Białoruś...

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Chuck Norris

Post autor: Chuck Norris » 25 lut 2006, 11:01

Gazeta.pl pisze: Obrazek Białorusini dowiedzieli się dziś jak będą żyć za 5 lat. Państwowe gazety opublikowały program socjalno-gospodarczego rozwoju kraju do 2010 roku.

Białoruskie władze zamierzają w najbliższej pięciolatce zwiększyć Produkt Krajowy Brutto o 50 proc. W tym czasie mają być zakończone rozmowy o przystąpieniu Białorusi do Światowej Organizacji Handlu.

Z programu, opublikowanego na kilku gazetowych stronach, wynika, że mieszkańcy miast będą zarabiać o ponad połowę więcej niż obecnie. Jeśli program zostanie zrealizowany będzie to równowartość 400-500 dolarów miesięcznie. W rolnictwie średnie zarobki mają się podwoić i wynieść ponad 320 dolarów.

W kraju ma być budowanych prawie 5 milionów metrów kwadratowych mieszkań. Państwo ma stymulować przyrost naturalny i rozwój nauki. Program kończy się słowami: "każdy mieszkaniec naszego kraju odczuje realną opiekę i przekona się, że żyje w socjalnie sprawiedliwym państwie".

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 lut 2006, 11:05

Plan 5 letnie........dobrze, że nie 10letni bo by go musieli obcinać po pewnnym czasie 8-[
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 25 lut 2006, 11:26

Ankieta to taka troche ni go ... ni go...
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2006, 11:31

Ankieta, jak rozumiem, wykpiwająca działania reżimu Łukaszenki...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

TLG

Post autor: TLG » 25 lut 2006, 11:38

Radze ci zreformować troche te ankiete. Bo coby się nie wybrało, popiera sie rozwiązanie białoruskie. Brakuje opcji "Nie popieram rozwiązań białoruskich". Twoją ankiete można zatytułować: "Dlaczego będziemy takim samym rajem jak Białoruś"
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2006, 11:43

No i chyba to własnie ta ankieta miała pokazać. Taki wybór, jaki mają Białorusini...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Chuck Norris

Post autor: Chuck Norris » 25 lut 2006, 11:47

Bastian pisze:No i chyba to własnie ta ankieta miała pokazać. Taki wybór, jaki mają Białorusini...
Brawo dla admina, o to właśnie mi chodziło.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2006, 11:58

A dziękuję. Ale jam nie admin... :wink:

ja0306

Post autor: ja0306 » 28 lut 2006, 16:40

Chuck Norris pisze:
Gazeta.pl pisze: Obrazek Białorusini dowiedzieli się dziś jak będą żyć za 5 lat. Państwowe gazety opublikowały program socjalno-gospodarczego rozwoju kraju do 2010 roku.

Białoruskie władze zamierzają w najbliższej pięciolatce zwiększyć Produkt Krajowy Brutto o 50 proc. W tym czasie mają być zakończone rozmowy o przystąpieniu Białorusi do Światowej Organizacji Handlu.

Z programu, opublikowanego na kilku gazetowych stronach, wynika, że mieszkańcy miast będą zarabiać o ponad połowę więcej niż obecnie. Jeśli program zostanie zrealizowany będzie to równowartość 400-500 dolarów miesięcznie. W rolnictwie średnie zarobki mają się podwoić i wynieść ponad 320 dolarów.

W kraju ma być budowanych prawie 5 milionów metrów kwadratowych mieszkań. Państwo ma stymulować przyrost naturalny i rozwój nauki. Program kończy się słowami: "każdy mieszkaniec naszego kraju odczuje realną opiekę i przekona się, że żyje w socjalnie sprawiedliwym państwie".
Co do mnie to jestem obojętny co do tego czy brać rozwiązania Białorusi, to tylko zarobki tutaj sa wymienione.
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 mar 2006, 20:44

Co sądzicie o sytuacji na Białorusi :?: Tak mnie naszło żeby założyć ten wątek po dzisiejszym kursie A322 na 129. W tym autobusie młody człowiek rozmawiał przez telefon. Miał z delegacją jechać na Białoruś (zapewne studentów) jednak nie otrzymali wiz. Na pytanie w ambasadzie dlaczego tych wiz nie otrzymali odpowiedź była krótka: "Bo nie".

Co ode mnie. Jak dla mnie to na Białorusi nie będzie tak łatwo jak na Ukrainie w czasie pomarańczowej rewolucji. W obaleniu Łukaszenki może chyba tylko pomóc interwencja zbrojna....ale nie wiem czy to jest najlepsze rozwiązanie dla ludności cywilnej.

No i może jeszcze z mediów:

Obrazek

Wszelkie naruszenia elementarnych praw obywatelskich oraz pogwałcenie wolności demokratycznych na Białorusi spotkają się ze stanowczą reakcją ze strony Polski - ostrzega polskie MSZ. Z niepokojem wyborom na Białorusi przygląda się także Unia Europejska.

Polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych zaapelowało do białoruskich władz o przeprowadzenie uczciwych, bezstronnych i przejżystch wyborów prezydenckich. Paweł Dobrowolski, rzecznik resortu stwierdził, że zarówno przebieg kampanii wyborczej, jak i wypowiedzi przedstawicieli władz białoruskich pozwalają żywić uzasadnione obawy o bezstronność struktur państwowych podczas głosowania. Rzecznik przyznał, że polskie MSZ z niepokojem obserwuje narastającą tendencję do izolacji społeczeństwa białoruskiego od kontaktów ze światem zewnętrznym.

