Kursowanie metra w nocy

Moderator: JacekM

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 27 lut 2007, 19:28

yesterday pisze:jest to 100% pewna wiadomość i z pierwszej ręki
W związku z powyższym pozwolę sobie na zadanie następujących pytań:
- na jakim odcinku występują największe potoki pasażerów?
- czy nie byłoby opłacalne ekonomicznie zwiększenie częstotliwości kursowania autobusów nocnych (np. co 20 minut w weekendy) przy jednoczesnej rezygnacji z kursów metra?
- jak zmieniają się liczby osób podróżujących w ciągu poszczególnych godzin nocy?
- na jakim poziomie kształtuje się napełnienie linii 604 i 607 na odcinku południowym?
Bo powiem szczerze, że o ile początkowo byłem przeciwnikiem uruchomienia nocnego metra, to powyższe informacje są dla mnie zaskakujące. Aczkolwiek trzeba pamiętać, że metro ma zdolność przewozową rzędu 40.000 pas/h a tu występują całkowite ilości przewiezionych pasażerów (w ciągu całej nocy) o rząd wielkości mniejsze. Więc nie wiem, czy jest to optymalne rozwiązanie.

Pozdrawiam serdecznie.

[ Komentarz dodany przez: MeWa: 2007-02-27, 23:04 ]
Usunięcie części wiadomości odnoszącej się do nieistniejącego postu.
MeWa
xxx

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 lut 2007, 23:04

yesterday pisze: można obciążyć ZTM winą
z pewnością ZTM można obciążyć winą za jedno - za bezmyślność. Ja nie wiem czemu podejmowane są takie decyzje bez wyboraźni - naprawdę nie trzeba już nadawać komunikatów o nocnym metrze! Komunikaty lecą od 16 lutego co 4 minuty na wszystkich stacjach i wg zarządzenia mają być nadawane "do odwołania".
NAPRAWDĘ IRYTUJĄCE, NUŻĄCE STACJE SIĘ SŁUCHANIE TEGO SAMEGO KOMUNIKATU PO RAZ STO DWUDZIESTY SZÓSTY! Zwłaszcza jeśli to jest ta sama barwa głosu i ta sama nagrana zapowiedź. W przeciwieństwie do osoby, która wpadła na tak genialny pomysł, akurat często mam okazję jeździć metrem i śmiało mogę powiedzieć, że mało kto słucha już tych komunikatów, niektórzy wykazują już zdenerwowanie. Nietrudno domyśleć się, że to osłabi czujność pasażerów na wszelkie inne bardziej istotne komunikaty w metrze (teraz jest tak, że ludzie ignorują komunikaty w związku z nadawaniem jednego i tego samego komunikatu). Kogoś mocno pogrzało. Ja rozumiem, że ZTM chce na siłę zapewnić nocnemu metru pasażerów, by nie wyszło, że pieniądze są marnowane, ale bez przesady. Dochodzi do tego, że w tramwajach nie ma informacji o zmianie trasy (jest nieaktualna tablica z trasą do Huty jak w przypadku linii 13), podczas gdy jest informacja o nocnym metrze ](*,) Zresztą odsyłam do wątku "Informacja pasażerska" na temacie TABOR, gdzie ktoś porusza obie kwestie - zbyt częstych komunikatów i braku należytej informacji o zmianach tras.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 28 lut 2007, 0:18

:idea: Co z tego, że metro kursuje do godz. 3 jak są nieczynne kible i kioski :?:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lut 2007, 0:21

przetarg na automaty ma być w przyszłym roku, a wg ZTM na razie wystarczają automaty Mennicy do ładowania kart, bo "i tak większość pasażerów korzysta z kart miejskich".
Natomiast toalety to akurat nie są niezbędną częścią wykonywania przewozów...

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 28 lut 2007, 0:59

MeWa pisze:Komunikaty lecą od 16 lutego co 4 minuty na wszystkich stacjach i wg zarządzenia mają być nadawane "do odwołania".
:arrow: Rozumiem, że Ciebie to denerwuje, ale statystyczny pasażer czekający na pociąg może usłyszeć ten komunikat tylko raz, góra dwa. Nie każdy siedzi dłużej ;).

