Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Nie możesz, ponieważ przy biletach okresowych jest podział na bilety miejskie i sieciowe i w strefie podmiejskiej obowiązuje tylko i wyłącznie bilet sieciowy. Tylko przy biletach jednorazowych ten sam bilet może być używany do podróży w ramach jednej (dowolnej) strefy, a przy przekroczeniu stref opłata jest podwójna (jak za 2 jednorazowe).
[ Dodano: 2007-10-24, 13:54 ]
Oczywiście jest to niesprawiedliwe, bo jeśli ktoś podróżuje powiedzmy przez miesiąc tylko w ramach strefy podmiejskiej, to jest zmuszony kupować droższy okresowy bilet sieciowy. Powinna być taka sama zasada, jak przy biletach jednorazowych, tzn. powinien być bilet okresowy jednostrefowy i dodatkowo okresowy sieciowy (który byłby tańszy od dwóch biletów okresowych jednostrefowych).
[ Dodano: 2007-10-24, 13:54 ]
Oczywiście jest to niesprawiedliwe, bo jeśli ktoś podróżuje powiedzmy przez miesiąc tylko w ramach strefy podmiejskiej, to jest zmuszony kupować droższy okresowy bilet sieciowy. Powinna być taka sama zasada, jak przy biletach jednorazowych, tzn. powinien być bilet okresowy jednostrefowy i dodatkowo okresowy sieciowy (który byłby tańszy od dwóch biletów okresowych jednostrefowych).
- Solaris U10
Polecam również bilet trzydniowy za 6,00/6,20zł oraz stronę http://ztm.waw.pl/taryfa.php 
Witam kolegów i koleżanki!
Mam pytanie odnośnie łączenia biletów z karta miejską. Czy jest to możliwe?
Ostatnio jeżdżąc po mieście nie zabrałem ze sobą legitymacji studenckiej, natomiast posiadałem ze sobą kartę miejską. Wiadomo, że w przypadku kontroli biletów brak legitymacji (uprawniającej do ulgi) = kara pieniężna.
W takim razie: czy powinienem kupić bilet normalny (w cenie 2,40 zł) czy mógłbym dokupić za 1,20 zł bilet studencki, który dopełniałby drugie 50% zapisane na karcie miejskiej?
Pozdrawiam!
Mam pytanie odnośnie łączenia biletów z karta miejską. Czy jest to możliwe?
Ostatnio jeżdżąc po mieście nie zabrałem ze sobą legitymacji studenckiej, natomiast posiadałem ze sobą kartę miejską. Wiadomo, że w przypadku kontroli biletów brak legitymacji (uprawniającej do ulgi) = kara pieniężna.
W takim razie: czy powinienem kupić bilet normalny (w cenie 2,40 zł) czy mógłbym dokupić za 1,20 zł bilet studencki, który dopełniałby drugie 50% zapisane na karcie miejskiej?
Pozdrawiam!
I Hanna Gronkiewicz-Waltz po raz pierwszy oficjalnie potwierdziła, że szykowana jest zmiana cen biletów. - Nie chcę jednak mówić o podwyżce. Być może będzie ona dla tych, którzy przyjeżdżają do Warszawy i kupują bilety jednorazowe.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.