SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 26 kwie 2008, 18:43

Frencher pisze:(za względu na wybujałe oczekiwania finansowe KM i ZTM),
Prędzej Kolei Mazowieckich.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 27 kwie 2008, 9:52

Frencher pisze:
Andrzej pisze:A poza tym SKM chce przecież zakupić nowe wagony na obecną trasę. Konsekwencją tego będzie chyba zwiększenie częstotliwości S2, czyli dopchanie tunelu.
Spokojnie ;-) Wspólny bilet na KM poza granicami Warszawy to można już sobie między bajki włożyć (za względu na wybujałe oczekiwania finansowe KM i ZTM), .....
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Jeżeli masz podstawę to podaj ją na forum- bo na razie to dla mnie gadanie, aby gadać.
Frencher pisze:A rozwój SKM, to szybkie ograniczenie ilości pociągów KM (bo z dalekich relacji to oni nie wyżyją, i będą musieli i tak ciąć już swoje niezbyt bogate w ilości pociągów rozkłady), więc się miejsce na linii średnicowej zrobi samo.
Jesteś pewny ze nie wyżyją ? Bo ja bym tak bardzo pewny nie był.
Twoje pobozne życzenie i nic więcej.
Prędzej na średnicy luz się zrobi bo tabor KM padnie i nie będzie czym obsługiwać pociągów.

A tak na marginesie - miasto już podpisało umowę z SKM na Okęcie czy nie? Bo ostatnio jakoś nie mam czasu na śledzenie bieżacych wydarzeń, a na oficjalnej stronie też jakoś nie widze żadnego ogłoszenia w tej sprawie.
A ostatnio różne plotki słyszałem na ten temat.

http://www.mazowieckie.com.pl/site.php5 ... 4/565.html - jak widac KM tez mają zamiar jeździć na Okęcie.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

przewoz

Post autor: przewoz » 28 kwie 2008, 10:53

Do końca się nie znam na tych uwarunkowaniach, ale czy coraz bardziej zapychająca się średnica, musi się marnować w przyszłości na pociągi 'tylko do Wschodniego' albo 'tylko do Zachodniego'?
Aktualnie w szczycie do/ze wschodniego/zachodniego jedzie około 1/3 (może nieco więcej) pociagów. Jest to liczba bardzo poprawna, moze być deczko mniejsza.
Dalej będę podtrzymywał swoje zdanie, że pociągi z dalszych miejscowości, które są narażone na opóźnienia, nie powinny się pakować jeszcze dalej. Dotyczy to w szczególności Radomia, Łowicza i Skierniewic, Łukowa, Dęblina. Takie pociągi powinny kończyć i zaczynać bieg w Warszawie, żeby ludziom nie utrudniać życia w przypadku padaki. Już mieliśmy taki piękny cykliczny rozkład, w którym cykl co chwilę się rozwalał przez awarie na jednej lub drugiej linii. Nie ma to sensu. Za to popieram relacje łąćzone, ale krótkie, z serii Sochaczew/Grodzisk/Warka - Tłuszcz/Mińsk/Otwock.
W tych relacjach nie bedzie większego problemu z wymianą pasażerów, uniknie się większych opóźnień. etc.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 28 kwie 2008, 11:19

rufio198 pisze: Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Jeżeli masz podstawę to podaj ją na forum- bo na razie to dla mnie gadanie, aby gadać.
Podam tylko dwie przykładowe kwoty, ilustrujące oczekiwania KM:
Ząbki :arrow: 1,2 mln. złotych rocznie
Wołomin :arrow: 2,5 mln. złotych rocznie
I to są kwoty, przy zachowaniu dotychczasowej liczby pociągów. Dla pasażerów nie zmieni się kompletnie nic, poza tym, że będą mogli jeździć na niektórych biletach ZTM.
A po stawkach SKM, to można za te kwoty wykupić znacznie więcej pociągów, i będą honorowane wszystkie bilety ZTM.
Jak myślisz.... co będą chcieli pasażerowie :D

[ Dodano: 2008-04-28, 11:23 ]
rufio198 pisze: A tak na marginesie - miasto już podpisało umowę z SKM na Okęcie czy nie? Bo ostatnio jakoś nie mam czasu na śledzenie bieżacych wydarzeń, a na oficjalnej stronie też jakoś nie widze żadnego ogłoszenia w tej sprawie.

http://www.mazowieckie.com.pl/site.php5 ... 4/565.html - jak widac KM tez mają zamiar jeździć na Okęcie.
Jeździć to oni sobie mogą (jak wykupią dostęp do torów) - tylko wspólny bilet będzie się kończył na granicach Warszawy.
A jak ludzie będą mieli do wyboru - SKM na wspólnej taryfie ZTM, czy KM na oddzielnej taryfie, to co wybiorą... jedynie kanary z Ranomy będą miały dobre żniwo, bo będą polować na niczego nieświadomych obcokrajowców, co wsiądą z biletem ZTM do pociągów KM. Ale dla mnie, to jest już nieetyczne zachowanie KM.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 kwie 2008, 13:30

przewoz pisze:Takie pociągi powinny kończyć i zaczynać bieg w Warszawie
W takim razie pytanie, czy nie powinny od zachodu kończyć na Zachodnim, a od Wschodu na Wschodniej, samą zaś średnicę obsługując regularniejszymi kursami krótszymi :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

czwartek

Post autor: czwartek » 28 kwie 2008, 13:45

Tylko co z tymi nieszczesnikami z Sulejowka i Pruszkowa?
Bez wspolnego bilety (ZTM+KM) czas pozdrozy jest bardzo dlugi. Skm-ka jezdzi co 30-40 minut a kupno dwoch biletow to duzy wydatek. Bilet miesieczny (kolejowy) na przejazd z Sulejowka do granic Warszawy (Wola Grzybowska) do niedawna kosztowal 72 zlote! (nie wiem ile kosztuje obecnie, ale raczej nie stanial) Wg nowej stawki ZTM bilet miesieczny podmiejski (w tym na skm) kosztuje 116!
Jezeli wprowadzonoby pociagi tylko na trasie Warszawa-Wsch - Warszawa-Zach sila rzeczy ograniczonoby ilosc pociagow jadacych dalej. :sad:
"Drżyj, gdy nadpełga Banderzwierz
Lub Dżubdżub ptakojęk!"
Lewis Caroll, Dżabbersmok

