Nie taki abstrakt jak pokazują ostatnie wypadki. Kazań nikt co prawda nie cenzuruje, ale i księdzu może się oberwac za niebaczne słowa od biskupa. A Radiem Maryja zajął się ostatnio Watykan. Dobitne wskazując co jest "nauką" KK, a co nie.Bastian pisze:Człowiek słyszy audycję w RM, kazanie w kościele, a nie "naukę KK". To ostatnie pojęcie to abstrakt.
W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.
CzystoĹÄ przedmaĹzeĹska
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Colony
- Kontakt:
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
-
Dęboszczak
To wszystko mniej lub bardziej odpowiada "nauce KK". Wbrew pozorom to nie żaden abstrakt. Katechizm (ten duzy i jego syntetyczne streszczenie) precyzyjnie określają doktrynę KK.Człowiek słyszy audycję w RM, kazanie w kościele, a nie "naukę KK". To ostatnie pojęcie to abstrakt.
Może nie wyraziłem się do końca jasno. Chodziło mi o to, ze para stosująca antykoncepcje hormonalną nie ma takich ograniczeń jak para stosująca metody naturalne. Mogą uprawiać seks, kiedy mają ochotę, nie potrzebują ćwiczyć się w okresowej wstrzemięźliwości.Bastian pisze:Oj, tu z ciebie wyszedł jakiś "maczo". To nie jest tak, że mężczyzna może "mieć" żonę, kiedy chce, i bynajmniej nie ma to żadnego bezpośredniego związku z antykoncepcją. Innymi słowy - stosowanie antykoncepcji mu tego prawa nie daje.
[ Dodano: 2006-04-19, 22:20 ]
A jak będzie ciąża? Co zrobisz? Myślałeś o tym?Dęboszczak pisze:Poczęcie życia ,które nie jest zaplanowane to po prostu wpadka i już. koniec kropka.
Ja na razie nie planuje mieć dzieci. Wolę sex bez celu prokreacji. Wszytko musi być zaplanowane.
-
Dęboszczak
Chyba sam nie wierzysz w to, co piszesz. Czy podjęcie przewidzianych prawem kanonicznym działań w celu zdyscyplinowania Radia Maryja to wg Ciebie gra pod publiczkę? Zresztą poczekajmy i za kilka miesięcy zobaczymy, czy problem zostanie rozwiązany czy nie.Dęboszczak pisze:Colony nie bądź naiwny. Nic Watykan nie zrobi poza wyciszeniem sprawy. Gdy idzie o szmal to Watykan po cichu wspiera rydzyka.
O co Ci chodzi? Pytałem, co zrobisz jak "wpadniesz"? Myślałeś o tym? Są trzy alternatywy: szybki ślub z niekoniecznie własciwa osobą(chyba, że jesteś/będziesz już żonaty), posiadanie nieślubnego dziecka, zabicie go poprzez wyskrobanie z łona matki. OStatnia najgorsza, bo już sie tego czynu nie naprawi ani nie cofnie. A wychować się w trudnych warunkach mozna i żyć szczęsliwie czy chocby jako tako też. Dokonanie aborcji to podeptanie życia człowieka i tego wszystkiego, co on mógł przeżyć i osiągnąć, i dać tez innym.Pzrepraszam wpadka to nie ciąża? A jesli mi się trafi to zagadanienie na inny równie ciekawy temat.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Rydzyka ponoć przy tworzeniu RM wspierał ktoś z ekipy rzadzącej obozem w Oświęcimiu w czasie II wojny.
Co do nauki Kościoła katolickiego. Mozemy mówic, ze złe jest to, że KK narzuca nam swoją ideologię. Ale dzięki temu unikamy wielu rzeczy. Zobaczcie sami: w Islamie nie ma dokładnej interpretacji koranu co prowadzi do wielu ataków terrorystycznych na ten przykład.
