Obwodnica ekspresowa Warszawy: S2-S7/S8-S17

Moderator: Wiliam

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 28 sie 2009, 13:02

Glonojad pisze:A ja powiem tak - jak tego przejścia nie będzie, to nie będzie też przystanku i tramwaj pojedzie z Boernerowa szybciej :p
Tia... To ja mam jeszcze kilka innych propozycji na przyspieszenie ruchu tramwajów przez Bemowo. Żadnego przystanku pomiędzy Ks. Janusza, a pętlą na Bemowie!!!

Talent.
Jeśli mowa o krzykaczach i lobbystach, to warto przypomnieć sobie jaki wrzask podiósł 4 lata temu prezes Ambroziak.

Od dawna walczę z nieuczciwą developerką.
Chyba 99% blokowisk w Warszawie powstało ostatnimi laty na podstawie warunków zabudowy. WZiZT wydawane najczęsciej pod stołem i bez szerszych konsultacji, zawierały wymagania developera. Z wielki zdziwieniem opiniowałem kiedyś plan zagospodarowania Młynowa, na którym zaznaczono zabudpowe do 7 pięter, podczas gdy wykańczane były już bloki majace 14 pięter. Przez WZiZT zepsuto Warszawę na wieki.

Kiedyś rozmawiałem z mieszkancami ulicy Widawskiej na Bemowie. Bloki stawiane przez SM Wola. Oczywiscie nikt nie poinformował lokatorów, że tuż pod nosem planowana jest NS S7. Od tego czasu zrobiłem zadymę u wielu developerów stawiajacych bloki tuż przy planowanych trasach, dzwoniąc do nich jako klient szukajacy cichego mieszkania w cichej okolicy.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 sie 2009, 13:40

Derby z TOG przez środek, Regulska nad samą S-2, nowe bloki na Bemowie i Chomiczówce przy samej S-7, Zapustna przy Nowolazurowej, Włodarzewska i Marina przy N-S itd., itp... W którymś momencie bez mała wszystkie osiedla powstawały przy planowanych trasach.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Thompson04

Post autor: Thompson04 » 28 sie 2009, 14:32

Nowolazurowa to klasa G a J.W przy Górczewska/PŚ to gorsze miejsce, na Zapustnej nie będzie tak źle, jak i przy Chrościckiego :-k (Przy okazji są nowe zdjęcia Wawy w Mapach Google jak i w Wikimapii) Tylko zastanawia mnie dlaczego zmienili nowsze zdjęcia na stare części za Warszawą ](*,)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 sie 2009, 14:37

robert-c pisze:
Glonojad pisze:A ja powiem tak - jak tego przejścia nie będzie, to nie będzie też przystanku i tramwaj pojedzie z Boernerowa szybciej :p
Tia... To ja mam jeszcze kilka innych propozycji na przyspieszenie ruchu tramwajów przez Bemowo. Żadnego przystanku pomiędzy Ks. Janusza, a pętlą na Bemowie!!!
Dokładnie każdy przystanek pomiędzy Ks. Janusza a pętlą na Bemowie (MOŻE poza Maryninem) ma większe wymiany niż zlikwidowany przystanek na Dywizjonu 303. I zupełnie inne zagospodarowanie w strefie dojścia.

Zaraz zaczniesz bronić może cm. Prawosławnego? ](*,)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

patryk148

Post autor: patryk148 » 29 sie 2009, 0:39

Derby przy trasie powstały całkowicie z mpzp, domy po zachodniej stronie Lazurowej też całkowicie z mpzp. Uchwalono je na przełomie wieków.

Jeśli chodzi o mieszkańców, których spółdzielnia nie poinformowała, to niestety wina mieszkańców. Większość już spółdzielców w Warszawie założyła własną księgę wieczystą (wszystkie formalnosci kosztuja około 700 zł) a to jedyny warunek pozbycia się spółdzielni jako właśiciela gruntu w całości. Potem każdy mieszkaniec traktowany jest na równi ze spóldzienią. Może m. in występować jako strona w wydawaniu decyzji o warunkach zabodowy i zagospod. terenu. Niestety nie znajomość prawa szkodzi. I spółdzielni to nie na rękę.

Niestety wiele spółdzielni nie ma prawa do gruntu i mieszkańcy, choć kupili mieszkania nigdy nie będa mogli nabyć pełnego prawa własności. I to na terenach nawet roszczeniowych. To taka bomba która wybuchnie w nieodpowiednim momencie.

wojtor

Post autor: wojtor » 07 wrz 2009, 23:56

Czy w związku z budową trasy S8 w ciągu najbliższych tygodni warszawiaków czekają wyłącznie utrudnienia?

– Budowa wkroczyła w ten etap, kiedy zamiast zamknięć i zwężeń będą oddawane kolejne obiekty inżynierskie – twierdzi Bożena Wielgo, rzeczniczka konsorcjum Budimeksu-Dromeksu, Mostostalu Warszawa, Strabagu i Warbudu. I wylicza: Na koniec września drogowcy zaplanowali otwarcie drugiej jezdni ul. Warszawskiej – która jest przedłużeniem ul. Górczewskiej – nad budowaną S8. Wtedy ruch ma też zostać przełączony na nowy wiadukt wzdłuż Lazurowej.

