SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 12 cze 2009, 15:17

Tory na Okęcie? „Nie da się”
Konrad Majszyk 11-06-2009, ostatnia aktualizacja 12-06-2009 09:03

Trwa pasmo kompromitacji związanych z inwestycją, która miała być priorytetem dla Euro 2012: 1,5-kilometrowego łącznika kolejowego lotniska Okęcie z dworcami Zachodnim, Centralnym i Wschodnim (obok Stadionu Narodowego).

W środę mieliśmy poznać w końcu oferty w przetargu na wykonawcę. Jak powiedział nam rzecznik Polskich Linii Kolejowych Krzysztof Łańcucki, termin został kolejny raz przełożony. Dlaczego? Tym razem z powodu Mostostalu Warszawa, który oprotestował warunki przetargu.

Według pierwszego harmonogramu, pasażerowie z Okęcia mieli zacząć jeździć pociągami do centrum miasta w 2005 roku (kolejarze obwiniają za to czeską firmę projektową Sudop). Dyrektor Zespołu Euro 2012 w PLK Kazimierz Peryt przedstawił w styczniu tego roku nowy harmonogram: początek budowy w czerwcu tego roku, a jej koniec w połowie 2011 roku. Ten plan też można już wyrzucić do śmieci.

W efekcie obok lotniskowych terminali znajduje się kuriozum na skalę europejską: podziemna stacja kolejowa – w stanie surowym i bez torów. Kiedy ruszy budowa, a na lotnisko Okęcie będzie można dojechać pociągiem – tego nie wiadomo. Szacowany koszt inwestycji urósł już do ponad 500 mln zł.

Czy z taborem jest lepiej niż z infrastrukturą? Szybka Kolej Miejska uporała się w końcu z przetargiem na leasing czterech pociągów dla trasy: Sulejówek – Pruszków. Z powodu biurokratycznego absurdu oficjalny werdykt będzie znany dopiero w poniedziałek. Dlaczego? Komisja przetargowa musiała poprawić tzw. oczywistą omyłkę w jednej z ofert i poinformować o niej na piśmie prawników konkurencyjnej firmy. A producent pomylił się przy liczeniu wadium o... 1 grosz.

– Obie oferty spełniają nasze wymagania. Obie zostały złożone prawidłowo – przyznaje jednak prezes SKM Leszek Walczak.A to znaczy, że potwierdziły się informacje „ŻW“. Przetarg wygra nowosądecki Newag z pociągami 19WE, który złożył niższą ofertę: 87,2 mln zł (to koszty pociągów i rat leasingowych). Bydgoska PESA z pociągami ED-74 była droższa: 119,6 mln zł. A cena stanowi 78 proc. kryteriów przetargowych.

SKM zaprosiła też koncerny Bombardier, Newag, PESA i Stadler do drugiego etapu przetargu na 13 pociągów do obsługi lotniska Okęcie. To będzie tabor dla łącznika kolejowego, nad którym ciąży inwestycyjne fatum.

http://www.zw.com.pl/artykul/1,371511_T ... _sie_.html

Zakład w przypadku leasingu wygrany. Sam nie wiem czy się cieszyć :-k
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

przewoz

Post autor: przewoz » 15 cze 2009, 22:31

Coś cicho, a już oficjalnie wiadomo, że SKM wybrała w przetargu ofertę Newagu na leasing 4 EZT. Będą to 19WE.
rufio198 pisze:Sam nie wiem czy się cieszyć
Ja się nie cieszę - nie ukrywam tego.
Jak dla mnie 19WE jest mało miejska, co opisałem na SSC. Cóż SKM chciało, SKM ma.

