Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie jak przy metrze Świętokrzyska. Powiedzmy jak na Dworcu Zachodnim albo Ochocie między WKD a KM. Tylko ze schodami ruchomymi i pod ziemią.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
trochę więcej zachodu wymagałoby, ale można by zaprojektować przesiadkę peron-w-peron - aby przesiadki w danym kierunku były możliwe w jednym kierunku w obrębie jednego peronu, takie coś jest spotykane na świecie, ale to wymagałoby większych pieniędzy, bo trzeba by potem zagłębiać tunele za stacją. Panu z Metroprojektu to wydawało się niemożliwe.Glonojad pisze:Nie jak przy metrze Świętokrzyska. Powiedzmy jak na Dworcu Zachodnim albo Ochocie między WKD a KM. Tylko ze schodami ruchomymi i pod ziemią.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To prawda.MeWa pisze:trochę więcej zachodu wymagałoby, ale można by zaprojektować przesiadkę peron-w-peron - aby przesiadki w danym kierunku były możliwe w jednym kierunku w obrębie jednego peronu, takie coś jest spotykane na świecie, ale to wymagałoby większych pieniędzy, bo trzeba by potem zagłębiać tunele za stacją. Panu z Metroprojektu to wydawało się niemożliwe.Glonojad pisze:Nie jak przy metrze Świętokrzyska. Powiedzmy jak na Dworcu Zachodnim albo Ochocie między WKD a KM. Tylko ze schodami ruchomymi i pod ziemią.
Można nawet jeszcze lepiej - nie tylko przesiadki w jednym kierunku, ale też wybrane przesiadki "pod prąd" - pod warunkiem budowy trzech peronów wyspowych.
Mogłoby to wyglądać tak:
<- Ochota (z Gocławia)
<- Centrum (z Bródna)
W ten sposób także podróż Bródno - Gocław byłaby bezkolizyjna.
A w ogóle to ciekawe byłoby poprowadzenie metra do Dworca Wschodniego (i dalej być może na Utratę i w kierunku Ząbek,z założeniem urbanizacji), a podpiecie Bródna i Gocławia linią LRT o przebiegu częściowo w tunelu, na północy jak M2, na południu pod Saską i w wykopie przy Bora - Komorowskiego).
Przesiadki niekoniecznie jednoperonowe(no, nie we wszystkich relacjach), ale LRT jest bardziej elastyczne w trasowaniu (nawet jak tramwaj, czyli R<=100 m i i<=8,5%) i łatwiej byłoby poprowadzić kręte i szybko zmieniające wysokość tunele (a widziałem takie na własne oczy w Hanowerze i Duesseldorfie).
Ale tu zmieniamy chyba temat na bliźniaczy wątek na MiK'u... (MeWo, może weźmiesz pod swoje skrzydła?)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
http://www.zw.com.pl/artykul/244827,328 ... linii.htmlDlaczego metro dubluje decyzje dla drugiej linii
Konrad Majszyk 23-01-2009, ostatnia aktualizacja 23-01-2009 22:40
Ratusz wystąpił o decyzję środowiskową dla drugiej linii metra, choć uzyskał ją już w 2007 roku. Absurd? Urzędnicy tłumaczą to wytycznymi z Brukseli.
Jak dowiedziało się „ŻW”, prezes Metra Warszawskiego Jerzy Lejk wystąpił w ubiegłym tygodniu o decyzję środowiskową dla drugiej linii do Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska. Bez tego dokumentu nie można budować ani liczyć na dofinansowanie z Brukseli.
W ramach unijnego budżetu na lata 2007 – 2013 Metro Warszawskie może liczyć na fundusze praktycznie tylko na odcinek centralny między rondem Daszyńskiego i Dworcem Wileńskim. Jednak dla niego prawomocna decyzja środowiskowa... czeka od września 2007 roku. Metro Warszawskie ma też decyzję dla odcinka zachodniego (na Bemowo), a w trakcie procedur jest ten wschodni – na Bródno. Skąd pomysł powtarzania czasochłonnych uzgodnień środowiskowych?
