O spółce PKP Intercity

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 09 sty 2009, 14:03

Wklejam tu bo dotyczy m.in PKP IC

Zmiany kadrowe w PKP - oficjalna informacja

Duże zmiany kadrowe w spółkach z Grupy PKP. Z PKP Intercity pożegnał się prezes Czesław Warsewicz i członek zarządu Krzysztof Supa. Ofertę objęcia prezesury spółki otrzymał dotychczasowy prezes PKP PLK - Krzysztof Celiński. Została ona przyjęta. Supę zastąpił natomiast dotychczasowy członek zarządu PKP PR - Krzysztof Kołodziejski. To jednak jeszcze nie koniec zmian - ze stanowisk w zarządzie PKP PLK odwołano Mirosława Pawłowskiego i Józefa Jeżewicza.

9 stycznia Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy PKP Intercity SA odwołało ze składu zarządu spółki: Czesława Warsewicza – prezesa zarządu, Krzysztofa Supę - członka zarządu, dyrektora technicznego.

Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy PKP Intercity SA złożyło propozycję objęcia stanowiska prezesa zarządu Krzysztofowi Celińskiemu i stanowiska członka zarządu Krzysztofowi Kołodziejskiemu. W związku z pozytywną decyzją obu kandydatów, Walne Zgromadzenie powołało dzisiaj: Krzysztofa Celińskiego na stanowisko prezesa zarządu, Krzysztofa Kołodziejskiego na stanowisko członka zarządu, dyrektora technicznego.

Decyzja o zmianach w składzie zarządu spółki jest związana z zakończeniem istotnego etapu procesu restrukturyzacji Grupy PKP. Z końcem 2008 roku zakończono procesy:
- usamorządowienia PKP Przewozy Regionalne spółka z o.o.,
- przeniesienia do spółki PKP Intercity SA przewozów międzywojewódzkich,
- wyposażenia jej w niezbędny majątek oraz zasoby ludzkie,
- przejścia maszynistów z PKP Cargo SA do pracy w spółkach przewozowych.

Zmiany w składzie zarządu PKP Intercity SA mają na celu istotną poprawę współpracy w ramach zarządu oraz usprawnienie procesu eksploatacyjnego w spółce. Głównym zadaniem zarządu w nowym składzie będzie kontynuowanie przygotowań do prywatyzacji spółki, ze szczególnym uwzględnieniem realizacji programu inwestycyjnego, przy wykorzystaniu funduszy europejskich.

W związku z przyjęciem propozycji objęcia stanowiska prezesa zarządu PKP Intercity SA, Krzysztof Celiński złożył rezygnację z zajmowanego dotychczas stanowiska prezesa zarządu spółki PKP Polskie Linie Kolejowe SA. Do czasu wyłonienia jego następcy przez Radę Nadzorczą w postępowaniu kwalifikacyjnym, obowiązki te pełnił będzie Zbigniew Szafrański – dotychczas przewodniczący Rady Nadzorczej spółki.

W związku z objęciem stanowiska członka zarządu, dyrektora technicznego PKP Intercity SA, Krzysztof Kołodziejski złożył rezygnację z zajmowanego dotychczas stanowiska członka zarządu, dyrektora ds. techniczno - eksploatacyjnych w spółce PKP Przewozy Regionalne spółka z o.o.

Również dzisiaj, Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy PKP POLSKIE LINIE KOLEJOWE S.A., odwołało ze stanowiska: Mirosława Pawłowskiego - członka zarządu, dyrektora ds. finansowych i ekonomicznych, Józefa Jeżewicza - członka zarządu, dyrektora ds. utrzymania infrastruktury.

Ich następcy zostaną wyłonieni w otwartym postępowaniu kwalifikacyjnym.

Krzysztof Celiński od 2005 roku był prezesem zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe. W latach 2003 – 2005 pełnił funkcję prezesa Metra Warszawskiego. Od 1999 roku do 2002 roku był dyrektorem generalnym Przedsiębiorstwa Państwowego PKP i (po reformie PKP z 2001 roku) prezesem spółki Polskie Koleje Państwowe S.A.

Zbigniew Szafrański od 2006 roku był pełnomocnikiem zarządu PKP SA ds. międzynarodowych i przewodniczącym Rady Nadzorczej PKP Polskie Linie Kolejowe SA. Wcześniej zajmował m.in. stanowisko członka zarządu – dyrektora ds. strategii i rozwoju PKP SA oraz członka zarządu – dyrektora technicznego PKP Energetyka. Na forum międzynarodowym reprezentuje kolej w licznych organizacjach, m.in. jako Przewodniczący Grupy Infrastrukturalnej Community of European Railways w Brukseli.

Krzysztof Kołodziejski od 10 stycznia 2008r. pełnił funkcję członka zarządu – dyrektora ds. techniczno – eksploatacyjnych PKP Przewozy Regionalne spółka z o.o. Wcześniej pracował m.in. jako dyrektor biura eksploatacji i organizacji przewozów w tej spółce i dyrektor wydziału eksploatacji w Dyrekcji Kolejowych Przewozów Towarowych PKP Cargo.

http://www.rynek-kolejowy.pl/10431/Zmia ... rmacja.htm
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 09 sty 2009, 16:21

