut 2007, 0:34

:arrow: A dziś (no, już wczoraj) w Kurierze Warszawskim była informacja o odsłonięciu tablicy pamiątkowej przy ulicy Hanki Czaki na Żoliborzu. I tu ciekawostka, bo okazuje się, że nazwisko tej patronki jest nieodmienne. To była Hanna Czaki, a nie Hanna Czaka, jak można byłoby próbować wnioskować z nazwy ulicy.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 12 lut 2007, 13:10

Mam nadzieję, że wiesz, że zdarzało się, że ulicą Czaki (jak jeszcze się tak nie nazywała) przejeżdżały autobusy?
xxx

Kra

Post autor: Kra » 12 lut 2007, 18:20

Hieronim pisze:Mam nadzieję, że wiesz, że zdarzało się, że ulicą Czaki (jak jeszcze się tak nie nazywała) przejeżdżały autobusy?
Ale raczej nie rozkładowo (nawet jako objazd). Gdy była zamykana Krasińskiego od Popiełuszki do Wilsona to ruch busów był kierowany Popiełuszki i w prawo w Słowackiego na światłach mimo zakazu skrętu w prawo (swoją drogą powinni go zdjąć, bo czasem przecisnąć się starą Stołeczną jest trudno).
A dawno temu, to ta ulica była częścią Stołecznej (zresztą budynki mają cały czas te same numery numery - swoją drogą będzie tam niezły chaos) i jeździły nią nie tylko busy ale i tramwaje.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 12 lut 2007, 19:36

Kra pisze:Ale raczej nie rozkładowo (nawet jako objazd).
Ależ jak najbardziej rozkładowo, w czasie objazdu- zeszłym roku linie z Krasińskiego, podczas wymiany nawierzchni na tej ulicy dojeżdzały do Wilsona Słowackiego. Bezpośredni skręt z Popiełuszki w Słowackiego jest niemożliwy z powodu budowy tego narożnika. Tam auto skręci, ale autobus albo wpierw musi odbić w lewo, albo przejedzie podwoziem po chodniku.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 12 lut 2007, 19:53

geograf pisze:Tam auto skręci, ale autobus albo wpierw musi odbić w lewo
Jakiś geniusz wyjeżdżając z CWSu na Wilsona się wyłamał. Ale jakby coś jechało środkowym pasem, to połowę tego czegoś zdjąłby naczepą. I nie wjechał na chodnik - tam masz 2 szerokie pasy na Słowackiego.
xxx

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 12 lut 2007, 20:14

No dobra, może z chodnikiem przesadziłem ;-)
Jednak nadal twierdzię, iż zakrętu w prawo tam nie powinno być.

(Co to jest CWS ? :oops: )

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 12 lut 2007, 20:16

geograf pisze:No dobra, może z chodnikiem przesadziłem
Nie, nie przesadziłeś. A zakrętu tam nie ma i nikt przy zdrowych zmysłach nie zezwoli na skręcanie tam. Wiązałoby się to ze znacznym zmniejszeniem przepustowości tego wlotu.
geograf pisze:CWS
Slangowa nazwa Zakładu Naprawy Autobusów T-4. Skrót pochodzi od słów Centralne Warsztaty Samochodowe, które nigdy na Włościańskiej się nie znajdowały.
xxx

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 13 lut 2007, 0:49

Hieronim pisze:Mam nadzieję, że wiesz, że zdarzało się, że ulicą Czaki (jak jeszcze się tak nie nazywała) przejeżdżały autobusy?
:arrow: No cóż, właśnie w tej chwili się dowiedziałem :P.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 13 lut 2007, 0:56

To to ścięcie narożnika Stołeczna/Słowackiego? Mam zaliczone coś, czego MZ nie ma? :jupi:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 13 lut 2007, 1:03

Fikander pisze:To to ścięcie narożnika Stołeczna/Słowackiego? Mam zaliczone coś, czego MZ nie ma?
:arrow: Tak, to to ścięcie. Aczkolwiek nie przypominam sobie żadnego komunikatu ZTM o objeździe przez Czaki, więc skąd mogłem wiedzieć? :P

Kra

Post autor: Kra » 13 lut 2007, 9:56

MZ pisze:
Fikander pisze:To to ścięcie narożnika Stołeczna/Słowackiego? Mam zaliczone coś, czego MZ nie ma?
:arrow: Tak, to to ścięcie. Aczkolwiek nie przypominam sobie żadnego komunikatu ZTM o objeździe przez Czaki, więc skąd mogłem wiedzieć? :P
Bo objazd był Popiełuszki i Słowackiego, NR kierował kierowców w prawo (w Słowackiego - w celu "zaliczenia zlokalizowanego wtedy tam przystanku Potocka) mimo zakazu skrętu (była o tym kiedyś dyskusja na forum) a sam zakaz jest niepotrzebny właśnie z powodu zbyt wąskiej H.Czaki (d. Stołeczna) - aby skręcić tam w prawo robisz kryterium wokół stacji benzynowej (przed H.Czaki nie ma informacji, że na najbliższym skrzyżowaniu jest zakaz skrętu w prawo). Słowackiego jest w tym miejscu na tyle szeroka, że Neoplany skręcały spokojnie. Trochę przeszkadza powstałe (oficjalnie na czas zamknięcie przejścia podziemnego przy Hali) przejście dla pieszych z sygnalizacją świetlną.
Rzeczywiście obecną H.Czaki zdarzeniowo jeździły busy miejskie ale bez oficjalnej info w uroczystość Bożego Ciała gdy procesja porusza się Krasińskiego.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 13 lut 2007, 21:50

