Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Andrzej

Post autor: Andrzej » 11 cze 2009, 17:52

mozgow pisze:
Andrzej pisze:W "wywiadach" z innymi osobami, które np. jeżdżą do pracy przed 7, a więc przed korkami, słyszę że im też odpawiada 514, bo jest szybsze, co sprawdzały porównując z przesiadką do kolei.
Nie wiem, o której te osoby jeżdżą 514, że jest szybsze od kolei. Ja kilka razy zaryzykowałem i tuż przed 7 wybrałem 514. O ile sam wiadukt i korek na Marsa był jeszcze w miarę do zniesienia, to korek na trasie Łazienkowskiej totalnie mnie dobił. Powiedziałem sobie wtedy "nigdy więcej".
Z przystanku Zielona są to kursy 6:03, 6:20, 6:35, a 6.50 już jest na równi z koleją, choć kluczowe jest tu kto gdzie jedzie. Z reguły jedzie się do metra - Politechniki lub Centrum.
mozgow pisze:Poza tym nawet jak nie ma korków to i tak kolej jest szybsza. Zostaje co prawda sprawa częstotliwości poza szczytem, ale co to za problem sprawdzić sobie przed wyjściem z domu o której będzie pociąg? Robiąc tak nie zdarzyło mi się czekać na pociąg dłużej niz 5-10 minut (wyłączając sytuacje awaryjne).
Mieszkasz w strefie dojścia do PKP? To masz szczęście.
514 w weekend jedzie z Zielonej 30 minut do metra Politechnika.
A autobus i przesiadka w pociąg: 8 min. do PKP autobusem + (aż) 5 minut na spokojne dojście do PKP + czas oczekiwania na pociąg (liczę 0 minut, że jakieś SKM/KM od razu nadjeżdża) + 18 minut pociągiem do Centrum => 31 minut.
Wniosek: nawet w najkorzystniejszym wariancie nie opłaca się przesiadka z 514 do pociągu poza godzinami szczytu i w weekend.
Poza tym spójrz jakie są luki w rozkładach pociągów poza szczytami i w weekend.
*
Projekt jest dobry, ale znów chyba trochę zbyt dużą nadzieję położył w kolei..

[ Dodano: |11 Cze 2009|, 2009 18:05 ]
Emdegger pisze:a) linia przez Potockich. Wg mieszkańców i radnych oznacza ona zagładę. Argumentacja była przebogata zawierała się w przedziale między przedwojennymi bajaniami o kostce brukowej a mapką jasno wykazującą, że jakakolwiek linia autobusowa się tam nie zmieści, ponieważ wymaga to minimum 6 metrów szerokości jezdni, a 2 miejscach na całej długości ciągu jest 5.9.
I wedle prawa, jeśli są takie zwężenia to autobusu (na stałe) chyba być nie może.. (chyba że da się to jakoś obejść) A dzielnica niedawno remontowała ta ulicę, nie mogli tego skorygować?
Bo gdyby 215 miało wylądować na Kościuszkowców i skręcać od razu do Wesołej/Rembertowa, to tym samym Marysin (kluczowy przystanek Potockich) byłby pozbawiony połączenia z Wawrem.. Wtedy jedynym wyjściem byłby pomysł Krzyśka, by 215 podzielić na dwie trasy. Ale podjazd do PKP Gocławek musiałby powstać w miarę szybko.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 12 cze 2009, 8:34

Nastepny demagogiczny protest...
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=96532182

80% prostestu to prostest przeciwko polepszeniu komunikacji z tym ich centrum :D :D
Ludzie jednak sa jak te wiatraki: linia moze byc co 6 godzin, byle do centrum...

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 12 cze 2009, 9:19

Andrzej pisze:W "wywiadach" z innymi osobami, które np. jeżdżą do pracy przed 7, a więc przed korkami, słyszę że im też odpawiada 514, bo jest szybsze, co sprawdzały porównując z przesiadką do kolei. Ale już po południu (15-16-17h), te osoby wracają koleją do PKP Rembertów i dalej w autobus.
Generalnie odnoszę wrażenie, że ludzie w Wesołej/Zielonej przyzwyczaili się do rzadkich autobusów i większe znaczenie ma dziś dla nich nie tyle ilość kursów, co jakość połączeń; ~Autobusy są rzadko - trudno, ok, ale żeby można było nimi gdzieś dojechać.
Po przeczytaniu tych wszystkich "protestów" w sprawie 514 coraz częściej odnoszę wrażenie, że pomysł Bastiana aby połączyć 502 z 514 wcale nie jest zły - SM utrzyma połączenie do centrum i na Trasę Łazienkową, a Zielona też będzie miała upragnioną, bezpośrednią linię do centrum. Bo skoro liczy się sam fakt istnienia linii, to niska częstotliwość nie powinna być problemem... :D

