W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.

Czystość przedmałzeńska

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Czy zachowujesz/ planujesz zachować czystośc przedmałżeńską?

tak
13
23%
nie
29
52%
ta kwestia mnie nie dotyczy
14
25%

Liczba głosów: 56

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 19 kwie 2006, 22:18

Bastian pisze:Człowiek słyszy audycję w RM, kazanie w kościele, a nie "naukę KK". To ostatnie pojęcie to abstrakt.
Nie taki abstrakt jak pokazują ostatnie wypadki. Kazań nikt co prawda nie cenzuruje, ale i księdzu może się oberwac za niebaczne słowa od biskupa. A Radiem Maryja zajął się ostatnio Watykan. Dobitne wskazując co jest "nauką" KK, a co nie.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 19 kwie 2006, 22:19

Poczęcie życia ,które nie jest zaplanowane to po prostu wpadka i już. koniec kropka.
Ja na razie nie planuje mieć dzieci. Wolę sex bez celu prokreacji. Wszytko musi być zaplanowane.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 19 kwie 2006, 22:19

Człowiek słyszy audycję w RM, kazanie w kościele, a nie "naukę KK". To ostatnie pojęcie to abstrakt.
To wszystko mniej lub bardziej odpowiada "nauce KK". Wbrew pozorom to nie żaden abstrakt. Katechizm (ten duzy i jego syntetyczne streszczenie) precyzyjnie określają doktrynę KK.
Bastian pisze:Oj, tu z ciebie wyszedł jakiś "maczo". To nie jest tak, że mężczyzna może "mieć" żonę, kiedy chce, i bynajmniej nie ma to żadnego bezpośredniego związku z antykoncepcją. Innymi słowy - stosowanie antykoncepcji mu tego prawa nie daje.
Może nie wyraziłem się do końca jasno. Chodziło mi o to, ze para stosująca antykoncepcje hormonalną nie ma takich ograniczeń jak para stosująca metody naturalne. Mogą uprawiać seks, kiedy mają ochotę, nie potrzebują ćwiczyć się w okresowej wstrzemięźliwości.

[ Dodano: 2006-04-19, 22:20 ]
Dęboszczak pisze:Poczęcie życia ,które nie jest zaplanowane to po prostu wpadka i już. koniec kropka.
Ja na razie nie planuje mieć dzieci. Wolę sex bez celu prokreacji. Wszytko musi być zaplanowane.
A jak będzie ciąża? Co zrobisz? Myślałeś o tym?

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 19 kwie 2006, 22:20

Colony nie bądź naiwny. Nic Watykan nie zrobi poza wyciszeniem sprawy. Gdy idzie o szmal to Watykan po cichu wspiera rydzyka.

[ Dodano: 2006-04-19, 22:22 ]
Przepraszam wpadka to nie ciąża? A jesli mi się trafi to zagadanienie na inny równie ciekawy temat.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 19 kwie 2006, 22:25

Dęboszczak pisze:Colony nie bądź naiwny. Nic Watykan nie zrobi poza wyciszeniem sprawy. Gdy idzie o szmal to Watykan po cichu wspiera rydzyka.
Chyba sam nie wierzysz w to, co piszesz. Czy podjęcie przewidzianych prawem kanonicznym działań w celu zdyscyplinowania Radia Maryja to wg Ciebie gra pod publiczkę? Zresztą poczekajmy i za kilka miesięcy zobaczymy, czy problem zostanie rozwiązany czy nie.
Pzrepraszam wpadka to nie ciąża? A jesli mi się trafi to zagadanienie na inny równie ciekawy temat.
O co Ci chodzi? Pytałem, co zrobisz jak "wpadniesz"? Myślałeś o tym? Są trzy alternatywy: szybki ślub z niekoniecznie własciwa osobą(chyba, że jesteś/będziesz już żonaty), posiadanie nieślubnego dziecka, zabicie go poprzez wyskrobanie z łona matki. OStatnia najgorsza, bo już sie tego czynu nie naprawi ani nie cofnie. A wychować się w trudnych warunkach mozna i żyć szczęsliwie czy chocby jako tako też. Dokonanie aborcji to podeptanie życia człowieka i tego wszystkiego, co on mógł przeżyć i osiągnąć, i dać tez innym.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 kwie 2006, 22:25

Rydzyka ponoć przy tworzeniu RM wspierał ktoś z ekipy rzadzącej obozem w Oświęcimiu w czasie II wojny.

Co do nauki Kościoła katolickiego. Mozemy mówic, ze złe jest to, że KK narzuca nam swoją ideologię. Ale dzięki temu unikamy wielu rzeczy. Zobaczcie sami: w Islamie nie ma dokładnej interpretacji koranu co prowadzi do wielu ataków terrorystycznych na ten przykład.

Nie popieram tego, że koscioół np. narzuca nam, ze tylko 4 ewangelie są słuszne. Po tylu latach ciezko dojśc prawdy. Złe jest to, że kosciół boi się ukazac inne oblicza hisotri. Nie potrzebnie. Jezeli chce miec czyste sumienie to powinien pokazac ludziom wszystko co może, a nie tylko to co jest mu na rękę. To jest moja opinia i mam nadzieje, ze zostanie uszanowana.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 19 kwie 2006, 22:27

Z przyjemnością poczekam.
A co do sytuacji "wpadki". W grę wchodzą wszystkie 3 warianty. Żaden z nich nie będzie dla mnie ujmą.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 kwie 2006, 22:29

Jarek pisze:Są trzy alternatywy
Plus czwarta - ślub z właściwą osobą. Nie wiem, czemu zakładasz, że seks przedślubny uprawia się tylko z byle kim.
Jarek pisze:posiadanie nieślubnego dziecka
Dziecku bardziej potrzebni są rodzice, niż ich obrączki.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Tm

