Odebrałem prawko kat. D, chcę pracować, gdzie iść?

Moderatorzy: JacekM, Dantte

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 09 wrz 2008, 15:36

silmek pisze:A czy to gdzieś jest napisane skąd zaczynam: czy z zajezdni, czy z miasta?
Wytłumaczylibyście mi jeszcze te poszczególne oznaczenie z tego grafiku?
50 -
R-7 - oznaczenie zajezdni (to już wiem:))
CPN4 - (mam rozumieć, ze sie tankuję przy przy 4 :) hehhe)
6/503 -
(9.67) -
WG -
REZ B -
WN -
REZ A -
Dodatki to się zaczyna z zajezdni tzn. bierze wóz i nim zjeżdża.
Odnośnie całek. Jak masz zmianę A, to wyjeżdżasz wozem, zmiennik tam zmienia Ciebie o której a Ty jedziesz do domu. W zmianie B, to Ty zmieniasz zmiennika na mieście i Ty po skończeniu pracy na danej linii zjeżdżasz autobusem na zakład.

- REZ A - rezerwa, czyli przychodzisz do pracy na zakład i czekasz, jak dyspozytor coś Ci da. Czyli np. wyjeżdżasz na linię jakimś wozem bo poprzedni się spaprał. Zmiana ranna czyli A (ok.4:00-ok.14:00)

- REZ B - to samo tylko, że zmiana popołudniowa (ok. 14:00-ok.24:00)

6/503 - tutaj akurat numer brygady (kolejnościowy na linii) i numer linii na której będziesz jeździł. Numer brygady to taka karteczka z przodu w lewym dolnym rogu patrząc z ulicy.

50 - tutaj akurat numer służbowy, Ty będziesz miał inny np. 787

9.87 - czas pracy w danym dniu.

WG - dzień wolny.

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 09 wrz 2008, 15:42

silmek pisze:Gdzieś czytałem na tym forum, że przy podpisywaniu umowy to trzeba się określić jak się chce jeździć, tzn. czy całodziennie, czy rano, czy wieczorem, czy w weekend, jak to z tym jest?
Najwięcej zarobisz na dodatkach, bo za przerwę między nimi płacona jest połowa stawki. Ale trzeba przychodzić do pracy dwa razy dziennie. Poza tym na dodatkach zazwyczaj jeżdżą Ikarusy. No i nie we wszystkich oddziałach są miejsca dla dodatkowiczów.
silmek pisze:Wogóle to jeździ się tylko jednym pojazdem, czy jest jakaś rotacja?
Raczej jednym, chyba że np. zgłosisz jakiś problem (tzw. "zamówienie wyprzedzające") i kierowca rezerwowy przyprowadzi Ci inny wóz.
silmek pisze:A czy to gdzieś jest napisane skąd zaczynam: czy z zajezdni, czy z miasta?
Na dodatkach i maratonach z reguły kierowca zaczyna i kończy w zajezdni. Co do brygad całodziennych - miejsca zmian podane są w wykazie na dyspozytorni.
silmek pisze:50
Numer służbowy.
silmek pisze:R-7
Oddział.
silmek pisze:CPN4
Oznaczenie systemu pracy. W tym przypadku skrót należy chyba rozszyfrować następująco: całodzienne, przeguby, niskopodłogowe. Ale z tego co wiem, kombinacje te zależą od konkretnego oddziału. A na końcu nic nieznaczący numerek.
silmek pisze:6/503
Szósta brygada linii 503.
silmek pisze:(9.67)
Czas pracy w systemie dziesiętnym.
silmek pisze:WG
silmek pisze:WN
Wolne. :D
silmek pisze:REZ A
silmek pisze:REZ B
Dzień wcześniej musisz sprawdzić wyprawkę, w której będzie podana linia, na którą zostałeś przydzielony. Możesz też dostać dyżur. Literki A i B oznaczają zmianę (rano lub po południu).
solaris8315 pisze:- REZ A - rezerwa, czyli przychodzisz do pracy na zakład i czekasz, jak dyspozytor coś Ci da.
Ale wcześniej (najlepiej poprzedniego dnia) trzeba koniecznie sprawdzić wyprawkę. :idea:

