Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z

Moderator: Wiliam

reserved

Post autor: reserved » 27 sie 2009, 15:29

mariow pisze:owszem mozna powiedziec że zmniejszy się przepustowość komunikacyjna trasy WZ (bo wczesniej autobusy jechały równolegle do tramwajów) ale de facto komunikacja autobusowa bedzie o wiele efektywniejsza bo te autobusy nie bedą tkwić w korku tylko jechać czyli tak naprawdę być moze przewiozą wiecej osób na godzinę niż te tkwiące w korku samochodowym
Ok, ok.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 sie 2009, 15:32

Jak czytam takie brednie, to aż mnie korci wepchnąć na W-Z 512 bez wrzucania jej na bus-tram-pas. Ciekawe, jaką miałaby frekwencję. :D
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 27 sie 2009, 15:54

pawcio pisze:Jak czytam takie brednie, to aż mnie korci wepchnąć na W-Z 512 bez wrzucania jej na bus-tram-pas. :D
Pamietajmy, że na tram-bus-pas sie wepchną również prywaciarze.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 sie 2009, 16:21

Nie mają takiego prawa. Formalnie nie jest to buspas, tylko oddzielna jezdnia wydzielona znakami "zakaz ruchu, nie dotyczy ZTM". Z czym też wiążą się i inne konsekwencje, np. oddzielenie linią ciągłą praktycznie na całej długości.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Kra

Post autor: Kra » 27 sie 2009, 17:20

Bastian pisze:Nie mają takiego prawa. Formalnie nie jest to buspas, tylko oddzielna jezdnia wydzielona znakami "zakaz ruchu, nie dotyczy ZTM". Z czym też wiążą się i inne konsekwencje, np. oddzielenie linią ciągłą praktycznie na całej długości.
Ja tylko mam nadzieję, że ktoś tego buspasa będzie pilnował :-? W regularność 190 wątpię, utknie w korkach przed bus-tram pasem niestety (zwłaszcza po stronie warszawskiej). A nowe miejsca korków są dla mnie dość pewne po powstaniu bus-pasów w centrum gdzie spadnie przepustowość dla aut różnego "kalibru".
A jak tam z przystankami Stare Miasto dla 190, będzie czy nie. Podobno są "polityczne" naciski by były (tak ćwierkają wróble w UMiasta ;-) )

esm

Post autor: esm » 27 sie 2009, 18:13

Kra pisze:A jak tam z przystankami Stare Miasto dla 190, będzie czy nie. Podobno są "polityczne" naciski by były (tak ćwierkają wróble w UMiasta ;-) )
Wystarczy, że jakiś tramwaj rozkraczy się na W-Z i będzie ciekawie na Starym Mieście. Tak europejsko i na piechotę.

Ciekawe czy w razie czego ktoś "z wyobraźnią" straci pracę ;-)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 sie 2009, 20:29

MZ pisze: Na pl. Bankowym zlikwidowany zostanie przystanek autobusowy przy Błękitnym Wieżowcu i Pizzy Hut zarówno w stronę Pragi, jak i Woli. Autobusy będą zatrzymywać się w tych samych miejscach co tramwaje - na torach. Takie rozwiązanie zastosowane będzie w stolicy po raz pierwszy. Chodzi o tzw. PAT - pas autobusowo-tramwajowy
ciekawe, czy przystanek poszerzą? Czy też podaż A+T nie wzrośnie względem tej oferowanej tylko przez tramwaje przed remontem?
Bo rozumiem, że zejścia do metra załatwić mają dodatkowe przejścia na powierzchni...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 27 sie 2009, 20:33

esm pisze:Wystarczy, że jakiś tramwaj rozkraczy się na W-Z i będzie ciekawie na Starym Mieście. Tak europejsko i na piechotę.
Chodzi Ci o zablokowanie przejazdu, czy ewentualny brak przystanku dla 190? Jeśli to drugie, tow czym problem "awaryjnie" uruchomić ten przystanek dla autobusów? :-s

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 27 sie 2009, 20:40

Bastian pisze:Formalnie nie jest to buspas, tylko oddzielna jezdnia wydzielona znakami "zakaz ruchu, nie dotyczy ZTM". Z czym też wiążą się i inne konsekwencje, np. oddzielenie linią ciągłą praktycznie na całej długości.
Miały być gumowe krawężniki...
Kra pisze:W regularność 190 wątpię, utknie w korkach przed bus-tram pasem niestety (zwłaszcza po stronie warszawskiej).
Że co :?: :-s
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 27 sie 2009, 21:33

Bastian pisze:Nie, co wywalić z WZ-ki, żeby zmieścić tam 512?
Bastian pisze:Jeszcze raz: możesz przepuścić przez most 60 pojazdów na godzinę
W którym miejscu są wąskie gardła i jaką mają przepustowość? Bo "na oko" najgorzej będzie przy tunelu, a tam 512 by się tam nie zatrzymywało i co za tym idzie nie zabierałoby slotu.

zzz

Post autor: zzz » 27 sie 2009, 21:34

Dzulikiewicz pisze:W którym miejscu są wąskie gardła i jaką mają przepustowość? Bo "na oko" najgorzej będzie przy tunelu, a tam 512 by się tam nie zatrzymywało i co za tym idzie nie zabierałoby slotu.
A Plac Bankowy? :>

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 sie 2009, 21:34

Zdecydowanie najwęższym gardłem będzie wschodni wlot na Pl. Bankowy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 27 sie 2009, 21:36

zzz pisze:
Dzulikiewicz pisze:W którym miejscu są wąskie gardła i jaką mają przepustowość? Bo "na oko" najgorzej będzie przy tunelu, a tam 512 by się tam nie zatrzymywało i co za tym idzie nie zabierałoby slotu.
A Plac Bankowy? :>
A co ma przystanek Plac Bankowy do Trasy W-Z?
pawcio pisze:Zdecydowanie najwęższym gardłem będzie wschodni wlot na Pl. Bankowy.
Ale 512 już tam nie będzie

Awatar użytkownika
chudzini7

Post autor: chudzini7 » 27 sie 2009, 21:39

mnie tam najbardziej martwi 4ka, która wciąż będzie skręcać w lewo i tworzyć za sobą niemały zator, jak to bywało do tej pory.

Przez długi czas byłem zwolennikiem tej linii, teraz jednak zdrowy rozsądek podpowiada mi żeby tramwaj 4 pozostał na dotychczasowej trasie objazdowej.
R.I.P. 709 Bródno-Podgrodzie - Zielonka (Kopernika)
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 sie 2009, 21:40

Projekt stałej organizacji ruchu nie przewiduje liniowej eksploatacji relacji południe - wschód - południe przez autobusy (a w każdym razie - nie dziennych autobusów, nocne dadzą radę).
Musiałyby one jechać po pasie samochodowym, bez zatrzymań po drodze (brak przystanków).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