W połowie października GDDKiA ma otworzyć nową kładkę nad S8 wzdłuż ul. Pełczyńskiego. Na przełomie października i listopada mają zostać dopuszczone do ruchu dwa wiadukty w Chrzanowie: wzdłuż ul. Sochaczewskiej i Szeligowskiej. Pod koniec listopada drogowcy zaplanowali otwarcie zachodniej jezdni wiaduktu nad budowaną trasą wzdłuż ul. Powstańców Śląskich (dziś w tym miejscu stoi tymczasowy wiadukt zbudowany w Boże Ciało).
więcej: http://www.zw.com.pl/artykul/1,399554.html

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 08 wrz 2009, 9:52

Glonojad pisze:Dokładnie każdy przystanek pomiędzy Ks. Janusza a pętlą na Bemowie (MOŻE poza Maryninem) ma większe wymiany niż zlikwidowany przystanek na Dywizjonu 303. I zupełnie inne zagospodarowanie w strefie dojścia.

Rozumiesz naczenie słowa ironia ?

Statystyka prac przy obiektach inzynierskich na Trasie AK

Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 wrz 2009, 9:54

robert-c pisze:
Glonojad pisze:Dokładnie każdy przystanek pomiędzy Ks. Janusza a pętlą na Bemowie (MOŻE poza Maryninem) ma większe wymiany niż zlikwidowany przystanek na Dywizjonu 303. I zupełnie inne zagospodarowanie w strefie dojścia.

Rozumiesz naczenie słowa ironia
Owszem, ironicznie mi zaproponowałeś likwidację pozostałych przystanków na Bemowie. Ironia ta była zatem skierowana w moją propozycję nieprzywracania tego przystanku, tak?
Statystyka prac przy obiektach inzynierskich na Trasie AK
Co to jest WA13?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 08 wrz 2009, 10:43

Glonojad pisze:Owszem, ironicznie mi zaproponowałeś likwidację pozostałych przystanków na Bemowie. Ironia ta była zatem skierowana w moją propozycję nieprzywracania tego przystanku, tak?
Nie całkiem. Ironicznie chciałem dalej zaproponowac, by celem przyspieszenia ruchu tramwajów zatrzymywały się one tylko na pętlach
Co to jest WA13?
No właśnie... nie wiem...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 wrz 2009, 17:17

Glonojad pisze:Co to jest WA13?
Metoda na ominięcie pechowej trzynastki albo jakiś zjazd planowany "w dalekiej przyszłości"?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 wrz 2009, 20:14

obiekt WA (WD?) 12 to musi być Księcia Janusza, bo jest 100% już od pół roku. Co tam mogło być pomiędzy węzłem Prymasa a Księcia Janusza w takim razie? Może jakaś piesza kładka?

Wujcio

Post autor: Wujcio » 09 wrz 2009, 13:14

Piesi to tamtędy chyba nie chadzają - tam są Wojskowe Zakłady Lotnicze. Może to bocznica do WZL miała być?

Awatar użytkownika
Thompson04

Post autor: Thompson04 » 18 wrz 2009, 15:07

2 filmiki z z węzła Lazurowa 18.09.09 #1 & #2

TLG

Post autor: TLG » 27 wrz 2009, 20:34

Chodzenie po budowach jednak uzależnia.
Widok na łącznicę Ł0. W przyszłości będzie to wyjazd z Prymasa Tysiąclecia w trasę ekspresową.
Obrazek

Wiadukcik nad Ł0 nosi nazwę WD16.
Obrazek

Znowu profanowałem włości Talenta i Siecoola. Widok na nieckę szczelną przed częściowo już zrealizowanym wiaduktem WD11 w ciągu Radiowej.
Obrazek
Obrazek

Zachodnia jezdnia Radiowej. Niebawem otwarcie ruchu. U dołu widoczne tory w kierunku Boernerowa.
Obrazek

Zachodni wiadukt WD10 dla Powstańców Śl.
Obrazek

Zespół wiaduktów WD10a nad WMH. Widoczny także wiadukt dla przyszłej linii tramwajowej.
Obrazek

Widok w kierunku Konotopy. Paliki między przyszłymi jezdniami to fundamenty pod ekrany akustyczne. W oddali widać wlot łącznicy z Lazurowej w kierunku Prymasa Tysiąclecia.
Obrazek

Przebudowa Lazurowej. W międzyczasie zniknął kolejny bida-domek, który stał mniej więcej tam, gdzie na zdjęciu widać Solinkę.
Obrazek

Jeszcze niedawno w tym miejscu przebiegał tor zastępczy WMH. Nie ma po nim śladu.
Obrazek

Ledwo zjechałem z estakady WMH usłyszałem za sobą gromkie Rp1. Podjechałem szybko kawałek dalej i przymierzyłem się do strzału...
Obrazek
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 27 wrz 2009, 23:08

Bardzo ładna fotofrelacja :ok:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

ODPOWIEDZ