Nie popieram tego, że koscioół np. narzuca nam, ze tylko 4 ewangelie są słuszne. Po tylu latach ciezko dojśc prawdy. Złe jest to, że kosciół boi się ukazac inne oblicza hisotri. Nie potrzebnie. Jezeli chce miec czyste sumienie to powinien pokazac ludziom wszystko co może, a nie tylko to co jest mu na rękę. To jest moja opinia i mam nadzieje, ze zostanie uszanowana.
Co do nauki Kościoła katolickiego. Mozemy mówic, ze złe jest to, że KK narzuca nam swoją ideologię. Ale dzięki temu unikamy wielu rzeczy. Zobaczcie sami: w Islamie nie ma dokładnej interpretacji koranu co prowadzi do wielu ataków terrorystycznych na ten przykład.
Nie popieram tego, że koscioół np. narzuca nam, ze tylko 4 ewangelie są słuszne. Po tylu latach ciezko dojśc prawdy. Złe jest to, że kosciół boi się ukazac inne oblicza hisotri. Nie potrzebnie. Jezeli chce miec czyste sumienie to powinien pokazac ludziom wszystko co może, a nie tylko to co jest mu na rękę. To jest moja opinia i mam nadzieje, ze zostanie uszanowana.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
-
Dęboszczak
- Bastian
- Sułtan Maroka
Plus czwarta - ślub z właściwą osobą. Nie wiem, czemu zakładasz, że seks przedślubny uprawia się tylko z byle kim.Jarek pisze:Są trzy alternatywy
Dziecku bardziej potrzebni są rodzice, niż ich obrączki.Jarek pisze:posiadanie nieślubnego dziecka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Zrobiłem sobie mały urlop od tematów światopoglądowych, ale już wracam
o jakich tajemnicach piszesz?
R-11 Kleszczowa pisze:Złe jest to, że kosciół boi się ukazac inne oblicza hisotri.
o jakich tajemnicach piszesz?
przykre, myślę, że jakby kobieta sie o tym dowiedziała, nie zgodziłaby sie na żadną znajomośćDęboszczak pisze:A co do sytuacji "wpadki". W grę wchodzą wszystkie 3 warianty. Żaden z nich nie będzie dla mnie ujmą.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Bastian pisze:Dziecku bardziej potrzebni są rodzice, niż ich obrączki.Jarek pisze:posiadanie nieślubnego dziecka
Straszne jest patrzenie na cierpienie dzieciaków w Domach Dziecka. A juz najbardziej boli w takich wypadkach, że np. dzienna stawka żywenionowa w najnowocześnijeszym wiezieniu w Polsce wynosi ok. 7PLN na więznia, a w Domu Dziecka pod Szczecinem, gdzie pracuje moja Ciotka stawka ta wynosi ok. 3 PLN na dzień
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Rzecz w tym, że nie narzuca. Każdy z nas jest zupełnie wolny. Może nawet porzucić kościół, kazac spalić swój akt chrztu przechowywany w archiwach parafii, zapisać się do SLD albo do masonów i nikt go za to nie zabije ani nie będzie represjonował. Geje i lesbijki tez jakoś żyją i nikt ich nie morduje. Pełna wolność.R-11 Kleszczowa pisze:Co do nauki Kościoła katolickiego. Mozemy mówic, ze złe jest to, że KK narzuca nam swoją ideologię. Ale dzięki temu unikamy wielu rzeczy. Zobaczcie sami: w Islamie nie ma dokładnej interpretacji koranu co prowadzi do wielu ataków terrorystycznych na ten przykład.
Dlaczego? Zachowało się wiele dokumentów z poczatków istnienia kościoła, także z czasów, gdy kształtował się kanon ksiąb biblijnych. Można dociekać prawdy, zresztą są ludzie, którzy się tym naukowo zajmują. Przykładowo odkrycia archeologiczne (np. zwoje z Qumran) ciągle wnoszą nową wiedzę.R-11 Kleszczowa pisze:Nie popieram tego, że koscioół np. narzuca nam, ze tylko 4 ewangelie są słuszne. Po tylu latach ciezko dojśc prawdy.
