[Świnoujście] Infrastruktura transportowa i komunikacja

Moderator: JacekM

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 29 mar 2007, 18:41

Fikander pisze:nie puszczą:)
Dzięki za wiarę we mnie :)
xxx

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 kwie 2007, 23:06

Telewizja Polska Szczecin pisze:Być może za sześć lat, skończy się komunikacyjny horror mieszkańców Świnoujścia. Jest szansa na budowę tunelu pod Świną, ale miasto, musi przygotować się na duży wydatek. Nie wiadomo do końca kto powinien zająć się tą inwestycją - czy miasto czy Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych.

Choć przeprawa przez prom to dla turystów nie lada atrakcja to dla mieszkańców Świnoujścia prawdziwa udręka. - Tunel to jest to, na co mieszkańcy czekają już 60 lat – mówi prezydent Świnoujścia Janusz Żmurkiewicz. I może się doczekają. Są zarezerwowane pieniądze - 2 mln złotych na opracowanie studium wykonalności. Są także zaplanowane w budżecie państwa środki na samą budowę - 117 milionów. Aby je dostać, miasto musi mieć własny wkład. Pytanie kto ma być inwestorem - miasto czy Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. - Jeżeli miasto Świnoujście - to trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie skąd wziąć kwotę 70 mln złotych jako niezbędną, jako udział własny inwestora – dodaje prezydent.

Minister Gospodarki Morskiej Rafał Wiechecki kibicuje projektowi i uspokaja. - Wkład własny nie będzie w jednym roku, tylko będzie rozłożony w okresie kiedy inwestycja będzie realizowana czyli w okresie 4 lat. Wchodzą w grę pożyczki, kredyty, obligacje. Proszę państwa ta inwestycja jest inwestycją epokową! – mówi Wiechecki.

Zakładany wkład własny to połowa całego budżetu miasta. Władze Świnoujścia rozmawiają z Ministerstwem Transportu i obiecują zrobić wszystko, aby w 2013 roku pod Świną przejechał pierwszy samochód.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 12 kwie 2007, 23:12

O Jezu, jak to się wszystko wlecze... A jeszcze niedawno myślałem, że już zaraz zaczynają budowę... :/
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 13 kwie 2007, 14:15

Piotrek pisze:O Jezu, jak to się wszystko wlecze... A jeszcze niedawno myślałem, że już zaraz zaczynają budowę...
W naszych warunkach, nawet wypruwając sobie żyły, do 2013 roku się raczej nie wyrobią...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 13 kwie 2007, 21:45

Busmann pisze:
Piotrek pisze:O Jezu, jak to się wszystko wlecze... A jeszcze niedawno myślałem, że już zaraz zaczynają budowę...
W naszych warunkach, nawet wypruwając sobie żyły, do 2013 roku się raczej nie wyrobią...
I niestety nie tylko z tą budową :/
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 07 maja 2007, 12:13

GAZETA WYBORCZA SZCZECIN pisze:Miasto wystąpiło do Ministra Finansów o 2 mln zł na studium wykonalności stałej przeprawy Wolin - Uznam

O problemie z tunelem, który ma połączyć wyspy Uznam i Wolin, pisaliśmy kilkakrotnie. Pieniądze na inwestycję zapisano w dwóch rządowych dokumentach. 2 mln zł to rezerwa celowa w budżecie państwa. Za tę kwotę ma być zrobione studium wykonalności inwestycji. Dopiero mając studium można wykonać właściwy projekt przeprawy.

Druga kwota - znacznie większa, bo 117 mln euro - jest zapisana na liście kluczowych polskich inwestycji. Listę zaakceptował rząd i wysłał ją do Komisji Europejskiej. Znajdują się na niej projekty, które w pierwszej kolejności otrzymają pieniądze unijne w latach 2007-13.

Pieniędzy jest sporo, ale nikt nie kwapił się, by je wziąć. Samorząd Świnoujścia woli, by tunel budowała Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. Przedstawiciele Dyrekcji uważają, że budowa dróg na obszarze miejskim, a taką jest tunel, powinna być realizowana przez gminę.

Na początku kwietnia sprawdziliśmy, Ze Ministerstwo Transportu uważa, iż instytucją odpowiedzialną za realizację tego projektu jest miasto Świnoujście. Dlatego Andrzej Szczodry, wiceprezydent Świnoujścia mówi: - Zdecydowaliśmy się wziąć te dwa miliony i wykonać studium wykonalności. Jednak nadal zabiegamy, by samą inwestycję prowadziła GDDKiA.

Władze Świnoujścia za pośrednictwem wojewody wysłały do Ministra Finansów pismo z prośbą o przekazanie miastu pieniędzy rezerwy celowej. - Gdy tylko dostaniemy pieniądze, zorganizujemy przetarg na wykonanie studium - mówi Szczodry.

Gdy już będzie gotowe studium wróci podstawowy problem: kto zapewni tzw. wkład własny do inwestycji. 117 mln. euro może stanowić maksymalnie 85 proc. kosztów budowy tunelu. Resztę - czyli ponad 70 mln zł. - musi zapewnić inwestor. Dla budżetu Świnoujścia to ogromna kwota. Jeśli inwestorem byłaby GDDKiA, wkład własny musiałoby zapewnić państwo.