– To sprawa czysto formalna. We wnioskach unijnych jest mowa o drugiej linii metra jako całości, bez rozbijania na odcinki. Dlatego potrzebujemy decyzji środowiskowej dla całej linii – odpowiada rzecznik Metra Warszawskiego Krzysztof Malawko.
Czy miasto nie wplątuje się w ten sposób niepotrzebnie w ryzyko ponownych uzgodnień i protestów, które mogą wstrzymać inwestycję? – Budowa się nie opóźni ani o jeden dzień. W razie protestów wciąż mamy prawomocną decyzję dla odcinka centralnego – uspokaja Malawko.
W połowie lutego Metro ma otworzyć oferty w przetargu na pierwszy odcinek. Nie wiadomo, czy termin nie zostanie przesunięty. Do piątku oferenci zadali 336 pytań, które mogą wstrzymać przetarg. Metro zacznie kursować pod dnem Wisły najwcześniej w 2014 roku.
Życie Warszawy
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Ja bym polemizował że metro dysponuje decyzją środowiskową dla całego centralnego odcinka II linii metra. Chyba granice inwestycji się troche zmieniły od czasu wydania DOUŚ w 2007.Czy miasto nie wplątuje się w ten sposób niepotrzebnie w ryzyko ponownych uzgodnień i protestów, które mogą wstrzymać inwestycję? – Budowa się nie opóźni ani o jeden dzień. W razie protestów wciąż mamy prawomocną decyzję dla odcinka centralnego – uspokaja Malawko.
Pozatym tamta decyzja środowiskowa zakazuje prowadzenia uciążliwych prac między 22 a 6 rano oraz w niedziele i święta. Bez prowadzenia prac 24h/dobe7d/tydz. termin realizacji wymagany w przetargu na II linię jest nierealny.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jaką cenę obstawiacie? Ja, po rozmowach z ludźmi z branży, sądzę, że będzie to między 4,0 a 4,5 mld PLN netto.
Zważywszy na kryzys nie zdziwiłbym się jakby ceny oscylowało koło 3,4-3,6 mld ale wszystko sie okaże. Ja to tylko jestem ciekawy ile km tras tramwajowych by za to zbudowano.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
-
Krzysiek_S
Gazeta Stołeczna pisze: O godz. 12.30 przedstawiciele Metra Warszawskiego otworzyli koperty z ofertami na budowę drugiej linii metra. W przetargu nieograniczonym wzięło udział pięć konsorcjów.
Planowany centralny odcinek drugiej linii metra warszawskiego
Fot. Metro Warszawskie
Planowany centralny odcinek drugiej linii metra warszawskiego
W powtórzonym przetargu na budowę centralnego odcinka drugiej linii metra mogła wziąć udział nieograniczona liczba oferentów. Przedstawiciele Warszawskiego Metra otworzyli dziś koperty z ofertami. W przetargu wzięło udział pięć firm.
Chińskie konsorcjum China Overseas zaproponowało cenę 4 mld 498 mln złotych. Alpine Bau oferuje zbudowanie tego odcinka za 5 mld 618 mln zł. Włoska firma Astaldi zaproponowała cenę 4 mld 117 mln zł. Mostostal Warszawa chce wybudować metro za 4 mld 974 mln zł. Hiszpańskia firma Dragados - 6 mld 109 mln zł.
TVN Warszawa pisze:Włosi zbudują II linię metra za 4,1 miliarda
12:55 16.02.2009 / tvnwarszawa.pl
4,1 miliarda złotych - tyle chce włoskie konsorcjum budowy dróg i mostów PBDIM za wybudowanie II linii metra. To najtańsza oferta. W południe władze miasta otworzyły koperty z ofertami na budowę odcinka II linii kolei podziemnej. Budowa siedmiu stacji od Ronda Daszyńskiego do Dworca Wileńskiego ma zająć pięć lat.
