Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 maja 2008, 11:15

Jaki jest harmonogram czasowy tego przetargu?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

kajo

Post autor: kajo » 27 maja 2008, 11:43

Przecież to będą 3 odrębne przetargi na każdą z tras, i tramwaje będą jeździły tak jak teraz Pesy. Przynajmniej ja tak zrozumiałem te plany.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 27 maja 2008, 14:00

Nie to będzie jeden wielki przetarg na 155 tramwajów. Co prawda remonty w/w odcinków będą dofinansowane przez UE i zakup taboru również, ale TW będą musiały kupić odpowiednią ilość tramwajów niskopodłogowych i nikogo w ZPORR nie będzie interesowało czy poprzez jeden przetarg, czy poprzez 3. Ogłoszenie jednego dużego przetargu będzie zdecydowanie korzystniejsze dla TW pod względem ceny tramwajów.

Awatar użytkownika
Tymesz
Zbanowany

Post autor: Tymesz » 27 maja 2008, 14:52

Witam.
Kozik pisze:Nie to będzie jeden wielki przetarg na 155 tramwajów. Co prawda remonty w/w odcinków będą dofinansowane przez UE i zakup taboru również, ale TW będą musiały kupić odpowiednią ilość tramwajów niskopodłogowych i nikogo w ZPORR nie będzie interesowało czy poprzez jeden przetarg, czy poprzez 3. Ogłoszenie jednego dużego przetargu będzie zdecydowanie korzystniejsze dla TW pod względem ceny tramwajów.
Teraz jak jest podpisana umowa wieloletnia z ZTM'em, to TW może zaciągnąć kredyt na w/w inwestycje. Wiadomo że kredyt nie pokryje całej inwestycji.
Memento mori

120503141125010703240322100835281205031411251309040905112611040811

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 maja 2008, 17:53

Bastian pisze:Jaki jest harmonogram czasowy tego przetargu?
hmm w umowie weloletniej było chyba rozpisane na lata, jest na tramwarze.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 28 maja 2008, 2:43

Przegubowiec umieścił artykuł, według którego umowa wieloletnia nie została jeszcze podpisana, ze powodu nie wyrobienia się prawników z jej sporządzeniem. W związku z tym termin ogłoszenia przetargu na 155 tramwajów i na 250-300 wagonów metra troszkę zostanie przesunięty do przodu.
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
Koszałek

Post autor: Koszałek » 28 maja 2008, 13:25

Obrazek napisało:
Rekordowe przetargi na wagony wstrzymane
kmaj 27-05-2008, ostatnia aktualizacja 28-05-2008 09:43

Warszawa potrzebuje 155 tramwajów i 300 wagonów metra. Przetargi nie zostały jednak ogłoszone, bo miejscy prawnicy spóźniają się z przygotowaniem umów.

Pod względem efektywności transportu miejskiego Warszawa znajduje się dopiero na 24. miejscu wśród stolic europejskich – podała wczoraj Krajowa Izba Gospodarcza.

Jak to zmienić? Szefowie miejskich spółek przedstawili plany gigantycznych zakupów. Tramwaje Warszawskie do Euro 2012 mają kupić 155 niskopodłogowców. Przewidywany koszt: 1,2 mld zł.

To będzie drugi pod względem wielkości przetarg na tramwaje w Europie – twierdzi wiceprezes Tramwajów Warszawskich Krzysztof Mordziński. – Tylko Berlin kupił więcej: za jednym razem przypomina.

Dlaczego przetarg wciąż nie został ogłoszony? Jak wczoraj usłyszeliśmy, spółka czeka na podpisanie przez miasto obiecanej umowy przewozowej na 20 lat. Bez niej nie dostanie kredytu.

A tej miejscy prawnicy jeszcze nie przygotowali. Odpowiada za to wiceprezydent miasta Jarosław Kochaniak.

Metro Warszawskie ma do Euro 2012 kupić 90 wago-nów do obsługi odcinka między rondem Daszyńskiego i Dworcem Wileńskim. Spółka chce ogłosić od razu przetarg na 250 – 300 wagonów (dla całej drugiej linii). Zakupy pochłoną ok. 1,1 mld zł. Z tą spółką także nie została podpisana umowa wieloletnia.
Kiedy zapadła decyzja co do warunków na jakich będą podpisane umowy wieloletnie z TW i Metrem?

Źródło
- Kochasz mnie?
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 maja 2008, 20:23

Bastian pisze:Jaki jest harmonogram czasowy tego przetargu?
W sensie?

Przetarg będzie jeden.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 lip 2008, 1:31

podpisać wciąż nie mogą...

