Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 24 kwie 2008, 1:02

solaris8315 pisze:Trochę powrócę do tematu. Jak tam czuje się 118N ? :D Bo jakoś miał w lutym 2008 przyjechać i nadal go nie widać... Może znów się spalił, czy FPS stwierdziło, że wstyd pokazywać takie coś...
Przyjechać to miał już we wrześniu 2007 - wszak na DTP miejsce było przewidywane. Wagona na razie charakteryzuje się wysoką awaryjnością i nawet miejscowi konstruktorzy nie wiedzą co się dzieje z nim -:)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 24 kwie 2008, 9:45

inż. Glonojad pisze:Amen!

Chociaż mam nadzieję że klątwa nie dotyczy układu torowego ;)
A co z nim nie tak?

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 25 kwie 2008, 11:15

Teoria jest wtedy, gdy wszyscy wiedzą jak coś powinno działać a nie działa
Praktyka jest wtedy, jak nikt nie wie jak coś powinno działać, a działa
A 118N to połączenie teorii z praktyką - nie działa i nikt nie wie dlaczego ;)
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 maja 2008, 17:16

Gazeta Wyborcza - Poznań pisze:
"Warszawska" Puma będzie wozić poznaniaków

leh, 2008-05-19, ostatnia aktualizacja 2008-05-20 12:10

Być może już na przełomie maja i czerwca wyprodukowany przez poznańską Fabrykę Pojazdów Szynowych prototyp niskopodłogowego tramwaju zacznie regularnie wozić pasażerów.

Tramwaj typu 118N zwany Pumą jest dziełem spółki córki Zakładów Cegielskiego. Swoją premierę w Poznaniu miał podczas styczniowego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Ale od tamtego czasu stoi bezczynnie w zajezdni MPK na Starołęce.

- Jesteśmy gotowi do normalnej eksploatacji Pumy, oczywiście pod warunkiem że za rozsądną cenę - mówi Wojciech Tulibacki, szef MPK. - Bardzo się cieszymy, że MPK wystąpiło z taką propozycją. W przyszłym tygodniu będziemy na ten temat rozmawiać - zapowiada Bogdan Pohl, wicedyrektor Fabryki Pojazdów Szynowych.

- Póki co, tak naprawdę mało wiemy o Pumie. Codzienna eksploatacja pozwoliłaby nam ją poznać. Jak dla mnie ten tramwaj na pewno ma jeden minus - wymalowany jest w barwach warszawskiej komunikacji [żółto-czerwone - przyp. red.] - śmieje się szef MPK. Poznański tramwaj ma warszawskie barwy, bo wcześniej prezentowany był w stolicy, gdzie FPS - jak dotąd bezskutecznie - próbowała sprzedać swój nowy produkt.

Puma ma ponad 30 m długości, mieści 212 pasażerów i jest w dwóch trzecich niskopodłogowa. FPS liczy na zamówienia zarówno w kraju, jak i za granicą.

Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,37794,5228262.html

Jak to "coś" było u nas w Warszawie to ja jestem prezydent Polski.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 20 maja 2008, 17:58

Ja widziałem zdjęcia tego wynalazku jak się prezentował ale niewiem czy w warszawie
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 maja 2008, 18:18

kozioł

Post autor: kozioł » 20 maja 2008, 20:02

No proszę, Warszawa miała kupić prototyp(wątpliwego pochodzenia, warto zaznaczyć), którego na oczy nie widziała. Dobre, dobre :D

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 20 maja 2008, 20:08

Szczerze? mi się podoba, mogli by przynajmniej na testy wziąść ;)
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 maja 2008, 20:29

Jakbyś czytał temat to miał być na DTP 2007 oraz na testy w lutym 2008? I co ? I nic...

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 20 maja 2008, 21:25

Puma to miała być już tyle razy, że trudno zliczyć. Były już informacje o załadowaniu na platformę a nawet o wyruszeniu do Warszawy.
I dla przypomnienia : pierwszy termin prób na naszych torowiskach to jesień ale 2006 roku. :D

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 20 maja 2008, 21:32

solaris8315 pisze:Jakbyś czytał temat to miał być na DTP 2007 oraz na testy w lutym 2008? I co ? I nic...
Wiem, i powiedziałem że mogła by WKOŃCU przyjść... o to mi chodziło, ja pierdziele co za ludzie każdego słowa się czepiają
Obrazek

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 maja 2008, 21:35

Desert pisze:
solaris8315 pisze:Jakbyś czytał temat to miał być na DTP 2007 oraz na testy w lutym 2008? I co ? I nic...
Wiem, i powiedziałem że mogła by WKOŃCU przyjść... o to mi chodziło, ja pierdziele co za ludzie każdego słowa się czepiają
A, to sorki, trochę źle zrozumiałem.

