Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 16 mar 2006, 16:10

nazwa Las będzie trochę myląca;) Ludzie będą się spodziewali sklepu w Lesie;)

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 16 mar 2006, 16:14

jwojtynski pisze:nazwa Las będzie trochę myląca;) Ludzie będą się spodziewali sklepu w Lesie;)
Patrząć kto tam miał "pole" to już Zastów,ale patrząć na mape to będzie leżało dokładnie między tymi osiedlami w szczerym polu.
Więc może być Tesco Zastów jak i Tesco Las,a najlepiej Centrum Handlowe Pola Zastowskie. ;-)

[ Dodano: 2006-03-16, 16:57 ]
A może tak:
151-.......Bora-Nowozabielska-Kadetów-Wąbrzeska-CH Zastów
119-........Beethovena-Trasa Siekierkowska-Nowozabielska-Kadetów-Wąbrzeska-Lucerny-Widoczna-PKP Wawer lub od ronda w strone Międzylesia.
305 jako 1xx na trasie Strusia-........Trakt Lubelski-Wąbrzeska-CH Zastów-Wąbrzeska-Trakt lubelski ....Falenica.
A może 119 do CH Zastów, a 151 Lucerny i dalej.
Dzięki CH 305 dowiezie i do kościoła parafian z całego Zastowa.
305 może wtedy zyskać na frekwencji bo takiego CH nie ma w Wawrze,a tak zarówno z Marysina jak z Międzylesia,Radości,Falenicy, byłby dojazd.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 16 mar 2006, 17:09

305 -> Likwidacja :twisted:

zwróć uwagę na to, kiedy ludzie jeżdżą do takich CH. Po południu, ale jeszcze częściej w (C) - soboty, niedziele i święta.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 16 mar 2006, 17:14

jwojtynski pisze:305 -> Likwidacja :twisted:

zwróć uwagę na to, kiedy ludzie jeżdżą do takich CH. Po południu, ale jeszcze częściej w (C) - soboty, niedziele i święta.
Wiem że nie lubisz 305 ;-) ,ale wtedy 305 :arrow: 1xx i duża część Wawra ma zapewniony dojazd do Tesco.
Oprócz Anina i i południowo-zachodniej części Wawra.
No chyba żeby puścili darmobusy, to wtedy 305 do piachu.

Awatar użytkownika
5744

Post autor: 5744 » 16 mar 2006, 17:54

151 - linia wydłużona do pętli CH (nie wiadomo jak będzie się nazywać). Żadnych darmobusów na Gocławiu - nie robić syfu.
610 Os. Górczewska - Dw. Wschodni (Lubelska).
Linię obsługuje zakład "Redutowa" i "Stalowa".

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 16 mar 2006, 18:06

5744 pisze:151 - linia wydłużona do pętli CH (nie wiadomo jak będzie się nazywać). Żadnych darmobusów na Gocławiu - nie robić syfu.
O darmobusach to miałem na myśli rejony Wawra,chociaż na Gocław też pewnie by wtedy puścili.
Ja bym wolał raczej 305 w 1xx i 151 no i może 119 żeby jakiś autobus był na Lucerny.
Ale to nie od mojej osoby zależy. ;-)

Andrzej

Post autor: Andrzej » 17 mar 2006, 10:22

Być może ten hipermarket będzie impulsem, by wreszcie zrobili coś z komunikacją w Wawrze.
W Starej Miłosnej miał powstać Carrefour. Od strony komunikacji miejskiej, to szkoda, że nie doszło do tego.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 17 mar 2006, 14:35

Andrzej pisze:Być może ten hipermarket będzie impulsem, by wreszcie zrobili coś z komunikacją w Wawrze.
Też taką mam nadzieje.
I może 305 wtedy będzie miało sens.
Byłem dzisiaj na miejscu budowy Tesco,na razie sypią tylko piasek, spychacz stał ,ale daleko i nie pracował.
Za to budowa kościoła się rozpoczeła teren przygotowywany jest na wylewanie fundamendów.
Myśle że jak się zrobi cieplej budowa w obu miejscach ruszy pełną parą.
A zatoki autobusowe niszczeją. :sad:

[ Dodano: 2006-03-17, 14:38 ]
5744 pisze:Jak Tesco będzie otwarte 24h na dobę to autobusy nocne 610 i 614 będą miały podjazdy jak na Karolin. Tak sobie śmiesznie wymyśliłem =D> :mrgreen: =D> :mrgreen: Z dwóch stron wisły podjazdy do Tesco.
Czy ja wiem może 612 będzie podjeżdzał z jednej strony,a 610,614 z drugiej,ale coś słabo to widze,najpierw niech dzienne tam pojadą.

