O nazwach ulic

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 17 mar 2007, 16:21

MeWa pisze:język ma to do siebie, że ewoluuje.
ale ewolucja języka musi się dokonać przed użyciem go w oficjalnych nazwach.
a nie w trakcie, a nawet przed.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 mar 2007, 16:22

to tylko teoria - jak władza użyje, prasa nagłośni, to efekt będzie ten sam. Myślę, że większośc osób nawet sobie nie zdaje sprawy, że takie słowo nie istniało (ale już istnieje!).
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 17 mar 2007, 16:26

Fikander pisze:ale ewolucja języka musi się dokonać przed użyciem go w oficjalnych nazwach.
a nie w trakcie, a nawet przed.
To nazwałbyś to rondo: Rondo Kryptologów deszyfrujących Enigmę? A chyba wiesz, że jestem zwolennikiem czystości języka polskiego.
xxx

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 17 mar 2007, 16:30

MeWa pisze:(ale już istnieje!)
w słowniku nadal nie występuje
Hieronim pisze:To nazwałbyś to rondo: Rondo Kryptologów deszyfrujących Enigmę?
nie. ale rondo Kryptologów brzmi już bardzo dobrze i poprawnie.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 17 mar 2007, 17:08

Fikander pisze:ale rondo Kryptologów brzmi już bardzo dobrze i poprawnie.
:arrow: Ale wtedy zupełnie nie byłoby wiadomo, o jakich kryptologów chodzi. Nikt by wtedy nie powiedział, że to o tych od Enigmy. Poza tym przeciętny człowiek łatwiej zrozumie znaczenie słowa "deszyfrant" niż "kryptolog".

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 mar 2007, 17:18

Fikander pisze:
MeWa pisze:(ale już istnieje!)
w słowniku nadal nie występuje
w słowniku nie ma wielu słów
Fikander pisze:ie. ale rondo Kryptologów brzmi już bardzo dobrze i poprawnie.
z tą różnicą, że w przypadku deszyfrantów znaczeie się od razu nasuwa, a z krypotologami może być porblem...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 17 mar 2007, 18:47

MeWa pisze:z tą różnicą, że w przypadku deszyfrantów znaczeie się od razu nasuwa, a z krypotologami może być porblem...
no ja tam nie wiem
słowo kryptolog jest znacznie powszechniej używane od słowa deszyfrant
więc raczej znajomość jego znaczenia jest też dość powszechna

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 17 mar 2007, 19:08

Fikander pisze:słowo kryptolog jest znacznie powszechniej używane od słowa deszyfrant
Wiesz, ja w codziennym życiu nie mam do czynienia z żadnym kryptologiem. Więc trudno mi mówić o popularności poszczególnych słów. Choć znam osobiście córkę jednego z "deszyfrantów" Enigmy.
xxx

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 mar 2007, 0:59

Fikander pisze:
MeWa pisze:z tą różnicą, że w przypadku deszyfrantów znaczeie się od razu nasuwa, a z krypotologami może być porblem...
no ja tam nie wiem
słowo kryptolog jest znacznie powszechniej używane od słowa deszyfrant
więc raczej znajomość jego znaczenia jest też dość powszechna
nie wiem, ja dłuuugo nie słyszałem ani nie miałem okazji słyszeć o kryptologach. Można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że część mieszkańców miałaby problem z podaniem znaczenia słowa kryptolog (poprawnego) - jeśli ileś tam procent osób nie rozumie słów używanych w wiadomościach...

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 18 mar 2007, 18:49

sjp.pwn.pl pisze:kryptologia «nauka o metodach szyfrowania tekstów oraz ich deszyfracji»
Skoro można deszyfrować, to metodą indukcji można dojść do wniosku, że i deszyfrują deszyfranci, a nie tylko kryptolodzy.
Normalna ewolucja języka, moim zdaniem. W języku angielskim nie mają takich problemów :>

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 19 mar 2007, 23:56

:arrow: Na pierwszy ogień dekomunizacyjnego odstrzału pójdzie aleja Armii Ludowej.
Najciekawsze jest to, że chcą usunąć tę nazwę, nie mając pomysłu na nową :-?.
ŻW pisze:Bój z komuną w nazwach

autor: Jolanta Molińska, kb, Ostatnia aktualizacja: 2007-03-19

Rada Śródmieścia ma się zająć al. Armii Ludowej jeszcze w tym tygodniu. Mokotowska podstawówka stara się, by Teodora Duracza, której imię nosi, zastąpiła Astrid Lindgren. Preludium przed państwową akcją czy zbieg okoliczności?