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 lut 2007, 1:02

Co jadę metrem, to go słyszę. W dodatku za pierwszym razem nie udało mi się zrozumieć ani słowa z tego bełkotu, dopiero za drugim razem się wsłuchałem i zrozumiałem. I zgadzam się z MeWą, że co za dużo, to niezdrowo...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lut 2007, 1:04

MZ pisze:
MeWa pisze:Komunikaty lecą od 16 lutego co 4 minuty na wszystkich stacjach i wg zarządzenia mają być nadawane "do odwołania".
:arrow: Rozumiem, że Ciebie to denerwuje, ale statystyczny pasażer czekający na pociąg może usłyszeć ten komunikat tylko raz, góra dwa. Nie każdy siedzi dłużej ;).
no nie wiem, często tak mam, że wsiadam do pociągu na stacji Politechnika i słyszę komunikat, po otwarciu drzwi na Centrum znowu leci, zaś zanim na Świętokrzyskiej dojdę do wyjścia słyszę po raz trzeci.
MZ pisze:Rozumiem, że Ciebie to denerwuje, ale statystyczny pasażer czekający na pociąg może usłyszeć ten komunikat tylko raz, góra dwa.
oj, myślę, że przez 12 dni mógł usłyszeć zdecydowanie więcej.

yesterday

Post autor: yesterday » 28 lut 2007, 1:06

Z tego co wiem, to już "zostały odwołane"..

Co do innych Twoich wywodów odnośnie różnych win i grzeszków ZTM w kwestii metra w nocy, to już mi się nie chce nawet do nich odnosić, ale na całej linii zostały podważone.. A rzecznik metra widać nie wie co jego szef mówi na spotkaniach w szerszym gronie (to odnośnie metra nocą w weekendy co 15 minut).. inna sprawa, że nieobecni mają prawo być niedoinfomowani.. ale apeluje tylko o jedno - więcej obiektywizmu i mniej zacietrzewienia :)
MeWa pisze:W przeciwieństwie do osoby, która wpadła na tak genialny pomysł, akurat często mam okazję jeździć metrem i śmiało mogę powiedzieć, że mało kto słucha już tych komunikatów
MeWa, a po czy poznajesz, że ludzie JUŻ nie słuchają tych komunikatów??? To mnie naprawdę zaintrygowało... wcześniej zasłuchani ludzie przerywali rozmowy? przestawali jeść kanapki i pić Pepsi? zastygali w bezruchu na peronach? stawali na baczność? zdejmowali czapki? :) Zgadzam się, że komunikaty już spełniły swoją rolę, ale wytłumacz mi po czym Ty poznajesz, że LUDZIE JUŻ NIE SŁUCHAJĄ :)
MeWa pisze:przetarg na automaty ma być w przyszłym roku, a wg ZTM na razie wystarczają automaty Mennicy do ładowania kart, bo "i tak większość pasażerów korzysta z kart miejskich".
Natomiast toalety to akurat nie są niezbędną częścią wykonywania przewozów...
No i kolejna nieścisłość (czy Ty nie masz lekkiej obsesji na punkcie ZTM? jakiejś manii prześladowczej? :)) ZTM już rozpisał kiedyś przetarg na automaty, ale firma, która wygrała nie wywiązała się z umowy i dostarczyła jakiś bubel, a w tym roku z tego co wiem póki co nie było na ten cel pieniędzy w budżecie.. ale może uda się wygospodarować :)

Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 28 lut 2007, 1:09

MeWa pisze:oj, myślę, że przez 12 dni mógł usłyszeć zdecydowanie więcej.
:arrow: Pisałem o jednorazowym korzystaniu z metra.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 lut 2007, 1:15

MZ pisze: :arrow: Pisałem o jednorazowym korzystaniu z metra.
Powiadasz, że drugi raz będzie akurat w nocy? :P

