Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

mariow

Post autor: mariow » 27 maja 2009, 0:22

Bastian pisze:No to w czym rzecz?
w tym że 522 zostaje a powinno byc ze Znanej wyciete w takiej sytuacji

[ Dodano: |27 Maj 2009|, 2009 00:23 ]
Bastian pisze:
mariow pisze:niemniej jednak uwazam że tam naprawde nie musi nic jechac. i mozna to ładnie uzasadnic.
Nawet, gdybym się z tym zgodził, to nie przejdzie.
z powodu? :)
PURA VIDA!

Cortés

Post autor: Cortés » 27 maja 2009, 0:27

Zmienię tu wątek.., w projekcie zmian nie podoba mi się skierowanie 401 na wprost do Rembertowa, z uzasadnieniem zrobienia przesiadki do kolei.
401 po drodze mija także linię Otwocką i przy ewentualnych zmianach traci przystanek NŻ Rezedowa, z którego trochę wychodzących z pociągu ludzi korzysta.
Wynika z tego traktowanie pasażerów z linii otwockiej w nierówny sposób. Owszem, można powiedzieć że będzie 130, które później nie stoi w korku na Marsa, ale nie jedzie ono dalej na Służew, w kierunku Ursynowa itp i ten przejazd dodaje jedną przesiadkę.

Najprostszym rozwiązaniem w tej sytuacji wydaje się być zrobienie nż na przystanku Pkp Gocławek na wiadukcie, mimo że przesiadka oficjalna po wytyczonych chodnikach najbliżej oferuje Rezedową.
Ponieważ lubie kombinować to mam taką trudniejszą kombinacje, którą będzie puszczenie 401 do PKP Rembertów (do tej zawrotki co robi 196 teraz), przez Marysin po trasie proponowanej dla 215. Z kolei 215 byśmy puścili Korkową, Okularową (może Rekrucką), Marsa i do Mokrego Ługu.
Powoduje to dłuższy czas przejazdu do PKP Rembertów, ale z TS i tak do tej pory nie było takiej możliwości :)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 maja 2009, 0:32

mariow pisze:w tym że 522 zostaje a powinno byc ze Znanej wyciete w takiej sytuacji
No a o czym ja tu pisałem od kilku postów? :roll:
mariow pisze:z powodu? :)
Tego samego, dla którego nie dało się utłuc 505 i paru innych rzeczy...
Cortés pisze:w projekcie zmian nie podoba mi się skierowanie 401 na wprost do Rembertowa, z uzasadnieniem zrobienia przesiadki do kolei.
Chodzi także o to, że trzeba się jakoś pomieścić na pętli w Marysinie...
Cortés pisze:Najprostszym rozwiązaniem w tej sytuacji wydaje się być zrobienie nż na przystanku Pkp Gocławek na wiadukcie
O tym warto wtedy pomyśleć :)
Cortés pisze:Ponieważ lubie kombinować to mam taką trudniejszą kombinacje, którą będzie puszczenie 401 do PKP Rembertów (do tej zawrotki co robi 196 teraz), przez Marysin po trasie proponowanej dla 215.
Odpada, Potockich na stałe wielkopojemne nie pojadą.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

mariow

Post autor: mariow » 27 maja 2009, 0:39

Bastian pisze:
mariow pisze:w tym że 522 zostaje a powinno byc ze Znanej wyciete w takiej sytuacji
No a o czym ja tu pisałem od kilku postów? :roll:
Bastian, ja wiem, ze tak uwazasz , tylko nie rozumiem czemu sie to nie dzieje i co stoi na przeszkodzie temu wycieciu skoro wchodzi tam 520. jezeli Mokotów to przeciez juz lepiej skócic to 522 do Emilii Plater nawet
PURA VIDA!

Cortés

Post autor: Cortés » 27 maja 2009, 0:40

Bastian pisze:
Cortés pisze:Ponieważ lubie kombinować to mam taką trudniejszą kombinacje, którą będzie puszczenie 401 do PKP Rembertów (do tej zawrotki co robi 196 teraz), przez Marysin po trasie proponowanej dla 215.
Odpada, Potockich na stałe wielkopojemne nie pojadą.
Nie zrozumiałeś mnie. Zdaje sobie sprawę że Potockich jest wąska. Nie myślałem tam nawet puszczać 401 ;), chociaż z mojej strony przy tym sajgonie na skrzyżowaniu Marsa, szybciej byłoby się przesiadać przy Pkp Wawer.
401 Ursus - ... - Marsa - Okularowa - Korkowa - Grzybowa - Al. Komandosów - PKP Rembertów
215 Błota - ... - Potockich - Korkowa - Marsa - .. - Mokry

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 27 maja 2009, 0:43

Zastanawiam się czy problemu 123 i 168 nie dałoby się załatwić zamieniając im krańce?

To znaczy 123 z zostawiony w DS co 20. Z DWW Kijowska obecną trasą do Fieldorfa, a dalej Ostrobramską i na Rembertów przez Wygodę. Natomiast 168 prosto Zamieniecką i krańcujemy na Wiatracznej. Załatwiamy problem punktualności i podażowy w 168. Można go wzmocnić. Zostawiamy połączenie Gocławia z Promenadą. Zachowujemy solidną linię na Wygodzie. Nie dublujemy nic. Itd...
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 27 maja 2009, 0:53

moze sie myle, ale skoro Gocław będzie miało takie ładne 115 na Pragę Północ to czemu nie ściąć 123 do postaci DWW (Kijowska) - Gocław?
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 maja 2009, 1:06

mariow pisze:jezeli Mokotów to przeciez juz lepiej skócic to 522 do Emilii Plater nawet
No to przecież 131 tam już jedzie?

