Nazwy stacji metra

Moderator: JacekM

Andrzej

Post autor: Andrzej » 30 paź 2008, 22:20

slav pisze:a ja uważam, że by się stało. w sytuacji, kiedy 40% osób przebywających w Warszawie to przyjezdni trzeba przypominać nazwy poszczególnych części miasta właśnie jak Wierzbno, Służew czy Stokłosy. Pewnie też często spotykacie się z sytuacją, że ludzie nie wiedzą gdzie jest Młynów a gdzie Koło gdzie Gocławek a gdzie Saska Kępa... A to historia miasta
Przystanki autobusów w pierwszej kolejności powinny posiadać nazwę od osiedla, potem od ważnego miejsca w danej okolicy (jesli takie jest), a dopiero na końcu od nazwy najbliższej poprzecznej ulicy. To przywróci świadomość..

A co do zmiany nazwa Pole Mokotowskie na Szkoła Główna Handlowa - jestem za. Ma PW, będzie miało pewnie UW, więc niech ma też SGH, ważna jest konsekwencja w nazywaniu.

Tm

Post autor: Tm » 30 paź 2008, 22:23

Andrzej pisze:Przystanki autobusów w pierwszej kolejności powinny posiadać nazwę od osiedla, potem od ważnego miejsca w danej okolicy (jesli takie jest), a dopiero na końcu od nazwy najbliższej poprzecznej ulicy. To przywróci świadomość..
Jak ktoś chce wiedzieć gdzie jest jakie osiedle to niech spojrzy na mapę. Przystanki powinny być nazywane właśnie od ważnego obiektu lub przecznicy co pozwala na jednoznaczna identyfikację ich położenia. Komunikacja miejska nie jest od wychowywania przyjezdnych.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 paź 2008, 22:25

Największy błąd popełniono moim zdaniem z Arsenałem.

Tylko po co zmieniać coś, co dobrze funkcjonuje? Dobre jest wrogiem lepszego.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

slav

Post autor: slav » 30 paź 2008, 22:28

Tm pisze:Komunikacja miejska nie jest od wychowywania przyjezdnych.
Nikt nie mówi że jest. Ale w przypadku W. przyjezdni to setki tysięcy i może warto ich wychować, żeby uchronić historię miasta od zatarcia.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 paź 2008, 22:35

Jestem zdania, że nazwy metra powinny być przede wszystkim funkcjonalne i odpowiadać przyzwyczajeniom pasażerów. Szkoła Główna Handlowa, pomijając to, że w pełnej nazwie nie zmieści się na tablicach informacyjnych, jest nazwą długą i ingerującą w dotychczasowe przyzwyczajenia pasażerów (a ta nazwa przyjęła się, w przeciwieństwie do Ratusza Arsenału).
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 30 paź 2008, 22:42

Tm pisze:Komunikacja miejska nie jest od wychowywania przyjezdnych.
Żebyś(cie) się nie zdziwił(-li) jaki jest poziom znajomości miasta przez tych urodzonych i wychowanych tutaj...

(ale lepiej wątku nie kontynuować, bo jak zwykle dryfuje w kierunku tego jak Ci obrzydliwi przyjezdni są źli :/)

Natomiast również zgadzam się z Tobą, TM'ie, że przystanki powinny być nazywane od ulic, ewentualnie od bliskich, znanych obiektów, a nie od osiedli, czy dzielnic.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 31 paź 2008, 0:39

geograf pisze:Natomiast również zgadzam się z Tobą, TM'ie, że przystanki powinny być nazywane od ulic, ewentualnie od bliskich, znanych obiektów, a nie od osiedli, czy dzielnic.
:arrow: Dodałbym: z wyjątkiem zespołów pełniących rolę pętli.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 31 paź 2008, 9:06

A mnie nigdy nazwa 'Politechnika' nie wydała się trafną. Właściwszą nazwą byłaby 'Nowowiejska' (trzeba by niestety przemianować ZP Nowowiejska). Równie dobrze mógłby być 'pl. Zbawiciela', albo wręcz 'pl. Konstytucji', do którego jest chyba bliżej z :mewa: Politechnika, niż do Politechniki - przy założeniu, że budowa 'prawdziwej' stacji :mewa: Pl. Konstytucji zostaje na zawsze zarzucona.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 31 paź 2008, 13:01