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 12 cze 2009, 10:16

person pisze:
Andrzej pisze:W "wywiadach" z innymi osobami, które np. jeżdżą do pracy przed 7, a więc przed korkami, słyszę że im też odpawiada 514, bo jest szybsze, co sprawdzały porównując z przesiadką do kolei. Ale już po południu (15-16-17h), te osoby wracają koleją do PKP Rembertów i dalej w autobus.
Generalnie odnoszę wrażenie, że ludzie w Wesołej/Zielonej przyzwyczaili się do rzadkich autobusów i większe znaczenie ma dziś dla nich nie tyle ilość kursów, co jakość połączeń; ~Autobusy są rzadko - trudno, ok, ale żeby można było nimi gdzieś dojechać.
Po przeczytaniu tych wszystkich "protestów" w sprawie 514 coraz częściej odnoszę wrażenie, że pomysł Bastiana aby połączyć 502 z 514 wcale nie jest zły - SM utrzyma połączenie do centrum i na Trasę Łazienkową, a Zielona też będzie miała upragnioną, bezpośrednią linię do centrum. Bo skoro liczy się sam fakt istnienia linii, to niska częstotliwość nie powinna być problemem... :D
O nie. Tylko nie to !! Znając siłe przebicia tamtejszych radnych, zaraz będa protesty o zmianę trasy, potem linia wróci na Czecha, a nastepnie w wyniku protestów innych osób SM dostanie trzecią linię przez Marsa, tak jak to było z 411...

mozgow

Post autor: mozgow » 13 cze 2009, 14:44

rafalzag pisze:To spróbuj wbić do pociągu w godzinach szczytu. Ja przepuszczam ~2 pociągi, zanim w końcu uda mi się wejść. Ja nie jestem sardynką, żeby mnie w puszkach upychali.
To prawda, że pociągi są przepełnione ale wolę poczekać ~10 minut dłużej i być w cetrum w 20 minut (w sumie 30) niż tłuc się godzinę autobusem (albo i dłużej, bo nie sposób przewidzieć gdzie i jaki korek będzie). Jeśli komuś to nie przeszkadza, niech jeździ autobusem.
Andrzej pisze:Mieszkasz w strefie dojścia do PKP? To masz szczęście.
Nie mieszkam w strefie dojścia ale zdarza mi się chodzić do PKP spacerkiem (bo i tak jest to szybsze niż czekanie na autobus).
Andrzej pisze:514 w weekend jedzie z Zielonej 30 minut do metra Politechnika.
A autobus i przesiadka w pociąg: 8 min. do PKP autobusem + (aż) 5 minut na spokojne dojście do PKP + czas oczekiwania na pociąg (liczę 0 minut, że jakieś SKM/KM od razu nadjeżdża) + 18 minut pociągiem do Centrum => 31 minut.
Wniosek: nawet w najkorzystniejszym wariancie nie opłaca się przesiadka z 514 do pociągu poza godzinami szczytu i w weekend.
Jeśli chodzi o dojazd do metra to się zgodze, że jest szybsze. Do ścisłego centrum jednak kolej jest szybsza.
W środę wracałem z centrum przed 22. Nie zdążyłem na 514 48 po, więc poszedłem na Środmieście. Miałem szczęście bo 56 po miał byc pociąg. Jak to często bywa był opóżniony i pojawił się dopiero po 22. Mimo to udało mi się przesiąść do 514 (tego co odjechało 48 po z Centrala) i podjechać do domu.
Andrzej pisze:Poza tym spójrz jakie są luki w rozkładach pociągów poza szczytami i w weekend.
Niestety luki nadal są ale trzeba przyznać, że sytuacja stopniowo się poprawia.
person pisze:Po przeczytaniu tych wszystkich "protestów" w sprawie 514 coraz częściej odnoszę wrażenie, że pomysł Bastiana aby połączyć 502 z 514 wcale nie jest zły - SM utrzyma połączenie do centrum i na Trasę Łazienkową, a Zielona też będzie miała upragnioną, bezpośrednią linię do centrum. Bo skoro liczy się sam fakt istnienia linii, to niska częstotliwość nie powinna być problemem... :D
Popieram. A jak będą skargi na niską częstotliwość to się im powie, że mają to co chcieli :D
rhemek pisze:O nie. Tylko nie to !! Znając siłe przebicia tamtejszych radnych, zaraz będa protesty o zmianę trasy, potem linia wróci na Czecha, a nastepnie w wyniku protestów innych osób SM dostanie trzecią linię przez Marsa, tak jak to było z 411...
No to będą mieli dwie linie na przemian co pół godziny :D
1 7 9 22 128 141 157 172 175 504

