Zwłaszcza ten zawijas Mostu na Wisłostradę w kierunku centrumPiotrek pisze:Ostry jest ten węzeł TP z Marymoncką i WisłostradąPiwo dla tego co za pierwszym razem dobrze pojedzie samochodem
Trasa i Most PĂłĹnocny
Moderator: Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Kierunki na asfalcieR-9 Chełmska pisze: Dobre oznakowanie (czyli nie takie, jak na TS) skutecznie zapobiegnie pomyłkom...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- R-9 Chełmska
za dużo się najeździłeś włoskimi autostradami?R-11 Kleszczowa pisze:Kierunki na asfalcieR-9 Chełmska pisze: Dobre oznakowanie (czyli nie takie, jak na TS) skutecznie zapobiegnie pomyłkom...![]()
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ależ nie tylko włoskimiR-9 Chełmska pisze:za dużo się najeździłeś włoskimi autostradami?R-11 Kleszczowa pisze: Kierunki na asfalcie![]()
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- R-9 Chełmska
To się porobiło... Ale wtedy trzebaby jakieś normalne napisy... Czyli z lewego brzegu na most nie może być strzałka na "61 Augustów" tylko wołami napisane, że Białołęka, podobnież WIsłostrada - Mokotów, a Marymoncka? Żoliborz? Aktualnie jest chyba dosyć mylące Centrum...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
- Colony
- Kontakt:
Jest, tylko kiepsko narysowana i wygląda jak dodatkowa nitka drogi. Prowadzi do tunelu przy Cm. Włoskim.R-11 Kleszczowa pisze:Jak tramwaj dotrze do Huty... Bo na wizualizacji dostrzegam tylko relację mostMarymoncka...
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bardzo miło, jasne, pchajmy w Pragę jeszcze więcej aut, bo sytuacja przy 4 śpiących jest zbyt dobra.pawcio pisze: Miło, że na węźle z Modlińską, to Modlińską będzie w pełni bezkolizyjny przelot.
[ Dodano: 2007-10-11, 00:26 ]
Oznakowanie na TŚ jest dobre, tylko trzeba znać przepisy. Wyjazdy są z reguły po prawej stronie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Większość skarży się też na "nieżyciowe ograniczenia prędkości".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Tu chodzi o coś innego, ja bym nie porównywał tych dwóch kwestii. Znaki informacyjne powinny przede wszystkim służyć użyktownikom, a nie jakiejś wyższej idei. Niemało wypadków i pomyłek spowodowanych tablicami na TS było opisanych...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Trzeba jeszcze mieć czas by dotrzeć na te konsultacjerobert-c pisze: Po to są konsultacje społeczne, by zgłaszac podobne uwagi.
Osobiście patrząc:
Lewobrzeżna część w obu wariantach jest niezła, choć skręcający z mostu na Wisłostradę do centrum (jak sądzę większość) będzie miała długie kręte przejażdżki. Z punktu widzenia tramwajów - wersja I trochę długaśna ale ujdzie. lepsza jednak wersja II. Brak widocznej rezerwy pod ewentualną linię tramwajową do Łomianek.
Prawobrzeżna - tu już gorzej.
Z symulacji wynika że na skrzyżowaniu z Myśliborską będzie bardzo duży ruch most-Tarchomin (rzędu 1540 poj/godz w godz porannego szczytu). I w wariancie pierwszym przewiduje się w tym miejscu skrzyżowanie w jednym poziomie z linią tramwajową (tramwaj co 2-3 min w jedną stronę, co przy przewidywanym priorytecie dla tramwaju daje krótkie fazy dla samochodów) - pomysł co najmniej kiepski. Wariant II (linia tramwajowa pod wiaduktem ul. Myśliborskiej) wygląda zdecydowanie lepiej, tyle że z uwagi na ów wiadukt wariant ten będzie droższy. Ciekawe czy przepustowość skrzyżowania wygra czy też przegra z kosztami wykonawstwa. Zresztą sam pomysł skrzyżowania z odnogą Świderskiej jest niezbyt szczęsliwy - lepiej byłoby tu chyba zrobić 2 estakady TMP-Myśliborska (Tarchomin).