- Zastanawiamy się nad tym, co zrobić, byśmy to my budowali przeprawę - mówi Iwona Stępień-Pilipczuk, zastępca dyrektora szczecińskiego oddziału GDDKiA. - Mogłoby tak być, gdyby droga krajowa nr 3 aż do Świnoujścia miała status drogi ekspresowej.

Według dotychczasowych planów S3 ma zaczynać się w Parłówku, a na odcinku Świnoujście - Parłówko mieć tylko jedną jezdnię.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 lip 2007, 23:33

POLSKIE RADIO SZCZECIN pisze:Tunel pod Świną, kontrakt wojewódzki, rządy Platformy Obywatelskiej w regionie, a także przyszłość Stoczni Szczecińskiej Nowej - o tym mówił w Świnoujściu premier Jarosław Kaczyński.

(...)

W Świnoujściu premier zapoznał się z planami budowy tunelu, który ma połączyć wyspy Wolin i Uznam z lądem. Jarosław Kaczyński zapowiedział, że prace mogą ruszyć już wkrótce. - Mam nadzieję, że Platforma Obywatelska nie będzie destrukcji ciągle stosowała. Będą już pieniądze na studium wykonalności, dwa miliony złotych. Już w tej chwili mogę mówić nie o ogólnej idei, ale czymś bardzo konkretnym - zapewnił Kaczyński.
W Świnoujściu premier zapoznał się z planami budowy tunelu, który ma połączyć wyspy Wolin i Uznam z lądem.
:rotfl:
Premier póki co pisze:Mam nadzieję, że Platforma Obywatelska nie będzie destrukcji ciągle stosowała.
:rotfl:
PAP pisze:Wyspa Uznam, którą dzieli od stałego lądu cieśnina Dziwna, połączona jest z lądem dzięki dwóm przeprawom promowym. Ich roczny koszt utrzymania wynosi 23 mln zł, trzy czwarte tej kwoty pochodzi z budżetu samorządu lokalnego, a reszta z budżetu Skarbu Państwa.

Szef rządu zapewnił, że budowa tunelu musi być zrealizowana, bo jest to inwestycja bardzo ważna nie tylko dla Świnoujścia, ale i dla całej Polski.
- Bo tu się Polska, licząc od północnego-zachodu, zaczyna - podkreślił premier.

Budowa stałego połączenia – tunelu pomiędzy wyspami Uznam i Wolin w Świnoujściu jest jednym z kluczowych projektów dla regionu. Jego szacunkowa wartość wynosi 115,6 mln euro, a przewidywany okres realizacji - to lata 2009–2013. Ostatnio świnoujscy radni podjęli uchwałę, w której zaapelowali do marszałka województwa i sejmiku, by jak najszybciej podpisali kontrakt wojewódzki. Władze miasta szacują, że przygotowanie i opracowanie dokumentacji w sprawie tunelu może potrwać nawet 1,5 roku. Dopiero potem można będzie ogłaszać przetarg na wykonanie inwestycji.

Według koncepcji, jaką wykonała dla Świnoujścia jedna z firm, tunel pod Świną miałby mieć 1.820 m długości i byłby wywiercony na głębokości 12,5 m pod dnem cieśniny.
Wyspa Uznam, którą dzieli od stałego lądu cieśnina Dziwna
](*,)

Puste słowa. Chociaż ogólnie może i idzie ku lepszemu. Nawet droga dojazdowa do przyszłego tunelu jest drogą krajową z perspektywą bycia eSką (S93).
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 paź 2007, 18:21

W końcu rozpoczęto budowę przedłużki UBB w Świnoujściu. :jupi:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 paź 2007, 18:28

Fikander pisze:W końcu rozpoczęto budowę przedłużki UBB w Świnoujściu.
Wiadomo, czy wyrobią się do stycznia? Jeśli tak, to teoretycznie powinni to umieścić w SRJP. Bo w Kursbuchu na pewno będzie.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 paź 2007, 18:29

Wolfchen pisze:Jeśli tak, to teoretycznie powinni to umieścić w SRJP.
Podobnie jak dwa inne miejsca, w których pociągi zagranicznych operatorów zatrzymują się na terenie Polski? ;-)

Tm

Post autor: Tm » 05 paź 2007, 18:30

Wolfchen pisze:Jeśli tak, to teoretycznie powinni to umieścić w SRJP.
jeżeli zapłacą, to tak jak wąskotorówki
atsd: co z WKD?, też już nie jest pekapem
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 paź 2007, 18:40

Fikander pisze:Podobnie jak dwa inne miejsca, w których pociągi zagranicznych operatorów zatrzymują się na terenie Polski? ;)
No, w sumie racja. Ale dla porządku mogliby umieścić... A które to właściwie miejsca? Głuchołazy? :-k

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 paź 2007, 20:30

Głuchołazy i Krzewina Zgorzelecka.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 paź 2007, 12:58

Fikander pisze:Głuchołazy i Krzewina Zgorzelecka.
Dzięki. :) Też tak myślałem, że Głuchołazy. Może umieszczą kiedyś w tablicach międzynarodowych?

JaBaal

Post autor: JaBaal » 07 paź 2007, 20:15

Dla mnie bezsensowne jest budowanie tunelu TYLKO drogowego, skoro umiejscowienie geograficzne aż prosi o połączenie kolejowe pod Świną.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

ODPOWIEDZ