R-9 Chełmska pisze:
Adam G. pisze: ja to już jakimś Ex jechałem 450km/h...
Jadąc zaś z Bielska-Białej przy kilkudziesięciu kilometrach na godzinę prędkość zmieniała się z 0 km/h na 1 km/h, przy prędkościach nieco wyższych było już 2 km/h, zaś po CMK "zasuwaliśmy" 3 km/h :D
Obawiam się, że pokazujące prawdę wyświetlacze stanowią dosyć mały procent...
Ja zaś w jedną stronę z Centralnej do Krakowa miałem prędkość prawidłową, a raz 0/1 km/h :D na poczatku kazdego przedzialu, przy kiblach sa wylaczniki pradu, itp. Tam jest wyswietlacz, gdzie zawsze jest poprawna prędkość. Problemy są tylko z R&G-shitem.
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 09 sty 2009, 20:02

Zmiana na stanowisku prezesa zarządu PKP IC, Warsewicz out, Celiński in. Mieszamy betonem, panowie, mieszamy!
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 sty 2009, 20:05

No przecież. Inaczej zwiąże. :D
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sty 2009, 23:52

Nie przesadzajmy, mieszanie wiele nie zmieni, co innego wibrator... :D

Warsewicz był taki trochę głupkowaty, Celiński pewnie wieje przed przerobieniem PLK na GDDŻ ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 sty 2009, 17:45

A macie może jakieś rozmyślenia co taka zmiana przyniesie IC?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 sty 2009, 17:51

Moim zdaniem niewiele, bo i dlaczegóż miałaby przynieść? Żeby nastąpiła poprawa jakości usług, muszą się zmienić układacze obiegów i rozkładów (że jednak nie musi być tyle składów w rezerwie ile w ruchu i że skład może wykonać więcej w ciągu dnia, niż tylko tam i powrót), ofertowcy ustalający ceny usług, finansiści (żeby "opłacałosię" wydłużyć pociągi o ewidentnej nadfrekwencji)...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 10 sty 2009, 18:20

Glonojad pisze:Żeby nastąpiła poprawa jakości usług, muszą się zmienić układacze obiegów i rozkładów
tory trzeba modernizować, a to już od PKP IC nie zależy... no i powinni sobie zmodernizować ceny, bo naprawdę jak za taki poziom usług (głównie chodzi mi o czas podróży, bo komfort to jeszcze jakiś tam jest), to ostro przesadzają!
noidea

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 10 sty 2009, 19:55

MeWa pisze:A macie może jakieś rozmyślenia co taka zmiana przyniesie IC?
Tak - że niedługo będziemy świadkami upadku PKP IC.
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

bruno

Post autor: bruno » 10 sty 2009, 20:24

jajcys pisze:Tam jest wyswietlacz, gdzie zawsze jest poprawna prędkość
A nie zawsze :p. Gdy wracałem z Nowego Sącza Maliniakiem, to w moim wagonie licznik w szafie wskazywał 0 km/h i musiałem ganiać do innego wagonu, gdzie licznik chodził prawie dobrze. No właśnie, prawie. Na CMce wskazywał max. 130 km/h, podczas gdy prędkość wyglądała mi na conajmniej na 150. (poznałem m. in. po częstotliwości "przelatywania" słupów trakcyjnych. Jak jechałem w tamtą stronę, to częstotliwość była taka sama jak z powrotem, a licznik wskazywał prędkości rzędu 150 km/h). Poza tym nie sądzę, żeby był sens zmiany loka w Krakowie jak ma się tłuc max. 130 km/h, bo i siódemka na upartego da radę tyle pojechać. Zresztą jak zjechaliśmy na Wiedeńkę, to różnica prędkości była dość duża.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 11 sty 2009, 18:38

rufio198 pisze:Tak - że niedługo będziemy świadkami upadku PKP IC.
Ja też nie mogę się doczekać, kiedy będe mógł jeździć pociągami inych przewoźników na trasach dalekobieżnych (mam na myśli jednak inny standard usług niż pociąg "Słoneczny").

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 11 sty 2009, 19:51

Jarek pisze:
rufio198 pisze:Tak - że niedługo będziemy świadkami upadku PKP IC.
Ja też nie mogę się doczekać, kiedy będe mógł jeździć pociągami inych przewoźników na trasach dalekobieżnych (mam na myśli jednak inny standard usług niż pociąg "Słoneczny").
Z tego co pamiętam od 01.01.2010r inne zarządy kolejowe będą mogły wjeżdzać do PL.
Akurat do standartu ,,Słonecznego'' mój kręgosłup ma poważne zastrzeżenia.
O ile idea dobra to wykonanie ciut gorsze

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 sty 2009, 20:09

Jarek pisze:Ja też nie mogę się doczekać, kiedy będe mógł jeździć pociągami inych przewoźników na trasach dalekobieżnych (mam na myśli jednak inny standard usług niż pociąg "Słoneczny").
Żebyś się tylko nie zdziwił, gdy zobaczysz terminy kursowania i taryfę...

Nie widzę powodu na przykład, by kursy o dobrej frekwencji (np. wakacyjne piątki) miały atrakcyjnie niskie ceny.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 11 sty 2009, 20:38

rufio198 pisze:Z tego co pamiętam od 01.01.2010r inne zarządy kolejowe będą mogły wjeżdzać do PL.
od 2010? A nie 2013 przypadkiem? I czy dotyczy to pociągów krajowych, czy tylko międzynarodowych - bo miały być chyba różne daty wejścia

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 11 sty 2009, 20:46

Jedno co pamiętam to datę 01.01.2010. - ale czy tylko poc międzynarodowe czy też i krajowe? Tego dokładnie nie pamiętam - a za leniwy dziś jestem żeby tego szukać.

ODPOWIEDZ