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 28 kwie 2008, 14:56

Frencher pisze:
rufio198 pisze: Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Jeżeli masz podstawę to podaj ją na forum- bo na razie to dla mnie gadanie, aby gadać.
I to są kwoty, przy zachowaniu dotychczasowej liczby pociągów. Dla pasażerów nie zmieni się kompletnie nic, poza tym, że będą mogli jeździć na niektórych biletach ZTM.
A po stawkach SKM, to można za te kwoty wykupić znacznie więcej pociągów, i będą honorowane wszystkie bilety ZTM.
Jak myślisz.... co będą chcieli pasażerowie :D .
Na podstawie dwóch miejscowości - w tym jednej której obenie nie ma w strefie wspólnego biletu- twierdzisz ze wspólny bilet się kończy. Mało wiarygodne.
Nawiasem mówiąc ZTM dziennymi liniami do Wołomina tez nie jeździ - co sie dziwisz że KM korzysta z okazji i daje wygórowane ceny? Biznes to biznes - sentymentów nie ma :D
Frencher pisze:
rufio198 pisze: A tak na marginesie - miasto już podpisało umowę z SKM na Okęcie czy nie? Bo ostatnio jakoś nie mam czasu na śledzenie bieżacych wydarzeń, a na oficjalnej stronie też jakoś nie widze żadnego ogłoszenia w tej sprawie.

Jeździć to oni sobie mogą (jak wykupią dostęp do torów) - tylko wspólny bilet będzie się kończył na granicach Warszawy.
A jak ludzie będą mieli do wyboru - SKM na wspólnej taryfie ZTM, czy KM na oddzielnej taryfie, to co wybiorą... jedynie kanary z Ranomy będą miały dobre żniwo, bo będą polować na niczego nieświadomych obcokrajowców, co wsiądą z biletem ZTM do pociągów KM. Ale dla mnie, to jest już nieetyczne zachowanie KM.
A skąd wiesz , ze nie będzie wspólnego biletu?Pokaż mi scan decyzji o rozwiązaniu umowy - wtedy uwierze. Zreszta juz były wypadki obowiązywania wspólnego biletu na wyznaczone linie- skąd wiesz , ze tak i tym razem nie będzie -nawet jak w/g Ciebie wspólny bilet sie skończy
A etyki szukaj w ,,Arce'' albo w innych stowarzyszeniach religijnych- w biznesie nie ma miejsca na sentymenty i etyke.

P.s. Dalej nie mam odpowiedzi co z umowa ZTM-SKM W-wa ? Podpisano juz czy nie?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 28 kwie 2008, 15:33

ZTM musi zapłacić KM taką stawkę by pokrywała wszystkie koszty. A to że gminy muszą płacić ZTM to inna sprawa

JaBaal

Post autor: JaBaal » 28 kwie 2008, 22:46

rufio198 pisze:Dalej nie mam odpowiedzi co z umowa ZTM-SKM W-wa ? Podpisano juz czy nie?
A nie chodziło Ci o KM? SKM od początku był 'zetteemowski'....
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 29 kwie 2008, 6:51

JaBaal pisze:SKM od początku był 'zetteemowski'....
Nie. Był spółką wykonującą przewozy na rzecz ZTM

Andrzej

Post autor: Andrzej » 30 kwie 2008, 19:55

Bastian pisze:
przewoz pisze:Takie pociągi powinny kończyć i zaczynać bieg w Warszawie
W takim razie pytanie, czy nie powinny od zachodu kończyć na Zachodnim, a od Wschodu na Wschodniej, samą zaś średnicę obsługując regularniejszymi kursami krótszymi :-k
Wg mnie to mnożenie przesiadek, uciążliwe dla tych, którzy i tak już jadą z dalszych czy nawet bliższych rejonów (ze wszystkimi tego urokami), i mają prawo dojechać już do ścisłego Centrum.

mariow

Post autor: mariow » 09 maja 2008, 12:12

Natknąłem się na stronie SISKOMu na materiał z X 2007 o strategii SKM na lata 2007-2027

Jeżeli jednak pisze się, że po upływie pół roku 20letnia strategia jest już znacząco nieaktualna to chyba jest coś nie tak ](*,)

Strategia SKM
PURA VIDA!

Teokryt

Post autor: Teokryt » 12 maja 2008, 9:35

Czy to normalne że tabor SKM (14WE-06) rdzewieje na wszystkie strony a farba się łuszy szybciej niż z taboru pkp?
Obrazek

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 12 maja 2008, 15:29

Czy to normalne że tabor SKM (14WE-06) rdzewieje na wszystkie strony a farba się łuszy szybciej niż z taboru pkp?
Tabor PKP też rdzewieje. Tylko przy okazji każdej NR jest zabezpieczany od nowa przed korozją. 14WE będzie rewizję miał niedługo

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 12 maja 2008, 18:06

Pytanie, czy chodzi o opiłki z szyn, czy o rdzę. Bo nadwozie 14WE to chyba dużo metalu nie ma...
Polityka złym doradcą w pracy!

ODPOWIEDZ