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 09 wrz 2008, 18:08

W MZA za przeguba dopłacają jakieś 40gr za godzine... i jak narazie MZA płaci najwięcej jak się nie mylę... O-)
Ja bym polecał MZA :P 8-(
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Bierut

Post autor: Bierut » 09 wrz 2008, 18:52

Ja niedawno zaczynałem. Jeżdżę narazie na 1/4 etatu w MZA na Woronicza.
A wiec tak mając tylko kat D. potrzebujesz jescze uzyskać:
Kurs na przewóz osób - 750 zł.
Badania psychotechniczne - 90 zł.
W MZA kurs na autobusy przegubowe - 300-1000 zł. W zależności od godzin.

Jeśli chodzi o zarobki to:
Podaję brutto: Na początek 12,50 zł /godzinę + 50 gr za przeguby + 20 % za godziny nocne (22.00-6.00). I jeszcze stały dodatek za każdy dzień w pracy(max. bodajże 700 zł brutto za pełny etat). Po 3 miesiącach możesz wnioskować o podwyżkę stawki bazowej z 12.50 do 13.40 zł.

Na początku z moich obliczeń na rękę wychodzi około 13 zł/ godzinę.

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 09 wrz 2008, 18:57

Bierut pisze:I jeszcze stały dodatek za każdy dzień w pracy(max. bodajże 700 zł brutto za pełny etat).
755. ;) W obecnym miesiącu dodatek wynosi 35 zł za dzień efektywnej pracy. W następnych miesiącach stawka wyniesie: 33 zł, 42 zł, 36 zł.

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 09 wrz 2008, 20:07

Jamnik pisze:A na końcu nic nieznaczący numerek.
A i tu się mylisz Adamie ;-) Numerek ten oznacza układ dni wolnych i tych w jakie pracujesz w perspektywie całego miesiąca, np. układ wszystkich weekendów wolnych, albo co drugi weekend wolny. I oczywiście wszystko tyczy się to tego, jakim wozem jeździ dany kierowca i pod niego ma układany grafik (vide : CPN). A tak odbiegając od tematu to grafik Fredka (numer taborowy wozu 8173) nie jest grafikiem stricte na SU18(i dlatego zapewne ma tyle brygad solowych na 122 i 136) (-X Wozy niskopodłogowe megapojemne mają oznaczenie CPM :P

silmek

Post autor: silmek » 09 wrz 2008, 20:56

Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Bierut pisze:A wiec tak mając tylko kat D. potrzebujesz jescze uzyskać:
Kurs na przewóz osób - 750 zł.
Badania psychotechniczne - 90 zł.
W MZA kurs na autobusy przegubowe - 300-1000 zł. W zależności od godzin.
Na szczęście kurs na przewóz osób i badania już mam, tylko te przeguby mi zostały.
Jeszcze co do grafiku, to ustalają go jakoś logicznie, czy robią problemy, jeżeli chce się jakieś dni wolne (chodzi głównie o weekendy)
Myśle, że zdęcyduję sie na MZA, jeszcze tylko się upewnię co do wyboru i w tym tygodniu idę załatwiać co potrzeba.
Tak więc co pierw zrobić? Iść do kadr, czy na Stalową zrobić te przeguby?

Jeszcze co do tych brygad np 6/503 Szósta brygada linii 503. Czyli co jest sześć kierowców na tej lini?