W ramach centralnego odcinka II linii metra władze miasta liczyły na duże oszczędności. Metro miało kosztować nie więcej, niż 3,8 mld złotych, ale aż tak tanio nie będzie. Najtańszą ofertę złożyła firma PBDIM, która za 4,1 mln złotych chce wybudować siedem stacji od Ronda Daszyńskiego do Dworca Wileńskiego. Druga nitka ma powstać do 2014 roku.
Taniej niż poprzednio, drożej niż chciał ratusz
Cena zaoferowana przez Włochów jest o 1/3 niższa od ofert z poprzedniego przetargu, który został unieważniony pod koniec lipca 2008 roku. Oferty firm budowlanych przewyższały wtedy dwukrotnie budżet przeznaczony przez miasto na tę inwestycję. Zamiast 3 miliardów złotych inwestorzy zażądali prawie 6.
Wszystko przez napięte terminy realizacji spowodowane zbliżającym się nieuchronnie Euro 2012. Tym razem miasto zrezygnowało z tego terminu i właśnie dlatego liczyło na oszczędności.
O tym, czy budżet inwestycji zostanie zwiększony z 3,8 do 4,1 mld złotych zdecydować będzie musiała rada miasta. Dopiero wtedy ratusz będzie mógł podpisać umowę z wykonawcą.
mdaw/roody
- a/p TALENT
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak, rąbnęliśmy się o VAT.
Na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to, że odnosiłem się do kwoty proponowanej przez miasto do zapisania na liście projektów POIiŚ - i sądziłem, ze jest netto (tak jak w przypadku spółek komunikacyjnych), a w przypadku miasta VAT jest także kosztem kwalifikowanym.
Tak czy siak, wydaje się, że zostanie parę unijnych groszy na tramwaje; zaznaczam, że miasto zakładało 3,8 mld brutto - z kosztów budżetowych, a przecież pozostaje jeszcze dofinansowanie unijne. Są więc pieniądze na inwestycję, a nawet na zakup taboru.
[ Dodano: Pon 16 Lut, 2009 18:18 ]
Na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to, że odnosiłem się do kwoty proponowanej przez miasto do zapisania na liście projektów POIiŚ - i sądziłem, ze jest netto (tak jak w przypadku spółek komunikacyjnych), a w przypadku miasta VAT jest także kosztem kwalifikowanym.
Tak czy siak, wydaje się, że zostanie parę unijnych groszy na tramwaje; zaznaczam, że miasto zakładało 3,8 mld brutto - z kosztów budżetowych, a przecież pozostaje jeszcze dofinansowanie unijne. Są więc pieniądze na inwestycję, a nawet na zakup taboru.
[ Dodano: Pon 16 Lut, 2009 18:18 ]
Moim zdaniem, jeśli do 2014 nie znajdzie się nikt od HGW do rządzenia miastem lepszy, to trzeba będzie wziąć sprawy w swoje płetwy. Wydaje mi się że Bastian, z TLG jako szefem policji...a/p TALENT pisze:No, no brawo ! Glonojad z MeWą typowali bez pudła. Teraz niech obstawią termin jazdy inauguracyjnej / ciekawe czy z udziałem Pani Hani?/ na centralnym odcinku drugiej linii metra.
- a/p TALENT
Netto, brutto małe piwo - i tak trafiliście w tzw. firmy środka . Oferta włoskiego konsorcjum trochę trąci dumpingiem. Za grosz nie wierzę Italiańcom i Turkom. Warto temu konsorcjum zrobić totalny kipisz w kwitach.
WAWKOM jako "pierwsza kadrowa" i trampolina do władzy w mieście to brzmi zachęcająco - przykłady dalszych nominatów do miejskich urzędów są oczywiste.
np. Walas za Galasa...

WAWKOM jako "pierwsza kadrowa" i trampolina do władzy w mieście to brzmi zachęcająco - przykłady dalszych nominatów do miejskich urzędów są oczywiste.
np. Walas za Galasa...
Idiokracja nas otacza