Andrzej

Post autor: Andrzej » 13 cze 2009, 19:20

mozgow pisze:
Andrzej pisze:514 w weekend jedzie z Zielonej 30 minut do metra Politechnika.
Jeśli chodzi o dojazd do metra to się zgodze, że jest szybsze. Do ścisłego centrum jednak kolej jest szybsza.
W środę wracałem z centrum przed 22. Nie zdążyłem na 514 48 po, więc poszedłem na Środmieście. Miałem szczęście bo 56 po miał byc pociąg. Jak to często bywa był opóżniony i pojawił się dopiero po 22. Mimo to udało mi się przesiąść do 514 (tego co odjechało 48 po z Centrala) i podjechać do domu.
Dlatego, dopóki kolej się w pełni nie rozwinie, należy postawić na silne 520 spod Cepelii. W dzień powszedni powinno być ok. Martwi mnie tylko weekend - 520 co 20 minut. W gruncie rzeczy tylko ono nam zostaje, bo 515 - rzadkie i od pl. Konstytucji, przez Grochów, a 502 i 525 nie zatrzymują się na Płowieckiej, a w drugą stronę jest do nich niedogodna przesiadka. I taką zapewne zostanie, bo po wybudowaniu dużego ronda Płowiecka spodziewam się tu niedogodności przesiadek na miarę al. Witosa.

[ Dodano: |13 Cze 2009|, 2009 19:24 ]
mozgow pisze:
person pisze:Po przeczytaniu tych wszystkich "protestów" w sprawie 514 coraz częściej odnoszę wrażenie, że pomysł Bastiana aby połączyć 502 z 514 wcale nie jest zły - SM utrzyma połączenie do centrum i na Trasę Łazienkową, a Zielona też będzie miała upragnioną, bezpośrednią linię do centrum. Bo skoro liczy się sam fakt istnienia linii, to niska częstotliwość nie powinna być problemem... :D
Popieram. A jak będą skargi na niską częstotliwość to się im powie, że mają to co chcieli :D
Choć niektóre argumenty mieszkańców są częściowo zasadne, to należy je zignorować.
Jedyne ustępstwo ZTM w sprawie tego projektu mogłoby dotyczyć ulicy Potockich (choć byłaby to wielka szkoda), oraz linii 119 (to jest Zwoleńską do Centrum, bez mieszania 130, 172 i Mokotowa). Reszta do wprowadzenia:)

mozgow

Post autor: mozgow » 13 cze 2009, 23:26

Choć niektóre argumenty mieszkańców są częściowo zasadne, to należy je zignorować.
Jedyne ustępstwo ZTM w sprawie tego projektu mogłoby dotyczyć ulicy Potockich (choć byłaby to wielka szkoda), oraz linii 119 (to jest Zwoleńską do Centrum, bez mieszania 130, 172 i Mokotowa). Reszta do wprowadzenia:)
Może warto było by wysłać maila do ZTM aby nie uwalał projektu, uwzględnił tylko sensowne porpozycje a pieniaczami się nie przejmował? Co prawda są bardzo głośni ale w porównaniu do pozostałych osób korzystających z komunikacji jest ich bardzo mało.

A uwzględnianie wszystkich, nawet absurdalnych propozycji porwadzi tylko do chaosu i niczego tak naprawdę nie poprawia, a o poprawę komunikacji nam przecież chodzi.

Awatar użytkownika
kaaban

Post autor: kaaban » 14 cze 2009, 20:06

mozgow pisze:Co prawda są bardzo głośni ale w porównaniu do pozostałych osób korzystających z komunikacji jest ich bardzo mało.
ok i niepełnosprawnych też się dlatego ignoruje, bo w stosunku do reszty korzystających z komunikacji jest ich bardzo mało? ](*,)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 cze 2009, 20:13

A kto ignoruje? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
kaaban

Post autor: kaaban » 14 cze 2009, 20:24

no to pokaż mi jak ma dojechać niepełnosprawny z centrum do wesołej? kolej dla niepełnosprawnych jest nieużywalna

reserved

Post autor: reserved » 14 cze 2009, 20:26

514?

Awatar użytkownika
kaaban

Post autor: kaaban » 14 cze 2009, 20:27

chodzi mi o syt po reformie i wywaleniu 514 do którego tak się wszyscy palą

reserved

Post autor: reserved » 14 cze 2009, 20:29

Wg projektu 183 dowiezie na Wiatraczną, gdzie czeka wygodny niskopodłogowy tramwaj.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 cze 2009, 20:43

Zacznijmy od tego, że niepełnosprawnym przysługuje darmowy transport. Nie muszą jechać miejskim autobusem. Jeżeli są zaś do tego zdolni, to i przesiąść się mogą.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

mozgow

Post autor: mozgow » 14 cze 2009, 21:14

kaaban pisze:ok i niepełnosprawnych też się dlatego ignoruje, bo w stosunku do reszty korzystających z komunikacji jest ich bardzo mało? ](*,)
Niczego takiego nie powiediałem. Chodziło mi tylko o to, że należy zignorować absurdalne propozycje pieniaczy. Propozycje które uniemożliwiają poprawę komunikacji w tym rejonie.

Zablokowany