Post autor: Tm » 19 kwie 2006, 22:32

Zrobiłem sobie mały urlop od tematów światopoglądowych, ale już wracam :grin:
R-11 Kleszczowa pisze:Złe jest to, że kosciół boi się ukazac inne oblicza hisotri.

o jakich tajemnicach piszesz?
Dęboszczak pisze:A co do sytuacji "wpadki". W grę wchodzą wszystkie 3 warianty. Żaden z nich nie będzie dla mnie ujmą.
przykre, myślę, że jakby kobieta sie o tym dowiedziała, nie zgodziłaby sie na żadną znajomość

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 kwie 2006, 22:32

Bastian pisze:
Jarek pisze:posiadanie nieślubnego dziecka
=D> =D> =D>

Straszne jest patrzenie na cierpienie dzieciaków w Domach Dziecka. A juz najbardziej boli w takich wypadkach, że np. dzienna stawka żywenionowa w najnowocześnijeszym wiezieniu w Polsce wynosi ok. 7PLN na więznia, a w Domu Dziecka pod Szczecinem, gdzie pracuje moja Ciotka stawka ta wynosi ok. 3 PLN na dzień #-o :-s
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 19 kwie 2006, 22:33

R-11 Kleszczowa pisze:Co do nauki Kościoła katolickiego. Mozemy mówic, ze złe jest to, że KK narzuca nam swoją ideologię. Ale dzięki temu unikamy wielu rzeczy. Zobaczcie sami: w Islamie nie ma dokładnej interpretacji koranu co prowadzi do wielu ataków terrorystycznych na ten przykład.
Rzecz w tym, że nie narzuca. Każdy z nas jest zupełnie wolny. Może nawet porzucić kościół, kazac spalić swój akt chrztu przechowywany w archiwach parafii, zapisać się do SLD albo do masonów i nikt go za to nie zabije ani nie będzie represjonował. Geje i lesbijki tez jakoś żyją i nikt ich nie morduje. Pełna wolność.
R-11 Kleszczowa pisze:Nie popieram tego, że koscioół np. narzuca nam, ze tylko 4 ewangelie są słuszne. Po tylu latach ciezko dojśc prawdy.
Dlaczego? Zachowało się wiele dokumentów z poczatków istnienia kościoła, także z czasów, gdy kształtował się kanon ksiąb biblijnych. Można dociekać prawdy, zresztą są ludzie, którzy się tym naukowo zajmują. Przykładowo odkrycia archeologiczne (np. zwoje z Qumran) ciągle wnoszą nową wiedzę.
R-11 Kleszczowa pisze: Złe jest to, że kosciół boi się ukazac inne oblicza hisotri. Nie potrzebnie. Jezeli chce miec czyste sumienie to powinien pokazac ludziom wszystko co może, a nie tylko to co jest mu na rękę. To jest moja opinia i mam nadzieje, ze zostanie uszanowana.
Chyba faktycznie przez wieki wielu ludzi bało sie prawdy. Jan Paweł II umiał prosić o wybaczenie za grzechy kościoła. Chyba w tej materii jest nieźle a idzie jeszcze ku lepszemu.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 kwie 2006, 22:34

Tm pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Złe jest to, że kosciół boi się ukazac inne oblicza hisotri.

o jakich tajemnicach piszesz

Chodzi mi np. o apokryfy. Zawarte są w nich przerózne hisotrie zwiazane z życiem Chrystusa, których kosciół nie uznał, gdyz są sprzeczne z jego załozeniami.
Albert Camus-"Dżuma"

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 19 kwie 2006, 22:35

TM: ????
1) Szybki słub z jakąs przygodną osobą. Co w tym strasznego?
2) Nieślubne dziecko, rzeczywiście baaardzo straszne, jak tak można, nie?
3) Zabieg aborcji Schodzimy z tematu co prawda.. Pragnę dodać że dla mnie aborcja jest normalnym zabiegiem pozbycia się paru komórek. Oczywiście można dokonać tego zabiegu bo się nie chce mieć dziecka lub gdy zagraża to zdrowiu dziecka bądź matki. Jest to zupełnie normalne w normalnym kraju. A jak kobieta tego pragnie to co? (jej ciało) Nie bądź śmieszny.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 kwie 2006, 22:36

Jarek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Co do nauki Kościoła katolickiego. Mozemy mówic, ze złe jest to, że KK narzuca nam swoją ideologię. Ale dzięki temu unikamy wielu rzeczy. Zobaczcie sami: w Islamie nie ma dokładnej interpretacji koranu co prowadzi do wielu ataków terrorystycznych na ten przykład.
Rzecz w tym, że nie narzuca. Każdy z nas jest zupełnie wolny. Może nawet porzucić kościół, kazac spalić swój akt chrztu przechowywany w archiwach parafii, zapisać się do SLD albo do masonów i nikt go za to nie zabije ani nie będzie represjonował. Geje i lesbijki tez jakoś żyją i nikt ich nie morduje. Pełna wolność.
Chyba mnie nie zrozumiałes. Chodzi mi o to, że kosciół narzuca "lesbijki są złe". Chodzi mi bardziej o rozumienie treści biblijnych.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 19 kwie 2006, 22:36

Jarek pisze:Plus czwarta - ślub z właściwą osobą. Nie wiem, czemu zakładasz, że seks przedślubny uprawia się tylko z byle kim.
Może być i tak. Napisałem, że "niekoniecznie" z właściwą. Nie zakładałem, że sie uprawia z byle kim. Ale w wielu przypadkach tak bywa.
Dziecku potrzebni sa kochajacy się rodzice. Ojciec i matka. I nie dwoje osobnych ludzi, ale kochające się małżeństwo.

ODPOWIEDZ