Obrazek
Warszawa kupi więcej tramwajów
Krzysztof Śmietana 2008-07-23, ostatnia aktualizacja 2008-07-22 22:40

Miasto chce kupić więcej nowoczesnych tramwajów - zamiast 155 aż 186. To będzie jedno z największych zamówień w Europie, które może być warte grubo ponad miliard złotych.

Ratusz wspólnie z Tramwajami Warszawskimi zdecydował się zwiększyć zamówienie o 31 składów, które od 2011 roku mają dowozić mieszkańców z Nowodworów i Tarchomina mostem Północnym do metra. W sumie zakupionych zostanie 186 30-metrowych niskopodłogowych składów wyposażonych w klimatyzację. Przygotowywany od kilku miesięcy przetarg ma być wreszcie ogłoszony w sierpniu. Spółka Tramwaje Warszawskie wciąż jednak czeka, aż ratusz podpisze z nią 20-letnią umowę na przewozy. Umożliwi ona zaciągnięcie kredytów na nowoczesne wagony, na które według wstępnych szacunków trzeba będzie wydać co najmniej 1,2-1,3 mld zł. Być może w części ich zakup zostanie zrefundowany przez Unię Europejską.

Ratusz wciąż jednak ociąga się z podpisaniem umowy z Tramwajami. Parafował ją już wprawdzie Zarząd Transportu Miejskiego, ale muszą ją jeszcze obejrzeć przedstawiciele innych biur, m.in. prawnego czy drogownictwa i komunikacji. Leszek Ruta, szef ZTM, liczy, że umowę uda się podpisać pod koniec lipca. Marcin Ochmański z biura prasowego ratusza jest ostrożniejszy. - Teraz jest sezon urlopowy. Sądzę, że podpisanie dokumentu nastąpi w pierwszej połowie sierpnia - zaznacza.

Przetargiem mocno interesują się producenci krajowi i zagraniczni. Do gry zamierza wrócić m.in. Alstom Konstal z Chorzowa, który zrezygnował ze startu w poprzednich przetargach na wagony dla stolicy. Przytłaczająca większość tramwajów kursujących po Warszawie pochodzi właśnie z tej fabryki. Po przejęciu firmy przez światowy koncern zapowiada ona produkcję nowoczesnych składów. O starcie w przetargu myśli też kanadyjski Bombardier, który kilka lat temu przejął wrocławską fabrykę wagonów Pafawag. O kontrakcie dla Warszawy marzą też w bydgoskich zakładach PESA, która niedawno dostarczyły pierwsze 30-metrowce dla Warszawy. Nad startem w przetargu zastanawia się też znany głównie z produkcji autobusów Solaris. Od pewnego czasu opracowuje prototyp tramwaju, ale nie wiadomo, czy zdąży go doszlifować na czas.

Leszek Ruta przewiduje, że umowa z dostawcą zostanie podpisana pod koniec tego roku. Tramwaje będą dostarczane sukcesywnie w latach 2010-12. Być może ostatnie egzemplarze trafią do Warszawy w pierwszej połowie 2013 r. - Zastąpią one najstarsze wagony typu 13N z lat 60. i 105 z lat 70. - zapowiada Krzysztof Karos, prezes Tramwajów Warszawskich.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lip 2008, 10:06

Pewnie, że nie mogą, bo by się okazało, że inne spółki nie są tak do przetargu przygotowane jak TW ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 lip 2008, 13:40

Sądzę, że mogę napisać, że wg. moich źródeł w tzw. mieście SIWZ na wagony jest już uzgodniony i gotowy do ogłoszenia przetargu.

Filimer
Kontakt:

Post autor: Filimer » 29 lip 2008, 22:22

Oby w końcu wystartowali z tym przetargiem, bo co poniektórzy niecierpliwi zaczną msze w intencji nowych tramków zamawiać :twisted:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 lip 2008, 22:23

W Krakowie za to słyszałem, że przetag będzie chudziuuutki... :-$

A do ogłoszenia przetargu trzeba mieć chociaż potencjalną kaskę. Czyli, w żołnierskim skrócie, umowę wieloletnią (taką, na którą da się dostać pieniądze w banku) oraz zgodę zgromadzenia wspólników (tu raczej powinna być zgoda, skoro właściciel to Miasto, a w sprawach ważnych nawet się Miasto spręża w ciągu tygodnia - dwóch z tą zgodą). I tyle w tym temacie.

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 30 lip 2008, 2:40

To umowa wieloletnia jest jeszcze nie podpisana? Myślałem, że już jest? Jak wygląda sprawa Inżynierze Glonojadzie?
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 lip 2008, 8:06

Jest parafowana przez ZTM i TW. Ale podpisać musi Pani Prezydent.

ODPOWIEDZ