Skrzyżowanie linii tramwajowej z ul. Projektowaną (klasy L) też w jednym poziomie (na dodatek dwa niezależne przejścia dla pieszych przez torowisko) - nie pomyślano w ogóle o poziomie -1 dla albo ul. Projektowanej albo tramwaju, co zmniejszyłoby ryzyko kolizji.
W SW dla trasy tramwajowej projektowano przystanek przy skrzyżowaniu Modlińskiej z TMP, tutaj ten przystanek przeniesiono w połowę odległości między Modlińską a Projektowaną - dla kogo on będzie (biorąc pod uwagę że ok. 200m dalej będzie kolejny przystanek za skrzyżowaniem TMP z Projektowaną) ?
Co do skrzyżowania TMP/Modlińska - zastanawia w ogóle brak ruchu bezkolizyjnego w ciągu TMP (a wg symulacji ruchu będzie tak przejeżdżało 1800-2000 poj/godz), podczas gdy przewiduje się bezkolizyjny przebieg Modlińskiej (775/2850 poj/godz) i estakadę TMP - Modlińska (Legionowo) (mimo że tak ma przejeżdżać zaledwie 1050-1580 poj/godz). Nie wspomnę już że ten kierunek ubezkolizyjniania ruchu jest jakoś tak niezgodny z polityką transpotową W-wy (zalecenie: niepoprawianie warunków ruchu do centrum).
Także i tu nie widzę w ogóle miejsca (rezerwy) pod ewentualne linie tramwajowe dalej wzdłuż Modlińskiej oraz dalej wzdłuż TMP.
Co zjazdówki ze skrzyżowania w kierunku Legionowa - schematy sugerują że można nieco podsunąć łącznicę Marki->Legionowo do linii rozgraniczających robiąc w ten sposób dużo miejsca pod łącznicę skrzyżowanie->Legionowo.
Jasne, i dlatego nawet kierowcy MZA sobie z tym oznakowaniem nie radzą.inż. Glonojad pisze:
[ Dodano: 2007-10-11, 00:26 ]
Oznakowanie na TŚ jest dobre, tylko trzeba znać przepisy. Wyjazdy są z reguły po prawej stronie.
Znaki powinny być JASNE i CZYTELNE, tam nie ma czasu na zastanawianie się. W innych krajach nie znając języka wiadomo gdzie jechać a na TS ktora jest 500 m od mojego domu sam się początkowo zagubiłem a wypadków z tego powodu było tyle że hoho.
Brak jest przede wszystkim oznakowania że tym i tym pasem dojedziemy tam a tym pasem tam a te znaki ktore są są ustawione zbyt późno i wprowadzają tylko zamieszanie. No ale do czasu otwarcia M Polnocnego może ktoś wreszcie wpadnie na to że znaki mają zapewnić bezpieczeństwo i dobrą informację a nie tylko być zgodne z jakimś idiotycznym nieżyciowym przepisem.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na autostradach i innych drogach szybkiego ruchu wyjazdy są po prawej stronie. Widać warszawscy kierowcy, z pokupowanymi chyba prawami jazdy, do dróg szybkiego ruchu po prostu nie dorośli. To może i lepiej, że ich nie ma. 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nie o to chodzi gdzie są a o to że nie wiadomo gdzie one prowadzą. Większość kierowców jadąc po raz pierwszy na Gocław (węzel B-Kom) mija zjazd b nie sądzi że jest on polączony ze zjazdem na Wal Miedzeszyński (dotyczy także kierowców 401). No a potem zaczynają sie cuda polegające na nagłym hamowaniu, skręcaniu czy nawet jeździe pod prąd no bo jak ktos już się pomyli to ma min 10min a parę km w plecy.
Zwalanie winy na ludzi jest nieporozumieniem bo oznakowanie MUSI być na tyle jasne że średnio rozgarnięty debil powinien je móc zrozumieć.
Zwalanie winy na ludzi jest nieporozumieniem bo oznakowanie MUSI być na tyle jasne że średnio rozgarnięty debil powinien je móc zrozumieć.