Wszystkich ĹwiÄtych - poĹÄ czenie z Cmentarzem PoĹudniowym.
Moderator: Wiliam
rokrocznie Zarząd tzw Transportu Miejskiego (a kiedyś jego poprzednik MZK) organizuje komunikację autobusową z trzech głównych punktów Warszawy (Wiatraczna, Centum i pl.Narutowicza) do cmentarzy warszawskich (początkowo Bródno i Powązki, z czasem Wólka Węglowa i Palmiry).
komunikacja cmentarna odbywa się w postaci kursów nierozkładowych ponieważ polega na odprawianiu autobusów przez pracowników nadzoru ruchu firm komunikacyjnych w sposób subiektywny na podstawie napełnienia pasażerami pojazdów.
nekropolia w Antoninowie rozrasta się w dynamicznym tempie i dlatego myślę, że istnieje potrzeba szybkiego i bezpośredniego przewozu z Warszawy do Cmentarza Południowego.
dowcipni zauważą, że od kilku lat ZTM stosuje w okresie Wszystkich Świętych wzmocnienie linii 707 i 727, które biorą początek
w Warszawie : jedna na Okęciu, druga na M-Wilanowska. są to linie zwykłe podmiejskie (strefowe) o podwyższonej taryfie opłat, dla których obowiazują wszystkie napotkane przystanki (jazda jest długa i męcząca).
dlatego uważam, że od 2008 roku (jest jeszcze czas na podjęcie szybkiej decyzji) powinny istnieć przynajmniej dwa szybkie bezpośrednie połączenia z omawianym cmentarzem z regularnym rozkładem jazdy o częstotliwości kursowania np. co 40 minut.
propozycję swoją poddaję pod rozwagę zarówno fanom komunikacji jak też ZTM-owcom licznie występującym na niniejszym forum.
na początek moja wizja w ogólnym zarysie to dwie linie do cmentarza w Antoninowie (mniejsza o oznaczenie linii).
1.CENTRUM (Królewska?) - al.Jerozolimskie - pl.Zawiszy - PL.NARUTOWICZA - Grójecka - al.Krakowska - Okęcie - Raszyn - Janki - Sękocin - Łazy - Wygoda - Stefanowo - ANTONINÓW.
2. WIATRACZNA - Gocław - trasa Siekierkowska - Stegny - Ursynów - Puławska - Mysiadło - Iwiczna - Lesznowola - Wilcza Góra - ANTONINÓW.
.
komunikacja cmentarna odbywa się w postaci kursów nierozkładowych ponieważ polega na odprawianiu autobusów przez pracowników nadzoru ruchu firm komunikacyjnych w sposób subiektywny na podstawie napełnienia pasażerami pojazdów.
nekropolia w Antoninowie rozrasta się w dynamicznym tempie i dlatego myślę, że istnieje potrzeba szybkiego i bezpośredniego przewozu z Warszawy do Cmentarza Południowego.
dowcipni zauważą, że od kilku lat ZTM stosuje w okresie Wszystkich Świętych wzmocnienie linii 707 i 727, które biorą początek
w Warszawie : jedna na Okęciu, druga na M-Wilanowska. są to linie zwykłe podmiejskie (strefowe) o podwyższonej taryfie opłat, dla których obowiazują wszystkie napotkane przystanki (jazda jest długa i męcząca).
dlatego uważam, że od 2008 roku (jest jeszcze czas na podjęcie szybkiej decyzji) powinny istnieć przynajmniej dwa szybkie bezpośrednie połączenia z omawianym cmentarzem z regularnym rozkładem jazdy o częstotliwości kursowania np. co 40 minut.
propozycję swoją poddaję pod rozwagę zarówno fanom komunikacji jak też ZTM-owcom licznie występującym na niniejszym forum.
na początek moja wizja w ogólnym zarysie to dwie linie do cmentarza w Antoninowie (mniejsza o oznaczenie linii).
1.CENTRUM (Królewska?) - al.Jerozolimskie - pl.Zawiszy - PL.NARUTOWICZA - Grójecka - al.Krakowska - Okęcie - Raszyn - Janki - Sękocin - Łazy - Wygoda - Stefanowo - ANTONINÓW.
2. WIATRACZNA - Gocław - trasa Siekierkowska - Stegny - Ursynów - Puławska - Mysiadło - Iwiczna - Lesznowola - Wilcza Góra - ANTONINÓW.