Na niechcianych, kojarzących się ze stalinizmem i PRL-em patronów parol zagiął IPN. Wskazuje samorządom, gdzie w lokalnym nazewnictwie są upamiętnieni. Liczy na radnych, którzy podejmują decyzje o zmianie nazw. W stolicy wskazał 11 ulic, w tym al. Armii Ludowej. Jednocześnie w PiS pojawiły się pomysły, by mocą ustawy wojewodowie mogli osobiście rozprawić się z niechcianymi patronami w regionie, nie pytając o opinię ani mieszkańców, ani miejscowych radnych.

Historia biała czy czarna?

Krzysztof Górski, radny PiS w Śródmieściu, jest pomysłodawcą planowanego na czwartkową sesję stanowiska w sprawie zmiany nazwy al. Armii Ludowej na inną. Jaką? – To jeszcze nie jest rozstrzygnięte – zaznacza, ale wspomina, że wiele jest nazw zdecydowanie bardziej godnych dużej warszawskiej arterii. – Armia Ludowa wprawdzie walczyła z jednym okupantem, Niemcami, ale jednocześnie współpracowała z drugim, z sowietami – uzasadnia.

Dlaczego nie zaproponował zmian w poprzedniej kadencji, gdy Warszawą rządził PiS, który miał też większość w radzie dzielnicy i przychylny zarząd? – Faktycznie, mój błąd, zabrakło mi determinacji, by do sprawy przekonać kolegów – przyznaje. – W tej chwili go naprawiam.

Jego pomysł ma małe szanse na realizację. Lewica i Demokraci chcą, by Armię Ludową zostawiono w spokoju, bo jej żołnierze też walczyli o Polskę. PO sprawy nie poprze, gdyż, zdaniem radnych, jest zbyt poważna, by podejmować decyzje bez głębokiego zastanowienia.

– Historia rzadko kiedy jest czarno-biała – zauważa Marcin Rolnik, radny Platformy w Śródmieściu. – Dlatego wolałbym, by w kwestii Armii Ludowej wypowiedzieli się znawcy przeszłości, a także mieszkańcy. Ci zaś są zmianom przeciwni – dziennikarz ŻW przy al. Armii Ludowej nie spotkał żadnego entuzjasty zmiany tej nazwy.

Dennis

Post autor: Dennis » 20 mar 2007, 10:02

Fikander pisze:niestety, ale słowa powstają w inny sposób, niż poprzez uchwały rady warszawy
najpierw muszą być powszechnie używane, potem można je wprowadzać do słowników
Fikander pisze:ale ewolucja języka musi się dokonać przed użyciem go w oficjalnych nazwach.
a nie w trakcie, a nawet przed
Tupnij jeszcze nóżką :twisted:

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 20 mar 2007, 10:06

Dokładnie- najpierw powinno się zbadać nastrój mieszkańców co do zmiany nazwy. Zresztą naprawdę są w tym kraju bardziej pilne sprawy niż zmiany nazw ulic ](*,)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 20 mar 2007, 10:07

R-11 Kleszczowa pisze:Dokładnie- najpierw powinno się zbadać nastrój mieszkańców co do zmiany nazwy. Zresztą naprawdę są w tym kraju bardziej pilne sprawy niż zmiany nazw ulic ](*,)
Otóż to. Nie mają czym się zajmować? Bo ja myślałem, że jest dużo ważniejszych spraw. Uważam, że trasa Armii Ludowej jest na tyle znana i popularna, że mieszkańcy Warszawy raczej wcale nie będą chcieli jej zmieniać!
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 20 mar 2007, 10:10

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Dokładnie- najpierw powinno się zbadać nastrój mieszkańców co do zmiany nazwy. Zresztą naprawdę są w tym kraju bardziej pilne sprawy niż zmiany nazw ulic ](*,)
Otóż to. Nie mają czym się zajmować? Bo ja myślałem, że jest dużo ważniejszych spraw. Uważam, że trasa Armii Ludowej jest na tyle znana i popularna, że mieszkańcy Warszawy raczej wcale nie będą chcieli jej zmieniać!
Tylko PiS ma gdzieś zdanie mieszkańców. Kolejny raz przytoczę Wałęsę -"Mali ludzi, którzy chcą udowodnić swoje bohaterstwo". Są dużo bardziej pilne sprawy, ale niestety elektorat Kaczyńskich nie jest zbytnio zainteresowany gospodarką, polityką międzynarodową lecz walką z przeszłością :roll: Normalnie jak tak patrzę na naszą obecną sytuację to przypomina mi się broszura z "programem" BBWR ze stycznia 1928 roku 8-[
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

ODPOWIEDZ