[ Dodano: 2007-02-28, 01:20 ]
yesterday pisze:No i kolejna nieścisłość (czy Ty nie masz lekkiej obsesji na punkcie ZTM? jakiejś manii prześladowczej? :) )
Już doprawdy MeWy bym o to nie podejrzewał. Natomiast każda dezinformacja jest winą posiadacza informacji prawdziwej. My tu prowadzimy dywagacje na podstawie tego, co sami skądś wiemy. Na pewno nieraz brakuje głosu "z góry", czy też wręcz jakiejkolwiek polityki informacyjnej. ZTM mało "dba" o miłośników komunikacji, a miałby w nich pewnie często sojuszników w kształtowaniu opinii publicznej, gdyby częściej chciał się dzielić swymi zamysłami i intencjami...

PS Faktem jest jednak, że trochę "otwarcia się" ZTM-u na środowisko miłośnicze dało się ostatnio zauważyć. Życzmy sobie wszyscy podtrzymania tej tendencji :)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 28 lut 2007, 1:24

Bastian pisze:Powiadasz, że drugi raz będzie akurat w nocy?
:arrow: Że jak? :-k

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 lut 2007, 1:35

MZ pisze:
Bastian pisze:Powiadasz, że drugi raz będzie akurat w nocy?
:arrow: Że jak? :-k
Jeżeli ktoś skorzystał z metra jednorazowo, to bardzo mała jest szansa, że ta informacja mu się przyda. Jeśli zaś korzysta regularnie, to słyszy te komunikaty bez przerwy.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lut 2007, 1:42

yesterday pisze:Z tego co wiem, to już "zostały odwołane"..
za dnia, jak jechałem metrem, jeszcze były.
yesterday pisze:MeWa, a po czy poznajesz, że ludzie JUŻ nie słuchają tych komunikatów??? To mnie naprawdę zaintrygowało... wcześniej zasłuchani ludzie przerywali rozmowy? przestawali jeść kanapki i pić Pepsi? zastygali w bezruchu na peronach? stawali na baczność? zdejmowali czapki? :) Zgadzam się, że komunikaty już spełniły swoją rolę, ale wytłumacz mi po czym Ty poznajesz, że LUDZIE JUŻ NIE SŁUCHAJĄ :)
pewnie nie wiesz, ale wśród moich szczególnych zainteresowań leżą komunikaty nadawane w metrze. Wsłuchanie w komunikaty łatwo poznać właśnie po przerywaniu rozmów, komentowaniu treści, zatrzymanu się, a także po pewnych elementach wyrazu twarzy czy mimiki - muszę powiedzieć, że w naszym metrze udało się zrodzić dużą czujność pasażerów na komunikaty, które były nadawane rzadko, tylko w sytuacjach tego wymagających (pomijam już bublowate wcześniej nagrane komunikaty na nowszych stacjach - ale to wydaje się nie do przeszkoczenia, bo zdaje się, że nikt - z osób, które powinny - nie przywiązuje do tego zbytnio uwagi). Zresztą nie trudno domyśleć się, że jeśli ludzie po raz kolejny stają w obliczu spodziewanego komunikatu, to nie wsłuchują się w jego treść - łatwo to zaobserwować np. na podstawie jazdy tramwajem, zwykle nie przywiązuje się zbytniej wagi czy szczególnej uwagi do zapowiedzi następnych przystanków, które są spodziewane i nie są dla nas zaskoczeniem - zazwyczaj jednak, jadąc nową trasą, zwraca się większą uwagę na barwę głosu lektora.
yesterday pisze: No i kolejna nieścisłość (czy Ty nie masz lekkiej obsesji na punkcie ZTM? jakiejś manii prześladowczej? :)) ZTM już rozpisał kiedyś przetarg na automaty, ale firma, która wygrała nie wywiązała się z umowy i dostarczyła jakiś bubel, a w tym roku z tego co wiem póki co nie było na ten cel pieniędzy w budżecie.. ale może uda się wygospodarować :)
zwykle nie, ale teraz komunikaty mnie już zdenerwowały. Nie wiem natomiast jak można nazywać manią prześladowczą przekazywanie informacji uzyskanych od rzecznika prasowego ZTM - poza tym wydawało mi się, że użytkownicy są zaznajomieni z faktem unieważnienia jednego przetargu. Natomiast jakie elementy mojej wypowiedzi świadczyły o manii prześladowczej, to nie wiem. Czy zdanie, jakie podałem, wskazuje na to, że wcześniej nie mogło być przetargu?
Jednak rozwiązanie w postaci autobmatów za rok nie rozwiązuje sprawy, bo one są potrzebne tu i teraz - poza tym pragnę zauważyć, że metro już funkcjonuje parę lat, system kasowników także... Dobrze chociaż, że istnieje możliwość wygospodarowania pieniędzy w tym roku.
yesterday pisze: ale apeluje tylko o jedno - więcej obiektywizmu i mniej zacietrzewienia :)
cieszę się, że jest osoba, która prezentuje punkt widzenia ZTM-u, ale wcale to nie oznacza, że punkt widzenia ZTM-u można określić mianem punktu obiektywnego, wszak punkt widzenia zależy od miejsca widzenia. Jakby wszyscy się zgadzali we wszystkich sprawach, to by jakiekolwiek dyskusje nie były potrzebne.
yesterday pisze: to już mi się nie chce nawet do nich odnosić
no bo nie da się zaprzeczyć, że nie zapewniono bezpieczeństwa, ani udawać, że nie było żadnych incydentów, jak to zrobił rzecznik ZTM, nie da się zaprzeczyć, że jest problem z zakupem biletów w nocy w metrze. Ja akurat w nocy byłem - zadałem sobie trud i w obie noce jeździłem metrem i chyba mi nie powiesz też, że miałem zwidy dot. przeskakujących pasażerów.