.
-
michael112
Trudno powiedzieć czy odpowiada czy nie. To jedyny cmentarz gdzie są chowani Warszawiacy, na którym ilość grobów wzrasta bardzo dynamicznie. Stan sprzed roku ma się nijak do stanu obecnego. Przydałaby się jakaś linia cmentarna. Chociaż uważam, że jedna , z Królewskiej, spokojnie wystarczy. Korzystając tylko z 7xx trudno jednego dnia odwiedzić bliskich i na Cm. Południowym i na innych nekropoliachTm pisze:Dotychczasowa komunikacja odpowiada zapotrzebowaniu.
Jakkolwiek rzeczywiście komunikacja cmentarna jest ograniczona do terenów na północ od trasy WZ.
@tadeo:
policz min 20 min do okęcia z królewskiej i następne 30 do Antoninowa.
@BJ.2052:
Wg mnie szybsza byłaby trasa od Laminy przez Nową, Słoneczną i dalej jak 707
Cmentarz się rozrasta, niestety, ale jak jeździłem 2 lata temu 1.11 zasilając 707 to mimo zatrzymywania się normalnie na przystankach przewiozłem (tak było nudno że aż liczyłem) w sumie 35 osób. Z tej ogromnej liczby pasażerów nikt nie jechał na sam cmentarz (od Lesznowoli jeździłem sam).
Ku mojej uciesze na parkingu przy cmentarzu stał NR ZTM przez całe moje 3 kółka...
policz min 20 min do okęcia z królewskiej i następne 30 do Antoninowa.
@BJ.2052:
Wg mnie szybsza byłaby trasa od Laminy przez Nową, Słoneczną i dalej jak 707
Cmentarz się rozrasta, niestety, ale jak jeździłem 2 lata temu 1.11 zasilając 707 to mimo zatrzymywania się normalnie na przystankach przewiozłem (tak było nudno że aż liczyłem) w sumie 35 osób. Z tej ogromnej liczby pasażerów nikt nie jechał na sam cmentarz (od Lesznowoli jeździłem sam).
Ku mojej uciesze na parkingu przy cmentarzu stał NR ZTM przez całe moje 3 kółka...
Kolega Tadeo słusznie zauważył, że komunikacja cmentarna organizowana jest głównie z trzech miejsc: Wiatraczna, Centrum, pl. Narutowicza. Proponowane dwie linie zahaczają o wszystkie te miejsca i nie ma w tym nic dziwnego. Bardzo dobry projekt.Paweł D. pisze:Wyciągnięcie tej linii na Wiatraczną wynika z miejsca zamieszkania pomysłodawcy?
-
Dęboszczak
Raczej bez sensu. Z Centrum do Wilanowskiej jest metro a na Okęcie tramwaj. Wystarczy.Jamnik pisze:Kolega Tadeo słusznie zauważył, że komunikacja cmentarna organizowana jest głównie z trzech miejsc: Wiatraczna, Centrum, pl. Narutowicza. Proponowane dwie linie zahaczają o wszystkie te miejsca i nie ma w tym nic dziwnego. Bardzo dobry projekt.Paweł D. pisze:Wyciągnięcie tej linii na Wiatraczną wynika z miejsca zamieszkania pomysłodawcy?
DokładnieDęboszczak pisze:Raczej bez sensu. Z Centrum do Wilanowskiej jest metro a na Okęcie tramwaj. Wystarczy.Jamnik pisze:Kolega Tadeo słusznie zauważył, że komunikacja cmentarna organizowana jest głównie z trzech miejsc: Wiatraczna, Centrum, pl. Narutowicza. Proponowane dwie linie zahaczają o wszystkie te miejsca i nie ma w tym nic dziwnego. Bardzo dobry projekt.
[ Dodano: Sro 01 Paź, 2008 22:33 ]
Widać, nie masz różowego pojęcia(nie mówiąc o zielonym) o wykorzystywaniu 707 i 727 w czasie święta Listopadowego i kilka dni przed nimBJ.2052 pisze:727 co 30 min., 707 co 60 min., CXX z MW co 20 min. trasą 727. Przystanki: MW, Lotników, Poleczki, Sójki, Karczunkowska, Mysiadło, Lamina, Szkolna, Zalesie, Wszystkie NŻ oprócz Poleczki i Lotników.
I już.