Szynobusem do Konstancina-Jeziorny?

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 17 kwie 2009, 0:32

to nie koniec ciekawostek - http://www.nadwisla.pl/index.php?option ... Itemid=147 Konstancin chce szynobusu do Nowej Iwicznej :D
Nad Wisłą pisze:Wsiąść do pociągu, byle nie opóźnionego

Kierunek Warszawa

Powiat piaseczyński

Czy będziemy jeździć na jednym bilecie z każdego zakątka powiatu autobusem, a potem pociągiem do Warszawy? Takie są plany najważniejszych samorządowców powiatu.

Po świętach dojdzie najprawdopodobniej do podpisania listu intencyjnego pomiędzy samorządami powiatu piaseczyńskiego, zarządem województwa mazowieckiego oraz Kolejami Mazowieckimi (łącznie dziewięciu sygnatariuszy). Będzie to pierwszy krok do uruchomienia połączeń kolejowych Konstancin – Nowa Iwiczna (gmina Lesznowola) oraz Góra Kalwaria – Warszawa. „NW” dotarło do projektu listu. Gminy powiatu zobowiązują się w nim, że zlecą opracowanie profesjonalnego studium wykonalności, które określi, co i za jakie kwoty należy zrobić, by usprawnić transport zbiorowy w powiecie (szczegółowa analiza będzie kosztować nawet pół miliona zł).

W liście samorządy powiatu zadeklarują także wybudowanie przystanków kolejowych i parkingów przy stacjach, Koleje Mazowieckie zapewnią ze swej strony tabor na tzw. linii siekierkowskiej z Konstancina do Nowej Iwicznej i większą intensywność kursów na linii radomskiej (z Czachówka przez Piaseczno do Warszawy). Ponadto w powiecie lokalnymi siłami zostanie zorganizowana sieć połączeń busowych i autobusowych, które będą mieć za zadanie dowiezienie pasażerów do stacji kolejowych.

– W biznesplanie zostanie dokładnie zbadane, ile czasu z danego miejsca będzie trwać łącznie podróż autobusem i pociągiem do Warszawy i jak należy skoordynować obydwa środki lokomocji, by podróż do stolicy trwała jak najkrócej, a tysiące pasażerów sprawnie się przesiadało – mówi starosta Jan Dąbek.

Kluczową rolę w nowym systemie będzie odgrywać przystanek w Nowej Iwicznej. To będzie punkt przesiadkowy dla pasażerów, którzy dojadą autobusem szynowym kursującym linią siekierkowską np. z Julianowa czy Chyliczek. Spotkają się na tej stacji z mieszkańcami powiatu dowiezionymi busami.

– Już jestem po słowie z właścicielami działek wokół stacji w Nowej Iwicznej. Planujemy w tym miejscu utworzenie profesjonalnego parkingu dla samochodów – zdradza Maria Jolanta Batycka-Wąsik, wójt Lesznowoli. Parkingi „Parkuj i jedź” będą bardzo potrzebne, mimo że Jan Dąbek twierdzi, iż głównym celem poprawy komunikacji zbiorowej w powiecie jest to, „aby mieszkańcy powiatu jadąc do pracy w Warszawie, w ogóle nie uruchamiali samochodów”.

Włodarze powiatu i gmin zdają sobie sprawę, że podstawą sukcesu przedsięwzięcia będzie wspólny bilet uznawany zarówno w busach dojeżdżających do stacji z zakątków powiatu, jak i w pociągach. Taki system od 1 kwietnia zaczął działać eksperymentalnie w gminie Lesznowola.

Z listu intencyjnego wynika, że pierwsze efekty współpracy samorządów w sprawie polepszenia komunikacji mają być widoczne pod koniec tego roku.

Piotr Chmielewski

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Pią 17 Kwi, 2009 16:33 ]
Wklejenie artykułu z odsyłacza. MeWa

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 17 kwie 2009, 15:34

czy ja wiem czy cudowne rozmnażanie, na taki Konstancin wystarczyłby jeden szynobus - a za niego można puścić stonkę z bombardierem na Sierpc :D

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 18 kwie 2009, 9:58

jasiu pisze:czy ja wiem czy cudowne rozmnażanie, na taki Konstancin wystarczyłby jeden szynobus - a za niego można puścić stonkę z bombardierem na Sierpc :D
Stonki to tak bardziej pasują do Konstancina :D ;P
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 18 kwie 2009, 10:18

Nie lepiej (przynajmniej tymczasowo) wydłużyć 710 i 724 do torów radomskich?
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 18 kwie 2009, 14:02