Cieszy mnie, że ZTM znalazł niemałe pieniądze na lepszą, szybszą komunikację nocną do jednej dzielnicy i że teraz nastąpi znacząca poprawa i pasażerowie nie będą musieli podróżować w niemiłosiernym tłoku do innych dzielnic (np. 605 w kierunku Ursusa). Wciąż nie uważam jednak, by liczba pasażerów w metrze w nocy była optymalna dla tej liczby osób i pieniędzy przeznaczanych na ten cel.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 28 lut 2007, 9:31

Bastian pisze:Jeżeli ktoś skorzystał z metra jednorazowo, to bardzo mała jest szansa, że ta informacja mu się przyda. Jeśli zaś korzysta regularnie, to słyszy te komunikaty bez przerwy.
:arrow: Eee, nie zrozumieliśmy się :P. Nie chodziło mi o częstotliwość korzystania z metra. Ktoś może jeździć na przykład cztery razy dziennie (na przykład do pracy, z pracy oraz wieczorem na jakieś zajęcia i z powrotem). Jednak podczas każdego z tych jednorazowych pobytów w metrze może usłyszeć komunikat dwa lub trzy razy (dwa podczas oczekiwania dłuższego niż cztery minuty i jeden przy wyjściu). Owszem, zgadzam się, że to też może irytować, ale jeśli ktoś słyszy komunikat trzy razy rano, a potem dopiero po południu, to nie jest to chyba aż tak wkurzające, jak w sytuacji, gdy siedziałby na jednej stacji przez pół godziny.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 lut 2007, 10:09

Owszem, może być. Komunikaty są po to, by uzyskać informację, a nie po to, by się ona każdemu wryła w najgłębsze pokłady świadomości. Tu już nie chodzi o irytację, a o celowość.

A przy okazji:
MeWa o 9:27 pisze:Wcale nie odwolali tych komunikatow, wlasnie o godz. 9.24 uslyszalem na stacji Pole Mokotowskie komunikat po raz kolejny.
Ja dziś na szczęście jechałem 36... :-" ;)

[ Dodano: 2007-02-28, 10:13 ]
Uzupełnienie:
MeWa pisze:I o 9:32 na st. Swietokrzyska.

ODPOWIEDZ