fidzio

Post autor: fidzio » 16 cze 2009, 18:08

przewoz pisze: Cóż SKM chciało, SKM ma.
Chciała i to bardzo, cytat za panem dyrektorem z SKM-u "19-stka jest lepsza od FLIRTA milion razy, jak dostaniemy 19WE to KM-y będa się tylko wstydzić", osobiście nie mogę się doczekać kiedy zaczniemy się wstydzić :)

przewoz

Post autor: przewoz » 16 cze 2009, 21:31

fidzio pisze:jak dostaniemy 19WE to KM-y będa się tylko wstydzić"
Jak dopracują wszysktkie niedociągnięcia, które wyłaziły na jazdach w Żmigrodzie, to może i KM będą mogły się wstydzić, ale te pojazdy - przypomnę - mają służyć nieco inaczej. Czekam na wywód, jaki to 19WE to nowoczesny miejski pojazd. I argumenty.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 16 cze 2009, 21:38

I tak 14WE jest najlepsze ;-) - taka teza płynie z artykułu popełnionego przez Pan PZ - dyr. techniczny SKMWA - ex. Metro.
Cóż, pasażerowie sobie gdzieniegdzie poskaczą nawet 30 cm w dół na peron. O przepraszam, przecież będzie super schodek ](*,) ... wysuwany
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 cze 2009, 8:01

Po artykule w stylu "14WE jest lepsze od Flirta, bo zużywa mniej energii przy 110km/h niż Flirt przy 160 km/h "(czy jakoś tak) to mnie nic nie zdziwi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 17 cze 2009, 10:41

Mówię że ludzie zaczną *** na te jednostki. Pół godziny na stojąco to żadna przyjemność

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sob 20 Cze, 2009 21:28 ]
Język! MeWa

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 cze 2009, 11:05

Lepiej na stojąco w wagonie niż na stojąco na przystanku w oczekiwaniu na następny kurs.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 17 cze 2009, 11:20

Glonojad pisze:Lepiej na stojąco w wagonie niż na stojąco na przystanku w oczekiwaniu na następny kurs.
Aż tak źle jeszcze nie jest.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 cze 2009, 11:23

Pogadaj z ludźmi z Rembertowa albo Ursusa.

przewoz

Post autor: przewoz » 17 cze 2009, 11:34

Premo pisze:Pół godziny na stojąco to żadna przyjemność
Z tym nie musi być aż tak źle.
Przeanalizowałem swego czasu założenia modernizacji EN71 dla SKM Gdynia - tam w części składu chcieli wsadzić siedzenia pod oknami. Co się okazało. 2 siedzenia składane (lub nie), zajmują mniej miejsca niż ławka podwójna i jak się okazało pod oknami rozplanowali łącznie tyle samo miejsc, co było wcześniej. Zyskali miejsce dla ludzi stojących.
Ale nie można zapominać ,że fotele składane są mniej wygodne, są mniejsze i gorzej się znosi przeciążenia przy przyspieszaniu i hamowaniu no i ogólnie jest ciaśniej dookoła. Trzeba by przeliczyć ilość miejsc w 19WE (nie wiem czy mam takie zdjęcia), ale może nie będzie tutaj aż tak źle...
Ale i tak jestem daleki od zachwytu. No chyba ze na prawdę wszystko będzie działało tak jak powinno, a nie tak jak chce.

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 17 cze 2009, 11:59

Premo pisze:Mówię że ludzie zaczną kurwić na te jednostki. Pół godziny na stojąco to żadna przyjemność
Ale czy będzie 19WE, czy byłoby 16WE to sposób rozmieszczenia miejsc został przecież określony w SIWZ.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 17 cze 2009, 12:02

Dzulikiewicz pisze:Ale czy będzie 19WE, czy byłoby 16WE to sposób rozmieszczenia miejsc został przecież określony w SIWZ.
To bez znaczenia. Ludzi interesuje tylko to co znajduje się w przestrzeni pasażerskiej. A ta pozostawia wiele do życzenia

PePe

Post autor: PePe » 17 cze 2009, 13:30

Glonojad pisze:z Rembertowa
potwierdzam :-" ...

wolę postać niż zostać :dance: o nawet się zrymowało (-o<

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 17 cze 2009, 13:38

Wy i tak stoicie więc dla was to bez różnicy

ODPOWIEDZ