TGM pisze:Nie lepiej (przynajmniej tymczasowo) wydłużyć 710 i 724 do torów radomskich?
Taniej byłoby chyba zrobić linie minibusowe na wzór Lesznowoli. Choć 710 i 724 na PKP Piaseczno to też jakieś rozwiązanie, tylko pytanie, czy krańcować, czy też podjazdy... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Tm

Post autor: Tm » 18 kwie 2009, 17:44

TGM pisze:Nie lepiej (przynajmniej tymczasowo) wydłużyć 710 i 724 do torów radomskich?
Opłacalne czasowo jedynie w przypadku podróży do Radomia. W ogóle nie wiem po co Konstancinowi kolej. Wpierw trzeba jechać prostopadle do celu podróży, potem jeszcze czekać na przesiadkę w Iwicznej. Bes sęsu, apsurt.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 18 kwie 2009, 20:22

Konstancinowi to ona psu na budę. Jeśli ktoś miałby na takiej linii skorzystać, to może Julianów, Kierszek i Chyliczki. Biorąc pod uwagę że obecnie Chyliczki mają autobus co 80 minut, to nie wiem co ile musiałby jeździć pociąg ;]

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 18 kwie 2009, 21:07

jasiu pisze:Konstancinowi to ona psu na budę. Jeśli ktoś miałby na takiej linii skorzystać, to może Julianów, Kierszek i Chyliczki. Biorąc pod uwagę że obecnie Chyliczki mają autobus co 80 minut, to nie wiem co ile musiałby jeździć pociąg ;]
Może jeden dla dojeżdżających na ósmą i jeden dla wracających z szesnastej? ;-)

[ Dodano: |18 Kwi 2009|, 2009 21:11 ]
Czy z Konstancina do Centrum można dojechać po trasie 131? Sorry, ale ten autobus prawie nie stoi w korkach... Po co ta zabawa w pociąg?

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 18 kwie 2009, 21:16

jasiu pisze:Konstancinowi to ona psu na budę. Jeśli ktoś miałby na takiej linii skorzystać, to może Julianów, Kierszek i Chyliczki. Biorąc pod uwagę że obecnie Chyliczki mają autobus co 80 minut, to nie wiem co ile musiałby jeździć pociąg ;]
Prędzej czy później i tak wszystko zabudują, pociąg może się przydać. A przecież nie wszyscy muszą do centrum, np. na Służew dojazd by był OK.
Czy z Konstancina do Centrum można dojechać po trasie 131? Sorry, ale ten autobus prawie nie stoi w korkach...
E :-s :?:

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 18 kwie 2009, 21:20

Konstancin - Sadyba - Gagarina - Goworka - Marszałkowska.

Z Sadyby do Centrum jeździ autobus 131, dawno go nie widziałem stojącego w korku.
Te na Wisłostradzie to są na północ od Gagarina, więc nie dotyczą Konstancina.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 18 kwie 2009, 21:28

Po pierwsze 7xx z Konstancina do Sadyby nie dojeżdżają. Po drugie "Gagarina" to słowo, które wyzwala odruch wymiotny :sick: . Po trzecie 7xx zapewniają dojazd do 519 czy E-2 więc nie wiem po co w ogóle wspominać o 131.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 18 kwie 2009, 21:55

tym bardziej że z tego, co pamiętam 131 utyka między Al. Witosa a Sielcami. Chyba że coś się od czasu moich ostatnich obserwacji zmieniło;]

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 18 kwie 2009, 22:12

ja nie mówię o już istniejącej linii.

coś takiego jak 131 + Konstancin da szybszy dojazd do Centrum niż szynobus + pociąg przez Służewiec.
jeśli pociąg nie może być najszybszym połączeniem to należy się dobrze zastanowić...

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 18 kwie 2009, 22:14

Już chyba ustaliliśmy, że Konstancin pociagu nie potrzebuje. Co najwyżej osiedla między Jeziorną a Iwiczną.
zofey pisze:coś takiego jak 131 + Konstancin da szybszy dojazd do Centrum
Myślę że 710+Metro jest jednak szybszym połączeniem ;]

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 19 kwie 2009, 8:26

jasiu pisze:Już chyba ustaliliśmy, że Konstancin pociagu nie potrzebuje. Co najwyżej osiedla między Jeziorną a Iwiczną.
zofey pisze:coś takiego jak 131 + Konstancin da szybszy dojazd do Centrum
Myślę że 710+Metro jest jednak szybszym połączeniem ;]
No widzisz ile alternatyw.
A ktoś jakoś uzasadni to połączenie przez Służewiec? Wątpię...

ODPOWIEDZ