Walas

Post autor: Walas » 09 wrz 2008, 21:04

Na tym 6/503 nie ma sześciu kierowców.Jest dwóch.Ta 6 to jest tzw.brygada,czyli to co widzisz w za szybą autobusu w rogu.O coś takiego:
Obrazek
Tu jest 3/120 i ta liczba 3 co jest za tą szybą to jest właśnie tzw.brygada tyle,że na tym 6/503 jest 6 za szybą.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 wrz 2008, 21:04

Dużo więcej. Na 503 jest coś koło 14 brygad. A i tak bywa tego więcej, na 189 jest tego 24 sztuki, 517 coś podobnie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 09 wrz 2008, 21:12

Małpa, dzięki za reklamę...

silmek

Post autor: silmek » 09 wrz 2008, 21:12

A powiedzmy jak jest zmiana i wsiada kolejny kierowca na popołudnie to należy do tej samej brygady?

a tak wogóle po co te oznaczenia brygad? Przecież i tak wiadomo kto kiedy i jakim wozem jeździ chyba. Ja dostane swój numer, autobus też ma swój... hmmm

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 09 wrz 2008, 21:16

Na grafiku dostaniesz tylko brygadę np: 1/718. I dzięki temu wiesz, że jak podejdzie taki autobus na przystanek to masz zmienić kierowcę. A autobus to może być dowolny (byle zgodny z planem brygadowym).
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 09 wrz 2008, 21:18

www.przegubowiec.com pisze:brygada - najprościej ujmując: pojazd + kierowca; pojazd oznakowany zestawem dekoracji i numerem brygady, obsługujący linię według ustalonego rozkładu jazdy; w zależności od cyklu pracy kierowcy brygady dzielą się na jedno-, dwu- a nawet trzyzmianowe; w zależności od czasu kursowania brygady dzielą się na:
- całodzienne (tzw. całki) - kursujące przez cały dzień od 5 do 23, oznaczone pojedynczymi liczbami od 1 wzwyż;
- dodatki - kursujące w godzinach szczytu porannego (A) lub popołudniowego (B), a najczęściej w obydwu, oznaczone cyfrą poprzedzoną zerem (np. 06, 030 itp.); dodatek jest obsługiwany przez jednego kierowcę, przy czym ten sam kierowca nie musi jeździć rano i po południu na tej samej linii;
- maratony - kursujące w godzinach 7-15 pozwalają zwiększyć częstotliwość w międzyszczycie, oznaczone numerem z zakresu dodatków poprzedzonym zamiast zerem literką M; kilka linii posiada także maratony w rozkładzie świątecznym;
- BWL czyli brygady wieloliniowe, kursujące jednego dnia na dwóch liniach, oznaczone numeracją powyżej 51 (np. 63, 059 itp.).
W zależności od rodzaju pojazdu przewidzianego dla danego zadania brygady dzielą się na: pojedyncze, przegubowe, pojedyncze niskopodłogowe i przegubowe niskopodłogowe; planową kombinację poszczególnych typów brygad dla danej linii i danego zakładu określa maksimum;
Brygada jest ta sama.
Może i wiadomo na linii z jedną brygadą a jak jest tych brygad 20 to do której należy wsiąść żaby się zmienić?

[ Dodano: Wto 09 Wrz, 2008 21:20 ]
Frencher pisze:A autobus to może być dowolny (byle zgodny z planem brygadowym).
Dokładnie. Możesz jednego dnia na tą samą brygadę wyjechać np. Manem #3321 a drugiego Ikarusem 5334.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

silmek

Post autor: silmek » 09 wrz 2008, 21:22

Acha ok, juz kapuje, dzieki.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 09 wrz 2008, 21:23

silmek pisze:Na szczęście kurs na przewóz osób i badania już mam, tylko te przeguby mi zostały.
Jaki kurs na przeguby, o czym Ty piszesz?
Skoro robiłeś kurs w ITSie , to powinienes smigac na przegubowym Manie, Ja np:nie smigałem, bo był zepsuty kilka miesiecy, mimo to, posówam na przegubach bez bólu i nikt się mnie nie pytał o jakikolwiek kurs. Zapytali czy chcę pojezdzic przegubem i pojechalem :D

Zablokowany