JaBaal pisze:'pl. Zbawiciela', albo wręcz 'pl. Konstytucji', do którego jest chyba bliżej z Politechnika, niż do Politechniki - przy założeniu, że budowa 'prawdziwej' stacji Pl. Konstytucji zostaje na zawsze zarzucona.
Gdzie Zbawiciel i gdzie Konstytucja !
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 31 paź 2008, 14:55

Jedno i drugie bliżej stacji :mewa: niż Politechnika.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 paź 2008, 15:51

JaBaal pisze:Jedno i drugie bliżej stacji :mewa: niż Politechnika.
No chyba żartujesz. Budownictwo Lądowe jest 100 metrów od wyjścia. Elektronika nieco dalej, ale też bliziutko.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Piotrek_2274

Post autor: Piotrek_2274 » 31 paź 2008, 15:55

Ze wszystkich propozycji: pl.Konstytucji, pl.Zbawiciela i Nowowiejska najbardziej trafna jest Waryńskiego.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 31 paź 2008, 18:12

Bastian pisze:No chyba żartujesz. Budownictwo Lądowe jest 100 metrów od wyjścia. Elektronika nieco dalej, ale też bliziutko.
Być może, nie mam powodu, żeby Ci zadawać kłam, jednakże zwykle myśli się o budynku 'głównym'. I to raczej ten budynek dał nazwę stacji :mewa:, a od niego, jak mi się wydaje, jest dalej do :mewa:, niż z Placu Konsytucji.
Mieszkałem w Warszawie do 1999 roku i nie wiem, które to budynki, o których piszesz. Wydaje mi się, że nazwy typu Politechnika, Uniwersytet dotyczą, jakby to napisać, 'central' (rektoratów?), obiektów powszechnie znanych mieszkańcom, nawet nie będącym studentami tych uczelni. W przeciwnym razie pętlę 'Wyścigi' możnaby nazwać 'Uniwersytet' - bo jest tam b. blisko jakiś wydział (ul. Szturmowa?).

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 31 paź 2008, 19:08

Piotrek_2274 pisze:Ze wszystkich propozycji: pl. Konstytucji, pl. Zbawiciela i Nowowiejska najbardziej trafna jest Waryńskiego.
:arrow: Ze wszystkich propozycji (pl. Konstytucji, pl. Zbawiciela, Nowowiejska, Waryńskiego) najbardziej trafna jest Trasa Łazienkowska :P.
Nawet to się ładnie składa: Pole Mokotowskie... Trasa Łazienkowska :).

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 31 paź 2008, 19:55

MZ pisze:
Piotrek_2274 pisze:Ze wszystkich propozycji: pl. Konstytucji, pl. Zbawiciela i Nowowiejska najbardziej trafna jest Waryńskiego.
:arrow: Ze wszystkich propozycji (pl. Konstytucji, pl. Zbawiciela, Nowowiejska, Waryńskiego) najbardziej trafna jest Trasa Łazienkowska :P.
Nawet to się ładnie składa: Pole Mokotowskie... Trasa Łazienkowska :).
Cofnęliście się w czasie do roku 1994, kiedy to z pewnością padła nazwa Politechnika? Extra :D Mogę z wami? :D
Jak dla mnie akurat potrzeby zmiany nie ma. Jakby się zastanawiać, to 13-14 lat temu ;-)
Nazwa Politechnika jest dla mnie akurat słuszna, ale nie oznacza to, że w innych przypadkach też bym nazywał SGH, Uniwersytet etc. Przecież w naszym mieście przez jego historię zarówno budynki, jak i nazwy wszelakie są porozrzucane i owszem, porządki w nazwach są ważne, ale bez przesady- ''analogii'' w Warszawie kompletnej zastosować się nie da.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

ODPOWIEDZ