Nowe Mastero dla Warszawy
Ciepły guzik działa normalnie, czyli zaraz po załączeniu. Mam dwa wytłumaczenia dla takiego działania CG.solaris8315 pisze:Ja tak się zastanawiam, co za geniusz wymyślił ciepły guzik w tych jelczach. Bo jak mam 5 sekund czekać po naciśnięciu przycisku jak z łaski swojej drzwi się otworzą to coś nie tak...
1. Kierowca po takim czasie dopiero załączał go na przystanku.
2. Jeśli to był wóz 4900 to tam CG nie działał, a raczej raz działał raz nie. Czasem trzeba było kilkukrotnie nacisnąć przycisk załączający CG, aby on zadziałał, a czasem nie było innej opcji jak otworzyć drzwi "normalnie".
Jeszcze dodam od siebie kilka słów na temat nowego Mastero. Wóz jest dość dobrze złożony. Nic nie trzeszczy, no prawie nic... Trzasków łączenia poręczy raczej nie da się wyeliminować, jeśli się ich nie zmieni. Rażą trochę ślady ołówka, którym zaznaczano miejsca nawierceń na śruby mocujące (rzekłbym, ze to tradycja w Jelczu).
Silnik pracuje cicho i zapewnia zadowalającą dynamikę Jelczykowi. Nie wiem co to za specyfika ustawień skrzyni biegów w Jelczu. Zmiana biegu następuje dość późno
(nawet jak na Voitha), choć przełożenia są raczej dość krótkie ("krótki" most) i nic nie stałoby na przeszkodzie, aby zmiana biegu następowała wcześniej, choćby tak jak w Conecto, które miało podobnie dobrane przełożenia, a nie było takiego "przeciągania" na każdym biegu... Jestem ciekaw jak będzie kształtować się spalanie dzięki tym ustawieniom...
Jak już wspomniałem silnik pracuje cicho, lecz we wnętrzu dominuje dźwięk mostu, który jest już raczej dość głośny. Ogólnie jak na Jelcza nie jest źle.
Jechałem wozem 4901. Ogólnie masz rację kierowca odpalał guzior od razu po zatrzymaniu. Ale i tak na każdym oglądałem naciskanie przycisków przez pasażerów i czekanie te 5 sekund... (ja też musiałem na jednym)Ciepły guzik działa normalnie, czyli zaraz po załączeniu. Mam dwa wytłumaczenia dla takiego działania CG.
1. Kierowca po takim czasie dopiero załączał go na przystanku.
2. Jeśli to był wóz 4900 to tam CG nie działał, a raczej raz działał raz nie. Czasem trzeba było kilkukrotnie nacisnąć przycisk załączający CG, aby on zadziałał, a czasem nie było innej opcji jak otworzyć drzwi "normalnie".
Tak powinno być w kazdym autobusie ( mowie o nowych niskopodłogowcachKozik pisze:Jechałem wczoraj 4901 na 6/156.
WEWNĄTRZ:......................przyciski do otwierania drzwi, sygnalizacja głosowa zamykania drzwi i po wciśnięciu przycisku na żądanie oraz gorącego guzika (wtedy po zatrzymaniu autobusu i uaktywnieniu przez kiermana funkcji gorący guzik drzwi, przy których został on wciśnięty otworzą się automatycznie.
A nie ze trzeba trzymac palec na przycisku i jak kiero uaktywni to dopiero mozna wciskać i sie otwierają.
Ciekawe jak MZA uzasadnia dostarczenie części nowych Mastero do Ostrobramskiej?beni pisze:4100 4101 4102 dla zakładu ostrobramska
Wiem, że w tej zajezdni jest jeszcze najwięcej krótkich lewarków (17) ale z kolei w Redutowej jest jeszcze 45 kwadratów z czego co najmniej ponad 30 jest w mocno nieciekawym stanie i są przeznaczone także do kasacji.
Redutowa jest "wyspecjalizowana" w Jelczach więc myślałem, że to właśnie ta zajezdnia otrzyma najwięcej nowych Mastero.
A może chcą do Redutowej przenieść wszystkie SU12 z Ostrobramskiej?
Nawet numeracja się zgadza (15XX a Redutowa to aktualnie R-5)
pozdrawiam Kozik
Nie pomyliłem tematów.Flash8222 pisze:pomyliłeś tematy.
Ten temat dotyczy nowych Mastero i pisałem o nowych Mastero.
A czy dowiedziałeś się może jaka jest trzecia opcja rozdysponowania nowych Mastero
Kiermani ze Stalowej uparcie twierdzą, że nie ostrobramska, tylko kleszczowa ma dostać dużo nowych Mastero, ale pewni na 100% nie byli.
pozdrawiam Kozik
Temat dotyczy nowych MASTERO a nie MAESTRO!Kozik pisze:Nie pomyliłem tematów.Flash8222 pisze:pomyliłeś tematy.
Ten temat dotyczy nowych Maestro i pisałem o nowych Maestro.
A czy dowiedziałeś się może jaka jest trzecia opcja rozdysponowania nowych Maestro![]()
Kiermani ze Stalowej uparcie twierdzą, że nie ostrobramska, tylko kleszczowa ma dostać dużo nowych Maestro, ale pewni na 100% nie byli.
To była tylko jedna z informacji, które do mnie dotarły. Z treści mojego posta w żaden sposób nie wynika, że słucham tylko kierowców.Proboszcz pisze:Słuchaj tylko tego co mówią kierowcy to świetnie na tym wyjdziesz
Skoro poruszyłem ten temat na forum, to oznacza, że nie biorę informacji od kierowców za pewnik i szukam tego typu informacji w innych źródłach, między innymi na forum.
Więc sobie zapamiętaj, że nie słucham tylko kierowców.
Nie życzę sobie więcej takich komentarzy. Jak masz coś konkretnego do napisania to napisz to na forum (podziel się z innymi), bo do tego służy to forum.
A jak masz zamiar ubliżać innym uczestnikom forum, obrażać innych uczestników forum, pisać o nich bzdury, wyśmiewać się z innych uczestników to opuść to forum, bo nikt nie będzie tolerował takiego zachowania.
Jeśli ktoś będzie miał jakieś info o rozdysponowaniu nowych Jelczy to będę bardzo wdzięczny jeśli się ze wszystkimi tym podzieli. Ja już o tym więcej o tym nie będę dyskutował. Koniec tej dyskusji.
Moderatora forum proszę zaś o udzielenie reprymendy uczestnikowi "Proboszcz" za treść jego posta, która mnie obraża.
PS: Przepraszam za literówkę, tak faktycznie Mastero a nie Maestro. Bardzo przepraszam wszystkich.
pozdrawiam Kozik
Zanim temat zostanie zamknięty do posprzątania, ja dorzucę tylko, że nowe jelcze w porównaniu ze starymi rzeczywiście poruszają się niemal bezszelestnie. Dziś widziałem bodaj 4901 na 156 i aż trudno było uwierzyć, że jest tak cicho i żadnego psyczenia.
O rozdysponowaniu taboru piszemy w temacie "Rozdysponowanie taboru w MZA". Czasem warto posłuchać userów, mających nieco dłuższy staż na forum, bo myśmy już to wielokrotnie przerabiali.Kozik pisze:Nie pomyliłem tematów.
Ten temat dotyczy nowych Mastero i pisałem o nowych Mastero.