MZ pisze:nie przypominam sobie żadnego komunikatu ZTM o objeździe przez Czaki
Bo wtedy ona się jeszcze tak nie nazywała...
xxx

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 13 lut 2007, 23:56

Hieronim pisze:Bo wtedy ona się jeszcze tak nie nazywała...
:arrow: Wiem, że wtedy jeszcze się tak nie nazywała, co nie zmienia faktu, że było tak, jak napisałem ;).

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 13 lut 2007, 23:59

Fikander pisze:
Mam zaliczone coś, czego MZ nie ma? :jupi:
Ja też mam i się nie chwalę =P~ :-$ :-$ ;-)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 20 lut 2007, 23:28

:arrow: Jakaś szansa na normalność? Chyba wreszcie tak:
GW pisze:Niech nazwy ulic tak nie cierpią - rozmowa z Tadeuszem Rossem

Rozmawiał Jarosław Osowski, ostatnia aktualizacja 2007-02-20 21:45

Jadę ul. Patriotów, wpadam na rondo Zesłańców, a po drodze jeszcze skwer Męczenników - o tym jak nazywać warszawskie ulice, rozmawiamy z Tadeuszem Rossem, nowym przewodniczącym podkomisji nazewnictwa w Radzie Warszawy.

Jarosław Osowski: Załóżmy, że dojdzie do zapowiadanej przez premiera Kaczyńskiego ustawowej dekomunizacji nazw ulic. Wtedy może się np. okazać, że patronem na Kole nie powinien już być związany z bolszewikami poeta Włodzimierz Majakowski. Jak Pan to sobie wyobraża?

Tadeusz Ross, aktor, satyryk, piosenkarz, radny PO: Cóż, wszystko przemija. Nawet komunizm, choć nikt się tego nie spodziewał. Ale historia płata figle i może się okazać, że tabliczki z nazwiskami osób będących dziś na świeczniku zdejmie z satysfakcją jakaś przyszła komisja.

Skoro to Pan stanął na czele radnych nadających nazwy ulicom, to chyba w końcu będą jakieś wesołe, a nie tylko Zgrupowania, Ofiary, Męczennicy...

- Chciałbym, ale to nie takie proste. Bo jest bardzo dużo pomysłów związanych z historią, upamiętniających nasze trudne i burzliwe dzieje. Ja jestem za tym, żeby było optymistycznie. Żeby w nazwach np. słyszało się dźwięki jak na ul. Nutki czy Koncertowej. Sam mieszkam w Józefosławiu przy Kwadratowej - kto to wymyślił? Skoro teraz mam jakiś wpływ na nadawanie nazw, będę się przypatrywał, żeby nie pojawiały się takie z kapelusza, bo komuś akurat coś przyszło do głowy.

I dlatego dziś Pana komisja nazewnicza zatwierdziła, żeby pod Lasem Bródnowskim powstała ulica Zielone Zacisze?

- Bo to jest coś miłego i kolorowego. W dodatku zaproponowali ją sami mieszkańcy, którzy się tam wkrótce sprowadzą. Z chęcią się zgodziliśmy.

A czy zmierzył się Pan już z "rondem Deszyfrantów Enigmy", które zostawili w spadku poprzednicy? W ten sposób na Ursynowie mieliby zostać uhonorowani polscy kryptolodzy, którzy przed wojną rozpracowali niemieckie szyfry.

- Zgłosiliśmy zastrzeżenia, bo to moim zdaniem zbyt skomplikowane do wymówienia. Poza tym mamy wątpliwości do słowa "deszyfranci". Nie wiem, jak to w końcu rozwiążemy - może będzie rondo Matematyków?

A gdyby tak ktoś przysłał prośbę, żeby wróciło rondo Babka?

- Nie zastanawiałem się... Ale może tak, poparłbym. Bo to zależy od genezy - jak ważne było dla ludzi. Mijają lata, a warszawiacy wciąż tego używają. Przyzwyczaili się do ronda Babka.

Nie za dużo martyrologii w warszawskich nazwach? Doszło już do takiego paradoksu, że pod Kopcem Czerniakowskim mamy ulicę Grupy AK "Kampinos", a pod Hutą Warszawa niedawno pojawiła się ul. Zgrupowania AK "Kampinos". Co z tym zrobić?

- Wprawdzie nie wypada mi powiedzieć do kombatantów: "Słuchajcie! Może nie". Ale ja jestem za nowoczesnym patriotyzmem, otwartym na świat, a nie operującym atmosferą cierpiętnictwa. Bo potem jest tak, że jadę ul. Patriotów, wpadam na rondo Zesłańców, a po drodze jest jeszcze skwer Męczenników. Czyli nazwy w założeniu poważne są spłycane w codziennym życiu, gdy tempo wymaga czego innego. Chodzi o to, żeby nie zadławić miasta takimi nazwami historyczno-powstańczymi.

ODPOWIEDZ