Chyba faktycznie przez wieki wielu ludzi bało sie prawdy. Jan Paweł II umiał prosić o wybaczenie za grzechy kościoła. Chyba w tej materii jest nieźle a idzie jeszcze ku lepszemu.R-11 Kleszczowa pisze: Złe jest to, że kosciół boi się ukazac inne oblicza hisotri. Nie potrzebnie. Jezeli chce miec czyste sumienie to powinien pokazac ludziom wszystko co może, a nie tylko to co jest mu na rękę. To jest moja opinia i mam nadzieje, ze zostanie uszanowana.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Tm pisze:R-11 Kleszczowa pisze:Złe jest to, że kosciół boi się ukazac inne oblicza hisotri.
o jakich tajemnicach piszesz
Chodzi mi np. o apokryfy. Zawarte są w nich przerózne hisotrie zwiazane z życiem Chrystusa, których kosciół nie uznał, gdyz są sprzeczne z jego załozeniami.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
-
Dęboszczak
TM: ????
1) Szybki słub z jakąs przygodną osobą. Co w tym strasznego?
2) Nieślubne dziecko, rzeczywiście baaardzo straszne, jak tak można, nie?
3) Zabieg aborcji Schodzimy z tematu co prawda.. Pragnę dodać że dla mnie aborcja jest normalnym zabiegiem pozbycia się paru komórek. Oczywiście można dokonać tego zabiegu bo się nie chce mieć dziecka lub gdy zagraża to zdrowiu dziecka bądź matki. Jest to zupełnie normalne w normalnym kraju. A jak kobieta tego pragnie to co? (jej ciało) Nie bądź śmieszny.
1) Szybki słub z jakąs przygodną osobą. Co w tym strasznego?
2) Nieślubne dziecko, rzeczywiście baaardzo straszne, jak tak można, nie?
3) Zabieg aborcji Schodzimy z tematu co prawda.. Pragnę dodać że dla mnie aborcja jest normalnym zabiegiem pozbycia się paru komórek. Oczywiście można dokonać tego zabiegu bo się nie chce mieć dziecka lub gdy zagraża to zdrowiu dziecka bądź matki. Jest to zupełnie normalne w normalnym kraju. A jak kobieta tego pragnie to co? (jej ciało) Nie bądź śmieszny.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Chyba mnie nie zrozumiałes. Chodzi mi o to, że kosciół narzuca "lesbijki są złe". Chodzi mi bardziej o rozumienie treści biblijnych.Jarek pisze:Rzecz w tym, że nie narzuca. Każdy z nas jest zupełnie wolny. Może nawet porzucić kościół, kazac spalić swój akt chrztu przechowywany w archiwach parafii, zapisać się do SLD albo do masonów i nikt go za to nie zabije ani nie będzie represjonował. Geje i lesbijki tez jakoś żyją i nikt ich nie morduje. Pełna wolność.R-11 Kleszczowa pisze:Co do nauki Kościoła katolickiego. Mozemy mówic, ze złe jest to, że KK narzuca nam swoją ideologię. Ale dzięki temu unikamy wielu rzeczy. Zobaczcie sami: w Islamie nie ma dokładnej interpretacji koranu co prowadzi do wielu ataków terrorystycznych na ten przykład.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Może być i tak. Napisałem, że "niekoniecznie" z właściwą. Nie zakładałem, że sie uprawia z byle kim. Ale w wielu przypadkach tak bywa.Jarek pisze:Plus czwarta - ślub z właściwą osobą. Nie wiem, czemu zakładasz, że seks przedślubny uprawia się tylko z byle kim.
Dziecku potrzebni sa kochajacy się rodzice. Ojciec i matka. I nie dwoje osobnych ludzi, ale kochające się małżeństwo.Dziecku bardziej potrzebni są rodzice, niż ich obrączki.