Na przeszkodzie stoi sprzeciw radnych Wilanowa i Mokotowa, a także niektórych w ZTM-ie.
Cortés pisze:401 Ursus - ... - Marsa - Okularowa - Korkowa - Grzybowa - Al. Komandosów - PKP Rembertów
Obawiam się, że takiej linii nie zakrańcujesz przy stacji...
fik pisze:i sam spójrz na zumi. :P
Co mam patrzeć, ja tam byłem...
Colony pisze:Zastanawiam się czy problemu 123 i 168 nie dałoby się załatwić zamieniając im krańce?
Interesujące! Aczkolwiek jest jeden szkopuł: 123 zapewnia połączenie z Grochowem gocławskiego obwodu. 168 nie da rady...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

mariow

Post autor: mariow » 27 maja 2009, 1:10

Bastian pisze:
mariow pisze:jezeli Mokotów to przeciez juz lepiej skócic to 522 do Emilii Plater nawet
No to przecież 131 tam już jedzie?

Na przeszkodzie stoi sprzeciw radnych Wilanowa i Mokotowa, a także niektórych w ZTM-ie.
a na Znaną juz pojedzie 520.
nie rozumiem tego marnotrawstwa

czyli chodzi o to że Mokotów/Wilanów w ciągu Powsińskiej musi miec połaczenie do Pl.Bankowego i na Wolę tak?
PURA VIDA!

pawulon

Post autor: pawulon » 27 maja 2009, 1:11

patryk148 pisze:a ja powiem, że powinno się pójść za ciosem i zlikwidować 147 w zamian za zwiększenie częstotliwości 130 i 146.
To lepiej nic nie mów (-X Rzeczywiście rewelacyjna mi trasa tego 130 - do nikąd!
Rączki przy sobie od 147
the best 147!!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 maja 2009, 1:26

mariow pisze:czyli chodzi o to że Mokotów/Wilanów w ciągu Powsińskiej musi miec połaczenie do Pl.Bankowego i na Wolę tak?
Bingo! Przy czym 107, 159 i 180 absolutnie nie wystarczają... :roll:

pawulon

Post autor: pawulon » 27 maja 2009, 1:35

Bastian pisze:R-9 Chełmska napisał/a:
Aha - dużym minusem projektu jest zabranie Bobrowieckiej i Chełmskiej połączenia z "miastem" (tj.Politechnika - Centrum - DWC) - ludzie z tych okolic stanowią przecież większość zapełnienia 119...

Zastanawiam się nad zasadnością zrobienia czegoś rozsądnego ze 107 albo wykombinowania jakiegoś 3XX :-k
Bastian, a czy nie można tego 3XX skierować w relacji Kierbedzia - Rakowiecka, a 130 dać po starej trasie 119 do Centralnego?
the best 147!!

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 27 maja 2009, 4:15

Dobrze by bylo gdyby ten projekt przeszedl w calosci w takiej formie. Jednak mam jedno "ale": co z polaczenie Sobieskiego/Bonifacego - SGH? Wydawalo mi sie ze to jest odcinek napedzajacy pasazerow do 130, a tu nagle okazuje sie ze w ogole nie jest potrzebne. Jak jest z zapelnieniem 130 odcinkowo na calej trasie?

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 27 maja 2009, 9:18

pawulon pisze:130 dać po starej trasie 119 do Centralnego?
Wiesz co się dzieje w godzinach szczytu przy Metro Centrum?
geograf_OSU pisze:Dobrze by bylo gdyby ten projekt przeszedl w calosci w takiej formie
Ja mam zastrzeżenie to 215 - ta linia pokonywałaby 4 przejady kolejowe! Zamieniłbym ją końcówkami z 161, tj. 161: Międzylesie - Mrówcza - Zbójna - Aleksandrów - Błota, a 215: Patriotów, Panny Wodnej, itd. do Oleckiej. Dzięki temu Marysin i Anin utrzymałyby szybkie połączenie z Radością.

altar

Post autor: altar » 27 maja 2009, 9:20

Geograf_OSU napisał:
Dobrze by bylo gdyby ten projekt przeszedl w calosci w takiej formie. Jednak mam jedno "ale": co z polaczenie Sobieskiego/Bonifacego - SGH? Wydawalo mi sie ze to jest odcinek napedzajacy pasazerow do 130, a tu nagle okazuje sie ze w ogole nie jest potrzebne. Jak jest z zapelnieniem 130 odcinkowo na calej trasie?

Na obecnej trasie 130 jest mniej więcej tak: Wilanów-ZP Dolna to poza szczytem w większości lokalne podjazdy 2-3 przystanki (w zależności od ułożenia ze 116 i 519); przy Dolnej wsiada sporo osób, których z kolei duża częśc wysiada na Puławskiej, Rakowieckiej i przy SGH; za SGH zapełnienie pozostawia trochę do życzenia. W godzinach szczytu zaś już na Sobieskiego linia potrafi się ładnie wypełnic, w większości uczniami i studentami, których większośc wysiada na odcinku ZP Dolna-ZP Pole Mokotowskie.
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.

Zablokowany