Z niepokojem wyborom na Białorusi przyglądają się także władze Unii Europejskiej. Javier Solana, wysoki przedstawiciel UE ds. polityki zagranicznej wyraził oburzenie i zdziwienie zapowiedzią władz w Mińsku, że odpowiedzialność za skutki niepokojów, do których może dojść podczas niedzielnych wyborów, będzie spoczywać na opozycji i wspierających ją rządach. Pełna odpowiedzialność za (…) zagwarantowanie bezpieczeństwa Białorusinów spoczywa w rękach władz Białorusi - głosi oświadczenie Solany.

Białoruskie władze powinny mieć świadomość, że ze zdecydowaną międzynarodową reakcją spotka się użycie siły przeciwko uczestnikom pokojowych demonstracji, którzy korzystają z niepodlegającego dyskusji prawa do swobody wypowiedzi i zgromadzeń - podkreślił przedstawiciel UE.

Pierwszych reakcji Unii Europejskiej na białoruskie wybory można spodziewać się w poniedziałek. Zebrani w Brukseli ministrowie spraw zagranicznych krajów członkowskich UE zapoznają się tego dnia ze wstępnym raportem OBWE, który ma być ogłoszony wczesnym popołudniem.

Obrazek
Prezydent Białorusi Aleksandr Łukaszenka zapewniał w telewizyjnym orędziu do narodu, że wybory prezydenckie będą "uczciwe i otwarte", a w kraju nie dojdzie do żadnego przewrotu.

Łukaszenka podkreślił, że wybory zostaną przeprowadzone w pełnej zgodności z prawem. Zaapelował do obserwatorów, by nie przekraczali swych kompetencji i nie próbowali decydować za Białorusinów.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 17 mar 2006, 20:54

No ale co zrobimy?
Ja bym może i pomógł, ale po ostatnim koncercie na rynku Nowego Miasta jakoś specjalnie nie mam motywacji do tego.

Jeżeli ludzie naprawdę mieliby absolutnie dość reżimu zrobiliby OGROMNY bunt, że cały świat by usłyszał. Wiem, że może się boją, ale kilkadziesiąt tysięcy ludzi naraz, czy kilkaset w różnych miastach byłoby zaporą dla działań władz...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
406

Post autor: 406 » 17 mar 2006, 20:57

Ja jestem całkowicie za WOLNĄ i NIEPODLEGŁĄ BIAŁORUSIĄ :!:

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 17 mar 2006, 21:23

Oczywiście ja też, chociaż mam pewne wątpliwości - nie żebym był miłośnikiem dyktatur, chodzi mi raczej o sytuację ludności - z pewnością się nie poprawi, a może nawet pogorszy. Pierwszym objawem "nowopomarańczowej", "dżinsowej" czy innej rewolucji będzie podwyżke cen gazu przez Wowkę Putina...

Awatar użytkownika
Mahony2109

Post autor: Mahony2109 » 17 mar 2006, 21:25

Ja oczywiście jestem za wolną i demokratyczną Białorusią, jednak widzę parę problemów, poza samym terrorem służb mundurowych.

Był ktoś może w Mińsku?
Wysprzątane piękne szerokie równe ulice, oświetlone fantazyjnie budynki (nawet zwykłe bloki), podświetlone fontanny, wszędzie świeże tynki, tzw. "wieczny ogień", niskopodłogowe Mazy, normalnie ubrani ludzi, McDonaldy, zero grafitti, bezdomnych nie widać itd... (można pooglądać na Webshots.com, po wyszukaniu "Minsk", zwłaszcza nocne fotki robią wrażenie). Odrobili lekcje z propagandy dużo lepiej niż malując trawę na zielono.

Białoruska stolica nie przypomina Tbilisi czy Kijowa. Wystarczy, że pokażą film propagandowy z Wawy z naciskiem na grafitti, wandalizm, bezdomnych na DWC itd, z odpowiednim komentarzem i ludzie się zastanowią czy warto protestować. Bo przecież wiele ludzi widzi w sumie tylko fasady i woli bezpieczne życie z pewną pracą w odmalowanym niedemokratycznym kraju niż życie w kapitaliźmie, ze wszystkimi jego problemami. Ludzie są krótkowzroczni.

Pzdr.

Fotki:
Kościół Katolicki: http://community.webshots.com/photo/187 ... 9343LPsejc
Wieczny Ogień:
http://community.webshots.com/photo/187 ... 9343vbpBqt
Pałac Republiki:
http://community.webshots.com/photo/187 ... 9343ldtIhU
Przedmieścia (różowe podświetlenie jest drastyczne :-D)
http://community.webshots.com/photo/187 ... 9343vkutWz
Zrobili nawet atrakcję z mega-bloku jak u nas w Gdańsku:
http://community.webshots.com/photo/187 ... 9343Cxbhie
Plac Zwycięstwa:
http://community.webshots.com/photo/187 ... 9343emRhQU
Cały Album nocny:
http://community.webshots.com/album/187349956baIZPt

Naprawdę nieźle odrobili pracę domową z propagandy sukcesu.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 17 mar 2006, 21:27

406 pisze:Ja jestem całkowicie za WOLNĄ i NIEPODLEGŁĄ BIAŁORUSIĄ :!:
Białoruś jest wolna i niepodległa, a na dodatek suwerenna.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

ODPOWIEDZ