[ Dodano: Wto 20 Maj, 2008 21:35 ]
I dla przypomnienia : pierwszy termin prób na naszych torowiskach to jesień ale 2006 roku. :D
Na Euro 2012 może się wyrobią...

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 20 maja 2008, 21:42

solaris8315 pisze:A, to sorki, trochę źle zrozumiałem.
Ja naprawde nie jestem taki tępy, zdarza mi się żle wysłowić...

Gdyby chcieli to już by dawno była na testach, ale widać ze im się nie śpieszy...
Obrazek

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 26 maja 2008, 11:05

Rynek Kolejowy pisze:155 tramwajów dla Warszawy

Szykuje się ogromny przetarg w Warszawie. Jak dowiedział się "Rynek Kolejowy", Tramwaje Warszawskie chcą pozyskać aż 155 nowych, niskopodłogowych pojazdów. Na razie mówi się o zamówieniu o wartości 1 mld 240 mln zł. Spółka chce zachęcić do wzięcia udziału w przetargu przede wszystkim zagranicznych producentów.

Jak udało nam się dowiedzieć w zainteresowanej spółce, przetarg na to pokaźne zamówienie zostanie ogłoszony pod koniec czerwca lub na przełomie czerwca i lipca. - Przetarg będzie rozpisany na tramwaje jednokierunkowe, całkowicie niskopodłogowe o długości 30-33 m, czyli będące następcami składów dwuwagonowych z większą ilością miejsc siedzących. Jest to standardowy „kaliber” tramwaju, oferowany przez większość producentów działających na rynku - mówi Grzegorz Madrias z Tramwajów Warszawskich.

Decydujący głos w sprawie rozpisania przetargu ma Urząd Miasta Warszawy, który w tej chwili analizuje projekt umowy wieloletniej. Rada Miasta Stołecznego Warszawy podjęła już uchwałę, w której wyraża zgodę na podpisanie takiej umowy. - Zostanie ona zawarta na 20 lat do roku 2028 włącznie, będzie w niej określone, jakie inwestycje w tramwaje mogą i muszą być dokonane w ramach środków przewidzianych w tym dokumencie. W jej ramach zaplanowany jest m.in. zakup sporej liczby wagonów, pośród nich 155 tramwajów o terminie dostawy do 2012 roku włącznie - mówi Grzegorz Madrias.

- W tej chwili planujemy, że w wyniku przetargu zostanie wyłoniona jedna firma, która zrealizuje zamówienie. Pragniemy mieć jak najbardziej jednolity tabor, ze względów eksploatacyjnych. Liczymy na to, że dzięki tak dużej serii wreszcie uda się zainteresować dostawców zachodnich, którzy przedtem „kręcili nosem” na przetargi w Warszawie. Chcemy też uzyskać atrakcyjną cenę, bo długa seria „ustawia” firmę na wiele miesięcy i pozwala planować wydatki - zaznacza przedstawiciel Tramwajów Warszawskich.

- Przy tej liczbie wagonów, pojawią się one na każdym odcinku w Warszawie w mniejszej lub większej liczbie, natomiast przewidujemy pewną pulę związaną z modernizacjami linii tramwajowych i zasadniczo 30 tramwajów planujemy na trasę W-Z, 25 na Aleję Jana Pawła II, a 100 sztuk na różne linie przebiegające w rejonie przyszłego Stadionu Narodowego i Ronda Waszyngtona - kończy Grzegorz Madrias.

Rada Miasta wyraziła zgodę na przeznaczenie na to zamówienie kwoty 1 mld 240 mln zł.
http://www.rynek-kolejowy.pl/8582/155+t ... rszawy.htm

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 26 maja 2008, 11:30

Ale w naszym tempie to protesty i protesty, więc może w 2010 przetarg rozstrzygną... Ale 155 to nie lada wyzwanie dla producenta. PESA chyba na takie coś nie jest przygotowana... Ważne, że 118N odpada na dzień dobry :]

ODPOWIEDZ