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość » 17 mar 2006, 14:40

Maro_D pisze:Nie za dużo tego Tesco w okolicy? Już jeden budują na Gocławiu pod blokami.
Jesteś pewny, że powstanie? Po awanturze jaka się w tej sprawie zrobiła chyba nie jest to już takie oczywiste...

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 17 mar 2006, 17:33

Gość pisze:
Maro_D pisze:Nie za dużo tego Tesco w okolicy? Już jeden budują na Gocławiu pod blokami.
Jesteś pewny, że powstanie? Po awanturze jaka się w tej sprawie zrobiła chyba nie jest to już takie oczywiste...
Awantura awanturą, ale myślisz, że budowlańcy się tym przejmują? Dostali kasę to robią swoje. Jako mieszkaniec Gocławia widuje często ten obiekt i zauważam postępy. Fakt, z jednym się zgodze - może się skończyć tak, że tego Tesco tam nie będzie. Ale sama budowla raczej zostanie.

Narazie to jest jedna wielka niewiadoma.
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 mar 2006, 17:49

Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby wyciagniecie z Gocławia 151. A podjazdy 305 wcale niebyły by głupim rozwiązaniem.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 17 mar 2006, 17:52

:arrow: Jeśli ZTM zobaczy, że Tesco generuje spore potoki pasażerskie, to na pewno nie odpuści okazji, żeby skierować tam jakąś linię. Przecież do niemal wszystkich większych centrów handlowych dojeżdżają już jakieś autobusy miejskie. Dyrekcja Tesco też będzie chyba na tyle zdrowo myśląca, że zgodzi się wygospodarować kawałek placu dla autobusów.

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość » 17 mar 2006, 19:15

Maro_D pisze:Fakt, z jednym się zgodze - może się skończyć tak, że tego Tesco tam nie będzie. Ale sama budowla raczej zostanie.

Narazie to jest jedna wielka niewiadoma.
I właśnie o to mi chodzi. Ja na miejscu Tesco nie byłbym zadowolony z afery jaka się wokół tego zrobiła i spróbowałbym się z interesu wycofać. Słyszałem, że początkowo miał tam powstać sklep nieobecnej jeszcze w Warszawie sieci Minimal, ale oni się rozmyślili. Może z Tesco będzie podobnie i stąd budowa nowego marketu o standardowej wielkości (ten w Iskrze miałby być mniejszy, wielkości supermarketu) gdzieś niedaleko...

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 17 mar 2006, 19:56

A wracając do komunikacji miejskiej:

ZTM upiera się na przekształceniu 410 w linię typu 5xx, a my na tego typu linii z Gocławia do Centrum. Nie ma ona wykorzystania specjalnego, ale tak pomyślałem, że może by spróbować zrobić tak z 410:

Dw. Zachodni...Nowozabielska, Kadetów, Wąbrzeska, CH Pola Zastowskie?

Byłoby miejsce dla linii typu 5xx w relacji Gocław - Śródmieście na pętli a i dojazd do GUSu i Zachodniego zostałby zachowany. Do tego byłoby połączenie z hipermarketem (w końcu ta linia kiedyś jeździła do Wola Park).

Tylko nie bijcie 8-[
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

Awatar użytkownika
Ikarusomaniak

Post autor: Ikarusomaniak » 17 mar 2006, 20:11

Ojjjj [-X .

Maro, sam wiesz jak to z tym Gocławiem jest - dopóki jest E-5 i 410 nie będzie 5XX... Kasy do wydania jest mało i trzeba ją rozdysponować maksymalnie efektywnie - czyli mieszać w obecnym układzie a nie dokładać kolejną linię, bo ZTM na to nie pójdzie.

Więc prędziej wydłużą 151, no i wrzucą 303 z powrotem na pętlę (jeśli go ostatecznie nie uwalą).

Zablokowany